Prestup zo školy z ČR do SR behom školského roka

lucina87
27. jún 2018

Ahojky maminky. Prosim o pomoc. Zijeme v Ceskej Republike a planujeme sa prestahovat naspat na Slovensko. Lenze.... Potrebujeme predat dom a bohvie kedy sa preda. Syn nastupuje od septembra do prveho rocnika a vyzera to tak ze do tej doby sa nestihneme prestahovat. Takze zacne chodit do skoly sem do Cr. Lenze potom ako sa najde kupca v priebehu skolskeho
roka tak vobec neviem ako postupovat. Riesil to niekdo takto ze v priebehu roka sa prestahoval? Ako dieta na to reagovalo? Co vsetko bolo treba vybavit?

kacena4
27. jún 2018

otazka ako to vidis do buducna par tyzdnov ci dlhych mesiacov? ci 1/2 roka? nahlas ho do skoly v tom meste kde planujete byvat s tym, ze zatial bude navstevovat skolu individualne bude sa ucit doma s tebou a do skoly bude chodit len sem tam na preskusanie v 1triede na sk je to bezproblemove precitaj si skolsky zakon vsetko je to tam napisane alebo najlepsie ti to vysvetli riaditelka danej skoly kam ho chces potom prehlasit a bude sa ucit citat a pisat len po slovensky nemus sa stresovat aj v cestine... alebo moze zacat v CR a potom prechadzov do SK co bude pre dieta chaos ☹

hettinka
27. jún 2018

@lucina87 nedá sa riešiť to odkladom? Nie som za odklady školskej dochádzky, ale máte na to reálny dôvod.
My sme školu menili v decembri v 1. ročníku a v pohode. Dôvod bol iný sko sťahovanie, syn išiel z bežnej do alternatívnej školy, ale zvykol si a bol spokojný.

lucina87
autor
27. jún 2018

@kacena4 ja teda dufam ze to bude cim skor. Takze da sa to aj individualne? V piatok by som zavolala riaditelke skoly na Sk. A preskusanie by bolo teda na Slovensku?

lucina87
autor
27. jún 2018

@hettinka odklad uz prave mal. Teraz by uz mal normalne nastupit do prvej triedy. V auguste mu bude 7rokov

titla
28. jún 2018

@lucina87 Najlepšie by asi bolo zapísať syna tu na SK na základnú školu - to bude jeho kmeňová škola. No potom buď dočasne začne navštevovať školu v ČR (do kmeňovej školy na SK o tom donesiete potvrdenie), alebo sa bude vzdelávať doma, ale aj doma môže učiť syna len osoba s pedagogickou kvalifikáciou. Učebnice vám dáva zvyčajne škola, každého pol roka bude dieťa chodiť na preskúšanie. Najlepšie by bolo navštíviť osobne školu, kde chcete aby syn po presťahovaní chodil, vysvetliť svoju situáciou a dohodnúť sa s riaditeľom, čo by bolo najlepšie.

montemotherone
29. jún 2018

@lucina87 my sme boli kedysi v podobnej situácii. Šli sme do prenájmu (kým predáme nehnuteľnosť) a dcérka začala normálne od septembra. Určite sa to dá aj v priebehu roka, ale bude to pre dieťa ťažšie... A samozrejme s tým nečakaj dovtedy a vybav školu už teraz.