Predstava o materskej škôlke

katarina93
19. máj 2016

Ahojte mamičky 🙂

Touto cestou by som chcela vytvoriť diskusiu o materských školách.
V blízkej budúcnosti si chcem splniť môj sen a otvoriť si súkromnú MŠ. Predstavy o nej mám skoro jasné , ale predsa by som sa vás opýtala na názory a postrehy.
Ako by ste si vy predstavovali ideálnu MŠ ?
Čo by ste na dnešných MŠ zmenili?
Ste ZA alebo PROTI vekovo zmiešaným triedam?
Záleží vám na tom aby mal učiteľ pedagogické vzdelanie?

Budem vďačná za akúkoľvek odpoveď 🙂

ichbinich
19. máj 2016

Idealna MS: dostatocne velke priestory, extra miestnost na oddychovanie, veeeelka zahrada, veeeela casu vonku 😉
Co by som zmenila: na nasej : este viac casu vonku, potrebovali by extra miestnost, viac vyletov a extra akcii, menej perzonalnych zmien.
Jednoznacne ZA vekovo zmiesane triedy, je to iba vyhoda pre vsetky deti. Nasa skolka aj jasle to maju, problemy nie su ziadne. Ucia sa navzajom.
Ano, pedagogicke vzdelanie by mal mat. A ucitel-muz je tiez super. Tu som za povinnu kvotu muzov 😉 😀 Ale na druhej strane by nemal stavat pedagogiku a peknu teoriu nad potreby deti 😉

gir
19. máj 2016

Ja učím v škôlke a tiež sa pohrávam s takou myšlienkou. Ideálnu škôlku vytvoríš vtedy, ak budeš rešpektovať rodiča. Vyučovanie cudzieho jazyka je samozrejmosť , vyštudovaným učiteľom a nie nejakou 18 - tkou s kurzom angličtiny. Výlety, exkurzie, krúžky akcie ako "noc v škôlke" a pod. aspoň raz ročne výlet aj s rodičmi, pestuješ lepšie vzťahy. To asi nezmením ale pomohlo by znížiť administratívu aby som v príprave na vyučovanie neopisovala 100 x to isté. Učila som aj v zmiešanej skupine a bolo to o držku. Napr. predškoláci majú 6 pracovných zošitov z každej oblasti, pracujem s nimi a do toho sa mi pokaká 2 ročné, musím ich nechať a dať do poriadku to malé. Spolu sa veľmi hrať nechcú, malý otravuje a veľký sa nudí. Takže spolu len v krízovom režime. Logopéd aby chodil do škôlky, nie je to pre dieťa stresujúce a kontakt na dobrého detského psychológa. Základom všetkého je otvorený vzťah z rodičom a problém riešiť štýlom, "kde je vôľa, tam je cesta". Vzdelanie učiteľky je bez diskusie, deti musia cítiť, že ich ľúbi a rešpektuje. Mne napr, deti v škôlke tykajú a mám u nich rešpekt ako hrom. 😉 Veľa šťastia.

misscelaneous
19. máj 2016

pristup ucitelov k detom a rodicom, informovanie rodicov o dni dietata v skolke, co zjedlo, ci bola nejaka vynimocna situacia. pedagogicke vzdelanie, ak ma ucitel dobry pristup a dokaze deti namotivovat a viest, si myslim ze nie je potrebne. komunikacia medzi skolkou a rodicmi je pre mna jedna z najdolezitejsich veci. zmiesane triedy su podla mna idealne (ucila som v statnej skolke, zmiesana trieda, 24 deti, mam pedagogicke vzdelanie), bolo to super, kedze starsi mi"pomahali", "davali pozor" na mladsich, tym sa ucili akejsi zodpovednosti a mali radi, ked mohli byt zrovna oni "ucitelmi". mladsie deti sa od nich vela naucili. len su potrebne poriadne pripravy, ta pedagogicka cast dna v skolke je o to narocnejsia. 24 deti je ale vela, myslim, ze 15 je maximum v zmiesanej triede. urcite uvitam anglictinu s neslovenskym lektorom a zaroven so slovenskym ucitelom. plus by boli dvaja na viac deti, co je idealne. Urcite aj zahranicne dieta, deti by boli pre decka len prinosom. o priestoroch a hygienickych zariadeniach sa asi nemusim rozpisovat. tiez viem, ze so stravou je to narocne, kedze skolske zariadenia musia ist podla kucharskych noriem, no obmedzenie sladkosti a co najviac zeleniny a ovocia, plus pitny rezim je pdla mna dolezite. dalej varenie s detmi by som urcite uvitala, pohybove a tanecne aktivity. pokial moja dcera bude do skolky chodit rada a bude domov chodit vesela a plna zazitkov a ja budem mat zo skolky a z komunikacie s nami tak dobry pocit, ze cely cas nebudem rozmyslat nad tym, ci sa ma dobre, tak to je skolka pre nas 🙂

meusicka
19. máj 2016

@katarina93 ja by som len doplnila z pohladu rodica.... som za zmiesane skupiny, kedze strsie deti mozu byt vedene k tomu, aby pomahali mladsim. riesila by so personalne asi viac uciteliek, aby sa nestalo ze je tam jedna a je max. pretazena a nestiha. tak si sice v zmiesanej skupine ale predsa da robit v podskupinach. a co sa tyka poobednajsieho spanku, by som uprednostnila, keby uz predskolaci neboli nuteny spat v skolke. ten cas kym mensie spia, sa im moze vyplnit hrou, ucenim sa a pod,
u nas sa v skolke praktizuju stretnutia, ucitelky nam davaju kazdy mesiac rozpis programu, co maju na kedy naplanovane, ci budu s detmi v terene, ci budu v skolke, ci budu daco chystat .... na den matiek, otcov, ci budu nacvicovat pocitanie, a pod. stale som v obraze co sa deje. skolka ma doho du s kniznicou, kde pravidelne chodia a ma dohodu s nedalekou skolou, kde tiez pravidelne chodia cvicit. decka to beru ako vylet.
velmi sa detom paci, ked ma niektore dieta narodeniny, ze vtedy deti dostavaju specialnu desiatu, uvaria im spagety ..... my zijeme v zahranici a tak tu inac nosia z domu, ale toto so spagetami sa im velmi paci.
velmi super vec je aj obcas si zariadit program s rodicmi, napr. u nas sa robia ranajky v skolke. alebo poobede sa robi posedenie. kazdy samozrejme moze prispiet svojou troskou do mlyna, nieco priniest, vacsinou sa vyvesi na tabulu zoznam a kazdy sa potom tam napise cim prispeje. rodicia sa maju moznost zoznamit, porozpravat sa.
moje deti v skolke ucitelkam tykaju a volaju ich krstnym menom, ale respekt tam jednoznacne je. a chodia do skolky radi.
a samozrejme byt co najviac vonku, moje su v lesnej skolke, takze chodia casto domov usmudlane az po koncek nosa, ale spokojne, ci uz prsi, snezi, alebo svieti slniecko.

som sa tu rozpisala ale asi preto lebo mam svoje skusenosti, kedze sme kvoli stahovaniu vymenili u vacsej az 3 skolky. takze mam z coho porvnavat.

kubobubo
19. máj 2016

Moje deti chodia obidve do jednej spolocnej sukromnej skolky - syn zatial do jaslickovej casti, dcera do skolkovej. Von chodia skoro stale - 4krat doobeda do nedalekeho parku a poobede do zahrady. V zahrade maju zahradny domcek, ovocne stormy a kriky a pieskovisko. Onedlho zacnu dozrievat ribezle, tak sa zacnu "past". Mali sme aj zahradkovu sobotu - rodicia aj deti sadili, grilovali. Rajciny nam bohuzial zamrzli, ale jahody prezili.
V jaslickovej casti su drobci - tak do 2 -2.5 roka a v skolkovej zvysok. Je tam velmi vela personal. Nepotrebujem, aby mali pedagogicke vzdelanie, pokial dokazu pracovat s detmi a respekovat ich, ale zaroven maju aj autoritu.
Chodi im pravidelne do skolky aj logopedicka, velmi to ocenujem, lebo keby dcera je hanbliva a keby sa s nou niekde trepem, tak by sa zasekla a pravdepodobne by nespolupracovala. Do skolky sa obaja velmi tesia a polovicu casu travia spolu.
Mame aj spolocne rodicovske ranajky raz do mesiaca, a vela aktivit s rodicmi.
Strava je zdrava - ziadne sladkosti, okrem narodeninovych tort.

saurian
19. máj 2016

@katarina93 iba v skratke... napr takato http://motylek.net/obsah/skolicka-motylek/chci-... skolka mi pride dokonala 🙂

edn
19. máj 2016

vacsinu veci uz baby napisali, ale ja som zasadne proti zmiesanej triede, lebo napr. moja mala sa boji velkych deti a potom mi nechce chodit do skolky a maju aj rozne zaujmy, takze je to podla mna zbytocnost.. a ako tu uz niekto pisal, ze da sa urobit zmiesana trieda a potom robit podskupiny na ucenie-to mi pride zbytocne, lebo vlastne to je ako normalna nezmiesana skolka 🙂 a urcite by malo byt viac uciteliek aby stihali komunikovat aj s rodicmi, lebo ja sa niekedy nedozviem aj tyzden, ci vobec nieco jedla mala v skolke a ci nebol nejaky problem.. od trojrocneho dietata je to totiz velmi tazke dostat taketo info 🙂

bodka70
20. máj 2016

@katarina93 , sorry ale celá tá tvoja otázka mi pripadá len ako marketingový ťah (a pomerne dosť otrepaný) na upútanie pozornosti na tvoju budúcu podnikateľskú aktivitu. Ale však kľudne mamičky prispievajte, budete tak mať pocit, že prispievate na dobrú veci - novú super škôlku pre deti 😉 😀

ada77
20. máj 2016

Urcite viac uciteliek na triedu -2 su malo, a ak ma byt zmiesana trieda, tak nie velky vekovy rozdiel medzi detmi - urcite nie predskolakov k dvojrocnym, prip. trojrocnym. Zaujmove kruzku -podla potrieb dietata, angluctina, prip. iny jazyk hravou formou. Predskolaci v case odpocinku si mozu sami na rhnut, ci budu odpocivat v odpocinkovej miestnosti alebo sa hrat v herni - aj kvoli tomu viac pedagog. personalu. K predskolakom urcite jednu pani ucitelku kvalifikovanu na I. stupen ZS, z dovodu kvalifikovanej pripravy na skolu - 1. rocnik. Samozrejmostou by mal byt aj logoped. Vacsia spolupraca ucitelka - dieta - rodic...

jansu29
20. máj 2016

@bodka70 ?????? prosim ta prečítaj si este raz co si napisala a este raz si prečítaj príspevok pod ktorý si to napisala... si si istá, ze vies o com točíš ???? toto je stránka o deťoch a pre mamičky (oteckov) , tak sa prosim zamysli nad tvojim komentom a ak nemas plodne prispieť, tak sa prosim nabudúce takychto zbytočných komentárov zdrz.

bodka70
20. máj 2016

@jansu29 ďakujem za upozornenie, čítam viem, zamyslela som sa ešte raz a svoj názor som nezmenila 😉

jansu29
20. máj 2016

@bodka70 aspon polovičný úspech ... co uz, drzim ti palce a pevne verim, ze sa ti to nabudúce podarí 👍🏻

katarina93
autor
20. máj 2016

@bodka70 😂😂😂😂 z chuti som sa zasmiala.Clovek sa tu pyta na nazor a hned je z toho marketingovy ťah? Vylešti si okuliariky a pozri hore do kolónky na akej stránke vlastne si a nastuduj si na co su diskusie😃 Ak sa ti moj prispevok nepozdava, nekomentuj.

bodka70
23. máj 2016

@katarina93 , mne naozaj nemusíš vysvetľovať, na akej stránke som a na čo slúžia diskusie, som tu zaregistrovaná podstatne dlhšie ako ty. A len taká drobná poznámka na okraj - ak sa ti niekedy splní ten tvoj sen a založíš si škôlku, dúfam že sa zdržíš svojich invektív, ak do tvojej triedy bude chodiť dieťa - deti s okuliarmi či s nebodaj iným hendikepom 😔 😖