Predškolská dochádzka

actimela
27. jan 2013

Ahojte maminy,prosim vas o radu...najma ak tu je nejaka psychologicka-ja som dnes uz na pokraji zrutenia 😒 Takze,mam mladsieho syna,v juli bude mat 5rokov.Logicky by mal nastupit od septembra na predskolsku dochadzku....Moj problem,dnes som bola 3krat na zapis do skolky v jednej nemenovanej dedine.Cize uz 3rok cakam,ci mi ho zoberu.Nie som zamestnana,pretoze syna nemam kde nechat,tak logicky sa mozem zamestnat az ked bude maly chodit do skolky.Lenze,dnes som sa pytala,ze ci mi ho zoberu na predskolsku dochadzku,aj napriek tomu,ze nemam este pracu.A oni povedali,ze nemusia....ako to je??? Aby som nezabudla,maju vela deti ale malo miesta.A vyzaduju potvrdenie o zamestnani od oboch rodicov....DAKUJEM

sue
27. jan 2013

@actimela do predškolskej ti ho vziať musia. Nedaj sa odbiť.

dadushe
27. jan 2013

Máš ho rok před první třídou, takže vzít ti ho musí. S tím potvrzením je to jejich výmysl, protože dítě má právo na vzdělání (MŠ je vzdělávací instituce) nezávisle na tom, jestli je matka/otec zaměstnaný nebo na mateřské. Do školky se přednostně přijímají děti od nejstarších po nejmladší, takže bojuj! 😠 😀

zuzidr
27. jan 2013

@actimela
@sue
@dadushe no troška vás sklamem, bojovala som s týmto problémom od septembra, volala som na ministerstvo, VUC s pod. inštitúcia a buhužial, nikde v zákonie nie je ukotvené, že by bola predškolská dochádzka povinná, ak tak tak len na 4hod. denneaj to závisí od zriadovatela. U nás v dedine bolo tiež veľa detí, tak zriadovateľ otvoril jednu poldennú triedu od 8-12hod 😠 boli tam deti, ktorých rodičia nie sú zamestnaní, sú na MD,RD a pod....takže aj moja dcéra 5ročná, a okrem nej, ešte dalšie asi 3predškolské det....druhá trieda bola celodenná a tam boli dalšie tri deti predškolské....čo nikoho nezaujíma, lebo sa aj tak s nimi nič neučia ☹ 😠 😠 😠 😠 😠 nijako som si nepomohla ☹ všetko sa doma s malou učím po poobediach, a jej horzne chýba kolektív a deti, prve tri mesiace kým si zvykla, mi každý den doma od 12tej plakala že chce ísť do škôlky 🙂 Chodila do tej škôlky od 2rokov na celý den, tento stav nastal až teraz posledný rok 😠

alena0305
27. jan 2013

Tiež si myslím,že predškolská je povinná - pretože u nás sa platí 10 eur mesačne okrem stravy a v predškolskom ročníku sa neplatí. A do práce nebudete dochádzať?- keď ste z dediny - že by ste ho dali do škôlky do mesta - mestské škôlky bývajú aj dlhšie otvorené, pokiaľ rodičia dlhšie pracujú a dieťa nemá doma (v dedine) kto vybrať.

zuzidr
27. jan 2013

@alena0305 ani u nás sa neplatí aj napriek tomu chodí len na 4hod.....oponovala som tým, že dostávajú na nu príspevok tak isto ako na deti čo sú celý deň....nepomohlo 😖

dadushe
27. jan 2013

Tomu se říká situace na prd 😠 Koukala jsem do vašeho školského zákona a cituji: Piata časť
PRIJÍMANIE NA VÝCHOVU A VZDELÁVANIE§ 59
(2) Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok
veku, dieťa s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a dieťa s dodatočne
odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.
Tudíž pokud budou přijímat děti a tvého pětileťáka nepřijmou, souhlasila bych pouze v případě, že všechny přijaté děti budou předškolní. Jinak bych si žádala písemné vysvětlení, proč tvého pětileťáka nevzali a byla bych "vlezlá" 😀 . Každopádně je to všechno o lidech a předškolní vzdělávání koskutečně není povinné (na dobrovolném rozhodnutí rodičů) To, jestli školka má samostatnou třídu pro předškoláky je v její kompetenci a s tím nikdo nic neudělá. Tak pevné nervy... 🤐

gabaiii
27. jan 2013

@actimela ..............AK MAJU V SKOLKE PLNY STAV,... že uz nove deti neberú,..podla toho,kolko maju tried,..cim viac je tried v skolke,tym mate väčšiu šancu,.....že vám dieta môžu prijat,...Pripravka NIE JE POVINNA,....TAKZE AJ KEBY DIETA NECHODILO DO PRIPRAVKY,..MOZE IST ROVNO DO SKOLY.,inak v pripravke sa školne neplatí !!!!!! kedže mame v rodine učitelku,...bolo mi povedane,ze oni,uprednostnuju pripravkarov,.....a bez problemov ich vezmu do skolky.A to,či matka pracuje,alebo nie,ich nezaujíma..ak maju volne miesta.Prvorade je to dieta,...lebo ho čaka skola.Podajte si žiadost o prijatie dietata do skolky,..napiste ,že je to pripravkar,vek dietata,..a odoslite to do tej skolky,...A ak, aj napriek tomu,vam dieta nevezmú do skolky,..obratte sa na obecny urad vo vasej dedine,..a vsetko im povedzte......!!!!

actimela
autor
27. jan 2013

kocky mam uz pocit,ze cely zivot na tomto SR je na prd.No dochadzat za pracou isto budem,len zapisat ho do inej skolky neprichadza do uvahy,kedze mam este aj starsieho syna a MM pracuje az do 17tej.Svokra tiez pracuje a akurat by mi mohla deti zobrat zo skolky a skoly tod vsetko.
@gabaiii no a tento starosta tu je asi k nicomu.Sme najcastejsie sklonovana dedina v spravach za posledne asi 2 mesiace 😒

roxi
27. jan 2013

@actimela podľa info zo školskej inšpekcie - (volala som tam, lebo som riešila podobný problém) musia ti predškoláka uprednostniť. Môžu ho neprijať, ale len v prípade, že neprijmú v tom roku žiadne iné mladšie deti. Ak prijmú nejaké 3-4 ročné dieťa a tvojho predškoláka nevezmú, napíš sťažnosť na školskú inšpekciu, budú to riešiť a riaditeľka bude mať problém, lebo zo zákona predškoláka musí uprednostniť a je jedno, či ty pracuješ alebo nie - toto u predškolákov sa vôbec do úvahy neberie a nemalo by sa ani u mladších detí, i ke´d ako vieme, u mladších je to rozhodujúce pre prijatie dieťatka do škôlky.

izabela11
27. jan 2013

@actimela Predškolská príprava síce nie je zo zákona povinná, ale určite odporúčaná. Pri zápise novoprijímaných detí sa vychádza z 3 kritérií a pri selektívnom výbere z kapacitných či prevádzkových dôvodov sa prednostne prijímajú deti podľa týchto faktorov a v tomto poradí:
1. trvalý pobyt v mieste/meste, kde sa MŠ nachádza
2. dosiahnutie 5. roku veku - t.j. posledný rok pred nástupom do ZŠ (i deti s odloženou šk. dochádzkou)
3. zamestnanosť rodičov
A vôbec by sa nemali vylučovať deti, ktoré už MŠ navštevujú, ani by sa im nemala skracovať dochádzka... ak boli a sú prijaté raz na celý deň. Podľa nového školského zákona - má okrem riaditeľky rozhodovacie právo Rada školy ( treba pozrieť na Google "rada školy a jej kompetencie") a práve rodičovská rada pomáha riešiť problémy a navrhovať riešenia vo viacerých oblastiach chodu i smerovania mš 😉 Treba voliť spomedzi seba do nej rodičov, ktorí danej problematike aspoň trocha rozumejú a dokážu zabojovať za svoje záujmy i za potreby svojich detí 🙂

actimela
autor
28. jan 2013

@roxi
@izabela11 chystam sa tento tyzden s mojim muzom za riaditelkou skoly a popripade aj za starostom,hadam nieco vyriesime,ale ma to nenormalne trapi.

actimela
autor
28. jan 2013

dakujem vam vsetkym za rady 🙂

izabela11
28. jan 2013

@actimela Určite to nevzdávaj, apropó zápisy do mš väčšinou prebiehajú až v marci, po zápisoch do škôl, ktoré sú približne vo februári (aby vedela riaditeľka mš zohľadniť i deti, ktorým škola pri zápise odporučí odklad školskej dochádzky). Ty si požiadaj len o tlačivo - žiadosť o prijatie, riaditeľka Ti musí písomne odpovedať formou Rozhodnutia o prijatí / neprijatí. Až potom sa podáva odvolanie. A poinformuj sa i na fungovanie Rady školy v danej MŠ.
Čiže takéto veci sa najlepšie riešia písomnou, t.j. oficiálnou cestou, kedy sú zo zákona povinní Ti odpovedať.
Ak spĺňaš prvé dve vyššie uvedené kritériá - nemal by byť problém. Riaditeľku neobchádzaj - slušne a pokojne ju len požiadaj o PRIHLÁŠKU do MŠ - ona Ti písomne ako všetkým žiadateľom odpovie. Veľa šťastia 🙂

actimela
autor
28. jan 2013

@izabela11 u nas bol zapis do MŠ-uz vcera,dostali sme 2papiere,jeden je klasicka prihlaska a druhy papier je potrdenie od zamestnavatela...

stanislavao
28. jan 2013

toto je presne aj nasa situacia, co sa stalo vlani. syn mal 3 roky, isli sme na zapis. kedze ja nemam zamestnavatela, tak mi ho nezobrali. ale nebudem sa predsa zamestnavat, ked neviem, ci mi ho zoberu do skolky. a takto je to zacarovany kruh.
ale mna by teraz zaujimala dalsia vec. mozno mi niekto na nu bude vediet dat odpoved. ked poberam rodicovsky prispevok na dieta, ktore ma uz viac, ako 3 roky, lebo mame schvalenu zdravotnu indikaciu. mozem poberat tento prispevok a zaroven syn chodit na 4 hodiny do skolky?

izabela11
28. jan 2013

@stanislavao Áno, paradoxne pri platenej rodičovskej zo zdravotných dôvodov na celý deň, pri neplatenej rodičovskej len na 4 hodiny (treba podpísať v zdravotnej poisťovni čestné prehlásenie) a v obidvoch prípadoch neplatíš odvody na zdravotné poistenie. Trocha postavené na hlavu, logicky by to malo fungovať opačne 😅
@aktimela - trvalý pobyt a vek sú dôležitejšie ako zamestnanosť matky - tá sa posudzuje pri výbere z mladších detí až ako tretie kritérium😉

edyta
27. feb 2013

Poznam to, u nas presne to iste co pisete. Proste na prd. Ja som dala prihlasky do 3 skolok a neriesim ci sa to sme. Uvidime ci nas dakde zoberu. Dcera je septembrova tak neviem ako to bude. Hlavne ze 1 mam nastupit do roboty po materskej.

sofinka333
3. mar 2013

@actimela podla mna zavisi na kriteriach skolky ake deti prijmaju.... takze asi tak. A myslim ze mnoho mamiciek si dokazalo najst pracu aj ked boli na materskej. Ved predsa napisat ziadosti, rozoslat ... nemyslim si ze je to nezvladnutelne a obzvlast pri predskolakovi.... Neviem dovod preco ti ho nechcu vziat, ale neskusala si skolku vo vedlajsej dedine?