Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.
Moja sefka ma vnučku narodenu 30.8 a isla normalne a vsetko ok, zvlada skolu
@lemurko My. Najstarsi je narodeny koncom jula. Ziadne testy, normalne sme ho prihlasili ako bolo treba a v septembri isiel do skoly. Ziadny odklad.
Zijeme ale v Nemecku a tu nepoznam jedno dieta, co by malo odklad. Vsetky normalne, zdrave deti v mojom okoli a v nasej rodine isli do skoly nacas.
Mne sa zda, ze to len na SK vymyslaju. A hlavne terza. naco je to dobre? Ja som mala za skolskych cias kamosku, narodila sa 29.08. (mame kontakt doteraz a to mame uz takmer 40rokov), bola normalne zaskolena ako ostatne deti.
Nase najmladsie dieta je tiez julove a ak sa za par rokov nic nestane, pojde pekne krasne tiez do skoly ako ma. Ziadny odklad.
Odklad by som dala len dietatu, ktore vykazuje znamky totalnej nezrelosti a nie koli tomu, ze sa narodilo vtedy, kedy sa narodilo.
Ahoj 🙂 pises,že malý ma 5.rokov ´, jul-august bude mat 6.rok. tak normalne by ste mali ist do skoly- deti do 31.8 narodene. Keby bol sept. tak ide o rok neskor. Tak mi to bolo vysvetlene, kedze mam malu 4.9 🙂 uz sme akoze po zapise
Poznám najmenej 5 ľudí narodených v mesiacoch september-november co išli do skoly v 5tich a pohoda...augustove by som ani neriesila, ved to je uplne bezne
Neter je narodená v auguste, ziadny problem
Môj syn je júlový a uvažovali sme o odklade, tak sme boli u detskej psychologicky a tá sa nás naopak pýtala, prečo o tom uvažujeme lebo po základných testoch zhodnotila, že je veľmi šikovný. V septembri nastúpil do školy a vôbec to neľutujeme.
Ano, ja viem ze ma ist do skoly a aj teda mam nazor, ze teda 6 rocne deti do skoly maju ist. Nie som zastancom odkladu. Syn je lavak, teraz mali testy a z vyjadrenia psychologicky mame teda dost zmiesane pocity. Syn je na chlapca samostatny a aj rozumny, problem ma s grafomotorikou, ale ma este teda rok na to, aby to "dohnal". Len teda preto sa pytam, ze ci vobec existuje dieta, ktore je na prelome, ktore tie psychologicky do skoly aj naozaj odporucili, lebo mojho uz od zaciatku brali tak, ze jaaaj on je julovy....
ano, syncek narodeny koncom augusta, ani sme neboli u psychologicky, dala som na odporucanie pani riaditelky v skolke, ze nepotrebujeme odklad a dobre som spravila 🙂
moj muz je narodeny 31.8. a isiel do skoly normalne - hoci musel za socializmu absolvovat psychotesty, lebo uz bol "na hrane". Sestra je narodena v oktobri a isla do skoly v 5tich - normalne od septembra. Skolu bez problemov zvladla 😉
@lemurko dcéra mala trošku problém v 1. triede s koncentráciou a psychologička v CPPPaP hned na mna od dverí (bez vyšetrenia!), že mali ste dať odklad ... akoby to bol všeliek. Dcére by odklad nepomohol, má takú osobnosť, že ju všetko okolo zaujíma, je živšia, ale zvládli sme to, len sme sa museli trošku viac venovať v tej 1. triede.
Dnes už je gymnazistka, na ZŠ nakoniec patrila k najlepším žiakom, učila sa sama od 3. triedy, bezproblémovo.
Moj je sice este malicky, ale narodeny 27.9.a ak sa nic nestane,planujem ho davat ako 5rocneho...resp.ze 6 bude mat v septembri 🙂
@lemurko ja mám vnuka, ktorý je narodený 30.9. a mal odklad. Je ľavák, ale bol veľmi šikovný, ale veľmi živý. Psychologička aj vzhľadom na dátum narodenia neodporučila nástup a musel mať odklad. Vôbec mu to neuškodilo i keď ten rok v škôlke čo bol akože naviac nevedel sa dočkať kedy tam už chodiť nebude. Dnes je už štvrták a učí sa výborne. Nič mu neušlo.
Dcéra sa narodila 12.8., nebola som s ňou za žiadnym psychológom, do školy šla v riadnom termíne. Nemá žiadne problémy, je samostatná, normálna školáčka. Ja som sa narodila 4.10., do školy som šla skôr, po návšteve psychológa (bežný postup), nemala som tiež problém.
Nie je dôvod na odklad, pokiaľ dieťa nemá nejaký problém. Mám dojem, že rodičia si predlžujú škôlkársky čas svojich detí, pretože sa im ešte nechce do školáckych povinností so svojimi ratolesťami.
@lemurko tak moja staršia je úplný koniec júla, u psychologičky sme boli lebo bola síce šikovná, ale ťažko zapadala medzi deti plus ešte sa v noci pocikávala. Vtedy povedala, že testujú až deti vo veku min. 5,5 roka nie mladšie, takže nakoniec sme boli 2x raz začiatkom januára a potom tuším okolo apríla. Odporučila nastúpiť. Učiteľku mala dcéra fantastickú s veľkým U. Ale kedže tam boli deti už s odkladom rozdiel bol veľký a prvé roky boli tažké. Boli chvíle keď som veľmi ľutovala. Na druhú stranu ona je od prírody pesimista a taký úzkostlivý typ, tak možno odklad by nič nevyriešil.
Druhá dcéra je nar. v polke septembra - úplný povahový opak - slniečko, ľahučko zapadá medzi deti, tam sme rozmýšľali dať skôr. Ale v kuse má zdravotné problémy a neviem si predstaviť 1. ročník systémom 2 týždne doma 2 v škole. Takže aj v prípade, ak by skorší nástup odporučili nedala by som ju.
Môj syn je narodený koncom augusta, veľmi šikovný chlapec, ale emocionálne všetko intenzívne prežíva, takže sme mali odklad a do školy ide na rok v septembri. neľutujem, lebo vidím už teraz, že ten rok mu len prospeje. Treba dať aj na mamu, lebo tá si svoje dieťa pozná po inej stránke ako psychológ z CPPPaP, ktorý ho pozná len rozumovo a len z výsledkov testov zrelosti, ktoré majú predškoláci.
letne dieta moze nastupit do skoly a excelovat, ale taktiez mozno prave ten rok by mu pomohol. stretla som sa viackrat s nazorom uciteliek prvakov, ze chlapci by mali mat povinny rocny odklad (aj zimni). potvrdili to aj vyskumy, prave okolo 6 roku chlapcom narazovo stupne hladina testosteronu na dokonca vyssiu hladinu ako v puberte. a testosteron im jednoducho "zastavi" mozog. suvisi s tym okrem ineho i grafomotorika.
mimochodom, ak niekto neprejde cez testy zrelosti, tak o niekolko mesiacov sa robia kontrolne testy, lebo dieta sa vyvija v skokoch. Vysledky su vzdy len odporucacie, ak si rodic nezela odklad, dieta nastupi. ale rodic musi pocitat s potencialnou drinou, a bolo by potom fajn, aby nenadaval na nemoznu ucitelku.
@lemurko to je teraz šport psychologičiek bedákať nad letnými deťmi ešte skôr, ako s nimi prídu do kontaktu. Spýtaj sa učiteliek, ako sa prejavuje v materskej škole a grafomotorika je oblasť, kde sa dá za rok veľa stihnúť. Veľa sa spolu hrajte s drobnými stavebnicami, lego je vynikajúce, ale aj akékoľvek mozaiky, navliekanie koráliek na šnúrku, strihanie, nalepovanie, trhanie papiera, na samotnú grafomotoriku je na nete veľké množstvo pracovných listov, vyberaj také, ktoré tvojho syna zaujmú, podľa toho, čo ho baví - lode, lietadlá, rakety, vesmír, zvieratá....nechaj ho čmárať po veľkom baliacom papieri - prilep ho na podlahu, na dvere a daj mu hrubú voskovú pastelku. Môže ňou "jazdiť" ako formula po dráhe, ktorú mu tam predkreslíš, viac krát za sebou, "lyžovať" sa z kopca (šikmá čiara), aj slalomom (kľukatá čiara) a pod. Nie som zástancom automatického odkladu ak je dieťa narodené v lete. Možno by bolo dobré, keby psychologička najprv s dieťaťom urobila testy, oznámila výsledky a až potom zistila jeho dátum narodenia. Niektoré psychologičky sú úžasné, ale stretla som sa aj s takou, že som sa dva krát pýtala na meno dieťaťa, lebo som si myslela, že sa zmýlila. Prípadne navrhne alebo nenavrhne odklad podľa toho, koľko detí potrebujú v prvých triedach 😖 😖 😖 😖 . Ak tvoje dieťa dovŕši šesť rokov do konca augusta, nie sú testy potrebné. Nič ale nepokazíš, ak so synom k psychologičke pôjdeš, rozhodneš sa sama bez ohľadu na jej verdikt. Držím palce, aby si sa rozhodla správne.
@lilke o to sa asi tazko hodnoti, kedze konkretne dieta sa neda porovnat ako by sa chovalo o rok skor ci neskor. Ide skor o dojem a predpoklady. Mna prave zaujima ci vobec existuje niekto, kto vo veku 5 rokov a kusok dostal od psychologicky odporucanie do skoly (teda letne deti - navyse ako to povedala - viete chlapec a lavak a narodeny v lete...). Velmi nerada by som sa rozhodovala na zaklade "radsej pre istotu". Ano samozrejme sme dostali pozvanie na pretestovanie niekedy v januari. Ale teda nechapem, naco teda taketo testovanie a skatulkovanie je dobre, ked tie deti su rozdielne a rozdielne sa vyvijaju.
Moja je 26.8. a nastupila.normalne do skoly...na ziadnych testoch sme neboli a ani zo skolky nas neinformovali, zeby absolvovala nejake testy tam....boli sme normalne na zapise...takze ziadne testy...skolu zvlada, je sustredena a sikovna...( bola som sa informovat - su to slova ucitelky)...testy sa podla mna robia ked rodic chce dat odklad, nie automaticky...
My sme mali opačný problém. Dcéra je koniec júla, my sme chceli odklad a doslova sme si ho museli u psychologičky vybojovať. Neodporúčala nám ho. Dcéra našťastie napokon v škôlke zostala a ja vidím, že sme urobili správne rozhodnutie.
@lemurko syn je junovy a ma kopu spoluziakov co boli az jul-august narodeny, teda 5 rocny ked sli do skoly (tu skola zacala v auguste), tu sa odklady moc nenosia to musi byt fakt vyrazna zaostalost vo viacerych oblastiach... je lavak, ktory nikdy nekreslil, takze fakt zle, ale za tie tri mesiace skoly sa uzasne zlepsil a patri k dobremu priemeru triedy smerom k tym este lepsim... ucitelka si ho chvali... a to ze mal len 110cm pri nastupe a je najmensi z celej skoly tiez nevadilo 😉
@lemurko Naša testovaniam i prešla super, i preto nám odklad nechceli dať. Ale inak v našej škôlke a celkovo v meste nemám pocit, že by nedoporučovali letné deti do školy. I keď by ti psychologička povedala, že nedoporučuje, ty máš právo dať. Ona ti len poradí,ale rozhodnutie je na rodičoch.
Moj syn je augustovy a mal odklad, teraz je prvacik a som spokojna ze sme dali odklad, nebol pripraveny aj sme to vedeli a chceli. Psychologicku sme mali taku ze keby som si dupla tak ho odporuci aj od 6tich, v podstate to bolo na nasom rozhodnuti. Ale mame kamarata, ktory isiel na 6 rokov su teraz spoluziaci a teda on ma vacsi problem so sustredenostou, uz aj zaspal na hodine vraj, je neposedny, viac vyrusuje, myslim, ze jemu by prospelo ostat este rok v skolke, ale zase jeho mama je dost v tomto razna a povedala ze nie ide od 6tich, tak sa teraz trochu viac trapia..myslim ze je to skor na rozhodnuti rodicov 😊
@teta1 mne ale teda potom nie je jasne, ze preco sa ten skolsky system, ked ma byt od 6 rokov viac neprisposobi tym 6 rocnym detom, lebo ako to tu citam, tak je teda skor pre tie 7 rocne, ci? Nemalo by sa to prave v tej prvej triede ako keby vyrovnavat a nemala by tie rozdiely medzi detmi zvladat ta ucitelka v prvej triede? Ved je jasne, ze ked sa ide na urovni rokov tak tie deti nemozu byt vsetky takmer 7 rocne. Len je jasne, ze ked v tej triede je vacina tich strarsich, tak potom to 6 rocne je automaticky znevyhodnene? A potom preto tie psychologicky radsej napisu, ze skor odklad?
No tazke otazky davas ? 😊Ono dost zalezi od dietata, ake je, aku ma povahu, ci to zvlada alebo nie, myslim ucenie, skolsky system atd...Zase na druhej strane ked je v triede 25 deti ci kolko a je jedna ucitelka, tak aj keby sa roztrhala, nemoze sa venovat viac tym ktory to potrebuju, ked musi prebrat ucivo ktore maju. Mne sa osobne z reci uciteliek na zapise zdalo, ze oni su radsej ked maju deti odklad, lebo je to aj pre nich jednoduchsie, ked maju starsie, rozumnejsie deti ako tie mladsie 6 rocne, ale mozno, to bol len moj pocit..Inak moja sestra ma majoveho ( uz je velky ma 13 ) a hovorila mi, ze keby ona mala moznost, tak by dala odklad, lebo prve 2 roky, to mali velmi tazke, plakal on aj ona, pri uceni ...😢 nechcel sa ucit, nevedel sa sustredit, ze nieco hrozne, potom uz to bolo ok, ale nema na to dobre spomienky.,.ale ako som pisala vsetko je to o tom ake je dieta, to uz musi poznat kazda matka😀😀😀
@lemurko áno, asi tak ako píšeš ... 6-ročné dieťa hoci primerane zrelé, zdravé sa do triedy dostane aj s pomaly 8-ročnými deťmi a učiteľky začnú posudzovať, že malo mať odklad. Pritom je úplne normálne a tiež si myslím, že 1. trieda ma byť pre 6-ročných v prvom rade ....
Ak ho nechceš nechať v školke o rok dlhšie, je možnosť aj nultého ročníka.
dcéra, narodená začiatkom júla išla do školy normálne a som rada, že sme to tak vyriešili