Prosím Vás vie niektorá z mamičiek povedať koľko vymeskanych hodín z dôvodu choroby môže mat predškolak? Sleduje sa to nejako hodinovo? Nastúpili sme do škôlky hneď po 2 dňoch sme ochoreli. V utorok opäť nastúpili a dnes sme opäť chorí. Ma zaujíma ak to pôjde takto celý rok tak budeme v škôlke 20 dní 🙈 a bojím sa aby to nejako vplyv na zápis na ZŠ. na všetky hodiny ma ospravedlnenie od MUDr.
@elizabet173 chodí na imunologiu už 2 rokom. Ma aj liečbu.... ja si myslím ze budu mat niečo v triede. Ako teraz priniesla domov tu chorobu ja som skončila na plucnom a priateľ na ATB. Ona obstála najlepšie 🙂 minulého roka nosila vkuse moraxelu.....
@lb1984 to mi je ľúto, hádam to bude lepšie, keď bude staršia
Chybanie nad 30% v predskolskej v skolke je rovnaka situacia, ako pri chybani v skole... moze byt odporuceny odklad... to je na zvazni skolky/skoly podla toho, kolko realne dieta potom vie/nevie spolupracovat, sediet, sustredit sa, oni to komunikuju aj rodicovi s dostatocnym predstihom... v skole sa bud tiez opakuje rocnik, alebo je tam komisionalne preskusanie. Tiez nie povinnost, ale moznost, po ktorej moze skola siahnut.
u predskolakov, kedze plnia povinne predprimarne vzdelavanie, je potrebne absenciu po 7 vyucovacich dnoch ospravedlnit od lekara. Do 7 vyucovacich dni staci ospravedlnenie od rodica. Na co by som ako rodic a zaroven ucitelka v ms dbala, trenovat aj doma - pracavne listy, vyfarbovat omalovanky, ak nevie, skusajte viazat maslicku... proste rozcvicovat rucky a pripravovat ju na pisanie 🙂
Dcérin spolužiak, ešte keď boli predškoláci, chýbal v podstate stále, dva dni v škôlke, dva týždne doma, týždeň v škôlke, týždeň doma, je chúďatko taký chorľavý, všetko, čo ide okolo, chytí ... bez problémov ho zapísali do školy ... aj teraz na ZŠ je dcérin spolužiak a takisto pod chvíľou kvôli chorobe chýba ... u nás ale pani učiteľka posiela cez sms učivo, aj čo robili na hodine, aj úlohy, vôbec nerieši, keď dieťa chýba kvôli chorobe ... to proste neovplyvníš, dieťa má slabšiu imunitu, proste ochorie.
... na zapis do skoly absencia v ms vplyv nema, avsak aj na nete su rozne odporucanie "co ma vediet predskolak pred nastupom do skoly" - trenovat, trenovat zabavnou formou, v com pokulhava... a ak budete mat moznost (casto chodia do ms) absolvovat depistaz - tam vam povedia, v com treba este zabrat a co dotrenovat
@anjelicek26 ešte som nikdy nepočula o tom, že by dieťa malo odklad len preto, lebo veľmi často v škôlke chýbalo. Ak je na školu pripravené, nevidím problém a pripraviť ho môžu aj rodičia. Niektoré deti predsa do škôlky nechodia vôbec, vzdelávajú sa doma.
@elizabet173 tak predskolska priprava este nie je boh vie ako dlho povinna na slovensku, ale ten predpis pre skoly plati uz velmi dlho... a az ta povinna predskolska dochadzka to priradila do tejto skupiny..
@lb1984 Syn ako predskolak mal minuly rok strasne absencie kvoli chorobe - tri dni v skolke, mesiac - dva doma. Ma problem s bunkovou imunitou, neutropeniu... Kazda absencia bola ospravedlnena lekarkou, zaroven som spolupracovala s ucitelkou, ktora mi davala info, comu sa v triede venuju. Na konci roka synovi robili depistaz a testy skolskej zrelosti, ktore vysli vyborne. Speci pedagogicka navrhovala odklad - ked som sa pytala kvoli comu, ze testy vysli ok, tak ze kvoli tomu castemu chybaniu, aby pren nebol sok pri nastupeni do skoly. To som odmietla, kedze dalsi rok v skolke by nezarucil, ze nebude tak casto chory, plus syn sa sam naucil citat, takze by v skolke stagnoval a on sa do skoly velmi tesil. Na konci roka dostal doklad o absolvovani predskolskej vychovy. Teraz je prvak, kolektiv a napln na hodinach zvlada bez problemov.
@sojorez ja neviem co robiť. Z pohľadu imunologicky je ok. Ze jej treba kolektív nasadila nám bronchovaxom. Mrnava ma chodiť k logopedicke, bola až raz lebo sme stále chorí. Problém je v tom ze každý na mňa tlači ze dávať ju do škôlky musí si prejsť tými chorobami, na strane druhej niesom schopná ju niečo naučiť, dokonca ani cvičiť logopediu keďže je stále chorá a akonáhle vyzdravie ide do škôlky a tak o 2 dní znova vypadne. Takže mala.je frustrovana lebo je jej stále zle, a nič sa nenaučí lebo nemáme priestor na to.😔
@lb1984 Nas mal aj zdravotnu dovolenku vypisanu lekarkou. Ze ten organizmus musi zrelaxovat, kedze siel fakt z choroby do choroby. Stacilo par dni v skolke a ja som ho mala doma s teplotami, vo vyteroch moraxella, stafylokok... Po prelieceni siel do skolky a tam v satni dieta sopel po bradu... Bronchovaxom mu imuno nasadila tiez, ale syn z neho zvracal, tak nedavam dalej. Bol na imunore, ale nejak som nepostrehla prinos. Niekto povie, ze dat dieta do kolektivu, ze si tak vybuduje imunitu. Ale u nas sa vzhladom na imuno problemy ziadne budovanie nekonalo. Ja som mala podozrenie na bacilonosica v kolektive.
@lb1984 ved aj doma si mozete precvicovat pisanie, ciarky, vlnovky, su an to krasne pracovne listy. Daju sa stiahnut z netu alebo ich kupis v hocijakom papiernictve. Aj logopedicke cvicenia sme cvicili doma s malou. Na tom prvom sedeni vam ukazala ake, nie?
Aj na nete je zopar videi, presne podla recoveho problemu, co s detmi doma precvicovat.
Netrap sa, ze je casto chora, ved to riesis... Pre svoje ciste svedomie s nou cvic doma co sa da - jemnu motoriku, pisanie, recove cvicenia. A nezabudni ju pochvalit za kazdy uspech 🙂
@elviku11 není problém problém nou cvičiť. Problém je v tom ze funguje 2 dní z mesiaca. V lete sme cvičili ale teraz logopediu nevidela mesiac 😒 ona je veľmi šikovná aj učiteľky ju stále chvália ale už sa na nej začína odrážať to ze nechodí do škôlky škôlky doma je to na prd lebo cez chorobu sa proste nedá
@lb1984 nemusis sa nicoho bat, nie je stanoveny ziaden pocet hodin, ktore moze vymeskat (myslim ospravedlnenych samozrejme). Obzvlast, ak je to z dovodu choroby. Ziadne 30% vymeskanych a pod. "podmienky" na SK neexistuju. Takze nestresuj. na zapis do skoly to tiez nema absolutne ziaden vplyv. Ja by som na tvojom mieste zvazila domace vzdelavanie, je uplne kontraproduktivne, ak dieta ide z choroby do choroby, lebo nestihne sa preliecit a v kolektive schyta nieco znova, obzvlast, ak ma problemy s imunitou.. Alebo ak, tak mensi kolektiv, bud v komunitnej skolke, alebo napr. u nas robia niektore centra take dopoludnia pre deticky, aby si zvykli byt bez mamy a v kolektive, ale je ich tam malinko a preto aj ta chorobnost je nizsia.
@akvi tak toto asi budem zvažovať lebo je to už skutočne neúnosné. Žiaľ jedine čoho sa pri tomto bojím ze ak ju umiestnime do inej škôlky budeme na tom rovnako a ešte si finančné pohorsime. Ja by som zvažovala na skúšku inú škôlku len neviem ci je taka možnosť vôbec nechať ju zapísanú v tejto lebo so všetkým ostatným sme spokojní (škôlka ma perfektne ohlasy, je 5 min od nášho domu, ťažšie sa do nej dostať). Len skutočne v triede je 23 deti, a predskolaci sú tam len 6.
@lb1984 no bohužiaľ, náš štát podporuje jedine štátne ústavy, dieťa na DV nemá nárok na žiadnu finančnú podporu, takže táto možnosť je finančne náročnejšia bohužiaľ. Ale ak to má byť pre dobro dieťaťa, treba to zvážiť. Byť vkuse chorý tiež nie je ok a z tej škôlky "zadarmo" tiež veľa nemá, keď je vlastne aj tak viac doma, ako v škôlke.
@lb1984 netrap sa tym.Moja dcera vela vynechala v predskolskej a potom aj v 1,2 triede.Dolezite je, aby bola poriadne doliecena a po chorobe aspon tyzden doma.Co narobis?choru ju tam nebudes davat a sama som videla, ze boli deti, ktore boli doma viac ako v skolke.Nejake prac.listy mozete robit aj doma
este mi napadlo, nemaju v skolke pracovne zosity? skusila by som sa dohodnut s ucitelkami, ked ostane chora, nech vam oznacia strany, kt. deti budu vypracovavat v skolke, dcera nech si po vasej instrukcii vypracuje doma. ono vzdelavanie doma, ak treba inak normalne fungovat, je narocne a nei pre kazdeho. Ale hravou formou dcerku zamestnat napr pri peceni mafin 🙂 daj do kazdeho kosicka 1 hrozienko, pridaj do kosicka tolko hrozienok, aby boli dokopy 3, kolko musis pridat? ak by si 2 z kosicka zjedla, kolko ich ostane? ... alebo "sluchove diktaty" tieto casto byvaju aj na depistazi. rozdel papier (A4) na 4 rovnake casti (ceruzkou) tu trochu pomoct. vpravo hore nakresli slniecko, vlavo oblubene zvieratko, vpravo dole 3 rovnake stvorce, posledny vyfarbi zltou pastelkou, vlavo hore nakresli 1 vacsi oblacik a 1 mensi oblacik... to mi len tak narychlo napadlo 🙂 🙂 🙂
Moja bola minuly rok v predškolskej snáď 30 dni dokopy cely rok. Zápisom do prvého ročníka presla uplne normálne .
@lb1984 neovplyvní to zápis nijako, len by som sa obávala toho, ako bude fungovať o rok v škole. Pediater vás neposlal na imunológiu?