Predĺženie prevádzkových hodín škôlky

kate_cs
28. aug 2022

Prosím o reálnu skúsenosť. Ak chcete vyjadrit iba svoj názor, nepýtam sa naň, ďakujem.
Riešili ste niektorá predĺženie prevádzkových hodín v škôlke? Zriaďovateľ je obec, škôlka funguje 6:45-15:45 a je nereálne si nájsť prácu, keď musíte cestovať do mesta. Pýtala som sa viacerých matiek a že vždy ich odbila riaditeľka, že ona kvôli trom nebude nič meniť a tým to skončilo, nikdy sa neriešilo nič oficiálne.
Viete sa prosím podeliť o svoju skúsenosť, čo bolo treba urobiť, aby som to aspoň skúsila? Ďakujem veľmi pekne!

pribinak
28. aug 2022

@kate_cs odporúčam sa obrátiť na zriaďovateľa. Do 15:45 je fakt malo, aspoň do 16:30

kate_cs
autor
28. aug 2022

@pribinak ja som sa ako prvé pýtala starostu. Že keď nájdem k sebe aspoň dve tri mamičky, dá sa s tým niečo robiť. Ale nepovedal ďalej čo. Nejakú oficiálnu žiadosť, petíciu? Ja som vyštudovaná učiteľka. A tu je problém. Kamkoľvek som chcela ísť učiť, tak škôlka funguje dlhšie ako naša a pre nedostatok miest v škôlkach mi nechcú vziať moje dieťa do inej dediny, lebo často nevzali ani domácich. Začarovaný kruh. Keby aspoň 6:30-16:30.

ms_green
28. aug 2022

Záleží strašne od mesta/zriaďovateľa.
V BA sme s tým mali problém (bolo do 16:00) ale tak, že 16:00 už muselo byť dieťa preč. Dohodli sme sa 7 mamičiek a išli sme za riaditeľkou. Pridali sa ďalší rodičia a predĺžili do 17.
Sestra býva v menšom meste a tam bez šance. Mali do 15:45 dohodli sa, išli za riaditeľkou ale tá im povedala, že bohužiaľ nedostatok personálu.
Skúste sa dohodnúť viaceré a choďte za zriaďovateľom. Prinajhoršom vám povie nie.

ibrunova
28. aug 2022

Ja som pre toto dala dieťa tam, kde som robila, lebo bolo nereálne sa dostať domov. Skúsila by som niečo sformulovať a oslovila by som rodičov,nech sa tam tiež podpíšu.

simca06022011
28. aug 2022

Riešiť cez obec, kľudne napr nejakou peticiou podporit aj od iných rodicov, riaditeľke to vyhovuje, nebude predsa dlhsie v práci s kolegynami.
Je to malo, dnes minimum je 16:30 aj to som musela chodit skor z prace. Pracujúci clovel nema sancu toto stihat.

pribinak
28. aug 2022

A je vás viac matiek? Nirmalne oficiálna písomná žiadosť riaditeľke a aj zriaďovateľovi

Uviesť argumenty, poukázať na okolité obce.

Držím palce

kate_cs
autor
28. aug 2022

Ďakujem vám. Ja čo som teraz len tak medzi rečou oslovila matky, keď som ich stretla po dedine, každá jedna mi povedala, že jej to nevyhovuje. Ale že keď aj niečo chceli, vždy ich riaditeľka odbila. A tým skončila nejaká ich snaha. V škôlke je 22 detí (aj súrodencov) tak naozaj skúsim spísať nejakú petíciu, žiadosť a hádam nebudem jediná, čo bude ochotná sa aj nahlas ozvať.

ibrunova
28. aug 2022

@kate_cs Keď to dáte starostovi písomne s podpismi, musí sa tým zaoberať. Je to iné ako keď to len tak neoficiálne spomenieš. Držím palce.

kate_cs
autor
28. aug 2022

@ibrunova ďakujem! Práveže on bol tomu naklonený, sám mi povedal, že doteraz to nikto neriešil oficiálne a teda on nemal dôvod. Len som sa bála, aby si potom nezasadol niekto na moje dieťa, alebo aby som nebola za tu premotivovanu. Ale takéto hodiny, to je fakt málo. Vyskúšam a uvidím.

ms_green
28. aug 2022

@kate_cs Z vlastnej skúsenosti v škôlke nadšení nebudú. Budú tam musieť byť dlhšie. Ale máte na to pádny dôvod. 15:45 je fakt málo.

ibrunova
28. aug 2022

@kate_cs A ako píšeš, tak viacerým to takto nevyhovuje, len asi treba, aby sa toho niekto chytil. a 15.45 je naozaj málo. Keby aspoň 6.30-16.00. Ešte pozisťuj, ako to majú napr. okolité obce.

kalifka
28. aug 2022

@kate_cs ja som toto riešila ale pred 14 rokmi v dedine. Spísali si sme žiadosť a bolo nás 10 mamičiek, odovzdali na obecnom úrade. Vyšli nám v ústrety - u nás bola škôlka od 7 hod. do 14:30 hod. ale jedna učiteľka vždy potiahla do 15 hod. Nakoniec dali od 6:30 hod. ( to kvôli 3 mamičkám) až 17:00 hod. A doteraz tak funguje škôlka. Treba skúsiť ale viem, že vás musí byť viacej.

kacena4
28. aug 2022

ahojko peticiu urcite nepis s tym nic nevybavis, skor napis oficialny list v ktorom budes ziadat o predlzenie prevadzkovych hodin a priloz k tomu samostatny harok s podpismi rodicov. na list ti musi (malo by) mesto odpovedat tusim do mesiaca popr. argumentuj preco a ako by sa to dalo zmenit v skolke. mozno taky cas maju preto, lebo im tak vychadza smena pre zamestnanca... drzim palceky

letfenixa
28. aug 2022

@kate_cs pozrela som sa teraz, ako je otvorená naša škôlka, 6,00-16,00. Aj to sa mi zdá krátko, veď bežná prac.doba je do 16. A premýšľam, ako to vo vašej škôlke majú. Jedna učiteľka od 6,30 do 12,30, druhá 10,00-15,30?

11mirka22
28. aug 2022

@kate_cs adresujte žiadosť u úpravu prevádzkových hodín MŠ zastupiteľstvu obce a starostovi, musia sa tým na najbližšom zasadnutí zaoberať... Treba uviesť zdôvodnenie... Priložte podpisy rodičov, ktorí majú záujem.

oriesocek
28. aug 2022

u nas sa menili hodiny v skolskej druzine. v BA je nereálne aby rodicia vedeli vyberat deti do 16:00-16:30 deti. Vacsina administraívny funguje do 17:00 a pootm este cesta do skoly. Družina sa predlzila do 18.00 zberná trieda. Skolka je nezmysel do 16:00 a to ani nehovorim do 15.45. je to nastavene skor pre vyrobnu sferu, ktorí zacinaju na 6:00, ale aj tak nevies dieta tam odniest takto skoro. Odporucam na rodicku riesit kolko deti chodi od 6:00 do 7:00, ci by nebolo lepsie zacinat neskor a aj koncit neskor. Nasa skolka sa zacinala o 6:30 a aj to boli do 7:15 max 3 deti.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kate_cs
autor
28. aug 2022

@ibrunova práveže ja som chcela ísť učiť ako učiteľka do okolitých obci a každá jedna škôlka funguje dlhšie. Preto som sa teraz ani nezamestnala. Som síce ešte na rodicaku s menším, ale čas sa mi kráti a preto to chcem riešiť.

@kacena4 Takto to skúsim urobiť, ďakujem! Kým nastúpia deti do škôlky obehám všetky matky a hádam mi to aspoň polovica z nich podpíše. Lebo slovne mi povedala každá jedna, že im to nevyhovuje, ale mám pocit, že sa boja.

ibrunova
28. aug 2022

@kate_cs ak sa boja, tak to napíš aj sama za seba. Odporúčam teraz, idú voľby, možno sa teraz bude starosta snažiť 🙂

kate_cs
autor
28. aug 2022

@ibrunova veď ja som starostu odchytila keď bol pýtať podpis na kandidatúru 😀 Niečo za niečo. chcem to dať dokopy, kým nastúpia deti do škôlky a hádam si kvôli tomu nezasadnú na môjho malého.

oriesocek
28. aug 2022

@kate_cs prepáč, ale čoho sa akože boja? to je uplný nezmysel. A teda ako sa hovorí, nemému dietatu ani vlastná mama nerozumie. Ak si to hovoríte iba medzi sebou, tak to riaditelka nezmeni. Ste dospelé, v iných obciach funguju skolky dlhsie, takze aj u Vas moze. Otvaracie hodiny (prevádzkové) sa nastavujú podľa záujmu rodičov.

hradnapani
28. aug 2022

ziadost adresovat zriadovatelovi, riaditelke dat na vedomie. Uviest padne argumenty, zohnat co najviac podpisov od ostatnych rodicov. Oni su tam pre vas, nie vy pre nich - je to verejna sluzba.

kate_cs
autor
28. aug 2022

@oriesocek veď ja tiež tomu nerozumiem, prečo to doteraz nikto neriešil. Mne dieťa nastupuje až teraz a hneď mi to udrelo do oči, že toto sa nebude dať stíhať. Asi sa boja, že si niekto zasadne na ich dieťa, ja neviem. Ale každá jedna mi povedala, že by to uvítala, ale s tým sa nebude dať asi nič robiť.

elizabet173
28. aug 2022

@kate_cs ak je škôlka jednotriedka, tak to môže byť problém, lebo učiteľky sa musia počas pobytu vonku prekrývať a ak jedna robí zároveň riaditeľku, tak má skrátenú prácu s deťmi. Je to ťažké, škôlky by mali byť otvorené minimálne do 16,30 ešte lepšie do 17,00. Možno to aj niekto pred tebou riešil, len vždy narazili na to, že v škôlke sú len dve učiteľky a ak by sa predĺžila pracovná doba, tak by vznikali nadčasy, ktoré nie je čím zaplatiť, čo mimochodom tiež nechápem. Ani to, prečo tento problém, ktorý sa vlečie desaťročia nie je možné vyriešiť externými pracovníčkami, napr, učiteľkami na dôchodku, študentkami VŠ pedagogickej a podobne, ktoré by s tými pár deťmi ostali o hodinu dlhšie a všetci by boli spokojní. Držím ti palce, aby sa ti to podarilo, ak nie, potom už len niekoho zohnať, kto ti dieťa vyzdvihne. Napíš žiadosť na zriaďovateľa a pošli doporučene.

oriesocek
28. aug 2022

@elizabet173 ano, mas uplnu pravdu. U nas v skolke (sukromna) su aj dobrovolnicky a aj brigádnicky cez cerpanie dovolenie. Aj obec (ako zriadovatel) by to mohla tak vyriesit. su to fakt smiesne peniaze navyse.

elizabet173
28. aug 2022

@oriesocek tiež si myslím, že pre obec sú to zanedbateľné náklady.

mogaa
28. aug 2022

@kate_cs no neviem si predstaviť na dedine škôlku otvorenú do 17-tej.....aj učiteľky v MŠ majú svoj prac.čas a ten je pre nich skrátený....ak je škôlka otvorená dlhšie, je to vďaka tomu že je v škôlke viac učiteliek a tie sa musia striedať aby to časovo vychádzalo.....aj učitelia majú plný úväzok pevne stanovený a nikto im nemôže pridať denne +1hodinu aby napr. viedli nejaká krúžok....

simca06022011
28. aug 2022

@oriesocek na cerpanie dovoleniek okrem ineho maju tieto skolky veľakrát 4t a aj viac, zatvorené. V lete. Cez vianočné prázdniny a ine prázdniny tiež. Cize nemusia latat nic nikym, ked tak riešia dovolenky /pnky/.. Cez rok ale to aj do dnes musia nejak zvladat, ci su tam o hodinu dlhsie alebo nie.

shaola
29. aug 2022

Ak je škôlka jednotriedka, je to ťažké. Učiteľky sa musia prekrývať počas pobytu vonku, a k tomu má riaditeľka/zástupkyňa (neviem, či je MŠ priamo pod obcou alebo pod ZŠ) skrátený úväzok priamej práce s deťmi, takže možno dlhšia prevádzková doba jednoducho nevychádza. Samozrejme, je to veľmi nešťastné, a ťažko riešiteľné. A nie, väčšinou to naozaj nie je o tom, aby učiteľky "nemuseli" byť dlhšie v práci..