Prečo školné v škôlke porástlo?

levany81
13. apr 2021

Ahojte maminy, aj vám porástli poplatky v škôlkach, dieťa nastúpilo po troch mesiacoch do škôlky a hneď papier že mesačný poplatok stúpol o 100%, čo mi príde trochu scestné na dobu kedy poberáme očr, alebo sme doma na 80%. Chcem sa voči tomu ohradiť a vedieť dôvod a niesom sama mamina v tej škôlke co stým nesúhlasí. Viete mi s tým niekto poradiť?

ab727
13. apr 2021

Nemám síce škôlkára,ale už som tu čítala príspevky o tom,že poplatky zdvihli...táto korona doba je proste úžasná pozdvíhali čo sa dalo,všetci idú naháňať stratené "zisky"len škoda,že sa nepozerá na obyčajných ľudí,ktorým sa rapídne znížili príjmy...😡😠

veronikavaneska
13. apr 2021

U nás v škole ŠKD stúpla trojnásobne. 🤯

horia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sara07
13. apr 2021

zatial len o 3€ ale ked dieta sedelo doma šli normálne poplatky mestu aj ked dieta sedelo doma min rok aspon odpustili poplatky alebo znižili na symbolikcé 5€
tento rok čo sme v podstate na tom horšie žiadna ulava a to niektore deti neboli v škôlke 4 mesiace , čiže darovali mestu prachy
a špinavost na entá pretože uprimne navyše nemaju teraz žiadne veci prečo by im to malo stupnut
no čo maju vypadok daní tak vyryžujeme na rodičoch čo sa dá

sara07
13. apr 2021

@levany81 treba napísat poslancovi , email nájdeš na web stránke mesta, ideálne ked každy rodičk ked mu tam pristane zo 18 žiadosti aby to riešil nemôže sa tvarit no akčna mamička
+
ešte na mesto , zriadovatela podať žiadost , list primatorovi
a možno niečo znižia takto to zoberu super prešlo to

heleninamama
13. apr 2021

@levany81 To je práve o tom, že treba doplniť štátnu kasu, ktorú vyčerpali pandemické rodičáky, očr, predĺžené podpory a pod. opatrenia, ktoré mnohí vítali.
Okrem poplatkov sa napr. tu v Žiline zdvihlo cestovné, ale napr. aj ceny niektorých potravín... Všetko pekne potichu. Zas je ale dôležité, na koľko sa tie poplatky za škôlku zdvihli. Ak boli pôvodne vo výške 8-10 eur je nereálne ich na tej sume udržať.

katkaseiner
13. apr 2021

ja som dost prekvapena kvoli poplatkom.... mam sice predskolaka ale bolo mi povedane aj vlani aj pri dcere ze pokial nie je v skolke aspon 1den v mesiaci tak neplati mesacny poplatok (u nas bol 9E). Raz som to totiz riesila, mala som pocit ze dcera nebola v tom mesiaci v skolke ani raz ale ukazali mi dochadzku a raz bola... tak ok, v pohode, ale tiez mi pride blbe pytat peniaze od ludi v tejto dobe ked ani skolku neotvoria

sara07
13. apr 2021

a tak to máte dobre , u nás školné štátna škôlka 30€ + strava 33 € a ešte driapu 2% - len akosi ked su 3 deti to rozdelit -a triedny fond na pol roka 25€
no dost ako

evinqua
13. apr 2021

Nie, v Ba - statna skolka, bola januar, februar, marec cele mesiace len pre vybrane deti, takze ti, co nemohli chodit, tak mesacny poplatok 30e neplatili, resp ho za tieto tri mesiace vratia, vyska sa pre zvysok sk.roka nedviha

jana_eyre_2
13. apr 2021

U nás sa normálne platilo školné keď aj do škôlky chodiť nemohol.. tak isto sme platili ŠKD keď boli deti na online doma.. až keď som ich z ŠKD úplne odhlásila, tak neplatíme.. tým pádom sumy ostali rovnaké aké sú vo VZN..

kubkovamama
13. apr 2021

U nas to iste, pocas pandemickej ocr platili sa poplatky tak isto ako ked sa do skolky normálne chodilo s tym, ze stravne sa v juni vyuctuje a vráti. Tym padom som dceru odhlasila,pretoze je to podla mna uplny nezmysel.."ze treba to zaplatit aby sme jej drzali miesto". Nasla som sukromnu skolku, kde je mesacny poplatok o 30€ vyssi a tie dni, ktore dieta nepride neplatím. Bohuzial zalezi od mesta

slavkab
13. apr 2021

U nas v KE zdvihli od aprila z 15€ na 20€

elizabet173
13. apr 2021

@levany81 myslím, že riaditeľka by mala vždy podať vysvetlenie, prečo poplatky stúpli. Myslím, že to bude tým, že z hygienického hľadiska nesmú mať deti klasické uteráky, ale jednorazové papierové, čo je oveľa vyššia položka, ako pranie látkových, ďalej dezinfekcia, ktorej za používa podstatne viac, ako pred pandémiou a v neposlednom rade sa zvýšil počet tlačív, ktoré podpisujete a papier, aj toner tiež nie sú zdarma. Iné ma nenapadá, možno riaditeľka povie konkrétnejšie.

kallanchoe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kallanchoe
13. apr 2021

@elizabet173 no myslím si, že školné a uteráky nemajú nič z mestom.....za školné sa nekupujú hygienické potreby atď.....to ide rovno mestu...u nás si uteráky nosíme svoje,ale dáva to logiku,žeby boli teraz asi vhodnejšie jednorazové 🤔....a ďalšie veci sa platia z rodičovského príspevku (u nás je 10€ mesačne) plus to školné 20 (Košice)...ja som bola tiež prekvapená,že od decembra v škôlke nebol a ešte aj zvýšia školné 😤

ukulela
13. apr 2021

@kallanchoe poplatok za školku sa schvaľuje na zastupiteľstve, myslím, že ako vzn.

meluela
13. apr 2021

@sara07 pozri VZN ako to tam mate .. ak je tam klauzula ze ak dieta nechodi tak neplatis, tak sa na to odvolaj a daj mestu ziadost o vratenie poplatku. ja som tiez dostala 3 listocky za mesiace ked bola skolka len pre kriticku infrastrukturu, no platit to rozhodne nebudem. Nech si pani starostka znizi plat.

elizabet173
13. apr 2021

@kallanchoe tak to počujem prvý krát, že si deti nosia do škôlky uteráky, s tým som sa nikdy nestretla a to prejde cez hygienu? V tejto situácii ani nehovorím. Poplatky idú mestu, ale financie tieto veci - jednorazové uteráky, dezinfekcia, to dostáva škola od zriaďovateľa, teda mesta, či? Inak, či tvoje dieťa v MŠ bolo alebo nie, ak bola MS otvorená, tak sa v nej muselo kúriť, zamestnanci tam boli tiež, je jedno, či pre 30 alebo 60 detí, len nariadenia neumožnili, aby v nej boli všetky deti. Nech ma niekto opraví, ak do toho vidí lepšie. Mal by sa vracať len rodičovský príspevok, z ktorého sa financuje nákup hračiek, pomôcok napr. na výtvarnú výchovu, mimo pandémie výlety, koncert, bábkové divadlo, tam sa logicky ušetriť muselo.

levany81
autor
13. apr 2021

@sara07 určite sa nato chystám, napísať im a požiadať o transparentné vyčíslenie, keďže do konca roka 2020 bol poplatok v škôlke 10€, a po nástupe v marci zrazu 20€, takisto družina išla hore l, keďže je to spojená škola zo školkou v obci

kallanchoe
13. apr 2021

@elizabet173 veď jak ok beriem,že s kúrilo,využívalo atď.....som na RD s druhým dietatom, takže áno bol doma....všetko ide hore....len teraz ak je taká situácia,tak mohli počkať s tým zvýšením....najmä keď naozaj väčšina detí doma,tak jasné že to ľudí práve teraz nahnevá....Ináč nad tým mi uterákmi som sa nikdy nezamýšľala...každý pondelok nosíme čistý uterák,pyžamo, posteľné...a paplony máme tiež svoje ....
A to ako mesto rozdeľuje tie príspevky naozaj netuším....ale čo viem tak hygienické veci sa platia z RP

sara07
13. apr 2021

@elizabet173 nie je pravda
papierové uteraky sa kupuju aj mydlo aj dezifekcia pre deti z triedneho fondu a 2%, toner a papier tiež sa z tohto platí , papier aj rodič ak môže donesie
takže aké opodstatnenie, ten polatok je pre mesto doslova
výpadok daní tak vytiahneme z rodičov
postelné prádlo aj všetko si perieme

sara07
13. apr 2021

@elizabet173 rodičovsky prispevok min rok vôbec nevracali nechalo sa to a dokupili veci čo chceli
- jednorazové uteráky, dezinfekcia, to dostáva škola od zriaďovateľa
nie je pravda na rodičku sama učitelka povedala z čoho to zaplatili a kolko to stálo
takže mesto dostane na akože zvyšené náklady, bohvie kde to konči alebo čo s tým mesto urobí
a dezinfekciu dostali len raz od mesta dva litre na celu škôlku a každa uč 1 respirator od vtedy nič

sara07
13. apr 2021

@meluela ja toto poznám ale to platí len vtedy ak je dieta choré , ak nie je choré tak platíš lebo držiš miesto
v podstate problém je že tych pokynoch /stanovách sa to berie ako keby bolo dieta cez prazdniny doma vtedy tiež platíš vlastne ten mesiac odstavky v lete , u nás aj vianočné komplet čo je skoro už 3 tyždne pomaličky
problém je že v pokynoch /nariadeniach nemáš vsunuté ak zriadovatel nemôže poskytovat pre xy situácie služby škôlky , toto tam nemáš
takže v podstate pokial mesto ti nedá pisomné vyrozumenie že suhlasí ako min rok -proste sa neplatilo ale všetky boli doma - tak musíš zaplatit
vratia ti len stravu
u nás to zriadovatel zamietol pretože 17 deti chodilo a chudata 5 boli doma a prej opodstatnené náklady a blabla , vyzul sa z toho lebo sa môže
jedine že by si to riešila pisomne odvolanie alebo cez poslanca čo nabruseny na primatora

elizabet173
13. apr 2021

@kallanchoe tak to sa divím, že toto počas pandémie hygiena dovolí, zrejme o tom netuší, že si deti nosia domov prať posteľnú bielizeň a uteráky. Inak MŠ, alebo teda zriaďovateľ zrejme nezvýšil poplatky svojvoľne, ale preto, že jednoducho peňazí niet a výdavky reálne zvýšené sú.

meluela
13. apr 2021

@sara07 v nasom VZN som nasla ze aj rodinne dovody .. pozri ako to mate vy

elizabet173
13. apr 2021

@sara07 to tam máte teda veľmi zvláštne spôsoby. Rodič má právo vedieť, na čo boli použité financie, má právo na vrátenie rodičovského za mesiace, kedy bola materská škola zatvorená. Vy, rodičia, ste sa s tým uspokojili?

sara07
13. apr 2021

@elizabet173 však my vieme presne na čo sa dali prachy alebo nie
ale u nás nebola škôlka zatvorená bola len otvorená pre určitych rodičov a vyvolených rodičov , však to máš ako cez prázdniny čo myslíš prečo je to v celku mesiac ale reálny 14 dni v jednom mesiaci a 14 dni v druhom mesiaci aby si pekne zaplatila lebo však dieta chodilo čast mesiaca

sara07
13. apr 2021

@meluela nemáme rodiné nemáme len potvrdenie lekara

meluela
13. apr 2021

@sara07 aha, tak to je blbe :-/

zuzkaluk
13. apr 2021

@levany81 chcem reagovať na tú sumu 20€. Ja platím mesačne školné v škôlke 40€ + strava 35€ + triedny fond 7€.