Prečo predškoláci musia vedieť počítať, čítať a písať?

Dnes o 18:00

Ahojte
Zamýšľam a fest ma sere,štve alebo neviem čo ešte.
Proste prečo predškolaci už musia vedieť počítať,čítať ,písať a neviem čo ešte veď je v škôlke ma sa hrať užívať detstvo a nie toto.
Majú sa to učiť v 1.ročníku toto všetko či tam si budú sprepáčenim........
A ďalšia vec keď dieťa nezje obed bo mu to nechuti keďže je výberový a veľa veci nezje lebo ho z nich napne a zje napr.len prílohu alebo len polievku a učiteľka povie ze bude chodiť len doobeda alebo sa naučí všetko jesť.
Ale veď aj dospelý nezje všetko. A to akože mam teraz nútiť dieťa jesť veci ktoré nemá rád.
Či vaše deti v škôlke stále všetko zjedia ...

thirstymonk
Dnes o 18:07

V prvom rade neviem, odkiaľ máš to, že predškolak ma vedieť pisať čitať a počitať... to je uplny bullšit. Predškolstvo je na to, aby sa dieťa vedelo vyšikať, umyť si ruky, aby poznalo farby a základné dopravné značky. A tak. Určite nie písať a čítať, dokonca za mojej éry učiteľky v škôlke prísne karhali rodičov, ktorí učili svoje deti čítať v predškolskom veku.

Ďalšia vec - učiteľka je pizda a zarába dieťaťu na poruchy prijmu potravy. Takže jej pekne povedz, že ak nechce problémy so zákonom, tak nebude nútiť dieťa nasilu jesť, keď ho z toho napína, lebo to naozaj nie je sranda. A reálnych príkladov máš čím ďalej, tým viac.
Môj syn je gastro pacient - chronicke zápchy. Keby ho hociktorá učiteľka nútila niečo nasilu jesť, tak tam nabehnem a zrobím taký bordel, že spadne školka. Ale u nás je to našťastie v pohode.

klarissa25
Dnes o 18:11

Ale prosím ta prečo píšeš také blbosti ze predskolak musí toto všetko vedieť? To je totálna kravina

pe_mi
Dnes o 18:17

Ahoj,ja som tiež toho názoru,že nech je škôlka školkou a v 1.rocniku,nech sa začne vyučujúci kolotoč.ani angličtinu v škôlke nevyužívame, neprihlásila som ju, asi jediná z triedy, lebo v škole toho bude mať až až.chodi k mladším deťom do triedy ,kým je angličtina.
Moja dcéra sa vie podpísať a miluje obtahovat , písať písmená , vlnky,čiarky.ale som toho názoru,že majú čas , v 1 .triede by to malo až začať
A k jedlu, nepáči sa mi,keď to komentujú okolo učiteľky.
A znova napíšem,moje dieťa zje všetko,aj tie divotvorne nátierky, čo majú v škôlkach 😃🙆 polievky, hlavné jedlá, na sladko ,na slano.cele chleby,žiadne že kôrku nejem a podobne.ale!nepáči sa mi,keď komentujú deti,ktoré nejedia a áno ..nie raz som počula ,že za nespanok a nejedenie deti, dali deti len doobeda.chore
Čiže áno ,som mama ,ktorej dieťa všetko zje, spí, plus vie písať a baví ho to.
Ale!chápem autorku a tiež sa mi to nepáči

annm81
Dnes o 18:19

Predškolák na Slovensku nemusí vedieť počítať ani čítať. Mal by poznať číslovky a čísla do desať a mal by mať tušenie o tom, ako zhruba vyzerá písmo (=videl už text, vie napísať vlastné meno a vie, že písmená reprezentujú nejaké hlásky v závislosti od toho, ako vyzerajú). Pre zdravé dieťa nie je žiadne týranie naučiť sa tieto veci, pretože prirodzene už aj skôr ako v predškolskej triede ho začnú tieto veci zaujímať. Všetky tieto znalosti mu zabezpečia, že sa v prvom ročníku bude môcť sústrediť na učenie sa písania, čítania a počítania. V opačnom prípade by si potom mala rátať s ďalším rokom v škole navyše.

wwwwerunka
Dnes o 18:22

Predskolak musi vediet naratat do 10, poznat farby , geometricke tvary, povedat basnicku alebo zaspievať, nakreslit postavu aj s detailami ( oči, nos, uši....) ak vie napisat svoje meno je to fajn ale urcite to nieje podmienka prijatia do 1.triedy!!!
Treba si uvedomit ze p.ucitelka ma v triede napr 14 deti a ak ma kazdemu na test pisat meno je pol vyucovacej hodiny fuč. Mna to vobec netozculuje ze to ma moj syn vediet. V 1.triede je sialene tempo, je fajn uz mat nejake zaklady osvojene😉

dzescebuly
Dnes o 18:24

Môj akurát keď bol na tých testoch zrelosti tak zo zvedavosti mu dali zopár príkladov na sčítanie a odcitanie do 10,vedel ale hovorili že nemusí vedieť,akurát meno palickovym písmom ich učili...a učiteľku by som poprosila aby ho nenutila jesť keď nechce a v žiadnom prípade by som nesúhlasila aby chodil kvôli tomu len doobeda

sella38
Dnes o 18:26

Nie, predškolák nemá vedieť čítať, písať, ani počítať.
A smutné je, že mnoho rodičov je hrdých na dieťa prváka, že on je taký šikovný, lebo pozná celú abecedu v septembri... ale že si nevie zaviazať šnúrky, že neobsedí na hodine ani 10 min., že nedokáže pochopiť jednoduchý pokyn a ani na konci septembra si nachystať veci na lavicu a otvoriť šlabikár na strane, ktorá mu svieti aj na tabuli... toto je tragédia... toto by mal vedieť predškolák....

katica06
Dnes o 18:26

Prosím prípoj sem podklady alebo niečo na základe čoho tvrdíš že predškoláci musia vedieť počítať, čítať a písať... alebo chceš rozdúchať vášne?

januska12323
Dnes o 18:27

Preháňaš ty alebo pani učiteľka. Predškolák má ovládať co je väčšie, menšie, rozoznať čísla od písmen a vedieť sa podpísať tlačeným písmom, všetko ostatné je len bonus.

olimuc
Dnes o 18:29

Pri nastupe do 1 triedy nemusia vediet ani citat ani pisat … poznat par pismen, cisla do 10 a mozno sa vediet podpisat. To staci … maly nastupil do 1 triedy vie pisat, citat (naucil sa sam) a on sa nudi a vyplna vsetko dopredu. V skolke tiez preberal jedlo, ale okrem komentara, ze bude mat hlad nikto neriesil a nenutil ho jest. To, ze zje malo nie je dovod na to, aby chodil iba doobeda.

iwanka222
Dnes o 18:32

Syn musel vediet pocitat do 10, poznat farby, 4 rocne obdobia, protiklady, porovnat väčší-menší, krátky-dlhý, veľký-malý vediet rozlisit, naucit sa kratku basnicku, vediet napisat svoje meno, vediet zaciatocne pismena v slove, vediet vyhlaskovat slova a vela dalsich veci sme sa ucili co som tiez sa cudovala ze co budu robit v skole. Teraz je prvak. V skolke od nich velmi vela vyzadovali a na zaciatku sk. roka teraz v skole sa pani ucitelka vyjadrila ze ak nevedia ani pocitat ani napisat svoje meno tak ze sa nic nedeje ze vsetko sa naucia v skole.

gab1sol
Dnes o 18:36

Plnohodnotne čítať, písať, počítať predškoláci určite nemusia vedieť, to sa učia v prvom ročníku. Čo sa týka jedla, ak je to všeobecné pravidlo škôlky, riešila by som to, čo je to za blbosť. Ak pani učiteľka vidí, že naozaj zje minimum a poobede je dajme tomu malátny, lebo je hladný, tak asi by som na jej mieste tiež riešila jeho stravovanie. Neriskovala by som, že tam dieťa odpadne. Ale to už je individuálne a musíte to posúdiť vy - ty, riaditeľka, učiteľka…

doriiis
Dnes o 18:43

U nás je podmienka vedieť napísať svoje krstné meno palickovym písmom,vedieť kde je hore,dole, doprava,doľava,poznať farby a naratať do 10.
Takže zbytočne zvelicujes

marianarem
Dnes o 18:46

@thirstymonk @katica06 @klarissa25 Tak u nas v skolke sa toto naozaj ucia. Vcera som videla fotky, predskolaci naozaj maju pisanku a ucia sa pisat pismena. Tiez sa mi minule dostal do ruky pracovny zosit s nazvom "Co vsetko mam vediet, nez pojdem do skoly." Bol sice cesky, ale to je jedno. Bolo tam citanie, pisanie a pocitanie s cislami do 20! Skoro som odpadla. Mozno to oficialne nie je nikde stanovene, ale tie snahy tu naozaj su.
Autorka, moj v skolke nezje skoro nic. Predtym jedol len prilohy, no jedna ucitelka to zacala tak viac riesit a odvtedy sa zatal a prestal obedy jest uplne. Tiez doetraz nerozumiem, preco nemohol byt na tych prilohach.

katica06
Dnes o 18:57

@marianarem autorka tak dajte oficiálny dôkaz, nie že jedna raz videla niečo v češtine. Pokiaľ má pamäť neklame tak čeština nie je u nás úradným jazykom a mladšie ročníky tomu už ťažko rozumejú.

pininka1
Dnes o 18:58

Mudrlantom napíšem len toľko, že moja dcéra nevedela čítať a okrem mena ani písať pred nástupom do školy a od začiatku ťahá za kratší koniec, keďže je v triede x deti, ktoré to vedia a tempo sa prispôsobuje im. Pretože dnes rodicia dobre ze nie polročné deti učia čítať. Syn keď nastupoval pred 10timi rokmi do školy, všetci na tom boli rovnako a nebol žiaden problém. A je jedno aká je to škola a aká učiteľka. Kolegyne co majú rovnako staré deti to iste riešia.

annm81
Dnes o 19:00

@marianarem Takéto pracovné zošity bývajú prekladom z anglických zdrojov z prostredia, kde sa deti začínajú učiť písanie a čítanie o dosť skôr ako u nás.

merlinja
Dnes o 19:04

@thirstymonk môže nejaký neznámy trkvas označiť aj tvoju ženu podobným oslovením? Či to je len učiteľka, tak si kopnem? Chlap na MK, stačilo mi.

kleopatra114
Dnes o 19:08

Nemusia vedieť a ani ich to neučia. Museli však vedieť napísať svoje meno tlačeným písmom . To je všetko. Všetko ostatné sa naučili v prvom ročníku .

doriiis
Dnes o 19:08

A nejak sa mi nechce veriť,že jedna priemerná matka s priemerným IQ nevie svoje dieťa do jeho 6 tich rokov naučiť písať palickovym písmom aspoň svoje meno.
Čo robíte celé dni s tými deťmi? Prekladate kocky a hráte sa s bábikami?

katica06
Dnes o 19:09

@pininka1 moja dcéra nastúpila do školy pred desiatimi rokmi a vedela počítať, čítať a písať paličkovým písmom lebo ju to bavilo nie preto že sme ju od polroku učili, pýtala sa na písmenká, cielene nebola určená ani doma ani v MŠ.

marianarem
Dnes o 19:10

@katica06 Tak nebudem tu zverejnovat fotky z nasej skolky, no u nas sa predskolaci naozaj ucia pisat aj citat. Nie vyslovene suvisly text, ale citat slova ano.
@annm81 To je mozne, ale uz len to, ze sa taketo veci u nas objavuju, pomaly vyvolava trend. Vela rodicov kupuje pracovne zosity a osvoji si predstavu, ze to deti pred nastupom do skoly naozaj maju.vediet. Potom si deti navzajom porovnavaju atd. A ako vidno.u nas, moze sa to dostat aj do skolok. Mne osobne to v nasej skolke nevadi, moj sa prave o tieto veci zaujima, takze sa na to tesi (este nie je predskolak). Samozrejme ani tam deti nejako necepuju a neznamkuju. Ale udivilo ma to podobne ako autorku.

nikpa
Dnes o 19:17

Nie, predškolaci určite nemajú a ani nemusia vedieť písať a čítať. Maju vediete naratat aspoň do 10, vedieť napísať svoje krstné meno, poznať zopár pismeniek, určiť prvé a posledne písmeno v slove... Oveľa dôležitejšie je aby sa predškolak dokázal sústrediť, počúvať a udržal pozornosť aspoň 40min., držať správne pero... Ostatné sa v škole naučí. A o tom jedení, ak by mi toto učiteľka v MŠ povedala, že mám dieťa ktoré neje podľa jej predstáv bravat domov na obed, ok, keď mi to dá písomne. Ale v tom momente podávam sťažnosť zriaďovatelovi.

katica06
Dnes o 19:19

@marianarem takže nič

diewcatqoo
Dnes o 19:20

Toto nemusi vediet ziadny predskolak. Moj syn bol minuly rok prvak a z 23 ziakov len dvaja vedeli citat. Predskolak by mal vediet ako sa vola (je fajn, ak sa vie aj podpisat v zmysle napisat svoje meno, ale nie je to podmienka), mal by ovladat orientaciu v priestore pravo/lavo/hore/dolu, mal rozoznat a pomenovat farby, nakreslit a popisat postavu, zapamatat si kratsi text a samozrejme, vediet sa sam najest a vypytat sa na zachod.
Btw, moj syn cita od 4 rokov a bolo mu to skor na skodu, ze to vedel pred nastupom do skoly. Museli sme (aj) kvoli tomu priniest do skoly papier od psychologa s odporucanim, ako s nim maju pracovat.

kikusenka1
Dnes o 19:20

Ono to funguje v každej škôlke inak. A áno je pravda , že niektoré skolky riešia čítanie a písanie . Iné zase nie.. mam kamošku kde ich dcéra sa toto v skolke uci. Tiež som na ňu civela, že na čo je to dobre.. moje dieťa je tiež vyberave hocičo nezje a ani to neochutná a bude radšej hladovať.... v škôlke som prízvukovala učiteľkam, že ak nebude jest nech ho nenútia a začal tam jest vsetko

monika4487
Dnes o 19:20

a zaostalost Slovenska zacina skolkou. Moj syn ma 4 roky je predskolak (nasa dcera v tom veku bola tiez predskolacka). Nezijeme na SR. Sama som ucitelka a mam najvyssie dosiahnute vzdelanie (a to nie len zo SR). Deti v skolke su tu samostane od 3 rokov vo vsetkom (ak im nejde napr. zips jasne, ze im pomozu). Asi 85 % deti vo veku 4 rokov rozprava plynule minimalne 3 - 4 jazykmi. Ano neucia sa citat a pisat cele vety. Ale ked idu do skoly tak uz vedia do 20 jednoduche matematicke ukony a taktiez poznaju vsetky pismenka. Potom je ten prvy rocnik znesitelnejsi. Deti tu koncia skolu a skolku 15:15 vsetci naraz a potom pre nich pridu zamestnanci roznych skol a institucii kde maju deti kurzky. Rodicia si ich vyzdvihnu tam alebo v skole. Domace ulohy su dane tak, ze staci ich robit iba v sobotu max 30 min. PS: deti v skolke uz navstevuju aritmeticku matematiku, aby mali co najvacsi rozvoj synapsii. Netreba si mylit povinne predskolske vzdelavanie s hernou!. A treba si uvedomit, ze dnes je na dobre pracovne pozicie obrovsky dopyt. Cize je dobre zacat ohybat dieta ked je male a ucia sa nove veci cez hru. PS: ked som bola na SR tak som si o tomto systeme pomyslela, ze chudak to dieta, ake je pretazene. Ale teraz vidime, ze tie veci sa ucia cez hru a chodia na mimoskoske aktivity s velkou radostou.

pininka1
Dnes o 19:26

@katica06 áno, to je niečo iné, ale žeby sa takto pripravovali všetky deti, čo potom robia v 1 triede?

eliska13
Dnes o 19:37

Učia sa to v predškolskej veď to je príprava na školu.Vydieranie s jedením by som išla do škôlky a porozprávala sa.. učiteľka nemôže určovať kto bude do kedy chodiť do škôlky.Len mu robí stres to povedala tebe či synovi?

sisaka
Dnes o 19:46

@monika4487 zaujalo ma, že 85% 4 ročnych deti ovláda plynule 3-4 jazyky. V ktorej krajine to je?