Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻
Súhlasím , že nie ste úschovňa, ale zase sťažovať sa keď ste vedeli, akú prácu budete vykonávať a že budete mať voľno na presný termín a nie kedy ostatní , nie je namieste.
Nevravím, že nemáte nárok na dovolenku, ale tak isto rodič, ktorý dá dieťa do škôlky, počíta s tým, že bude mať zabezpečenú starostlivosť, aby on mohol ísť do práce. Ten rodič, ktorý kvôli vášmu volnu nemôže dať dieťa do škôlky, MUSÍ vziať voľno. A tak tri dni , potom týždeň, potom plátať mesiac cez leto, lebo nie vždy je možnosť zoskupenia do jednej škôlky, nemá to ľahké ani jedna strana.
1. som šťastná, že človek nemôže o druhých rozhodovať či môže alebo nemôže mať deti, vtedy len by sa prejavili charaktery, našťastie sa to rozhoduje inde
2. vy ste škola len keď vám to vyhovuje 🙄 nemyslím len na vás, ale tuším už na všetkých. tak sa rozhodnite, buď teda vychovávate/pomáhate s výchovou alebo ste úschovňa a vychovávajú rodičia (čo sa už pomaly v každej druhej téme na MK rieši "čo všetko by už mal vedieť 3r. 4r. a pod... a prečo ho to rodičia ešte nenaučili?") tak čo ste?
Prva otazka... mate deti? Druha, skor uvaha nez otazka - tazko sudit, ked clovek nepozna vsetky okolnosti. Matkam sa "praca" nekonci po zazvoneni zvonceka a podobne. Ale na zaver, nemozem nesuhlasit s tym, ze deti si treba vazit a uzivat si s nimi kazdu sekundu. Velmi si zelam, aby som syna nemusela nikdy dat do materskej skoly.
Nie kazdy rodic si moze vziat hocikedy dovolenku a nie vsetci maju blizko starych rodicov. Ja napr. ucim na VS a v case jarnych/jesennych a podobnych prazdnin si dovolenku vziat nemozem, takze ked sme mali male deti, tak museli aj pocas prazdnin chodit do skolky. Tiez by som mohla mrncat, aby sme zrusili vyuku, lebo chcem byt doma s detmi, ale proste som si vybrala takuto pracu a nestazujem sa.
@tosomja ide o to že práve pracujúci rodičia podpísali že záujem nemaju a práve o to ide že keby to boli práve tí tak okey jasné nemajú kde dať dieťa ale ako som písala pracujúci záujem nemajú a mamičky ktoré cele dni okna umývajú na dome a behajú do obchodov do mesta ( viem lebo mi to rozprávajú ale su ich náplne práce celé dni) tak tie podpíšu že chcú🤷🏻♀️
Vymyslite aktivitu pre tie super mamičky. Vystúpenie, na ktoré majú prísť, nech prinesú zákusky napečené, urobte si veľkonočné posedenie, potom šibačku. Ak už majú záujem o pobyt detí v škôlke, nech prídu maľovať veľkonočné vajíčka, vystrihovať obrázky na okno, treba ich zapojiť. Básničky pre polievačov nech naučia...
@loliki kiež by to bolo také ľahké🤷🏻♀️ Keby sme možno niečo také navrhli tak ten záujem by možno zmenili na nezáujem ajkeď nápad je to skvelý 🙂 ďakujem!
Nehnevaj sa na mňa, no školy/škôlky majú pod chvíľou voľno ... zmeň zamestnanie, keď je to pre Teba taký problém ... my rodičia, nemáme 100 dní dovolenky ... pokiaľ viem, materské škôlky prázdniny nemajú ... buď to akceptuješ alebo by si si mala hľadať "oddychovejší" job.
@zuzanka.zuzu v prvom rade sme stále škola kde deti učíme veci podľa nejakých metodických postupov…ako sú témy týždňa kde sa každý deň venujú stále inej oblasti…ale keď príde dieťa s ktorým bola matka doma 3 roky a nevie ani sa nijako samo obslúžiť tak potom už neviem…pomôžeme, urobíme…každopádne česť výnimkam rodičom ktorí si našu prácu vážia ale to by ste videli ako poniektorí len ráno dať a vziať a žiaden záujem a keď sa jedná práve o takých čo by deti dali do školky aj cez víkend…
@loliki akoze ake super mamicky??? Stvrtok a utorok su uz normalne pracovne dni 🤷 rodicia idu do prace, ak stari rodicia este pracuju, tak kam to dieta ma ist? Ja si to neviem predstavit. A to som zo skolstva podotykam. V domacnosti si chce porobit kazdy, ale vsetci pojdeme normalne do prace, lebo su to normalne pracovne dni. Doma si treba porobit cez vikend
@dzulli1980 Prosím ťa, "My Rodičia" si uvedomte, že aj učiteľky v MŠ majú deti a sú rodičmi. Keď ti vadí, že nemáš 100 dní dovolenky, zmeň zamestnanie.
@ladybug138 Tak si to prečítaj ešte raz, že záujem o škôlku majú mamičky, ktoré sú doma.
@loliki Neoznačuj ma ... reagovala som na príspevok autorky ... ak máš sto dní dovolenky, gratulujem, ja nemám.
@viestta no pani zlatá, dali ste tu niekoľko dôvodov čo by… u nás to tak žiaľ nefunguje…pracujete v obchode máte nárok na dovolenku niekoľko dní dovolenky vy si ju môžete vziať kedykoľvek…tak isto aj zdavotníci povedia vypíšu vtedy a vtedy neprídem…my jednoducho nemôžeme nebude jedna ťahať za druhú lebo jedna chce dovolenku… keď v školstve a konkrétne v Mš nepracujete tak nemôžete hovoriť ako to je inde keďže s našimi dovolenkami je to úplne iné ako v iných zamestnaniach… 🙂
@ckocka v prvom rade som nepísala že mi to vadí…vadí mi prístup niektorých rodičov a hlavne mamičiek tak nechápem čo tu rozvíjate debatu o tom že svoje zamestnanie nemám rada
Ale s tymto ucitel musi pocitat a ked sa mu to nepaci, tak nech si najde pracu, kde mu podmienky budu viac vyhovovat.
ide o to, že v tom prazdninovom dni si vyžiadali škôlku matky, ktore su nezamestnane alebo doma na materskej s druhym dietatom. To naozaj nieje od nich pekne. A mimochodom ani učitelia nemaju tolko dovolenky, kolko maju deti prazdnin, takže nemaju zakonite dovolenku cez všetky prazdniny. Takže nielenže si nemôžu vybrať dovolenku kedy chcu, ale ani nie cez všetky prazdninove dni
Milá autorka a to si ako predstavujete? Raz keď je dieťa zapísané v MŠ má nárok do nej aj chodiť. Aj keď je jeho rodič doma na podpore, na RD/MD.
Ja som tiež doma s druhým dieťaťom na RD a dám ho do škôlky aj cez letné prázdniny a aj ostatné prázdniny. Kam nechodí to sú zberné škôlky.
Platíme školné, rôzne fondy. Dieťaťu je lepšie v škôlke ako doma. Vzdeláva sa tam, má režim a hlavne ja svoje dieťa učím, že jeho pobyt v škôlke je aj jeho povinnosťou. Presne takou ako keď rodičia chodia do práce. A nie som lenivá matka alebo matka, ktorá si potrebuje dieťa odložiť. Prepáčte, to čo je za výraz. Som matka, ktorej manžel má dve zamestnania, ráno odchádza o siedmej a večer sme radi, keď ho niekedy vidíme. Už dlho ma takto nenaštartoval príspevok.
A ešte dodám, prácu učiteľov a aj samotných učiteľov si vážim.
@dzulli1980 Nie je to moja chyba. Dobrú noc všetkým.
po prve, ako pedagog popracuj na svojej gramatike, mas medzery. po druhe, skolky prazdniny nemaju. po tretie, ked si si vyberala svoje povolanie, niekto ti garantoval, ze budes mat volno podla svojho uvazenia? urcite nie. je uplne jedno, ci pracujuci rodicia, ci mamicky umyvajuce doma okna, ak naplnite skolku min.poctom deti, ty do prace ist musis.
@viestta a ešte podotknem v obchode nerobia 2… autobusárov nie je na celej stanici 1-2… zdravotníkov na oddelení nie je 1-2….my sme v triede 2 takže tu si nemozeme kedykolvek povedať že beriem volno… nepíšem o letných prázdninách…keby sa jednalo o tie okey v poriadku vobec by som sa nehnevala ale ide skor o to ze práve tie mamičky nam pred tými sviatkami to doslova urobili akoby naschvál… oni sa dohadujú stále tak teraz to spočítali🤷🏻♀️
pred par rokmi som aj ja mala dieťa v škôlke, ked prišli prazdniny, nechavala som dieťa doma. A prave tie matky, ktore nepracuju vždy pisali do zoznamu, že potrebuju škôlku. Takže tu učitelku chápem, že nejaka nezamestnana matka nezvlada svoje dieťa, tak si žiada škôlku.
A o tom je cela tema, takže sa do jej zamestnania nenavažajte
@viestta Presne tak, súhlasím 👍
To je špecifikum tvojej práce. Ak ti rodičia dovolia prázdniny je to bonus, nie nárok.