Praktiky v škôlke. Aké máme možnosti dostať sa odtiaľ?

sporitelnicka
6. apr 2013

ahojte maminky, moj syn nastupil do školky v 9/2012, ako 2,5rocny. Chodíme do štátnej školky v našom meste, mame tu školok asi 6, ale keďže sme potrebovali školku pre dietatko mladsie ako 3 roky, pretože som musela nastúpiť do práce, iba v tejto jednej sme boli uspesny a synka nam prijali. Zaciatky boli velmi ťažké, boli sme chorlaví štýlom 1týždeň v školke - 2 doma. Samozrejme vždy po chorobe ist do školky bol veľký problém, plač večer pred pondelkom, budenie zo sna, rano otázky po prebudení , či je ešte víkend, trapenie pre všetkých. Postupom času sa začali objavovať otázky: maminka a ktorá pani učiteľka tam bude? Zo slzami v očiach moj syn uz rano po zobudení opakoval toto 20x...nerozumela som tomu dost dobre, ale vysvetlovala som si to tak, ze aj nám dospelým je niekto sympatickejší, iný menej...časom to vsak bolo už tak, že keď syn zbadal menej sympaticku učiteľku, otočil sa na chodbe a s kvikom utekal preč. Na moje otázky, čo sa deje, učitelky odpovedali, VŠETKO JE VPORIADKU maminka. Na túto pani učiteľku som aj od iných maminiek počula velke sťažnosti. Vždy keď som sa snažia komunikovať, usmievala sa, že všetko je v poriadku a s naším synom nieje absolutne žiadny problem. Nedozvedela som nic viac, len ze papal, spal a neplakal. Tato pani učitelka už v nasej skolke nieje, odisla na MD. Druhú pani učiteľku syn akceptuje, ale ke´dže nemienia prijat do začiatku dalsieho školskeho roka novu pani učiteľku, tak deti vselijak spajaju so staršími deťmi, čo naš syn velmi zle znáša. Na moju otázku, ako sa to bude riešiť, som dostala odpoveď,že do septembra bude ťahať tato jedna celodenky a budu deti spajať s veľkáčmi. Syn nám ale v poslednej dobe doma rozprava take cudne veci, ako napriklad, ked si oblial tricko, tak som mu povedala, že pod ideme si prezliect tricko, a on mi na to, že netreba, pani učiteľka povedala, že to same uschne!!! alebo sa v noci zobudi a plače, že prečo deti čo neposluchaju dostanu veku injekciu od pani doktorky??? a ked som s spytalal odkial toto má,tak ze to pani učitelka povedala (mimochodom, ta ktora to povedala je zaroven riaditekou MŠ!!. syn je bez plienok od 2 rokov, dnes ma 3 a 3 mesiace a pocikal sa v školke. Zistila som to až doma, keď sme sa vyzliekali, bol pocikany a komplet na boxerkach a tielku žlte fľaky, uschnute!!! na ňom. v školke ho nechali pocikaného a nechali to ňom uschnuť. ďalší deň tam bola ráno iná učiteľka, ta o ničom nevedela. Keď však poobede išiel pre malého mm, dostal pocikané pyžamo, že sa malý pocikal...nechápem, nikdy toto nerobil. Vrchol tohto všetkého bolo stretnutie s mamkami 2 ďalších detčiek, ktorým deti doma rozprávalali, ako nášho syna v školke učiteľka bije a TRASIE nim!!! ja som ostala ako prikovana, šokovaná a pomaly mi docvakáva, že on neplakával zrejme preto, že si nevedel zvyknuť na školku kvoli chorobnosti, ale preto, že sa mu tam toto deje. Tie maminy mi hovorili, že viac detí sa začalo pocikávať, že na ne veľmi kričia a strašia ich, že im neutieraju dupky po kakaní a tiež im nedohliadajú na pitný režim.
Maminky, moja otázka, chcem malého odtiaľ dostať, nemôžeme si však dovoliť sukromnú školku. je možné aby sme zmenili školku na základe posudku od psychologičky? ideme tam v pondelok.. sťažovať sa na meskom úrade nemá zmysel, vraj je riaditeľka dosadená na toto miesto, takže ruka ruku myje, a ak riaditeľka moje dieťa straší , čo ja ani mm nikdy v živote z úst voči synovi nevypustím, s takou ženou nemieniť nič riešiť. Skončilo by to väčším peklom voči mojmu synovi za zavretými dverami. Ak psychologička uviedie že odporuča zmeniť kolektív, v inej štatnej školke nas zoberú? neviem totiž, ako to chodí a aké mame možnosti...budem vám vďačná za akekolkvek postrehy

mamavera
6. apr 2013

@sporitelnicka v škôlke klesol počet učiteliek, ale nie počet detí, takže aké spájanie?! Choď za zriaďovateľom a spýtaj sa, ako mienia danú situáciu riešiť. Najlepšie, keď to tam dáš písomne, je povinný ti odpovedať. Keby bolo 16. júna, povedala by som - no do prázdnin to už nejako doklepú. ale tri mesiace?! Ako je zabezpečená bezpečnosť detí? Tu už nejde len o mokré tričko, ktoré nie je kedy prezliecť. Bráň sa! Šup, šup za riaditeľkou, žiadaj vysvetlenie. Máš naň právo. A čo rada školy? Inak ako rodičia máte právo na zvolanie rodičovského a žiadať od riaditeľky, aby vám vysvetlila, prečo danú situáciu neriešila v predstihu. Veď tá učiteľka išla na MD, takže vedeli, že budú potrebovať náhradu. Nedaj sa! Neviem, či s druhou škôlkou niečo vyriešiš, bol by totiž zázrak keby mali niekde voľné miesto, ale za pokus to stojí. Posudok od psychologičky k ničomu riaditeľku inej škôlky nezaväzuje, dieťa ti prijať nemusí. Ja by som situáciu riešila v danej materskej škole, najlepšie v spojení s inými rodičmi, a popredu by som upozornila učiteľku aj riaditeľku, že moja sťažnosť nebude mať na ich prístup k môjmu dieťaťu žiadny dopad, aby bolo medzi nami jasno. A ešte by som spomenula hygienu a školskú inšpekciu. Som hnusná a to som učiteľka v škôlke....ale aj mama.

saska.t
6. apr 2013

No co dodat,ste viacere mamicky,ktorym sa to nepaci,v prvom rade by som sa tak ci tak porozpravala s ucitelkami s odovodnenim,ze nebudes posielat staznost na mesto-okres,ale rovno na presetrenie na ministerstvo skolstva,mas toto pravo,,dohodla by som sa osobne s mamickami,aby vas bolo viac,urcite sa najdu.Maleho pri 1 moznosti,by som vzala prec,pretoze z toho bude mat aj tak traumu. Zazila som na vlastnej kozi nieco podobne a dodnes si pamätam ucitelku,ktora mi robila zle a to mam 35 r. Drzim palce!!! a hlavne to nevzdavaj,tvoj syn nemuusi byt posledne tyrane dieta v MS,ale mozes pomoct ostatnym detickam....

sendy182
6. apr 2013

@sporitelnicka toto sa mi až zle čítalo....... 😖 😖 😖 ☹ .....ja byť na tvojom mieste.....no neviem neovládla by som sa a syna vzala domov........lebo on ti tam riadne trpí.......viem že je ťažká situácia čo sa týka peňazí no ja by som tie peniaze oželela.....kým by som mu nevybavila lepšiu škôlku....tvoj synček má kvôli tomu nočné desy.začal sa pocikávať, je hrozné že sa mu vyhrážajú...., nechajú ho pocikaného.....uff....to je pre silné žalúdky ☹ .....a samozrejme napísaná sťažnosť......na ziaďovateľa ......inšpekciu....hygienu a nezabudla by som jojku alebo markízu............... to by som fakt urobila!!!!!!!!!!

hradnapani
6. apr 2013

@sporitelnicka je to strasne, ale verim tomu, ze sa to tak deje. Ja mam napriklad priserne spomienky na jasle i skolku a striasa ma pri predstave, ze by moje dieta nieco z toho zazilo. Prosim ta, zober ho odtial co najrychlejsie prec!! Pretoze situacia v skolke sa nevyriesi okamzite, bude to na dlhy cas, samozrejme, treba to riesit, ale kazdy den pre tvojho syna tam bude len traumou. Ja velmi lutujem, ze som mojej mame ako dieta nepovedala, co tam s nami stvaraju (zdalo sa mi to normalne, myslela som, ze to vsade tak robia ucitelky)... ty to nastastie vies a mozes konat. Mozno najdete nejaku starsiu paniu na opatrovanie, kym sa nepodari najst novu skolku... urcite sa bude nieco dat.

magic08
6. apr 2013

boze,srdce mi stisloked som to len citala, nie aby toto zazivalo moje dieta... urcite maleho odtial vezmi a stazuj sa... ako poznam mojho muza v den kedy by tam bol maly naposledy by ale riadne vycistil zaludky vsetkym ucitelkam, najma riaditelke... a urcite to ries vyssie akoradia baby.drzim palce

maznacik007
6. apr 2013

@sporitelnicka ake je to mesto ... rozhodne by som to riesila cez mestsky urad ... pisomnou staznostou

saska.t
6. apr 2013

inak suhlasim s @sendy182 co dnes nie je v TV to sa neriesi takze JOJ ci Markiza to isti,ale najprv by som to oznamila riaditelke,ze ked nepride naprava,uvidi sa TV 😠 😠 😠 😠 😠 😠

sendy182
6. apr 2013

@saska.t vieš ja keď vidím tú krivdu to bezmocné dieťa........rodič si to platí a dôveruje a toto je výsledok...........tak mi je z toho fakt až pri srdci zle......v hrdle hrča.........juj ja by vraždila..........mamičke veľa síl do toho nerovného boja........ale nedala by som sa 😠 😠 😠 😠

linuska1
6. apr 2013

@sporitelnicka
urcite by som to riesila... spojila by som sa s inymi rodicmi z triedy... urcite ani im sa takyto pristup nepaci.. a ma to strasenie vplyv aj na ich deti.. a isli by sme za riaditelkou... a hlavne staznost zriadovatelovi... urobit dusno.. nech si ucitelky robia svoju pracu.. a ked ich to nebavi tak dovi dopo... neurobila by som to len pre svoje dieta...ale aj pre deti ktore do skolky este len pridu...

linda20111
6. apr 2013

@sporitelnicka v tom momente ako by som sa o takej veci dozvedela by som brala dieta odtial prec. a stazovala sa na kazdom jednom mieste kde sa len da, riesila to aj s tou kurvou ucitelkou ale neviem ci by som sa ovladla. jojka jednoznacne urobi dobru antireklamu celej skolke aj tej ucitelke.. pripadne by som sa poradila s pravnikom co sa da robit ake kroky voci tej ucitelke...urcite tam uz dieta nedaj ani na minutu ak nechces aby malo traumu na cely zivot.. ak ju uz aj nebude mat z toho co chudacik zazilo.. slzy mi idu do oci z toho co si musel chudak prezit :((((

skeptik
6. apr 2013

@sporitelnicka nehnevaj sa, ale po tomto, co si napisala by som svoje dieta tam nenechala same ANI MINUTU a uz NIKDY! A urcite sa peniaze na sukromnu skolku nejako daju najst pokial obaja pracujete. Radsej by som chodila denodenne v starych teplakoch a jedla suche rozky, ale aspon s vedomim, ze o moje dieta je dobre postarane a niekdo sa mu venuje s laskou a uctou.

janamama
6. apr 2013

Zoberte dieťa preč, vybavte okamžite inú škôlku a až potom sa sťažujte ! Neverte, že by sa k Vášmu dieťatku správali dobre keď sa začnete sťažovať a ono je tam celý deň. Pokiaľ máte guráž, skontaktujte sa aj na telku, ako hovorila nejaká mamina vyššie, ale až keď bude Váš drobec preč !

6mia6
6. apr 2013

Asi by mali povinne zaviesť online monitorovanie kamerami. Špiny.

uglybetty1234
6. apr 2013

no mám dosť, až mi slzy tislo do očí. Drobček malý. Zobrať ho čo najrýchlejšie preč a poslať na nich všetko čo sa dá! Detičky tam isto trpia :/

viva02
6. apr 2013

@sporitelnicka Prosim ta, ktora skolka to je? Aby ostatne maminy vedeli, kam svoje dieta nedavat....

1ingrida1
6. apr 2013

@sporitelnicka mozes prosim ta napisat ktora skolka to je? je mi z toho zle, nevjem si ani predstavit ako sa tie chudatka malicke musia citit. samozrejme ze uz mam paranoidneho chrobaka v hlave, tak prosim napis ktora skolka to je

tajomna21
6. apr 2013

@sporitelnicka tak urcite by som sa PISOMNE stazovala v skolke, u zriadovatela a aj na nejakej inspekcii .... a do staznosti napisala, ze budes vsetko aj medializovat ... aj ked nebudes, budu si davat väcsi pozor ..... a samozrejme by som sa spojila s inymi rodicmi ..... uz to, ze sa maly zacal pocikavat je neklamny znak toho, ze nieco v jeho psychike je narusene nejakym zazitkom, takze posudok psychologicky by som si urcite vyziadala ..... a samozrejme hladala moznost, ako syna dostat do inej skolky ... ak das do sukromneho zariadenia, mozes dostat od uradu prace prispevok cez 200 €, staci vzdy doniest doklad o zaplateni mesacneho skolneho .... treba si len poziadat na urade ....

olifcek
6. apr 2013

ktora skolka to je?

lukrecia242
6. apr 2013

keby toto učitelka urobila mojmu dietatu moj muz by jej odtrhol hlavu, že by sa cely život ona pocikávala.

olifcek
6. apr 2013

@lukrecia242 moj muz by to nestihol, predbehla by som ho veru... 😕 😔

teraz vazne, tak by som celej skolke zavarila, az by videli... cely personal by som dala vymenit... tie, co takto konaju a ostatne pre to, ze sa prizeraju, alebo sa tvaria, ze o nicom nevedia....

lesik
6. apr 2013

@sporitelnicka Aj ja robim v skolstve,sice nie v materskej skole,ale pridam svoj nazor.Som zhrozena, z toho co si napisala, ved tie male bytosti su take bezbranne a milucke.Ak sa najde takato hyena ucitelka, ktora vedome ublizuje detom, tak v takomto zamestnani nema co robit.Jednoznacne riesit tuto situaciu,ja by som najprv zvolila pohovor s p.ucitelkou a ked to nezaberie napisat staznost zriadovatelovi materskej skoly, zriadovatel je obec alebo mesto.Otazne je ako zriadovatel nalozi s touto informaciou...Alebo urobit razny krok a zobrat synceka zo skolky .

svatava74
6. apr 2013

@sporitelnicka
je mi luto tvojho maleho...chudatko male...verim , ze sa to da skoro do poriadku......ale stazovala by som sa a vsetko by som iesila jedine pisomne...aby som mala dokazy....

prosim ta a ktora skolka to je???hod nam to prosim ta do posty.....vemi nam ulahcis dalsie rozhodovania....my by sme ma ist do statnej od sept...ale asi si necham maleho doma a bude chodit so mnou.. 🙂

canama
6. apr 2013

samozrejme urcite sa pisomne stazuj, ale kludne vec medializuj....toto je fakt huste. ja prave zvazujem ze dam dcerku do jasli od septembra, ale teda ked toto citam tak som na velkych pochybach. a tiez ma zaujima aka je to skolka. btw, inak s tymi sukromnymi skolkami to tiez nie je ruzove, poznam jednu kde sa mamicky velmi stazuju....a pani riaditelka sa tvari ze budte radi ze tu nejaku skolku vobec mate. 😒

patrisha2801
6. apr 2013

strasne, moja dcera bude mat v sept. 2,5 roka a je prihlasena do skolky ... az mi je tazko len pri pomysleni ze len z casti by sa take nieco dialo ☹ ani sekundu navyse by som ju tam nenechala ☹

sympa1
6. apr 2013

to su este asi stare ucitelky z nasich skolkarskych cias....ja doteraz mam katastroficku spomienku zo skolky..ked som prvy den prisla..isla som sa zadusit od plaču a ucitelka cely cas sedela pila kavu citala casopis a ani si ma nevsimla...a druha spomienka ako som musela cely obedny spanok stat na postielke z rukami vystretymi pred sebou a ona sedela a cely cas ci stojim....fuuuj...este aj teraz mi hrdlo zviera

zuzkat1
6. apr 2013

Kriste...tak toto keby mojej robili necham ju doma a Radsej nezerem... Urcite skus inu skolku ja by som narovinu povedala v tej novej skolke co sa dialo tu a poziadala o to nech ho vezmu.a potom by som sa pomstila. Telka a vsetky urady kde sa da stazovat..

dejka77
6. apr 2013

Tam by sa hodila skryta kamera a potom to dat do tv, to myslim vazne. Inac sa nikdy nic nedokaze a tym padom nevyriesi.

sporitelnicka
autor
6. apr 2013

dobry vecer všetkým mamkám,dakujem za vaše slová. Cítim to rovnako, riešime s manželom rozpočet a začíname hľadať inú školku. To o tom kriku a trasení som sa dozvedela dnes o cca 11.00hod.. Svojho syna milujem nadovšetko na svete, každý deň ho s úsmevom na tvári vítam do dňa, chcem mu dať čo najviac lásky, pozornosti, nehy a pocitu istoty že je milovaný a že ja a jeho tatko sme tu pre neho a on je zmyslom nášho života. Nedovolím nikomu, aby zničil čo sme si v našej rodine zasadili. Priebežne dám vedieť, ako sa veci hýbu..želám dobrú a pokojnú noc...

ani3012
6. apr 2013

neviem,asi by som bola hnusná, keby že som učiteľky povedala, že ak sa len krivo pozrie na malého,tak ju nechám vyplieskať? 😅 Fakt by som toho bola schopná 🙄

@sporitelnicka ak má mesto s ňou dobré vzťahy,treba poslať oficiálnu sťažnosť na školskú inšpekciu 😉 Ale myslím,že ak by sa toto stalo, riešila by som to vyhrážkou..klin klinom....

zuzanka.zuzu
6. apr 2013

1. OKAMŽITE odtiaľ zobrať dieťa, nech už sa rozhodnete POTOM to riešiť akokoľvek.... 2. písomná sťažnosť riaditeľke (na ňu by som nezabudla, lebo všetci sa potom budú odvolávať, že ju ste o nápravu ani nežiadali), zriaďovateľovi (aj keď ruka ruku myje - ak jej dostatočne zavaríte a bude sa pod ňou triasť stolička, nikto ju zachraňovať nebude, lebo každý sa bude potom báť svojej 😅 😀 ), inšpekcii MŠVVŠ... všetci konať zo zákona musia, minimálne vám musia odpísať.

prečítala som si doterajšie príspevky a prvá rada - hlavne sa nikde nezmieňovať, že to zverejníte do médií - proste tak urobte ak chcete a keď nechcete tak to nechajte, ale určite to nikde písomne nepíšte, jednak je to irelevatné vo veci a ešte by to nakoniec mohli obrátiť proti vám a druhá rada - nenahrávajte ich potajomky preboha, lebo použiť to nikde nesmiete a ak to použijete, tak vznikne ďalšia debata, kde sa budete hnevať nad našim právnym poriadkom 😨 😕