Poznajú vaše 3,5 ročné deti písmenká?

aktiz
7. nov 2013

Kočky, poznajú vaše 3,5 ročné deti písmenká ? Ja som ostala nedávno prekvapená, keď mi na klávesnici môj syn nejaké písmená ukázal a aj ich presne pomenoval. My sme ho to pritom vôbec neučili, naučil sa to sám na tom detskom notebooku, kde teta hláskuje slová a hovorí písmenká. A on si to zapamatal

stardust
7. nov 2013

no a?

nice202
7. nov 2013

moja ma tri a pol a pozna vsetky pismenka na klavesnici. dokonca si sama napise do vyhladavaca zaciatok rozpravky, ma to uz naucene a jej to vyhodi to co chce.... pytala sa ma vzdy zo zvedavosti, ake je toto pismenko a ake je toto, no a uz vie vsetky. je to vyhoda, lebo nemusim behat stale k pc, ak nieco pozera a zapinat jej to. vie si sama. cize u mna velke +

katkavv
7. nov 2013

@aktiz moj pozna vsetky pismena a cisla ;)

gumimaci
7. nov 2013

Maly m a 3r a pozna velku abecedu a napocitat do 10. Ovlada telefon (aj zavolat sam tatovi, alebo babke), alebo tablet a skusa ako funguje notebook 😀 Celkovo su dnesne deti sikovnejsie, nez sme boli my.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abbie
7. nov 2013

moj vie od 2,5 roka abc+cisla do 10 😀

zuzub
7. nov 2013

vy máte teda geniálne deti, treba ich už dať do školy 😀 aby sa tam neskôr nenudili 😅
môj nepozná všetky písmená ani počítať nevie ani násobilku, ale myslím , že všetko má svoj čas......
tu je to veľmi výstižne napísané
http://www.dusevnezdravie.sk/co-by-malo-vediet-...

kristiii
7. nov 2013

@aktiz môj poznal tiež v nejakých 2 rokoch všetky písmená /teda veľké tlačené/, ale on k tomu prišiel od synovca o rok staršieho

6mia6
7. nov 2013

Nevie a ani nechcem aby to vedel už teraz

aktiz
autor
7. nov 2013

@stardust a nič..

anjelicek26
7. nov 2013

Nas maly nie. Nevidim za tym vyznam, to sa nauci v skole. Za to vie velmi vela inych vseobecnych vedomosti, ktore vyznam v tomto veku maju 😉

kristiii
7. nov 2013

@zuzub zato že poznajú niektoré deti v 2-3 rokoch písmená nemusia byť samozrejme geniálne ani ich netreba dať do školy, je to taká divná pripomienka podľa mňa, veď presne ako píšu v tom článku, každé dieťa je iné a ak niektoré už v tomto veku písmenka zaujímajú tak čo je na tom. Keď za mnou malý chodil a ukazoval na nejaké písmenko a pýtal sa ma čo je to, tak som mu mala povedať, nepýtaj sa, na to máš ešte čas??? Myslím že ak to niektoré deti zaujíma už ako 2-ročné je to v poriadku, rovnako ako je v poriadku ak písmenká neovláda ani 5-ročné dieťa.

cat
7. nov 2013

naša to vedela,pretože vždy chcela vedieť všetko to, čo jej starší brat, ja by som ju to v tom veku určite neučila, malý ju učil, proste sa tak hrali.

mata1001
7. nov 2013

moj nepozna pismenka,nevie citat a ani pisat,nevie pocitat a pravdupovediac som rada ze aspon rozprava...zacal totiz velmi neskoro...skoro 3rocny....

abbie
7. nov 2013

@kristiii presne tak, moj maly tiez ukazoval na pismena a cisla vo vykladoch, tak mu hadam odpoviem 😀
kazde dieta sa rozvyja inak ... niektore deti pekne rozpravaju v 2,5 roku a moj ledva, ledva, ale zato pozna taketo veci ...

kvietocek7
7. nov 2013

@aktiz nas mal radsej cisla na autobusoch ako pismena 😅 ale zas poznam chlapca co uz od 3r vedel na ulici rozpoznat znacky aut napr. audi,peugot,skoda a vela inych.... bolo to pre neho zaujimave tak mozno aj pre tvojho maleho je to zabava ale nejak vela sa za tym hladat nemusi, proste je bystri-sikovny 😉

kalifa28
7. nov 2013

neovlada vsetky pismenka, len niektoré... ale akosi mi to vobec nevadí a nemala by som ju o nic viac rada, keby vedela citat a pocitat... ak si sa chcela pochvalit, tak gratulujem. ak si chcela porovnat deti a tým padom sa pochvalit, tak gratulujem aj k tomu 🙂 ak si chcela pocut, že máš doma geniíálne dieta, tak jasné, máš 🙂 tak isto ako pre každu matku je to jej dieta geniálne, najmudrejšie, najkrajšie... to je materinská láska... priroda nepustí...

saza007
7. nov 2013

Ano pozna od cca 2 a pol roka celu abecedu. Naucil sa z detskeho telefonu, s ktorym sa hraval, ked sedel na serbli 😀
O cislach uz ani nehovorim.
Deti maju velmi dobru pamat, neznaci to vsak, ze budu definitivne nadpriemerne inteligentne.

hori
7. nov 2013

nevie, ani netusi naco pismena su a ze vobec nejake existuju... pocitat vie asi do 5, potom dalej nejake cisla povie, ale s chybami, nie po rade... zato vie krasne spievat a recitovat... 🙂

hatapkagb
7. nov 2013

Je to normalne,ale viem ako teba ako matku to velmi potesilo 🙂 tu kde zijem chodia deti do prveho rocnika uz ako 4 rocne takze asi tak.

katrinka8
7. nov 2013

Dcerka pozna asi 5 pismenok (velkych tlacenych), lebo od malinka ma rada knizky. Sem-tam sa na nejake opyta a tak si ich zapamatala. Napocitat vie do 10, resp. vie poratat (nie mechanicky odriekat 1-10, ale ani nie pocitat v zmysle, ze 3+3 a podobne). Ako sa to naucila, neviem. Nejak pri hre, lebo specialne ju to nikto neucil...

rolak
7. nov 2013

@aktiz pozná už dávno, samu ju to zaujímalo, a myslím,že veľa detí v tomto veku pozná písmenká, značky áut, anglické slovíčka a podobne. a kopec zas nepozná,lebo ich to nezaujíma. nemyslím,že to značí,že bude stopercentne nadpriemerne inteligentá. proste ju zaujímajú také veci.ale je pravda,že pamäť má brutálnu...ja stále hovorím,že na vysokej by mali študovať trojročné deti, tie si zapamätajú všetko. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a hlavne to,čo netreba.

gumimaci
7. nov 2013

@kristiii presne si mi zobrala pismenka z klavesnice, mojho bavia hlavne cisla a vsetky technicke veci, chce robit vsetko co tatino a nebudem mu to zakazovat, lebo podla nejakych tabuliek ma na to cas.

Baby kazde dieta je sikovne na nieco ine, niektore v tomto veku uz vedia celkom slusne kreslit, ine povedia ciste R. Ale ved su to deti, a ucia sa stale nieco nove (niekedy aj nevhodne veci 😀 )

melalex
7. nov 2013

Moja dcerka chodila ku babke a ked prišla domov tak mi hovori V ako Vilo,U ako ujo a potom ju to nejako začalo bavit a mesiac pred tým ako mala 3 roky už vedela povedat všetky.Nikdy som ju do ničoho nenutila a ked chcela tak sa to naučila,pozna aj velke aj male tlačené,písané sa naučí v škole 🙂

vejula
7. nov 2013

@aktiz my mame tiež ten detský notebook 😀 😀 a hej aj on sa na nom naučil pismenka, ale najradšej opakuje - zle, stlač klaves... zle, stlač klaves.... zle.... A napríklad on neopakuje pismena ale povie slovo - to ma presne z toho notebooku. Že vidi napriklad Z a on povie aha tam je zebra. Alebo F a kriči, že to je flauta 😅 2 je pre neho dvadsaťdvojka - lebo autobusom č. 22 chodíme ku Babke. A ked vidi autobus č. 21 tak povie, že to je autobus čislo dvadsaťdva a jedna 😎

lubiku
7. nov 2013

@hori nas je ako vas, napocita sice do 10 ale to je asi tak vsetko ohladom cisiel a pismen, zato behom dvoch mesiacov v skolke sa stihol naucit ale 12-14 ! basniciek a nejake pesnicky a zahra s manuskami kompletne divadielko o lyske a zajacovi 😀
Pismena a cislice ho pockaju v predskolskej triede, alebo az v skole 🙂

mijunik
7. nov 2013

Náš synček (2 roky a 3 mesiace) pozná čísla, väčšinu písmeniek, všetky značky áut, pretože ho to baví. (Dcérka bola v jeho veku taká istá.) Písmená a čísla ho učia starí rodičia, značky áut som ho naučila ja (vonku počas prechádzok). Pekne, zrozumiteľne (primerane veku) rozpráva, ale zase napríklad absolútne ignoruje šerbel, zatiaľ výlučne plienkujeme. Nechce sa sám napiť z pohárika, aj keď to vie. Takže niečo vie možno skôr ako niektoré iné deti v jeho veku, niečo by zase už mal vedieť a zatiaľ to nevie... 🙂 Inak tiež si myslím, že deti sa v takomto útlom veku rýchlo naučia to, čo sa im podsúva. Kedysi detičky vedeli pásť husi, dnes, keby som Brankovi predstavila živú húsku, asi by sa dobre vyľakal, keby zagágala... 😀 Inak má zvieratká samozrejme rád, učím ho láske ku všetkému živému, čítame si knižky, hráva sa s autíčkami, stavebnicami, vláčikmi, no a hej - hrabe sa k notebooku, lebo si tam môže ťukať písmenká. Ale to mu veľmi nedovoľujem, myslím, že tie naozajstné hračky a knižky, hry na preliezkach a mojkanie s našimi mačičkami mu dajú oveľa viac. 🙂

kristiii
7. nov 2013

@abbie jak môj, rozprávať začal neskoro, okolo toho 2,5 roka ešte len rozvezoval jazyk, pričom niektoré deti už v tomto veku rozprávali pekne čisto. Ale vedel písmenká, nejaké čísla, všetky značky áut /aj ja som sa ich až pri ňom veľa naučila 🙂 /, celkom pekne kreslil ale nejakú básničku či pesničku by v tej dobe z neho človek nedostal.
@gumimaci presne, tiež mu nebudem zakazovať učiť sa niečo ak ho to baví, rovnako ako ho nenútim do vecí čo ho nezaujímajú, napr. už teraz tuším že spevák z neho nebude 😝

zigzag
7. nov 2013

no moj uz vie aj nasobilku, ale zatial iba malu 😀

tilly24
7. nov 2013

ano aj nas uz od troch rokov pozna velke tlacene pismena, cislice. pocita do 20 v slovencine aj anglictine - ale je to normalne, v dnesnej dobe je na tom tak 90% deti 🙂

fialkaa
7. nov 2013

je to bezne. moj syn poznal ako 2rocny vsetky cisla, pismena, zznacky aut, dopravne znacky, ked mal cez 2 roky sam sa z nternetu naucil pocitat po anglicky, neskor sa naucil aj anglicku abecedu. v 3 rokoch pocital do 100. dnesne deti su sikovne