Ahojte, za chvilu budem riesit skolku pre syna. Mame v okoli dost velky vyber, klasicka, lesna, dedinska, anglicka…
Zaujimalo by ma, na zaklade coho ste si vy vyberali skolku. Na co si dat pozor, co ste ocenili, co vas stve, na co sa pytat pri dni otvorenych dveri a podobne rady a tipy.
Dakujem za vasu skusenost
Skusili sme klasicku mestsku, syn v tom obdobi este nerozpraval a po zlej skusenosti, absolutne nevhodny pristup uciteliek, ostal este rok doma a vybrali sme sukromnu s anglickym jazykom naviac, tam nebol jediny problem
Podla stravy, pristupu, vzdelavacieho programu a moznostou bez denneho spanku.
@vevesh pristup si overit neviem
Súkromnú podľa vzdialenosti, ceny a pocitu z obhliadky. Teraz prechádza do štátnej, tú podľa vzdialenosti.
My sme mali od začiatku jasné, že klasickú štátnu škôlku pre dcéru nechceme, že chceme niečo "lepšie". Zamerali sme sa preto len na súkromné škôlky v našom blízkom okolí, jasno sme mali aj v tom, že voziť niekam cez pol mesta ju určite nebudeme.
Boli sme pozrieť asi 3-4 škôlky v okolí. Dcéra chodila jeden rok do lesnej škôlky a rok do bilingválnej kde teraz aj bude pokračovať. Bilingválna je super, po roku tam hovorí plynulo anglicky. Pre nás bola toto teraz priorita. Ten jazyk by jej nedala ziadna jazykovka ani kruzok. Okrem toho tam majú aj super prístup, strava, aktivity, menší kolektív. Dcéra tam veľmi rada chodí.
Lesná škôlka bola tiež fajn, plus bol najmä pobyt v lese za každého počasia, skolkarske choroby dcéru takmer odišli. Adaptácia bola skvelá, mohli sme tam byt s dcérou koľko chcela a potrebovala až kým si sama nepovedala, že zvládne ostať sama. Základom lesnej bola viac menej voľná hra a pobyt v lese a to nám po čase prišlo "malo". Naša dcéra má nenáročnú a priateľskú povahu, som si istá ze jej by sa páčilo všade, určite by ani so štátnou nemala problém, to skôr my rodicia sme boli náročnejší na kvalitu.
@jazula
@dzejny656
Sestra pracuje v sukromnej v ba. Skolne 500e a ucitelky sa tam striedaju castejsie ako ponozky. Skolka nema ani vlastne ihrisko, takze aktivity vonku takmer nula. Ucitelku tam moze robit hocikto, baby neovladaju ani jednu basnicku snad. Nic take deti ani neuvia hlavne ze na den matiek robili srdiecka s napisom I LOVE YOU Chodia tam aj deti prominentnych bratislavskych mamiciek. Viem ze nie je skolka ako skolka ale toto ma dost sklamalo.
Tak v Bratislave sú desiatky súkromných škôlok. Určite aj také ako popisuješ a určite sú aj iné. Preto je najlepšie ísť sa osobne pozrieť do viacerých a urobiť si názor.
pre mna bolo dolezite na aku zs ju odtial vezmu, pristup kruzky strava dvor. je v statnej skolke a za mna sme lepsie vybrat ani nemohli. mala som v zalohe aj dve sukromne avsak nakoniec netrebalo. mile ucitelky, respektujuci pristup, super si nasla kamosov a zs je jedna z najlepsich v meste
Autorka, ako sa vola ta skolka, ktoru spominas? V ktorej pracuje sestra?
@stanzi nechcem to takto verejne uvadzat
Akože otvorene,vyberali sme podľa vzdialenosti od domu.aby sme neboli taxikári ,deti prejdú aj z aj do školy same.
a my si nemuseli brat skrátené úväzky a stále babky,dedka otravovať s vyzdvihovanim
Píšeš o škôlke ,tu sme vybrali tiež kvôli blízkosti ku domu.nech ráno skoro nevstavame
@pe_mi mame jednu hned za domom, netreba ani ist cez cestu len cez parkovisko, dalsia je asi 10 minut pesi detskym krokom a ta anglicka asi 15 min pesi. Takze to bie je az taky velky rozdiel
S takouto ponukou by som už ja ja rozmýšľala,ktorá je lepšia 😁
Nase dve dcery chodili do mestskej a syn este chodi - do tej istej ako chodili sestry. Ta skolka sa mi zapacila uz ked bola najstarsia babo a chodili sme kocikom okolo. Maju velmi dobry dvor a deti vzdy vyzerali spokojne a vesele, roztrusene po celom dvore sa veselo hrali a nahanali, ucitelky ich neokrikovali pre kazdu blbost.
Jeden rok dcery chodili i do sukromnej a otras, po roku sme ich brali odtial. Bola to jednotriedka (v triede deti 3-6 r.) a nastupili tam, ked mala mensia ledva tri roky a riaditelka na prvom ZRPS zahlasila, ze oni su pedagogicki zamestnanci a nie su tam na to, aby nasim detom zadky utierali 🤦 ...ako sa asi tak 3-rocne dieta ma utriet po kakani?! Mensia sa tam zacala pocikavat, niekedy i 2x za den (a to uz bola pol roka uplne bez plienok i na noc), raz sa i pokakala... Po par dnoch mala taky cerveny zadocek, ze si nan ani sadnut nevedela a plakala strasne aj ked som jej nan sudocrem natierala... Nikdy nezabudnem na to ako svoju tortu k 3. narodeninam jedla postojacky, co si od bolesti sadnut nevedela.
Ale tam bolo viac veci, uz len to, ze hned v 1. den im zobrali plysakov z domu... Mali tam "trestnu stolicku", kde deti sedavali za trest... Samozrejme nie vsetko som sa hned dozvedela...
Naopak v nasej mestskej mozu mat deti svojho plysaka / vankusik este aj v predskole. A utretie po WC je tiez vec, s ktorou tam p.ucitelky nemaju problem, jasne, ze predskolakov uz ucia sa utriet samych, ale skontroluju aked treba, utru ich este raz, ale od najmensich to nevyzaduju.
A p. ucitelky su ozaj zlate, kopec basniciek, pesniciek deti vedia, vela tvorivych aktivit robia, besiedky pre rodicov, spolocna akcia rodicia + deti na konci roka, skoro kazdy mesiac im pride nejaky herec / herci zahrat divadielko do skolky alebo niekto zaujimavy (policajti...).
@mamatroch no ved to ze skolky vedia urobit dobry dojem na prvy pohlad a potom zisti clovek ze to take ruzove neni. Chodim so synom na ihrisko kde chodi jedna vzdialenejsia skolka a takzo vyzeralo super, len potom som povuvala ako sa tie ucitelky bavia s detmi a to boli same prikazy zakazy vyhrazky a vydieranie. Otras
Škôlku máme 3 minúty pešo od bloku, o inom kritériu sme ani neuvažovali, je to ale super škôlka a sme spokojní...
Na škôlke je dôležitá jedna jediná vec. Dobrá učiteľka. Keď je to učiteľka čo má rada deti, a baví ju to. Ostatné je ozaj "nepodstatné". My sme mali šťastie na učiteľky.
Predtým ako sme sa presťahovali sme mali škôlku doslova cez cestu. Ale dieťa by som si tam nedala. Keď som počula tie učiteľky ako skriekaju po deťoch keď boli na dvore až mi ich ľúto bolo
Tak dcérka chodila do DC Myšiak, nie je to vyslovene škôlka. Bola som veľmi spokojná, vonku boli denne, aj keď nemajú vlastné ihrisko. Stále chodila s novými pesničkami, denne niečo tvorili, trénovali s nimi úchop ceruzky, chodievala tam logopedička… Robia tam kočky, ktoré študujú učiteľstvo, alebo už majú prax, celý rok bola stabilná zostava 4 “tiet”. Jediná chyba je, že majú deti medzi 2-3,5 roka, takže musím malú presunúť ďalej 🤷♀️. Ale ten rok jej veľmi veľa dal.
Zvolila som súkromnú, nechcela som, aby moje dieťa bolo obeťou nefunkčného štátneho školského systému. Dôležitá je pre mňa zdravá strava (aby nemali na obed cestoviny s kečupom, cukrom a podobne) tiež aj učiteľky či sú vzdelané, láskavé, múdre, rešpektujúce. Treba si všímať všetko, ja mám na to celkom dobrú intuíciu, musím povedať. Samozrejme, nie každá súkromná škôlka je dobrá, treba si dať pozor. Aj štátne môžu byť fajn ak dieťa vychytá dobre učiteľky, ale v zásade tam je problém ten systém.
V dedine mame jednu skolku takze vyber bol jednoduchy 😀
Ide do dedinskej statnej lebo ju mame “za rohom”, nepytala som sa nic lebo som rada ze ju vobec vzali, este nema 3 roky.
Súkromnú ,podľa odporúčaní k prístupu k deťom. Potrebovali sme individuálny,láskavý prístup. Štátnu škôlku podľa vzdialenosti. Máme ju pod bytovkou,takže spadová oblasť.
@dannieja v ktorej štátnej škôlke dostávajú takú stravu? 😅 Ani v jednej. Súkromné škôlky sú na tom so stravou omnoho horšie. Pretože oni ,ak nemajú všetky deti v škôlkach musia šetriť,nie je zisk na strave. Nie jedna mamička sa sťažovala že dieťa nedostalo ovocie alebo zeleninu každý deň ,alebo dostali celý týždeň na ranajky len chlieb s maslom a 1 plátok uhorky. A pijú vodu z vodovodu na litre. Tak isto absolútne žiaden cukor, čo nie je tiež v poriadku pri výdaji energie ktorý denne majú . Našťastie v štátnych škôlkach na to majú tabuľky a sú na rozdiel od súkromných kontrovaní a nie je problém s dupľou pre dieťa keď je hladné 🙏
Systém zhodnotiť neviem . Na to nereagujem len na stravu. Keď sme porovnali jedálniček zo súkromnej škôlky kde sa platí 500eur a štátnu škôlku,no tuto majú deti luxus. Pestrú stravu a podľa hodnotení rodičov ,veľmi chutné jedloa deti nie sú hladné ,nešetrí sa na strave. A aj nejedaci sa rozjedia.
@dannieja tvoj prispevok je plny predsudkov a domienok. Tie ucitelky v sukromnej su tie iste co aj v statnej. Navyse v stastnej aspon maju riadne pomocky, kdezto v sukromnej si ucitelky robili pripravu za vlastne. A tak to aj vyzeralo. A ked som porovnala oba jedalnicky, bolo to plus minus to iste. Iba ze by v sukromnej pouzivali bio ovocie a zeleninu a maso z farmy ale je jasne ze to tak urcite neni.
Syna som dávala do škôlky keď mal 2 roky čiže museli sme voliť súkromnú, rozhodovali sme sa na základe vzdialenosti + veľký plus bolo jedlo, mali špeciálnu zdravšiu stravu čo ma veľmi tešilo. Keď prestupoval do štátnej prioritne sme pozerali podľa vzdialenosti, aby sme mali na pešo do škôlky.
Svokra robí v súkromnej škôlke v BA a tí čo si myslíte že súkromné sú lepšie musím vás rovnako ako autorka sklamať 😊 súkromná škôlka je biznis, učiteľky sú mladé najlepšie bez vzdelania čo študujú VŠ alebo vyšli školu kvôli tabuľkovému platu, striedajú sa v škôlke častejšie ako ponožky. Najdôležitejšie pre škôlku je prezentácia, 10 minútová denná aktivita sa prezentuje na FB a do skupín ako keby ju robili pol dňa, hlavne veľa pekných fotiek a umelecký opis okolo.... Väčšinou sa tam ale snažia s deťmi len nejak prežiť.
@kris_tin257 uplne presne takuto skusenost mam. Mozno pises aj o tej istej skolke lebo vsetko sedi. Prezentacia musi byt. Takze miesto toho aby s detmi ucitelka napr malovala a pomahala, beha okolo s mobilom lebo rodicia musia mat vsetko zdokumentovane. Keby ucitelky neboli iniciativne same od seba ze si same po svojej osy a znamostiach nedohodnu nieco tak ziadny vylet deti nemaju ako je rok dlhy. Ani napr na najblizsiu hasicsku stanicu co bol nakoniec pre mrnusov mega zazitok.
Bývame v Košiciach, čiže bol výber aj z vôd súkromných. A mňa zaujala práve tá strava, ktorú píšete. GRO súkromných nemá ani vlastnú jedáleň, strava sa nosí externe, dve mám blízko práce a jedlo im vykladá obyčajná donáška z reštiky. V našej škôlke je práveže tá strava veľmi pestrá, žiadne kečupy a cestoviny s cukrom a syn - extrémny nejedák - si to pochvaľuje. Práve som kukala jedálny lístok na tento týždeň, majú aj nátierku z avokáda. Raz som to jedlo niesla domov, lebo sme po neho išli skôr, pred obedom mal objednané vyšetrenie od lekára, a asi im bežne toľko nenakladajú, ale bola to porcia v tej dóze na úrovni dospelej, a jedlo bolo výborné.
Ďalej aktivity: všímam si aj iné škôlky, všetky majú toho až až. Každý týždeň navyše nejaký program (hasiči, zdravotníci, deň tohto a hentohto, ZOO, botanická záhrada, dinopark, bábkové divadlo, je toho habadej). Staršie ročníky majú plavecký, lyžiarsky a dokonca aj korčuliarsky výcvik.
Veľký dvor, vlastné ihrisko s kvalitnými preliezkami, žiadne plastové mini hojdačky, veľa zelene.
Učiteľky tiež super, vidíme veľký pokrok, naozaj sa im venujú, syn spokojný, my spokojní.
Otvorená od 6:30 do 17:00, bez prevracania očami, ak dobieham LTT.
Obyčajná mestská škôlka.
V čom sme sa sekli: splašili sme sa veľmi, nevychádzali mu roky a zobrali ho síce do škôlky, s ktorou sme maximálne spokojní, ale sa nacestujeme naprieč mestom.
Preto školu vyberám podľa blízkosti a potom ďalšie parametre.
Škôlku aj školu sme vyberali podľa vzdialenosti od domu 😁😅 Zhodou okolností sú škôlka, do ktorej deti chodili aj škola najlepšie u nás v meste, ZŠ je dokonca najlepsia v ZA kraji 😁