Ahojte mamičky, na pár týždňov k nám pride mužova dcéra, takmer 6 ročná, tak by som chcela vedieť čo vsetko vaše deti v tomto veku zvládajú. Podľa môjho muža som na ňu prísna,vraj keď on bol v tomto veku nemusel nič. Takže ani ona nič nemusí, celé dni sa len hrá a robí si čo chce. Chcela som zaviesť každý deň pol hodinku kreslenia/ písania nech je pripravená na školu trošku, ale ona neobsedí toľko... Špinavé oblečenie sa povaľuje po celej izbe, kým ho neupracem. Posteľ si neustelie, paplón hodený na zemi, pyžamo a ponožky v obývačke. Tak isto hračky si neupratuje. Zadok po toalete jej treba utierať. A kopec podobných vecí.
Som divná ja, keď chcem aby toto už zvládala sama?
Deti v škôlke si samé postielaju, a 6 r aj zadok utieraju
@otilia16 kazde dieta inak, nasa je aprilova, tento rokpojde do skoly- rano vstane, ustelie si, ide na WC, umyje sa, prezlecie sa. Veci si odlozi na miesto, co nedotiahne, posklada na postel a odlozime my. Doma s nou od noveho roka robime 'pracovny zosit' predskolaka, grafomotorika jej velmi nejde, tak cvicime. Nechce sa jej, pohneva sa, poplace, ale spravi. Zahra sa aj sama, ale tym ze je jedinacik, vyzaduje pozornost a spolocne hry. Ale inak je samostatna. Zadok si utrie sama uz vyse roka, ked sme zistili,ze v skolke si sama a len doma nas vola, stopli sme a sedela na zachode kym si ho neutrela, alebo mala spinavy - kadze jej vadi akakolvek spina, slk to rychlo ;) a samozrejme sa normalne moresy 6rocnej slecny 🙂
@otilia16 ako niektoré deti sú neporiadnici aj v neskoršom veku (môj 16 ročný mama mia...radšej nevstupujem do izby 🤣🙈🙉) ale to, že si 6 ročná neutrie sama riť cozeeeee??? Tak to by u mňa nepochodila
Umyt ruky usta utriet zadok to je snad automatika u skolkara.vyzliect sa zavesit si bundu topanky odlozit do botnika nie slahnut na chodbu do stredu upratat si hracky do krabic a na policky (ale az vecer pred spanim) po jedle si odniest tanier salku a pribor do umyvacky neporiadok do kosa ak vyleje vie kde je handra utrie si ak nadrobi vie kde je rucny vysavac povysava si (samozrejme primerane jej veku) vecer sa vyzlecie pred kupanim da si pradlo blede do bieleho kosa tmave do cierneho pomaha mi prat nahadze do pracky da tabletku pusti gombik vyberieme spolu z pracky do lavora pomaha mi vesat na vesiak ponozky a mensie kusky alebo prehodime spolu do susicky. Postel si upravi len malu co ma pri nas v spalni v izbe ma velky paplon to jej ustielam ja lebo vecer zaspava v izbe ale v noci este chodi k nam.kazdy den sa ucime logopediu 3x do tyzdna jej davam grafomotoricke cvicenia v zositoch na nacvik pisania.
Ma 5 a pol roka
Môj najmladší bude mať v septembri 6r, sám sa sprchuje, sám uprace svoju izbu, ustelie postel, pomáha mi v domácnosti s upratovaním, varenim.. zadok mu však musím doutierat, lebo si ho sám utrieť nevie úplne dobre, to mi príde normálne vtomto veku.. nemyslím že po dievčatku chces veľa, len je treba dať pozor na to aby mala dostatočne veľa vlastného času na hru, a popri tom pár povinnosti - proste aby toho nebolo veľa.. určite sa s ňou bude dať dobre dohodnúť.. myslím že keď na ňu dávaš pozor a budeš s ňou defacto žiť, máš čo hovorit aj do pravidiel u vás doma a manžel by mal pochopiť, že je lepšie keď ste za jedno..
Ked otec dievcatka povedal, že mala nič nemusí,tak verim ze to vsetko okolo nej robi potom on. Ked je taky benevolentnejší, nech sa stará.
Mam 5 ročného a posteľ,pyzamo si ustelie,aj v škôlke musí, doma to platí tiež. Prádlo vie kde ma dat, tanier po jedle da na drez,papieriky,kelimky z jogurtu do kosa. Ale toto sa učil od malinka mala.
Pre vlastné dobro sa nesnaž malú vychovávat, mozes ju ale vždy pekné požiadať, usmerniť, získať si ju láskavým príkladom. No servis okolo nej, nech robí otec.
@jana_eyre_2 veru ritka je ošemetná záležitosť, ale že také 5-6 ročne dieťa, este nemá dosť dlhú rúčku na to,aby si to tam vedelo eno-nuno dat do poriadku.🙂
Moji maju 5,5 roka - doobeda su v skolke, poobede robime pracovne listy (bud na grafomotoriku alebo lahka matematika). Hracky si musia upratat sami, spinave pradlo si davaju do kosa na pradlo, ciste ulozia do skrine. Po jedle si tanier odnesu do umyvadla. Prezlecenie a umytie sami je samozrejmost, postel si dokazu tiez ustlat sami.
@otilia16 Moja 6 ročná urobí všetko o co ju požiadam bez reptania (zatiaľ😁) - vyložiť pracku, umývačku, upratať niečo, utrieť riad, pochystať stol pred jedením, pozametať pod stolom keď namrvi, utrieť prach... Okrem toho si bez pripomínania upratuje hračky (v tomto je monk, izbu ma vždy v poriadku), odkladá oblečenie, umýva zuby, utiera zadok, niekedy sa aj sama osprchuje... Nemusím ju nutit do žiadnych aktivít, prac.listov, kreslenia - sama to vyhľadáva. Spolu sa denne hravame spoločenské hry, , staviame stavebnice, čítame si knihy, tancujeme, trávime čas vonku...
Je jedináčik , vždy sme jej veľa venovali, ale zároveň sa snažili od malička budovať aj pocit zodpovednosti a empatie. A teraz vidím, že to malo zmysel. Je v tomto úžasná, je veľmi citlivá na potreby druhych. Napr. dnes sa rozhodla, že ide vyzbierať odpadky na celej ulici a nazbierala 2 plne igelitky. Alebo vybrala z pokladničky ťažko ušetrenych 5 eur, že ich chce dať jednému zobrakovi, ktorého sme raz stretli v meste.
Verím, že ani v neskoršom veku nezabudne, čo sme do nej vložili a co sme budovali... aj keď viem, že život dokáže byť vrtky.
Ty však nie si zákonný zástupca a ani nie si zodpovedna za jej výchovu. Môžeš ju usmerniť, ale skus ísť na to opatrne, s láskou, aby si nakoniec nebola ty ta zla - v očiach dievčatka, jej mamy, alebo aj tvojho manžela
@otilia16 ahoj,zalezi,aj ako ju vedie jej mamka,moja starsia dcera (o necely mesiac 7 rocna),uz pred rokom zvladla ustlat si postel,osupat a nakrajat zeleninu (zemiaky,mrkva,petrzlen,uhorka,paradajky),vybrat susicku a poskladat pradlo,vytiahnut riad z umyvacky,umyt kuchynsku linku,atd....aj triedit odpad sa naucila (plasty,papier)upratat hracky vie uz davno,viedla som ju od 2 rokov,vsetky cinnosti,ktore som opisala,zacala robit sama od seba,nenutila som ju,len som ukazovala,ona mala zaujem,pytala sa ako sa robi toto a hento,aj celkovo sa pri mne rada mota v kuchyni,nema problem sebe a sestre pripravit chlieb s maslom,syrom,urobit prazenicu (za mojej asistencie)...vsetko je to o dohode medzi rodicmi,ale myslim si,ze aspon zaklad - upratat hracky,odniest riad zo stola,vyhodit smetie,dat spinave veci do pradelneho kosa,ocistit si topanky,utriet si zadok by uz mala ovladat,v skole to nebude mat kto za nu urobit
Môj 6 ročný syn prvák zvláda v pohode takéto bežné činnosti ráno vstane ustelie si poumyva sa po raňajkách dá riad do umývačky izbu si upratuje priebežne ale vždy vo štvrtok (sám si vybral tento deň) robí veľké upratovanie izby takže si aj pozameta a utrie prach kde dočiahne špinavé prádlo hádže automaticky v kúpeľni do koša. Rád si kreslí alebo niečo vyrába robí úlohy do školy s radosťou chodíme často von na bycikel venčiť psov na ihrisko. Pomaha mi v domácnosti a tento rok ho zaujalo aj sadenie tak sme spolu sadili. Pomaličky na tento systém nabieha aj skoro 5 ročná dcéra pomáha a upratuje si po sebe. Ale ty niesi zákonný zástupca myslím že tu by mal zasiahnuť skôr otec.
@otilia16 tak už po sebe hodiť do koša by si mala.Kreslia a lepia si 3,4 r deti v školke.mama to robí asi za ňu, tak ty si daj doma svoje pravidlá.Ale do nejakej prevýchovy a drezury by som nešla skôr hravou formou.Ma mamu a otca ty si teta