Ahojte, mamičky momentálne riešime problém zo 4 ročným synovcom... prechádzame rôznym stavmi, najskôr som si myslela, že ide o obyčajnú rozmaznanosť typu ja to chcem tak to musím dostať... ale stalo sa aj dnes, že niečo chce urobiť znovu... idem vás odprevadiť ešte raz musíte ísť všetci naspäť a mamina ty sa postav tam kde si stála pred tým... nie tam si stále ale tam.. Jednoducho musíme všetko urobiť znovu presne tak ako pred tým, všíma si absolútne detaily a všetko musí byť presne také isté . Nemáte s niečím podobným skúsenosti ? Skúsili sme jednu psychologičku no nemám pocit že by nejakým významným spôsobom pomohla. Ak by ste poznali nejakú dobrú psychologičku, veľmi by ste mi pomohli. Ďakujem.
doteraz bolo všetko v poriadku ... od septembra začal chodiť do škôlky a vtedy sme si všimli prvé zmeny, asi pred mesiacom odtiaľ volali, že mal podobný výstup v plavárni a nakoniec vysvitlo že ho nútili sa potápať aj keď sa bál, preto sme to pripisovali práve škôlke, jeho učiteľka sama uznala že asi na neho mali vyššie požiadavky ako by mali v jeho veku takže sme vyhľadali psychologičku a tá odporučila že až do posúdenia do škôlky ísť nemôže... lenže v škôlke nebol už mesiac a takéto stavy sú u neho stále častejšie
Ja zvlastne, ze doteraz nemal taketo poziadavky na "ritualy". Mne to pride trosku ako autisticke spravanie, ale moze to byt len reakcia na stres alebo na zataz. Keby islo o klasicky autizmus, bolo by tam viac signalov a objavili by sa asi skor. Ak sa to bude stupnovat, tak by som vyhladala detskeho klinickeho psychologa alebo pedopsychiatra.
aj ja mam 4r. syna ktory chyti podobny stav a musi ulozit topanky tam kde ich mal presne a pod. (nie stale robi to ked je nateseny) ale to pripisujem veku a vobec ma nenapadlo ze je to nieco ine a hladat psychologa, psychiatriu????? ludia, dajte detom trocha detstvo, nech si robia co chcu,
podla mna toto suvisi s tym co sa mu stalo v skolke...to ze tam nebol mesiac vobec neznamena ze ten zazitok ma spracovany...on to sam bez pomoci asi spracovat nevie. Urcite by som isla za psychologickou. My tiez sa akurat chystame, ak chces viac info, napisem ti IP
@tova my sa predsa vôbec nesnažíme dieťa pripraviť o detstvo. Jasné keby išlo o topánky tak to neriešime, lenže keď dieťa chytí cca 5 krát do dňa stav, kedy musíme celá rodina 3 krát zopakovať jednu a tú istú vec, všetci musíme stáť na tom istom mieste (čo si podľa mňa zapamätá málokto z nás) a musíme zopakovať činnosť presne tak isto ako pred tým, asi nejde len o detské výmysly... nie je predsa v záujme dieťaťa uvedomiť si problém a vyhľadať pomoc včas ??? ale rozumiem, kto podobné situácie nezažil len ťažko porozumie obavám, ktoré prežívame napríklad aj my a určite nie sme jediný
@misssska Moj maly tiez obcas urobi nieco podobne, napr. neznasa, ked mu nieco niekde prelozim na ine miesto, hlada to a pyta sa, preco to tam nie je. Ked sme sa odstahovali od nasich, vsetky veci boli zrazu na inom mieste, tak to bolo hrozne, prisli sme k nasim a on tam hladal tie svoje veci, pamatal si presne vsetky hracky aj ine veci, kde boli predtym na ktorej policke a bol uplne hotovy, ked ich tam nenasiel. Musela som dlho vysvetlovat, stale dookola, postupne sa naucil, ze su veci inde. V skolke ma problem ked su napr. v inej triede, lebo je zvyknuty na tu svoju, ale tak este je maly, tak to nejako zatial neriesim.
@misssska A ked to neurobite podla neho? Chyta hysaky ci ako?
@janickacrazy skôr by som to nazvala až takým záchvatom paniky, na očkách mu vidno úplný stres, je úplne bez seba, plače, kričí...
Deti maju radi rezim a opakovanie urcitych veci aj moja mala to dost casto robi,ale toto sa mi zda trosku cudne.Ze vraj je vyborna psychologicka doktorka Janosikova z Trnavy dlhsie sa u nej caka na termin najdi si ju na nete pripadne.
@misssska Chudatko male, fakt nepochopim ako mozu nutit dieta potapat sa ked nechce, urcite to ma daky stres z toho. Inak da sa to odstranit aj pouzitim alternativnej mediciny, no nie kazdy to uznava. Ak by vam ta psychologicka nepomohla, tak ti mozem dat kontakt na jednu kamosku, ktora taketo veci dokaze odblokovat. Ak chces, napis mi IP.
@mamamonika ďakujem, určite sa na to pozrieme
Ahoj, nie som žiadny odborník, mám iba maturu zo psychológie. Nečítala som ostatné príspevky, tak sa možno budem opakovať...ale skúsili ste nesplniť jeho požiadavku? Totiž ak reaguje nejak úzkostlivo, zrejme v tom budennejaký problém. Mnoho detí má zaužívané určité rutiny, alebo napr.nemôžu spať v cudzom prostredí. Ale je to v ramci normy, kedy síce môžu mať pocit neistoty, ale nereagujú prehnane. Tej škôlke by som to zas až tak nepripisovala. Síce je to od pedagógov veľmi nezodpovedné, že ho nútili sa potápať, ale ľudská psychika má tendenciu sa brániť proti negatívnym zážitkom, ich zabudnutím buď úplným, alebo čiastočným teda sa zážitok prenesie do podvedomia. Môže sa napr.vynárať v snoch- v tom pripade by sa budil v noci na zlé sny. Môže mať OCD, ale nerobila by som z toho strašiaka v tak malom veku je možné, že ho to proste prejde. V prvom rade by ste mali zmeniť psychológa, ak sa vám zdá, žetterajší žiadno nepostupuje.
Necitala som celu diskusiu, ale príde mi to skôr ako kompulzivo-obsedantná porucha než autizmus
Držím palce drobcovi. Mám syna v rovnakom veku a škôlku zbožňuje. Tých pedagógov, ktorí ho nútili potápať sa, by som potopila sama. Podľa mňa len ťažko spracováva zmenu. Možno už nástup do škôlky ho zaskočil a takto sa to prejavuje, keď to dovtedy nemá. Kamarátke malá začala po 10 mesiacoch v škôlke koktať. Tiež im psychologička odporučila prerušiť škôlku. Je to už rok a malá nekokce. Takže asi treba dlhšie počkať a prejde. to. Za psychológom by som ale chodila, aj oni ho neustále navštevujú. Je chúďatko asi citlivejší, ale zvládne to. Hlavne mu verte a ja by som tie rituály opakovala a potom sa ho v kľude spýtala, prečo to robí. Možno vie a povie vám to. Veď decká sú veľmi múdre. Niekedy ich mi podceňujeme. Držkajte sa
Takto sa prjavuje ocd obsedantno kompulzivna porucha
my sme boli za psychologickou a ziadna pomoc,vraj pridte o rok
ale pomohla p.doktorka z detskej psychiatrie
hladajte pomoc u roznych/viacerych/odbornikov