Poraďte aktivity a úlohy pre predškoláka

laura0107
24. nov 2019

Prosim poradte, co by mal predskolacik ovladat pred zapisom do skoly. Co s nou trenovat,ake ulohy by malo zvladat...
Dakujem vopred

vulka
24. nov 2019

My sme ani s jedným dieťaťom cielene nič netrénovali. Niečo robili v škôlke. V škole im nič nechýbalo a to dokonca dcéra šla do školy ako 5ročná.

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2019

Co chces trenovat? Treba sa im venovat, zobrat ich na prechadzku, na vylet, zahrat spolocensku hru.

evittam
24. nov 2019

@laura0107 Tak ako píše
@vulka
@dskjhfdlkdjhl

evittam
24. nov 2019

@laura0107 A hlavne odporúčam ziadne premotivovane a "premudrele" dieta v skole co vie všetko od citania, po pisanie ci matiku 2.triedy. Nakolko sa potom bude len nudiť a vyrušovať ostatne "bezne" deti co sa do skolky chodili hrat a ucit az do skoly.😉

laura0107
autor
24. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl to je samozrejme co pises...ona he velmi sikovna..ale je casto chora..vela vymeska zo skolky a kedze je predskolacka chcem s nou nieco robit doma...to co by aj v skolke robila..nic viac

mogaa
24. nov 2019

@laura0107 na zápise do školy dieťa nemusí vedieť uplne všetko.....to sú len mylné predstavy mamičiek , ktoré potom stresujú že dieťa nevedelo pomenovať napr.dni v týždni.....učiteľ už vie posúdiť či dieťa je vhodné na školu alebo nie....vôbec to nie je o tom či všetko vie, skôr o tom ako reaguje....a neboj do školy ju zoberú😉je veľa detí čo nechodili ani do predškolskej a predsa ich prijali do školy😉ak už chceš, stiahni si z netu úlohy pre predškolákov

ivanakir
24. nov 2019

kludne kupte niekde pracovny zosit pre predskolaka a mozete si robit ulohy. malo by vediet pocitat do 6 a poznat cisla do 6. zakladne geometricke utvary, farby, meno, adresu. super je, ked vie vytlieskat slabiky a hlaskovat- kratsie slova. tiez vyfarbovanie a strihanie je vhodne trenovat. to znamena dat dietu priestor na kreslenue a strihanie- je to super na jemnu motoriku ruky.... samozrejme vsetko doma hravou formou a nie vsetko naraz. s dietatom je vhodne rozpravat sa, nabadat ho k odpovedi celymi vetami, aby vedelo prerozpravat jednoducho pribeh, rozpravku, co robilo pocas dna, co sa mu pacilo a co nepacilo,.... a samozrejme dbat na spravnu vyslovnost hlasok. ak sa vam nieco nepozdava, navstivit logopeda. vzdy lepsie skor ako neskoro😉

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2019

@laura0107 ked je chora, vtedy sa ma liecit, nie vypisovat pracovne listy. Ak sa nudi, tak s nou citat nieco zaujimave, ak bude mat zaujem.

laura0107
autor
24. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl ked je chora tak sa lieci..a nenecham ju sediet pri stole a pracovat..nemusite rypat do vsetkeho co napisem..

laura0107
autor
24. nov 2019

@ivanakir dakujem za odpoved, ste mila.

laura0107
autor
24. nov 2019

@mogaa dakujem za odpoved.

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2019

@laura0107 ja rypem? To uz clovek nemoze nic napisat, aby ho neoznacili, ze rype?

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2019

@laura0107 No, a este predsa len, pytas sa, ze ake ulohy by malo zvladat-tak napr. zaviazat si snurky-to by mal predskolak vediet a mnohe deti to nevedia. Dalej bezne veci ako praca s noznicami, skladanie papiera-vsetky cinnosti, pri ktorych si cvicia motoriku, nemusia to nacvicovat len pri pisani. Napr. modelovanie z plasteliny, malovanie vodovkami/temperkami, kreslenie, proste rozne vytvarne cinnosti su isto lepsie, ako nacvicovanie roznych vlnoviek. Dobre je hrat clovece, dieta sa nauci scitovat bez toho, aby sa trapilo, jedoducho uplne bezne hry su ovela lepsie ako cielene ucenie-aspon v predskolskom veku.

laura0107
autor
24. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl takuto odpoved som cakala.dakujem.

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2019

@laura0107 tato odpoved je rovnako dolezita ako ta predtym.

evittam
24. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl No tu nie. Bohužiaľ.😀😉

eva112014
25. nov 2019

@laura0107 Tak my sme tiež v tomto veku. A tento rok sme dostali novú učiteľku do škôlky. A tá teda "vyžaduje" dosť. Samozrejme hravou formou.
Každé dieťa má založený fascikel so svojím menom. A učiteľka tam zakladá všetko. Všetko! Napr. učia sa pesničku:" keď si šťastný tlieskaj rukami ...., tak ide ku každému dieťaťu jednotlivo a dieťa má ukázať, či vie lúskať s prstami. A zapisuje si to. 🤔 Malá mi príde domov, že dostala "yes" (fajku), že vedela. A takto bolo s pískaním, písmenom ŕŕŕŕŕ. Musela povedať :" dŕŕŕŕ, je mi zima!" A toto si tiež učiteľka poznačila. Mali "telesnú výchovu" a tam robili kotrmelec dopredu a aj dozadu. A to si tiež zapisuje. 🙂 Takže veľa závisí od toho, aký je učiteľ. Neľutujem však, skôr či neskôr musí to vedieť. Potom majú aj driblingovanie s loptou. Počítať do 20 a tak isto počítať naspäť. 20, 19, 18 .... Kreslenie, strihanie, tvary .... Musia vykladať puzzle. Zapisuje si učiteľ, že koľko kusov vyložila, za aký čas, a aký obrázok. 🤔 Je to dosť.

eva112014
25. nov 2019

@laura0107 Potom si myslím, že učiteľ zo škôlky má taký "dôkaz" pre rodičov, čo ich potomok ovláda a čo nie.

laura0107
autor
25. nov 2019

@eva112014 fu. To je dost narocna si myslim.ale radsej nech je premotivovana ako opak..

dskjhfdlkdjhl
25. nov 2019

@eva112014 mna by zaujimalo, co sa stane, ak nejake dieta nieco z toho, co pani ucitelka zapisuje, nevie. Ak mam byt uprimna, ja som chodila do skolky pred vyse 40-timi rokmi, a som rada, ze my sme sa tam vacsinou hrali, nacvicovali sme samozrejme program na MDZ a podobne vyznamne dni, dozvedeli sme sa napr. o Leninovi, dokonca viem, ze sme kreslili na tabulu mnoziny, ale vacsinou sme sa hrali, kresili, nieco vyrabali. Moje deti uz do skolky nechodia, pamatam si, ze v predskolskej triede robili nejake pracovne listy, ale myslim, ze to velmi neprehanali a ku podivu (teda nie k mojmu) im to v skole ani jednej nechybalo.

eva112014
25. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Tak mne stačilo tiež, čo sme sa vtedy v škôlke učili, to mi ver! Chceš vedieť, čo mi dnes malá hovorila? Robili dnes kotrmelec v triede a na zemi. (iba koberec). Žiadna mäkká podložka. No ona sa bála aj nejaké detičky ešte sa báli, nešla. Má už to vraj zapísané. 🙄
Mne to však nedalo, volala som kamoške, deti chodia spolu do škôlky. Ona hovorila, že tiež malá prišla s týmto domov.
Ja neviem, čo sleduje učiteľka týmto. Odvahu detí, či čo?! P.S. na mäkkej podložke urobí kotrmelec dopredu a aj dozadu, ale na tvrdej podlahe, nie.
A čo sa stane, keď dieťa nevie? Dozviem sa v januári, robí s rodičmi rozhovor.

dskjhfdlkdjhl
25. nov 2019

@eva112014 no, z mojho pohladu je to chore, ale mozno nejakym premotivovanym mamickam to bude vyhovovat. V januari daj vediet😉

mogaa
25. nov 2019

@eva112014 možno robí len svoju súkromnú štúdiu😉a potom si výsledky ktorým deťom by dala odklad porovná s deťmi čo naozaj budú mať odklad😅naša malá bude mať 2roky - teraz nastúpila do triedy kde sú deti od 20mes.až do 3rokov - v podstate je to niečo medzi jasličkami a škôlkou, lebo sa tam dávajú deti ktoré ešte nezobrali do škôlky - čiže tam môžu byť aj deti čo majú v septembri 2r11mesiacov ------naša teda skoro 23mesačná mala lepiť obrázok😉úúúrčite ho lepia ona😉 ale kamarátkin syn z tejto škôlky nastúpil tento rok do normálnej školky - malá skupina a deti od 3rokov a plče že chce ísť do tej predškôlky ebo v normálnej nič nerobia😉(tam s tými drobcami lepili, strihali,malovali - skrátka každý deň nejaká aktivity a v škôlke skoro nič nerobia🙂je to vyslovene od učiteliek

eva112014
25. nov 2019

@mogaa Veď to! Vlani neboli takéto nároky. Bola síce iná učiteľka. A možno aj máš pravdu s tým porovnávaním detí.

eva112014
25. nov 2019

@dskjhfdlkdjhl Tak toto bude asi premotivovaná mamička - učiteľka. ☺️

shaola
10. dec 2019

@eva112014 ak toto robí učiteľka v škôlke, niečo nie je v poriadku! Áno, aj my máme fascikle s menami detí, ale zakladáme tam len pracovné listy a výtvarné práce detí (každé dieťa by malo mať svoje portfólio), a robíme si aj diagnostiku detí, kam patrí aj to, či deti vyslovujú správne všetky hlásky a ak nie, ktoré... píšeme tam aj rôzne iné veci, ale väčšinou tak, že o tom dieťa ani nevie. Kotúle na tvrdej podložke sa robiť nesmú! Dokonca i skoky z vyvýšenej podložky by mali len na mäkkú podložku. Treba rešpektovať fyziologický vývin detí. Počítame "len" do 10, tak to je i v "Štátnom vzdelávacom programe", čo je pre materské školy záväzný dokument. Pani učiteľka by podľa mňa mala zmeniť prístup, materská škola je o tom, že deti sa učia hrou, určite nie takýmto drilom.
A pre mamičku @laura0107 - s vašou predškoláčkou by som hlavne "trénovala" rúčky - kreslenie, maľovanie, strihanie, modelovanie, navliekanie korálkov, rôzne stavebnice. Dieťa by malo mať správny úchop ceruzky. Hláskovať netreba vedieť, mala by ale zvládnuť roztlieskať slovo na slabiky a vedieť určiť prvú hlásku v slove. Spievajte si, čítajte knižky, naučte sa sem-tam nejakú básničku. Hrajte spoločenské hry, hýbte sa... ak chcete vedieť, čo by malo dieťa zvládnuť pred vstupom do školy, môžete si na nete pozrieť Štátny vzdelávací program pre predprimárne vzdelávanie, ale nedajte sa odradiť, je tam toho veľa preveľa a niečo z toho vyzerá pre "laika" hrozivejšie, ako to je 🙂

laura0107
autor
11. dec 2019

@shaola dakujem krasne za odpoved!