Ahojte maminky, mozno sa to niekemu bude zdat divne ale chcela by som dat nasledujuci rok dcerku do skolky/ predcasne/ nakolko je narodena v septembri 2010, a zda sa mi blbe kvoli par dnom preckat v skolke dalsi rok.viete mi poradit ci o tom rozhoduje riaditelka skolky, s ktorou nemame akysi kladny vztah nastupila len teraz nedavno, alebo psychologicka alebo kto ma hlavne slovo v tykychto veciach? Dcerka uz druhy rok chodi do triedy kde su predskolaci pripravkari, nakolko je sikovna, vie pisat svoje meno, pocitat do desat pisat cisla do 10 a ............, zda sa mi zbytocne ubijat ju treti rok v pripravke . poradite dakujem krasne 🙂
ja mam obe dcery septembrove a som stastna ako blcha, ze ich mozem dat do skoly o rok neskor. Nemyslim si, ze uponahlanim sa nieco vyriesi, ak sa pripravkar v skolke nudi, je to chyba ucitelky. Starsiu dceru nar. 9/2009 dokonca odporucaju dat do skoly pre nadane deti a mladsia 9/2011 poznala uz v 3 rokoch vsetky pismena a teraz v 4 rokoch celu cestu do skolky rata a rata... na 120ke ju to sice prestane bavit, ale scita cisla do 10 bez pouzitia prstov. Vsetko sa naucili same hrami doma alebo v skolke, nikto ich nikdy nenutil pisat, pocitat ani nic podobne.. Napriek tomu som nikdy ani neuvazovala o tom, dat ich do skoly skor. Cim neskor, tym im to pojde lahsie. To je moj nazor.
ok dakujem za názory, som si vedoma ze nieje jedina sikovna, tak to neriesim, aspon bude rok este chodit s mladsou dcerkou do skolky 😎
@leito115577 este trosku tu surfni vo fore, myslim 2 tyzdne do zadu tu bola takato ista tema a su tam aj take nazory, ze radsej dat dieta do skoly skor, ako by sa malo nudit. podla mna je to skor trapenie pre to dieta, mat povinnosti skor nez je potrebne, ale precitas si aj ine pohlady na vec..
@leito115577 : ja mám syna narodeného 14.9. a tiež ho chcem dať do školy skôr z viacerých dôvodov ktoré tu nebudem rozpisovať, podstatné k postupu, ak chceš dať septembrove dieťa do školy potrebuješ potvrdenie z psychologicko pedagogického centra a od lekárky, do centra ho musíš prihlásiť už teraz na testy, ja už som ho nahlásila a tam mi povedali že do školy ho mám zapisať riadne v zápisnom termíne a oznámiť že na testy je objednaný, testy bude mať až v apríl - máj ešte mi upresnia a potom na základe testov uvidíš či do školy ano alebo nie, osobne si myslím že ak bude tretí rok chodiť do prípravky tak sa jej to zunuje
Aj môj syn je septembrový, je veľmi šikovný, čo nám potvrdili učiteľky v škôlke. Mal 4 roky, počíta príklady do 10, ovláda písmená - no poskladať slovo neovláda, vie tvary, farby, dni v týždni, počíta sám do 30 - s pomocou aj ďalej. Vie povedať aj čísla dozadu od 10 po nulu. Počuje na aké písmeno začína slovo. Nejde o chválenie, ale nedala by som svoje dieťa o rok skôr do škôlky, lebo sama vidím, že aj keď sám sa dožaduje spontánneho učenia - nič na silu, je hravý a neverím tomu, že to bude inak o rok.
uz som to tu spominala niekolkokrat, za mna:
- dieta, ktore ide predcasne do skoly o detstvo nepride, dietatom ostane este minimalne 10 rokov 😉
- solka, v ktorej sa nic nerobi a nemas moznost ju dat do inej je skor kontraproduktivne a ak by si mala skolku menit kvoli tomu, no zmena kolektivu a to moze ist rovno do skoly, vsakze
- psychologicke testy su fajn, ale psychologovia nepouzivaju rovnake testy vsade
- moje deti boli u dvoch na dvoch testoch, dokonca u spec. ped. a vsade vysli testy inak. u jednej vysli ze cele zle, u druhej vysli nadpriemerne super. takze ja aj testy beriem s rezervou. ani dieta nemusi mat vtedy svoj den, ani psychologicka dietatu nemusi byt sympaticka, nemusi sa v tom prostredi citiit nejak dobre v ten den a vsetko vypali inak
- matka, ktora sa dietatu venuje aj mimo skolky, teda ze sa s nim "uci" v ramci moznosti, tvori a vychovava, tak vie, co v dietati je naozaj
- ucitelka v skolke tiez ma odsledovane dieta. u nas bola smola ta, ze v kazdom rocniku dcere vymenili v skolke ucitelky, takze ani oni sa tiez nemohli extra vyjadrit k dietatu, ked ho nepoznali de facto od najmensich po pripravkarov
- cista tragedia, ked ti dieta chodi k pripravkarom a prd tam s nimi robia. ak by malo dieta stravit takym nic nerobenim dalsi rok, zase je to zbytocne
- ak naopak je druhy rok v pripravke, je zbytocne, aby tam bola treti rok, logicky
- dalsia vec je, ze je teraz trend odkladov - aby dieta bolo zrele, atd. no ja ked vidim, ze tie 6 rocne vrabciatka male to zvladaju emocne lepsie ako 7 a viac rocne, neviem, co si mysliet
- na druhej strane maju teraz prvaci vrazedne tempo. verim tomu, ze kazde dieta sa nauci pisat, citat a pocitat, ale musis ratat s tym, ze niekde znamkuju natvrdo v celej skale a moze to dieta demotivovat alebo jednoducho musis ratat s tym, ze sa doma s dietatom budes drvit od nevidim do nevidim. v tomto 6 rocne deti maju nevyhodu, lebo byvaju uz dnes najmladsie v triede. v nasom systeme je zauzivane mat same 1, inak akoze cele zle. ja to neriesim. su to deti. myslim, ze cim skor nabehnu do vzdelavacieho systemu, tym viac nasaju. lenze ja som naockovana zahranicim, preto taky nazor. proste vidim, ze tam nemaju problem 5-6 rocne deti zvladnut sa naucit pisat, citat a pocitat a neposobia ako pretazene a ani sa tam nejak extra neriesia odklady a tak velmi moderne poruchy ucenia. na druhej strane, cim skor sa ukaze porucha ucenia, tym lepsie sa s tym pracuje. aj 6 rocne dieta je poddajnejsie, tvarovatelnejsie ako 7 a viac rocne. to su moje postrehy no. snad pomozu 🙂 sama to zazivam, tak tym zijem. a viem porovnat, lebo moje deti nie su klasicke, maly siel ako 7 rocny, pritom nadpriemerny intelekt, keby siel skor, skor prideme na poruchu ucenia: dys, skor by sme s tym pracovali a hlavne by sa tak hrozne nenudil v skolke posledny rok. zvladli sme to spolu. mala je predcasna o par dni, mozno posobi pomalsie medzi 7 a viac rocnymi, ale ona si radsej tri krat precita pre seba a az potom nahlas a presne toto moze posobit, ze je pomalsia. teraz nevyhoda, v buducnosti to moze byt pre nu velke plus. ja uz zacinam mat koprivku z nasho skoslkeho systemu, vzdelavania a toho ako vsetky deti by mali mat odklad, traktaty o zrelosti-nezrelosti, poruchach ucenia, poruchach pozornosti a podobne. myslim, ze keby sme zacali deti vnimat normalne a nie cez tabulky, statistiky a diagnozy, tak by opat v laviciach sedeli sikovne 6 rocne deti v prvych triedach.
a mimochodom, vsimla som si a vela som sa rozpravala s ludmi s vysokym intelektom, kazdy z nich, prisam vacku kazdy mi potvrdil, ze mal nejaky problem v skole. problem s lateralitou, moj lekar dokonca dodnes ma problem s P/L stranou, musi si premysliet. dalsi znamy, dyslexia, dysortografia, porucha pozornosti, dve vysoke skoly, super job, zije v zahranici, dalsi chalan to iste, student VS, kopec nadpriemernych intelektov problemy ako dyslexia, boli vnimani ako ini, divni, spomaleni atd... a nehovoriac o mojich byvalych spoluziakoch, ti najpomalejsi, ktori boli na smiech nas teraz strcia do vacku so svojimi super jobmi, karierou a urovnou. dost sa nad tym pozastavujem. ze proste mozno zbytocne riesime 😉
@mawka : no nepovedala by som že to je pravidlo pretože ja zasa poznám veľa ľudí z môjho okolia, spolužiaci, a dokonca aj v rodine máme čo mali dysku a jednoducho boli za hlupákov a tými aj ostali, pretože napríklad čo máme v rodine chlapec šikovný, nie hlúpi ale čo z toho on pokiaľ si vyslabikoval zadanie príkladu na písomke tak bola polovica času preč, a potom nestíhal všetky príklady tak jasné trojka a s takými výsledkami zobrali kedysi deti tak akurát na učilište kde aj skončil, takže sa celý život drie, otročina za minimálnu mzdu a pritom po nemecky sa naučil z telky tak že by človek nerozoznal že nie je nemec, tak isto môj spolužiak čo písomka to jednička čo ústna odpoveď to päťka keďže mal blok a nevedel ani slovo povedať pred tabuľou, takže výsledna trojka, tak maká v závode spája kabliky, a poznám viacero takých prípadov, kde by stačilo trošku iného prístupu a mohli týto ľudia mať iný život, takže si nemyslím že je zbytočné riešiť takéto veci 😉
Ja mám syna narodeneho na konci septembra a skor som ho do školy nedala - načo? Oddialili sme si povinnosti o jeden rok...
Mnoho rodičov si myslí ze ak jeho dieťa vie napisať svoje meno tlačeným pismenom, počitať do 10 tak je zrele na školu....figu borovu - školska zrelost nestoji len na tom čo dieťa vie a ake ma vedomosti. Dovolím si tvrdiť ze sociálna, emocionálna zrelost je rovnako dolezitá ak nie viac ako ,,vedomosti,, čo dieťa má. Darmo vie dieťa pocitať do 10 ked sa nevie poriadne obliect, potrebuje neustale pomoc, pokyny, je nesamostatne, nezvlada sebaobsluzne činnosti, ma problémy s autoritou pripadne je hravé a neudrží pozornost ...nehovorim ze je to pripad pisatelky samozrejme jej dieťa nepoznám skor to myslím všeobecne.
Nechápem ani to prečo rodičia tak velmi chcu ,,urychlovať,, nastup do školy - chybaju vam povinnosti? pisanie uloh, ranne vstavanie a všetko okolo toho? Nemyslím si ze deťom čo idu do školy neskor niečo utečie. Možno by sa dcera za dalši rok naučila počitať do 20 a napisat aj priezvisko... 🙂ktovie.
Hlavne slovo ma riaditelka školy, psychologička iste nie.
moja prvá dcérka je narodená 29.júla 2010 a tiež zvažujeme, či ju dať do školy. je šikovná ale tiež je dosť hravá a odkedy má malú segru 1 ročnú tak sa aj premazluje .... no uvidíme, poradíme sa aj s pani učitelkou a tiež má prísť do školky psycholog...
@sardinka335 ano, ale riaditelka prijima na zaklade odporucania psychologicky. takze sa moze kludne stat, ze aj ked psychologicka odporuca, riaditelka sa moze rozhodnut, ze dieta neprijme. a rovnako sa moze stat, ze aj ked nieco niekde skripe, tak riaditelka aj napriek tomu prijme.
@hameeda vyrazne poruchy ucenia treba riesit, ale je to piplava robota a spolupraca skola-spec.ped a rodicia. len vtedy sa to da zmenit. inak to, ze niekto bol pomalejsi a mal trojky a inak je mudry a spaja vo fabrike kabliky, tak z toho netreba vinit len skolu a len poruchy ucenia. uz ked clovek sa stava dospelym, vie si uvedomit sam seba. a vie sa prekonat. pretoze ak xy dyslektikov vie byt uspesnych aj ked mali 3 aj 4 v skole, tak preco by nemohli byt aj ostatni uspesni v zivote. pokial ja zo syna budem robit chudatko, ktore ma straaaaasne poruchy ucenia a pokial budeme stale nad tym fnukat, tak sa v tom aj zakukli a potom s nim nepohne nic. je to aj o pristupe rodicov k detom. a presne o tom stale hovorim, ze same jednotky nie su zarukou stastneho zivota a naopak, ze trojkar nemusi skoncit ako "luzer". dobre viem, kolko casu trvalo, nez si ucitelia zvykli na inakost syna a kym sme nasli zlatu strednu cestu. o tomto to je. kokce pred tabulou, ma z toho stresy? ok, napise si pisomku. ma problemy s pisomkou? a pred tabulou je skvely? ok, bude len pred tabulou.. ale toto si musia rodicia a spec. pedagog riadne vydiskutovat a nastavit s ucitelmi. oni tieto deti nemaju ulavy alebo menej toho ako si to ludia mylne myslia, len to maju prisposobene a robi sa s nimi trosku inak.
@mawka : vieš čo neviem, lebo ako hovorím ja mám v okolí len ľudí ktorý mali poruchu a nedopadli veľmi dobre a pritom stačilo trošku im pomôcť a mohlo to byť inak, nehovorím že to nemôže byť inak, len tak hovorím že niekedy je dobre poruchu riešiť no tiež nie som za štýl robiť z dieťaťa chúďatko kvôli tomu že ma poruchu, pokiaľ tou poruchou neubližuje iným deťom tak je to všetko ok, ja teraz riešim problém so synom, je prvák a má v triede chlapca ktorý je agrasívny, bije deťi, posmieva sa a rodina toho chlapca to nerieši, už to ten chlapec robil aj v škôlke a robí to aj jeho mladší brat, a ja mám toho už plné zuby, malý sa mi bojí chodiť do školy pretože sa bojí že ho bude byť, no daj radu čo robiť?
@hameeda no sak toto, rodicia by sa mali prestat hanbit, ist so synom k odbornikovi, niekde je pricina, preco taky je. a aki su ti rodicia? lebo normalne ak ma dieta problem, rodicia sa snazia vsemozne ho vyriesit. nas maly ma a mal v skole to iste, tam to uz bolo o sikane, ale riesila som. nenechala som to tak, sak nenecham si otlkat dieta. tiez nic nic, ved len sarvatky a az skoncil maly na pohoptovosti, tak sa skola zbadala. ucitel tiez musi vidiet, ze ma takeho ziaka v triede a ma si zavolat rodicov a navrhnut im riesenia, ake maju moznosti. normalne bez za ucitelkou, povedz o co ide, ze ci si nieco vsimla. pripadne zbehni so svojim malym k psychologicke, tam z neho dostane vsetko a budes mat na papieri a toto uz proste nemozu ignorovat, ze tovje dieta ma strach kvoli inemu dietatu, s ktorym si rodicia nevedia alebo nechcu dat rady. najlepsie mat na vsetko papier. to sa mi osvedcilo, az potom si zacnu vsimat.
@mawka : no veď ja sa snažím to riešiť ale pripadá mi to ako hádzať hrach na stenu, ono situácia je taká že sú prváci, ale dotyčného chlapca už poznám zo škôlky, našťastie bol predtým v inej triede v škôlke, ale potvrdili mi to všetky učiteľky že je to proste agresívny neprispôsobivý chlapec, on sa učiteľkám normálne smeje do tváre, a pred otcom potom hrá chúďatko, tam je problém že otec tých chlapcov vychováva sám, ale je jasné že vôbec nereaguje pretože už v škôlke sa napočúval denne od učiteliek sťažnosti, a teraz v škole sa to zhoršilo tým že cez prestávky sú v podstate bez dozoru, minule stiahol môjho syna zo stoličky a začal do neho kopať a malý mi prišiel s modrými rebrami domov, vtedy som myslela že bude stačiť isť za učiteľkou, čo som urobila a povedala som že ešte raz sa to bude opakovať tak to už proste nenechám, potom si dva týždne dával pozor a včera zasa ho napadol a bil, do toho vošla učiteľka a dala im poznámky obom, no mne deti v triede vraveli že môj nič nerobil, že to tamten ho napadol a bil, že môj sa len bránil, ja nie som precitlivelá na svojho syna, ale toto už hraničí so mojou trpezlivosťou, a ono ten chlapec to nerobí len môjmu ale všetkým deťom v triede, že ich bije, vysmieva sa im, berie im veci a skrýva, ráno som zasa bola za učiteľkou, a tá mi povedala že robí čo môže že dohovárala otcovi, že dohovára chlapcovi a že to je ešte krátka doba že ešte sa mu musí dať šanca, ale ja proste viem že to nepomôže pretože ak by to malo pomôcť tak by to pomohlo už v škôlke, pretože tam učiteľky tiež dohovárali, otcovi, aj chlapcovi a nič sa nezmenilo, vydýchli si že sa ho zbavili, a ja keď si predstavím že ma byť s mojím v triede ďalších 9 rokov až mi mráz po chrbte ide, a neviem či preložiť môjho na inú školu a vykašľať sa na tamteho alebo či to riešiť, je mi ľuto aj chlapca, ale proste už prešli cez moje hranice. A teraz mám z toho také nervy že ani neviem čo robiť, už som aj rozmyšľala že pôjdem sa pýtať na sociálku čo sa s tým dá robiť, alebo isť za riaditeľom? Také niečo riešim prvý krát, moji sú skôr taký bojkovia utiahnutý, takže nikdy som sa s takým nestretla, a neviem či ja nepreháňam, ale fakt sa bojím že to dopadne zle, budúci týždeň je dva dni voľno a potom asi hodím môjho aspoň 2 týždne na marodku, možno sa to tam porieši, pretože nie len ja mám nervy, už to tam aj iný riešia, alebo či sa do toho obúť a začať riešiť.
@hameeda urcite to ries. maleho neprekladaj. musia riesit tamtoho chlapca. a ak robi zle aj inym detom, spojte sa rodicia. za riaditelom a kludne povedz, ze to budes riesit cez policiu. az som vyslovila Policia a az som mala v ruke papier z pohotovosti, tak s tym zacali nieco robit. sa zlakli. je skutocne pokoj. teraz im pribudol jeden co prepadol, to je z velmi zleho socialneho prostredia chlapec, neprisposobivy, maleho chytil pod krk, zacal ho dusit, maly ho zhodil, nejaki chalani ho aj trhali od neho a nas maly mu potom pritankoval jednu. a to sa on nevie bit. nikdy sa nevedel. ale teraz povedal, ze mal toho uz plne zuby a normalne sa mu ulavilo, ze to dokazal. a ma pokoj. nie som zastanca bitiek, ale tak maly je uz siestak a uz sa v nom asi nieco zlomilo. lenze je fakt, ze prvacik sa tak branit nevie. rozhodne sa rodicia spojte a chodte za riaditelom. co popisujes moze skoncit sikanou alebo inymi, vaznejsimi ublizeniami.
@leito115577 dneska su hranice na urcovanie "sikovnosti" dietata fakt paradne nizke. Pardon, ale do 10 ti narataju aj 3rocne deti, podaktore aj v dvoch jazykoch. To iste s pisanim svojho mena. Toto vobec nema nic so sikovnostou dietata ale skor s tym, kolko drillu rodic venuje tomu, aby tieto "vedomosti" do dietata napchal.
Ak si napriek tomu presvedcena, ze dieta dokaze zvladnut skolske tempo ziskavania NOVYCH vedomosti, tak ju do skoly daj.
@maslenka47 presne. alebo ze farby na zapise aby poznali. ved to tiez vie uz 3 rocne dieta. aj basnicku povedat. aj ako sa vola. presne to si myslim, ze latka je nejak nizko. v tychto veciach.
vela sa rozobera zrelost na skolu u 6 rocnych, ale ked uz dieta ma odklad a ani v 7 nie je zrele, to uz nikto neriesi a bohuzial, takych nezrelych 7 rocnych je stale dost. sak to vidiet. placu za mamkou, placu v skole, placu za hocico. ale co sa tyka samotneho ucenia, pisat, citat su schopne sa naucit aj 5 rocne deti uz. takze ono je to hodne aj v systeme a v rodine. preco su deti emocne a socialne nezrele. preco v skole placu. a tak dalej.
@leito115577 - ja mam opačnú dilemu, malý narodený presne na konci júla 2010, vedomostne ok, hlava funguje (momentálne ho zaujíma ako fungujú litosfericke dosky), ale motorika....keby len jemná...ma problem kopnut do lopty, poskakovať na jednej nohe poriadne nevie - nuž čo, drevo ako ja 😀 😀 😀 na pohyb, neznasa kreslenie, zato lego skladá ako ďas, aj 2-3 hodiny nonstop (aj dľa návodu, aj dľa vlastnej fantázie). Aj tak si ho neviem predstaviť, ako o 9 mesiacov sedí v lavici a píše.
No ako gymnazistka som mala spolužiačku narodenú na konci septembra, dali ju do školy ako 5-ročnú. Neviem či raz mala z nejakej písomky dvojku. Fotografická pamäť, perfektná logika, vyjadrovanie, vzali ju na medinu na každú VŠ, čo sa hlásila 🙂 Jediné, čo mi prišlo na nej zvláštne bolo, že v niektorých situáciách bola trošku naivná, ale to bolo vekom, ...napr. ako druháci sme čítali Hviezdoslava, hájnikova žena - ona sa prihlási a učiteľky sa opýta, že nechápe, prečo Hanka zabila Artuša V. Vraj čo by jej spravil? Učiteľke v prvej sekunde v úžase ovisla sánka zvažujúc či si z nej neuťahuje. Tak ale mala len 15 rokov vtedy 😀 😀 😀 😀 😀 😀.
@dahra bez s malym k spec. ped. uz teraz. da ti cvicenia ako na to, nasa mala cvicila ani nie mesiac a zrazu vedela nakreslit nieco, co sa dalo identifikovat 😀 mali sme silne obavy, lebo ona kreslila strasne. to si nevedela vobec co to je 😅 a neznasala kreslit. teraz zase kresli stale. tiez napriklad nevedela jazdit dlho predlho na bicykli, proste sa neudrzala. este jej zrela nervova sustava. ale cielenymi treningami a tipmi od psych. a spec. ped. zrazu skocila velmi dopredu. na kontrole im padala sanka. ale vidis, niekedy staci par nejakych tipov a hned je vsetko ok. to su take veci, ze rodicia to nemaju skade vediet.
@leito115577 tiez mam dceru septembrovu,velmi sikovnu , rozmyslala som , dat ju skor do skoly .
Ale dala som ju otestoval psychologicke a taa povedala, ze je sice velmi velmi sikovna, ale este dost hrava ... takze by ju do skoly skor ona nedavala .... Je pravda, ze dieta este spravi velky skok od januara, kedy ju testovala do septembra, kedy sa ide do skoly, ale nakoniec to nelutujem...
Dcera ma aspon dlhsie detstvo a radsej nech je popredu, ako nedaj boze by mala mat nejake problemy so sustredením sa na dlhsiu dobu....
som inak vystudovana ucitelka 1-4, takze aj z toho pohladu som to vyhodnotila, ze naco to uponahlať.... sikovna je, Ok, nudit sa hadam nebude a poviem ti, ze to bolo super, ani som potom nevedela, ze mam prvacku, samostatna bola do zaciatku...
Takze ja som za to, aby si ju do skoly skor nedala a o to lahsie jej to v nej pojde potom...
Alebo su aj take nulte rocniky , aby dieta nebolo 2x v predskolskej...
este ma napadlo, ze vie pisat, nemusi byt vsetko... ide o to, aku ma jemnu motoriku, ci ma "makku ruku", aby vedela pekne pisať a netlacit... na toto vela rodicov zabuda v predskolskej priprave a potom deti maju problemy pekne a lahko pisať, posuvať spravne ruku pri pisaní a pod...
Treba s nimi vela strihat rozne vystrihovačky, vymalovanky robit, prve ciary pisať atd.