Pomôže odklad nástupu do škôlky pri veľkej chorobnosti?

cibiother
7. máj 2016

Ahojte.Nemate skusenost,ci by pomohlo dat syna do skolky az 4-5rocneho?Skusila som vo februari,strasne ochorel.Tak som to odlozila teraz na maj,ale zas po 3 dnoch uz chory.Nema slabu imunitu.Viem,ze si tym asi musi prejst...ale som doma,ide teplucko,bolo by mi luto,keby to musel presediet doma,len preto aby si odbil skolkarske choroby. Neskusili ste niektora nechat doma,ak byval chory a napr.ked uz nastupil ako 4-5 rocny,ci byval tak isto chory?Ta imunita sa predsa aj tym vekom trosku hadam vyvija.Rozmyslam,ci to zas neodsuniem ma september,alebo az o rok,ked bude mat 5...Myslite,ze to ma zmysel?

pipilady
7. máj 2016

ono si ho to pocka... radsej odtrpiet chorobnost v skolke ako potom v prvom rocniku,ked mu bude kazdy vynechany den chybat...

mircalla
7. máj 2016

Pises, ze nema slabu imunitu, na druhej strane dva krat po par dnoch hned ochorel. No neviem

Moj syn ma takmer 6 rokov, v skolke je od 2,5 roka. Za tych 3,5 roka bol chory dokopy 3 tyzdne. Cize nicim si nepresiel, nenachytal kazdu chorobu a chybal minimalne. Neviem co myslis odbitim skolkarskych chorob - nie kazdy skolkar je v jednom kuse chory, problem s imunitou tam podla mna asi bude

pribinak
7. máj 2016

Tak ho dávaj do MS napr len na doobedie, aby tam nespával, alebo mu predlžuj vikendy, napr, ze pojde do MS az v utorok
Moj syn bol strasne soplavy prvy rok v MS a toto nam poradila imunologicka, ze robit dlhsie vikendy, bud zostať doma v pondelok alebo v piatok

Pises, ze bol zas chorý, nieco vazne a musel mat aj ATB ci len bezne sople a kasle

cibiother
autor
7. máj 2016

@mircalla no ty si asi skor svetla vynimka...co pocuvam,tak prvy polrok je väcsina deti chorlavejsia.Dlho si kojila?Kolko je ich v skolke?Syn vsetko co mal doteraz boli sopliky a rotavirusy v sezone,ktore bez komplikacii zvladol.Myslim,ze to je bezne dieta.Ziadna choroba nemala tazsi priebeh a nebyval ani casto chori.3-4 krat do roka.Imunitu ma podla mna taku normalnu...

cibiother
autor
7. máj 2016

@mircalla ved daj nejake tipy,ako ste sa spravali,ze ti nebyval vobec chory.Nieco si mu davala na podporu?Otuzovali ste?Ak nic,tak mas fakt stastie,alebo genetika.Ved mam okolo seba plno mamiciek,riaditelka v skolke je moja znama,bavila sme sa na tuto temu s viacerymi.Väcsina bola prvy polrok chorlavejsia...

cibiother
autor
7. máj 2016

@pribinak chodil len doobeda.Atb nie,boli to zatial len virusy...ale ten februarovy bol taky,ze sme vylahli na dva tyzdne vsetci,vysoke teploty 4 dni,synovi to este najrychlejsie preslo z nas. Ale tri tyzdne sme kaslali vsetci.Ja kojit v noci malu kazde dve hodky,vlacit na rukach...inak doteraz este ani nebral atb.

janinah
7. máj 2016

Prečítaj si o prirodzenom budovaní imunity,áno,odklad pomôže.

pribinak
7. máj 2016

@cibiother tak zima je náročná, proste vacsina deti si tymto musi prejsť
Ide teplo, menej chorôb, tak skus, ze len doobeda a robit si dlhsie vikendy

mircalla
7. máj 2016

@cibiother nic specialne, dlho bol kojeny (dva a pol roka), od malicka sme chodili casto von, snad aj genetika. nic sme nikdy nebrali. fakt je, ze ide o sukromnu skolku a chore deti tam netrpia, mozno aj to hra rolu. ja by som ho na leto, ked je teplo a nizsie chorobnost praveze dala

17111976
7. máj 2016

ahoj. aj u nás je to tak, 3 dni a sople , tak ho nechám týždeň doma a zase na 3 dni do škôlky, častejšie je doma ako v škôlke, ale hádam to prejde, teraz má 4 a pol roka a už rok takto bojujeme, našťastie som doma s mladšou dcerou, ktorá hned sa naberie od neho, potom je to horšie, ani vonku, v noci beham so servítkami a kvapkami, som z toho na prášky 🙂 ale nechcem ho celkom izolovať od škôlky, potrebuje svojich kamarátov školkárskych, ale sa mi zdá, že sa to trošku zlepšuje, tak držím palce aj vám...

emilia25
7. máj 2016

Ja som prvorodeneho dala prvý krát do škôlky ked 5.septembra mal 5 rokov som myslela vtedy ze ho dajú do predskolkej triedy ale nie dali ho do normálnej tak este rok chodil uz do predskolskej.stredny s ním nastúpil ked mal 4 roky tiez uz chodí 2 rok do škôlky a este rok bude dali sme mu odklad tretí syn nastúpil do škôlky tento rok po novom roku čiže ked mal 3 roky.tiez bývajú chorý teraz máme obdobie od veľkej noci ze sa na nich lepi hlavne hnsckove choroby čistá voda.tento tyzden najmenší po týždni co chodia do skolky zas horúčky.no ked je niečo vo vzduchu tak sa tomu clovek neubráni a to užívajú v skolke na imunity ake si kvapky ale nejak to veru nepomáha.

cibiother
autor
7. máj 2016

@17111976 joj no presne takehoto scenara sa ja obavam.Vies,mne to pride,ze ci je to nutne.Tiez ho nechcem stranit od deti.Len kvoli tomu stale rozmyslam,co s tym.Na druhej strane,ked bude rok takto stale chory,tak ani skolka,ani doma sa nemoze poriadne hrat,jasit,naplno.Jasne,se do soplikmi moze von,ale co ked nachyta horsie,teplota atd. a dr.nariadi kludovy rezim a bude vonku krasne a my budeme trcat vnutri s teplotou.To mi bude velmi luto,lebo on je taky pracant vonku.Stvoreny na dedinu,na dvor...

cibiother
autor
7. máj 2016

@mircalla no myslim,ze ta sukromna mensia vela spravi.Tu je 30 deti,roboty malo,nikto si nemoze dovolit byt dlho doma,tak daju aj nedoliecene...

mircalla
7. máj 2016

@cibiother tam bolo v jednej triede cca 10 deti, spolu v skolke 25-30 kedy ako
momentalne je ich uz malicko

evittam
7. máj 2016

@cibiother Maximálny súhlas s @mircalla - Môj syn chodil do jaslí od 2 rokov, následne škôlka - vážnejšie chorý bol raz - skoro pred 8. rokmi-6.choroba či ako sa to volá-to bolo prvý aj poslednýkrát kedy bral antibiotiká, odvtedy možno pár soplov, nejaká viróza-kde bol za 24 hodín v pohode a ešte min.rok kiahne - od malička sme chodili do kolektívu detí, vonku, na ihriská - no všade. Dcérka bude mať 2,5 roka a ešte nebola vôbec chorá - až na kiahne min.rok..... 😉 Nejak špeciálne imunitu neposilňujeme - max.vit.C, bylinkové čaje.

nicolle21
7. máj 2016

Ja som kedysi sla do skolky az ako 5rocna, potom do skoly a nemala som asi az do tretej-stvrtej triedy vymeskanu ani 1 hodinu (nedavno som nasla svoje vysvedcenia a sama som bola prekvapena 🙂 )
Maleho kurirujeme obcas zelezom a ked ho berie, chory nebyva, ine nic nezaberalo na imunitu, chodievame 2x denne von a na ihriska, samozrejme, s kadekym pride do styku, chory bol asi 2x, do skolky ide v septembri, ale zaciname na pol dna presne pre odbitie tychto chorob 😉

timea7
7. máj 2016

@cibiother som učiteľkou v škôlke, z môjho dlhoročného pozorovania najmenej choré bývajú deti, ktoré jedia pestrú stravu, nie že na polovicu jedál povedia - neľúbim, majú denne pohyb na čerstvom vzduchu bez ohľadu na počasie a všimla som si aj to, že nemajú príliš úzkostlivých rodičov - teda žiadne čiapočky pre bábätko v byte, žiadne prekurovanie na 24 stupňov, deti nie sú zbytočne teplo obliekané, nerobí sa tragédia z nejakého soplíka, von sa ide aj počas choroby, ak nie je vysoká teplota. Snažila som sa tieto moje skúsenosti aplikovať aj na mojom dieťati, viem, že sa to nedá vždy a u všetkých, ale asi to malo niečo do seba - počas 3,5 roka v škôlke bol chorý dva krát, z toho raz to boli kiahne a počas základnej školy mal za deväť rokov vymeškaných deväť dní. Narodil sa v zime, žiadne babušenie, hodiny a hodiny vonku, keď bol väčší, chodili sme aj keď pršalo -gumáky,pršiplášť a išlo sa. Zima, nezima my sme boli vonku, keď sa v zime skoro stmievalo, tak aj večer potme. Ja so ho od pár mesačného bábätka otužovala aj chladnou vodou, každý večer po osprchovaní, teplotu som postupne znižovala, oblečený chodieval veľmi na ľahko. Určite by som syna zo škôlky teraz nebrala, jeho imunita sa buduje aj pobytom v kolektíve, na jeseň to neodkladaj, vtedy bývajú deti choré oveľa častejšie, ako na jar. Ak ochorie, neláduj ho liekmi (ak teda netreba antibiotiká) skús babské recepty -na kašeľ sirup z cibule a cukru, čaj s medom, cibuľou a majoránkou a pod. ešte by som chcela dodať, že po dlhoročnej praxi som si nevšimla nejaký markantný rozdieľ medzi chorobnosťou detí v štátnej a v súkromnej MŠ, je to väčšinou o dieťati, chorobnosť sa šíri, či je tam detí 15 alebo 30....V škandinávskych krajinách sa deti hrajú hodiny v snehu s vedrami a lopatkami, soplík a kašeľ sa nepovažuje za chorobu, možno je to trochu aj o tom. Držím palce, aby drobec býval chorý čo najmenej.

timea7
7. máj 2016

@cibiother prečo by ste mali trčať doma, ak bude vonku krásne a tvoje dieťa bude choré? Potrebuje len kľudový režim, nie byť zavreté doma. V prírode mu bude oveľa lepšie, lepšie to bude aj pre jeho psychiku a tá je veľmi dôležitá pri priebehu choroby.

evittam
7. máj 2016

@timea7 Maximálne súhlasím - moje deti jedia tiež všetko a pestrú stravu - prvýkrát keď mi syn "zadrel" na hrášok, že "neľúbim" tak som zostala pozerať 😀 v štýle, že odkiaľ to máš - jasné, že zo škôlky - ani Adamko neľúbi... 😀 😀 😀

katulienkax
7. máj 2016

Pokial je vonku pekne teplúčko a dieta nemá teploty ale len Sople alebo kasel kľudne von chod. Nie je dôvod neísť von. Ja nechodím ked ma teplotu alebo vonku silno fúka alebo je studený vzduch lebo takéto pocasie na kasel nerobí dobre ani mne.

17111976
7. máj 2016

@cibiother aj my bývame na dedine v Tatrách a chodíme vela na výletiky, tak potom mi je to lúto, že sedíme doma, imunitu mal tiež dobru, nebol chorý ani raz do 3,5roku, až kým nenastúpil do školky. tak ja som to tak vyriešila, že skôr do tej škôlky nechodí ako chodí, nechám ho niekedy aj celý mesiac doma a občas aj ide, ked mal 4 roky tak povedal, že nemá žiadnych kamarátov,tak mi to bolo tiež lúto, tak som si pomyslela, že asi aj tá škôlka je potrebná. Keby aspon bratranca mal, ale všetci sú už starší a maju svoje záujmy.

timea7
7. máj 2016

@evittam to je reťazová reakcia, aj môj keď začal chodiť do škôlky, začal neľúbiť paradajky.... 😎 😎 😎 😎 Ešte som si spomenula na chlapca, ktorého som mala v triede, ten zjedol všetko, nikdy nemal v škôlke pyžamo s dlhými nohavicami a dlhými rukávmi, ani na jeseň, keď sa nekúrilo. Nikdy nenosil pančušky, iba ponožky pod oteplené nohavice, rodičia sa divili, prečo im rozprávam, že sa mu sneh naberá pod tie nohavice, keď sa sánkujeme....no a? Veď si ho vytrasie. Boli to cudzinci, staršie dievča mali v škole, tie deti nikdy nezakašlali, sopeľ si u nich nepamätám, mali ešte bábätko, aj to malo "studený odchov", skutočne sú strava, otužovanie a pobyt na čerstvom vzduchu pri budovaní imunity veľmi dôležitými činiteľmi.

sense
7. máj 2016

nasa bola po nastupe do skolky tiez chora zo dva tri krat a boli to zvycajne len prechladnutia nic viac, mala sice 2x virus ruky nohy usta, a raz sarlach apropo vzdy v dobe ked do skolky nechodila a boli sme na dovolenke...

sense
7. máj 2016

a nikdy sme nic na imunitu nedavali, ziadne chemicke preparaty ani ine z lekarne, vynimka bola vitamin
D do roka a plus este dalsia zima to mala rok a pol inak, len klasicka strava vela zeleniny,, ovocia, ryby, chodime von za kazdeho pocasia aspon na polhodinu ked je velmi zle pocasie, proste nie je zle pocasie len zle obleceni clovek....

mircalla
7. máj 2016

@timea7 suhlasim tak dako som to robila. pamatam, co robila moja mama - jogurt z chladnicky nam zohrievala v teplej vode, zafukal vetrik, hned sveter, prestal - sveter dole spotis sa a ochories....

timea7
7. máj 2016

@mircalla tak to som ešte nepočula že zohrievať jogurt v teplej vode...ale za to pozorujem už pekných pár rokov, že čím sú zimy miernejšie, tým skôr deti začnú nosiť otepľovačky 😠 😠 😠 😠 , peši už pomaly nechodia, u polovice mamičiek znamenajú slová idem s dieťaťom von -naložím ho do kočíka (v horšom prípade do autosedačky) a idem do nákupného centra, tam sme dve hodiny, potom sa na ihrisku pol hodiny pohrá....na kočíku vozia na škôlky päťročné deti, mladšie aj z paneláku ktorý stojí oproti škôlke. Sú rodičia, ktorí sa ma denne pýtajú, či pôjdeme s deťmi von a pri mojej kladnej odpovedi odchádzajú zachmúrení...polovica detí nezje žiadnu zeleninu, ani čerstvú, ani varenú, dusenú...žiadne strukoviny....mohla by som pokračovať, ale na čo....veľa problémov si vyrábame sami. Viem, že sú deti, pri ktorých sa môže mamina aj potrhať a choré bývajú, napriek tomu, že robí preto všetko, aby neboli, ale to sú výnimky.

mircalla
7. máj 2016

@timea7 no ona dala cely jogurt aj s obalom do misky s teplou vodou....ake to bolo potom hnusneeeee. maly mi kym zacal chodit do skolky byval v teplom pocasi vonku kazdy den aj 4 hodiny, v zime aj 2

cibiother
autor
7. máj 2016

Baby toto vsetko co pisete presne do bodky robime.Ja neznasam byt vmutri,cele dni sa preflakame po ihriskach,po vonku.Teraz dokonca nahaname traktory po poliach aj s malou v kociku...ako nastupil na tie tri dni,stretla som v obchode tetu co im upratuje a dava desiaty.Hovori,ze su do neho vsetci zalubeni.Ze je uzasny.Vsetko zje,nic neofrfle.Sama som sa hnevala,ked bol prvykrat na skusku vo februari,ze preco ho nechavaju vnutri aj v pancuchach aj v teplakoch.Ja som mu teplaky rano vyzliekla a oni ze totak nerobia.No jasne ze sa im nechce tolko deti prezliekat.Ale to je na dnu vela podla mna...Vobec ho nedrzim doma,behame aj po kutikoch,hracich parkoch,medzi deti aj do mesta,aj do nakupneho centra.Na dedine stale vonku.V zime som ho aj sameho na dvor vyhnala,ked som nemohla ja.Vzdy min.2xdenne vonku.Ziadne velke drhnutie ruk.Tak ako my,ked sme boli mali.Chleba do ruky,von a hotovo.Tak preco je tento moj chrobak uz po troch dnoch chory???

sense
7. máj 2016

@cibiother a aku mal chorobu? ak sa smiem spytat, lebo nieco ine je ak ma dieta sopel a ine ak pride z anginou

mircalla
7. máj 2016

@cibiother no vies, tak potom tam mozno ozaj mali nieco nakazlive, mozno jednoducho smola. ked ti inak chory prilis nebyva, ja by som to na to leto riskla. vzdy lepsie ako ho tam dat v zime - vyskusat. bude aj menej deti, dovolenky atd.