Polotovary v škôlke

olioza
27. dec 2012

obraciam sa na vas s prosbo mile mamičky. už niekolkokrat sa nam totižto stalo ze som moje naše deti na dedine jedia polotovary zmrazene v skolke na obed ako napr. hlobikomrazen pizza, alebo plnene knedle ovocim, co je blbost lebo v tych kledlikoch je dzem, co kupuju v metre ... a na olovrant im daaju croasanty.. pomazanku maju mozno 2x do tyzdna, 95% mavaju stale na olovrant a desiatu pečivo s maslom alebo chlieb s maslom. a chlieb ten isty... casto sa im opakuje sladky obed a to cestovina s grankom.. od septembra tento obed mali asi 5x. pozerala som si jedalničky na internete inych MS a bola som prekvapena, kazdy den pomazakna, na kazdy olovrat zelenina!!! u nas toto vobec nie je. najviac ma vsat štve to, ze veduca jedalne si hocikedy zmeni druh jedla. napr. vo stvrtok pred vianocami mali mat gulač a ona im tam dala mrazenu pizzu / by ma zaujimalo kam dala to maso/ a na piatok mali tie sproste kakaove špagety. ide ma rozhodit od jedu.. Prosim vas poradte mi nejaku stranku kde by som sa mohla docitat viac ake jedla su povolene v skolkach, hned po prazdinach toto chcecem riesit a chcem byt informovana a mudrejsia. Jednoducho taketo veci sa predsa nemozu robit, ona si hocikedy zmeni obedy a ani to nevypise. ked sa opytam malej si jedla to a no povie ze nie, lebo mali ine. a hovadzie maso absolutne nevaria...ona ma svojich 20 jedal a tie strieda... nic nove a detom to nechuti. treba s tmy nieco robit. dakujem za rozumy a informacie. budem vdacna

dadli
27. dec 2012

ahoj, neviem ako je to na skolkach,ale myslim ze podobne ako na skolach. platia prisne pravdila, kolkokrat do tyzdna ma byt sladke jedlo, kolko krat bezmasove, kolkokrat strukoviny atd. na to su normy a nariadenia. pokial veduca vari nieco ine nez je na jedalnom listku, treba sa obratit alebo na riaditela skolky, alebo potom na obec, ktora je zriadovatelom skolky. pripadne aj skolsky urad by mohol pomoct.
kazdopadne sa stazuj, grankove slize nie su predsa obed pre dieta !!!

olioza
autor
27. dec 2012

@dadli prese tak ako vraviš.. stazovat sa budem.. pojdem za starostom aj za riaditelkou som rozhodnuta.. ja taketo patoky doma nevarim.. a pizza mrazena, ani ja by som to nejedla... a potom moje diota je hladne cely den, lebo viam ze ani ona to neje... otras

sisaha
27. dec 2012

@olioza poziadala by som ju o vypisanie zmeny jedalneho listka a o jeho kopiu. Tuto by som zaslala zariadovatelovi skoly so staznostou

brumka
27. dec 2012

fuha to co za jedalnicek, ja kd som chodila do skolky pomazanky kazdy den aj ked hnusne ale ziadny polotovar ved aj knedle parily nekpovali. moja mama bola kucharka na ZS a tam su take pise pravidla, v zivote sme si domov nezobrali ani kusok masa ci dake potraviny, len zalezi aka je veduca. ale kazdopadne treba nieco s tym robit lebo napriklad v skolke aj na ZS sa nesmie moc ochicovat jedlo a ziadna vegeta

traktor
27. dec 2012

mama je kucharka v skôlke a tam maju presne predpisanu normu a musia podla nej ist, kolkokrat ma byt ovocie, zelenina , mäso, sladke jedlo..ak sa aj stane , ze im dodavatel nedoda potrebnu surovinu, môzu to konkretne jedlo v jedalnicku zmenit, ale maju presne stanovene cim, aby to zas splnalo tu normu.v kazdej skôlke musi byt na nastenke rozpis, co deti budu cez tyzden jest..takze si to odfot, over, aka je skutocnost ci to konkretne jedlo mali a ak nie preco a cim bolo nahradene..a môzes sa stazovat /informovat bud u veducej jedalne, alebo u zriadovatela skôlky

olioza
autor
27. dec 2012

@brumka ale oni tu pizzu maju na obed!!! nei ne olovrant.. pomazanku si nona napise , ale nemuju ju tie deti.. ona si robi co chce, ale skonci uz toto dalej takto nejde..

dadli
27. dec 2012

presne tak treba sa stazovat! to co vyrastie z tych deti ked budu jest same croissanty a grankove slize? akurat tak adepti na obezitu, cukrovku a ine choroby. ved deticky potrebuju co najviac ovocia a zeleniny!
ale spat k veci. viem ze polotovary su povovlene, ale tiez je na to nejaky limit. u nas na skole rodicia hlasovali v nejakej takejto veci a vyslo z toho, ze platia o 20 centov drahsie obedy, ale vari sa z kvalitnejsich surovin, teda ziadne polotovary. tak mi to susedka vravela. podla mna sa treba stazovat, vyvolat diskusiu a zapojit do toho aj inych rodicov. lebo sama proti tolkej byrokracii nezmozes asi nic. moja suseda robi v skole pomocnu silu, ked ju stretnem popytam sa jej ako to chodi, lebo oni varia aj pre skolku- to potom rozvazaju.

zuzka38
27. dec 2012

@olioza to je strasne, ze mrazena pizza? drzim palce aby to skore stazovanie zabralo asap... presne ako pises, cloved sa snazi dat detom to najlepsie a potom v skolke im daju polotovary???

titkovamiriam
27. dec 2012

@olioza tak jedine sa stazovat a ked pises co tam ,,varia,,ti poviem jedna kontrola a zavru to tam.u nas v skolke teda poriadne varia,maju jedalny listok a vsetko maju podla neho este aj alergeny povypisovane,napriklad pizzu robia s kysnuteho cesta so sunkou syrom a kukuricou-vzdy je o nu bitka 🙂 ,urcite by som to riesila cez obec!!!!

emily76
27. dec 2012

@olioza treba sa najskor stazovat pisomne u riaditelky skolky. A rieist na najblizsom zdruzeni. Ak to nepomoze, treba zase pisomne podat staznost u zriadovatela skolky s pisomnou kopiou na riaditelku, aby vedela, ze sa nenechas odpinkat. A ak ani toto nepomoze, tak na SOI mozno?? Alebo tam by ti oni vedeli poradit kam sa obratit. Alebo ak mas taku moznost, dat dieta do inej skolky... U nas visi jedalnicek na cely tyzden, pekne rozpisane alergeny a decka to aj na obed maju, co je popisane.. a ako baby pisu.. ovocie, zelenina, pomazanky na desiate a olovranty, obedy byvaju aj sladke, ale to raz za tyzden, nie stale a dokola to iste.. 😠 😠

olioza
autor
27. dec 2012

@emily76
@zuzka38
@titkovamiriam
@dadli dakujem dievčata za podporu,, oslovila som aj kamaratky ktore maju tiez deti v skolke hadam mi pomozu.. nemam inu moznost dat malu do inej skolky, ale dufam ze sa toto vyriesi. ja len nechcem aby na mna v dedine ukazovali prstom ako na čiernu ovcu.. ale je fakt ze takto je to aj v skole lebo ona je tiez veduca jedalne aj pre skolu. nikto ju nekontroluje a potom to takto vypada. držte mi palce. potom sa ozvem ako to dopadlo

pancake
27. dec 2012

sladký obed môže byť iba raz do týždna. niektoré škôlky majú v pondelok /ako môj syn/ a niektoré ako u nás v piatok. my mávame dokonca aj jogurty na olovrant, čo detom chutí. strava musí byť vyvážená a pestrá: maso kuracie,bravčové aj hovadzie a prílohy, kndedla,zemiaky,kaša,ryza, slovenská ryza,cestoviny a podobne. aj my sme už mali pizzu šunkovú ale z kysnutého cesta práve dopečenú. riaditelke školky by som sa nesťažovala, lebo ona je jedna ruka s vedúdou jedálne. musí jej podpisovať každý piatok jedálny lístok na další týžden. stazovala by som sa primátorovi, ale asi viac slovenskej obchodnej inšpekcii. je to nehoráznosť pokazia sa detičkám žalúdky z takej stravy. hrôza veru

cikyta
27. dec 2012

@olioza Držím palce, nech to sťažovanie pomôže a dajú do "parády" vinníkov...ved toto sa aj zle číta,nie ešte papá ☹
V našej škôlke su pomazánky každý den 2 krát. Desiata aj olovrant. Niekedy sa to pozmení na presnídávku atd...Obedy? Tie su uplne užastne a všetky knedlíky,či buchtičky a iné su robené výborne podomácky v kuchyni (v iných škôlkach sa to dováža,poprípade ak nieje kuchyna sa uplne všetko dováža) Ešte aj šťavičky a džusiky sa tam robia a niesu kupované 🙂 Mäsko a mliečko je naše vyrobené na Slovensku.
Priznám sa, že ja tak zdravo a rozmanito nevarím a preto mala dcerka problém s jedením v škôlke. Teda hlavne tie pomazánky. Majú ich hádam 10 druhov a na rodičovskom sme mali možnosť ochutnávky 🙂
A teraz som naozaj rada, že sa dcerka "rozjedla" a už tam papá všetko a hlavne ZDRAVE.

Držím vám palce ! 😉

PS: A kontroly ku vám nechodia ? Ku nám áno a aj na rodičovskom sme mali osobne okresnu predsedkynu, ktorá nám garantovala kvalitu.

nikolka2
27. dec 2012

@olioza Mrazena pizza v skolke ??? no nasu Riaditelku by za to asi ukamenovali mamicky 😀 Ja zas nasu kuchynu v skolke musim pochvalit ,,co sa tyka celej stravy ,,,vynikajuce jedla aj polievky aj pomazanky ,,,dokonca aj ja si ich robievam doma lebo su vyvesené na nastenke v skolke 😉

olioza
autor
27. dec 2012

@cikyta vidiš kiežby vsetky skolky boli taketo

cikyta
27. dec 2012

@olioza Verím , že aj vaša škôlka bude taká, ked sa ozvete viacerí ... je to o menežmente, o riaditelke o všetkých kompetentných a pokial budu spolu držať, vždy je možnosť isť vyššie a potom sa majú po chlebe ! 😒

pancake
27. dec 2012

škôlky sa musia držať noriem stanovených zákonom. nikto ich nemôže upravovať podla seba. aj my máme vypísané alergény na jedálnom lísťku , tiež máme ochutnávky pre rodičov :vzorky nátierok čo papkávajú naše detičky, mäso kupujú iba u slovenských vyrobcov, čo si bloky odkladajú. majú zmluvu s jednym masiarstvom,ktoré im dováža ráno maso, čo idú hned variť. dalšiu zmluvu majú s mliekarnami,že mlieko berú tiež iba od jedného slovenského výrobcu. ale čo sa mi troošku nepáči, je že jogurty dostávajú deti danone a nie slovenské zvolenské alebo bánovecké napríklad. vedúca jedálne mi to oddôvodnila tým,že škôlka zbiera za tie jogurty nejaké body, a potom majú na tých jogurtoch výrazné zľavy. čo ja by som teda nespravila. ale človek sa musí prispôsobiť. 😒

cikyta
27. dec 2012

@olioza Ešte ma napadlo, že veduca jedálne si je vedomá, že na dedine sa asi nemá čo "stať" a väčšinou budu ludia (držať usta) a nesťažovať si....nevýhoda dediny. A možno keby sa takéto niečo stalo v meste, tak ju rodičia "rozžuju" a dlho by jej to gazdovanie v kuchyni nevydržalo. ☹ ... Tak jej treba pristrihnuť krídelká a zobrať so sebou aj iných rodičov, ktorí sa asi z etických dedinských dôvodou boja protestovať ☹ ... Ide o detičky a ich zdravie 😉

maminka11
27. dec 2012

@olioza treba si pravidelne pofotit jedalne listky a zaniesť so staznostou na regionalny urad verejeho zdravotnictva, ktory kontroluje, ci je splnena norma podla HACCPhttp://www.poling.sk/haccp.php a http://www.ksubb.sk/files/Vyhlaska__330_2009.pdf

jankamgr
27. dec 2012

no neviem, ale moja sestra je kuchárka v škôlke a tá si všetko robí sama... aj knedle, aj buchty, žiadne polotovary nepoužíva, vlastne nesmie... a musí sa držať noriem, ktoré má predpísané a samozrejme, že všetko musí mať aj písomne podložené... spýtam sa jej, dám vedieť

bobocka
27. dec 2012

@olioza osobne by som sa nakontaktovala na inych rodicov,predebatila s nimi problem a spolu by ste mali spisat staznost.skupinka nespokojnych rodicov zmoze viac ako jednotlivec. a neverim,ze ini rodicia su v poriadku s takymto jedalnickom ich deti.ze grankove cestoviny.mna by to ani nenapadlo 😅 to uz co je za kombinacia? ved to sa ani za jedlo povazovat neda 😠 a mrazena pizza? nemam slov 😠

sasiki
27. dec 2012

Aj u nás robia kuchárky ručne ešte aj knedle. Osobne by som ich asi kopla do .... . Aby moje decká jedli v škôlke mrazenú pizzu... . Ešte aby sa neprišlo na to, že sa nabaľujú potravinami a nosia to domov... Ostatným rodičom to nevadí ??? Alebo im je to jedno ??? Veď za tú stravu platíte !!!

mummy01
27. dec 2012

@olioza necitala som este celu diskusiu ale v nasej dedinskej skolke je to to iste.Cestovina s grankom,dokonca rybie prsty,polievka ze gulasova ale miesto mäsa je tam parok,olovrant a desiata stale maslovy chlieb...mna tiez z toho ide porazit,ked som sa stazovala riaditelke tak ona ze aj tak moje dieta nic moc nezje vraj naco sa stazujem ked je vyberava 😠 ked sme sa ako rodicia stazovali ze im nedavaju ovocie tak odpoved znela ze tak ovocie mame doniest my rodicia lebo ona vraj na to nema prostriedky 😠 skolka im kupi ovocie raz za 2 tyzdne,kazdemu 1 kus 🤐 ...

mummy01
27. dec 2012

@maminka11 nad tymto som uz aj ja rozmyslala ale u nas je to tak ze v jedalnom listku maju popisane napr.rybie file pecene a daju im rybie prsty,na olovrant k maslovemu chlebu zelenina a ovocie a daju im len maslovy chlieb...takto ja nemam dokaz lebo to co mi dcera porozprava nieje dokaz 😒

olioza
autor
27. dec 2012

@cikyta presne, ja tu byvam len 4 rok mna tu nejak nepoznaju.. ale sak spoznaju :DD

olioza
autor
27. dec 2012

@maminka11 toto som potrebovala dik moc

olioza
autor
27. dec 2012

u nas tiez davaju dinosaurov akoze ryba 🙂 ale mavaju aj na masielku pečenu,, no pokontaktujem rodicov určite nepojdem do toho sama

macka23
27. dec 2012

No nasa dedinska skolka je tiez v tomto dosledna. Na rodicku sme mali veducu skolskej jedalne, vsetko nam vysvetlila, kucharky varia podla noriem, mame jedalnicek vyveseny, castokrat sa ja insirujem co navarim doma 😀
A mam pocit ze nam vravela, ze v skolkach sa nesmie hovadzie maso varit. /od cias sialenych krav/, a aj bravcove a kuracie maju vyspecifikovane ktore casti mozu pouzit. Ale zmrazene polotovary, to urcite nie. Mlieko maju z projektu eakeho, ovocie maju aj cez den nacistene napr jablka v miske a deti chrumkaju.
Vela stastia.

zuzanale
27. dec 2012

@olioza držím prsty takéto stravovanie fakt nieje normálne to treba riešiť ako niektoré baby podotkli v škôlkach a školách sú pomerne prísne pravidlá aké jedla sa v akom množstve môžu čo majú obsahovať + tabuľky energetických hodnôt ... u nás v škôlke majú pestrú stravu často ovocie, zeleninu olovrant jogurt,či detskú výživu nátierky robia sami a už som ochutnala chutili aj mne síce občas zaradia aj cereálie čo deti zbožňujú ale to tak vyjde 1x mes ... a staršia v škole tej chutí viac ako v škôlke taktiež majú pestrú stravu manžel sa smeje že občas lepšie menu ako u nich na závodnom 😀 a ak sa v škole (v školke ešte nemali) vyskytla pizza bola "domáca" z kysnutého cesta obložená šunkou a zeleninkou normy ju poznajú ale tiež musí spĺňať svoje a nie hocijaký polotovar ....

@mummy01 taktiež nieje v poriadku normy hovoria aj o tom ako často má byť zaradené ovocie u nás je to min 2-3x týždenne ano donesú aj rodičia ale ak majú strom plný jablk či hrušiek a aj to dobrovolne školka ich nepýtala ... je síce pravda že u predošlej vedúcej bol k olovrantu aj brumík či musly tyčinka častejšie ale zas povedzme si otvorene suroviny išli hore ale cena stravy nie takže musia čarovať ...

a u nás funguje aj to že ak majú deti meniny či narodeniny majú rodičia doniesť ovocie a deti hryzkajú počas dňa ak donesú aj sladkosti počkajú v skrinke aby rodič uznal či ju dá alebo nie ...

adrioska
27. dec 2012

@olioza Ty brdo, sa cudujem, ze sa este nikto u vas nestazoval! 😕 Urcite stazovat a potom daj vediet ako to dopadlo...
@mummy01 Takisto stazovat a co sa tyka ovocia doneseneho rodicmi, v nasej skolke sa nemoze ani to, je vyvesena nejaka nova vyhlaska tusim z reg. uradu verejneho zdravotnictva, takze nemozu rodicia nosit ovocie, dava skolka svoje, co si oni nakupia a zrejme prejde nejakou kontrolou. Deticky, ked maju sviatok a rozdavaju sladkost alebo na mikulasa, ked dostali balicky, vsetko bolo v skrinke a rodic rozhodne, ci to svojmu dietatu da alebo nie. Takze v dnesnej dobe su prisne pravidla, ktore kuchyne v skolke, skole musia dodrziavat a ked to tak nie je, tak sa urcite treba stazovat.