Pohranie sa budúceho škôlkara v škôlke

tamia00
11. júl 2023

Ahojte, idem si po radu alebo resp.druhy pohľad potrebujem. Maly ma nastúpiť v septembri do školky. Bude mať 3. No teraz jeho škôlka poskytla 5 dní (1 hodka) že sa môže prísť do škôlky pozrieť, pohrať. No ono by na tom nebolo nič malý sa tešil, len ja som myslela že keď vstúpime do škôlky tak nás niekto privíta, pozdraví vitajte ahoj budúci škôlkar, no namiesto toho to bolo typu že my sme vošli všade deti, rodičia pri deťoch a učiteľky sa venovali deťom, ktoré tam už chodia a pokiaľ som s malým vyslovene neprišla sa pozdraviť ja prvá za učiteľkou (aby vedel, že to je p. Učiteľka, že ma pekne nahlas pozdraviť..) tak mám pocit že by ani nevedeli či sme tam. Jej reakcia bola že no co adaptoval sa? Pozerám ze akože tým ze sme zavreli bránku sa mal hneď adaptovať 2 min ?? Proste mi to prišlo ako keď prídem na ihrisko. Dostala som z toho taky blbý pocit že tu ho mam v septembri nechať na celý deň? Na moje prekvapenie sa celkom začal hrať aj s chlapček Druhý deň sme boli malý moc nechcel ísť no nakoniec si doniesol aj ruksacik ze ideme.. Tu už pekne pozdravil prišla druhá pani učiteľka ci ide s nim do piesku ale nechcel tak pred ním zahlásila ze jasne jasne mama tu je to on nepôjde. Ja by som aj išla keby mi povedia privetivejsie choďte pani my sme tu nebojte keby plakal sak sme tu je to len hodka odbehnite si. Potom mu taky chlapec zobral auto a on začal plakať ze mami, no a p. Učiteľka mu povedala no co musíš sa naučiť. kľudne.

tamia00
autor
11. júl 2023

Ja viem, že sa musí naučiť aj viem ze niektoré deti sú ostrielanejsie, ale tak možno potrebuje viac času nebol medzi toľkými deťmi aj veľkými malými naraz a 5timi pani učiteľka i, pričom sú tam rodičia tak je to nove. Možno by som čakala iný prístup. Co si o tom myslite?

viestta
11. júl 2023

Nuz ta ucitelka tam ma kopec deti, takze musi delit pozornost medzi vsetky a este by mala aj s rodicmi zaobchadzat ako s malymi detmi? Si tam ty, ty ho mas usmernit

januska12323
11. júl 2023

Predpokladám, že deti chodia normálne do škôlky plus tá hodina extra rodičia s deťmi. Aj keď sú prázdniny tí už škôlkari majú režim, ktorý musia pani učiteľky dodržiavať a sú za tie deti zodpovedné. Za extra deti sú zodpovední rodičia naozaj neviem ako sa všetkým majú naraz venovať.

tamia00
autor
11. júl 2023

@viestta učiteľky tam bolo 5. Ja ho môžem usmerniť, ale príde mi to ako keby boli radi keby odídeme (mamičky) a na druhej strane za tými deťmi ani neprídu oni.

tehulka2011
11. júl 2023

@tamia00 mne by sa to tiez nepacilo a myslim, ze intuicia ta neklame. Bohuzial su tam asi nastaveni tak, ze skolka je hlavne odkladisko deti.

tamia00
autor
11. júl 2023

@januska12323 ja to chápem, ale na čo je to potom dobré ta hodka? Myslím, že väčšie deti a 5 učiteliek hravo zvládne deti, ktoré sú zvyknuté podotýkam hrajú sa vonku pieskovisko, autíčka.. Ako nové deti ktoré to tam nepoznajú, je to pre nich nové (za kým majú ísť ak my mamičky odídeme?) ja si myslím ze obyčajne ahoj vitaj pozri aký bager a mame tu aj takúto hojdačku.. Príklad Miško, Risko poďte pozdraviť kamarátov tieto detičky k nám budú chodiť v septembri do škôlky ukážte im aké tu máme super hračky. Iba toľko. Nič viac ak sa teda ja ako mama nemam zapájať a prizerať sa alebo rovno odísť tak som hcdla mat iba pocit, že tam nebude sam stat ako strom ale ze sa mu niekto OBCAS aj prihovorí.

tamia00
autor
11. júl 2023

@tehulka2011 :( a co by si robila na mojom mieste?

enoula
11. júl 2023

Podla mna toto bolo len ako bonus, nech dieta nevidí prostredie skolky 1x az v septembri a nie je teda uplne cudzie pre neho ked ho tam nechas. Teraz s rodicom, nech nadobudne istotu. Privítanie ako ma byt bude v sept s ucitelkami, ktore realne aj bude mat

sara07
11. júl 2023

no niekedy mám pocit že čím sa viac chce pre rodičov tým je to horšie
- adaptačné hodiny považujem za luxus, u nás bol den otvorených dverí , preliezli sme celu škôlku všetky triedy a just sa vždy páčila ina trieda ako chceli , a potom bolo len donesiete rozlučite sa idete preč, adaptančné ako ty máš môže drvivá mamičiek len snívat
-ako 5 uč na triedu to je ako iný totálny luxus vyslovene, u nás na 28 deti ráno jedna, na obed dve , potom jedna, navela dali asistentku na doobeda, to je realita vo väčšine školok
-reakcie na druhy den na pieskovisku bola primeraná učitelky a adekvátna, proste aj ked ich je tam 5 tak nemôžu sa ku každému dietatu správat ako k malému cisárovi, nehovoriac ano škôlka je aj o kolektive a socializacii, podelit sa o hračku o radosť o smiech , učitelka sa zachovala uplne normálne a profesionálne
- oni tam majú svoje deti za ktoré su proste zodopovedné, tie čo su s rodičmi tie sa venuju a su zodpovedné za svoje, ak niečo tak ty si ho mala začleniť čo píšeš , ja osobne by som nejaké vitanie nečakal, ony budu kecat vítat sa s tebou a niečo sa stane maju maler oni , za mna je normálne že sa venovali detom čo tam maju a nie tebe ?
- ked tam bude chodit tak to čo popisuješ v druhom príspevku budu robit určite lebo by ich šlahlo totálne , ano budu sa im venovat , budu ich začlenovať ale lahšie je to bez mamy , keby ich teraz predstavili alebo čokolvek do septembra to deti zabudnu obe strany , nehlad na seba ale v širšom okruhu ...
- za mna robíš z komára slona si uzkostlivá a už teraz lutujem učitelky a to ako 95% ich nemusím ale tých 5% viem ocenit alebo si urobit odsutp no jo je to krava ale zachovala sa profesionalne inak to nešlo, nie je to zastavani alebo vytvarani glorioli okolo učiteliek

viestta
11. júl 2023

@tamia00 my sme ziadne adaptacne hodiny nemali. Rano som ho odviedla do skolky a tam si museli vsetci zucastneni poradit. A poradili si. A som rada, ze to tak bolo. Mozno keby som tam bola cele by to prebiehalo ovela horsie

sara07
11. júl 2023

@tamia00 toto čo popisuješ že mala robit učitelka sa očakávalo od teba, škoda že ti to nedoplo , môžem sa na mna hnevat kolko chceš ale je to tak

sara07
11. júl 2023

tie adaptačné hodiny mali byt na to aby dieta videlo škôlku , triedu, ihrisku aha tu budem chodit aby nešlo do neznáma . super vec zober seba je ti lahšie ked ideš do uradu kde si už bola ako ked tam ideš prvy raz

tamia00
autor
11. júl 2023

@sara07 nehnevám sa, mne to doplo, preto som tam ostala, škoda ze tebe nedoplo o com hovorím, nie o sebe co som tam robila ja ale na čo mamičkam naznačujú aby odišli, keď to tam funguje skutočne ako herňa. Ale dobre ja beriem každý názor.

januska12323
11. júl 2023

@tamia00 mala si ho chytiť za ruku poprechádzať sa po škôlke opýtať sa či nechce ísť na pieskovisko... Ahojte chlapci môže sa s vami Miško hrať? Vybavené. Áno mohli vás privítať ale nie sa venovať len novým na to proste nie je čas.

sara07
11. júl 2023

@tamia00 ktorá konkrétne veta je čo si mylsíš že ti niečo naznačovali ???? lebo za mna ti nič také učitelky nenaznačovali
pokial si tam ty skutočne deti reaguju inak , však aj ráno scéna jak prasa plač hysteria, matka odíde a dieta sa za 20 sec prepne do hrajuceho usmievajuceho dietata , keby to xy nevidim nepoviem
jasne predsa bolo dané že to je adaptačná hodiny s rodičom , načo by ta posielali preč , domyšlaš si zbytočne
že tam stál ako strom no ano lebo nové prostredie, ja by som to riešila že by sme prešli poličky zásuvky kde su aké hračky alebo by sme si niečo vybrali a hrala by som sa tam s ním

tamia00
autor
11. júl 2023

vy my nerozumiete niektoré mamičky odišli tie deti tam nechali vtedy je kto zodpovední? Teda keď už. Niektoré deti tam volali na tie maminy co dobehli a nikto im nič nepovedal ani. Preto mi to prišlo cudne. Len som chcela vedieť ci je to normálne ci to takto funguje. Nič viac. Poučovať ma tu co som mala robiť ja nemusíte, ja som ho tam zaviedla aj za učiteľkou pozdraviť aj za kamošmi celý príspevok co sme robili a co povedal atd sa tu nezmesti.. Išlo mi teraz o prístup.. Za ďalšie ja nehovorím ze teraz 60.min majú chodiť okolo môjho syna, nechytajte za každe slovíčko. Mne išlo len o nejaké aspoň ahoj.. Mne to príde, že teraz tu niekto niečo napíše a len kopnime si do niekoho a čakajme co kto napíše..

sara07
11. júl 2023

@tamia00 adaptačné hodiny tohto druhu su s rodičom , videla si alebo počula že chodte preč a dieta tu nechajte ? to je na rozhodnuti tých rodičov že to tak urobili , nerieš
skus to zobrat čo by si robila a či by si to stihala ako učitelka keby si tam bola

tamia00
autor
11. júl 2023

@sara07 ja som tam bola.. Videla som p. Učiteľky, ver mi stíhali by to

viestta
11. júl 2023

@tamia00 no proste ta adaptacna hodina nedopadla podla tvojich predstav. Na tom uz nic nezmenis. Ked si mala vyhrady, mala si sa hned ozvat, zbytocne to tu riesis, my to nezmenime

sara07
11. júl 2023

@tamia00 nerozumiem tým rodičom ich vec, tak uč su dva druhy bohužial , ešte máš náhradnu škôlku lebo bude xy veci čo budeš musiet prehltnut lebo inú nemáš .. moje predstavy o škôlke sa tiež v 60% líšia ale ja som si to dohnala doma ohladne aktivit a učenia

tamia00
autor
11. júl 2023

@viestta ozvať sa, tu sa človek slušne pýta ci je to takto normálne, a je tu XY príspevkov o tom ci som ho mala ja viesť za ruku a co som mala ja urobiť.. Oki každopádne ďakujem za názor.

tamia00
autor
11. júl 2023

@sara07 oki ďakujem za názor.

stormie
11. júl 2023

@tamia00 toto co ocakavas je osobitny pristup ktory v statnej skolke nedoďstanes. Ziadne “ Miško, Risko poďte pozdraviť kamarátov…” takze bud sa znieris s tym aky system mame v statnom vzdelavacom systeme a dieta tam pekne v septembri privedies, zvykne si ze mu deti beru hracky z ruk (ako pises vyssie) a ucitelka nezasiahne atd alebo si priplatis za sukromnu skolku a dieta dostane osobitny pristup a budu sa k nemu spravat tak ako ocakavas. Podotykam ze ani sukromna skolka nemusi byt dobra len preto ze za nu platis, aj tu treba poriadne vybrat ale v statnu skolku a osobitnym pristupom nenajdes …

viestta
11. júl 2023

@tamia00 kto urcuje co je normalne? Kto urcuje, ze to tak alebo onak ma byt? V kazdom pripade bola si tam ty, mala si to riesit. Bud s ucitelkami alebo sa chopit iniciativy a zoznamit dieta s novym prostredim sama.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
11. júl 2023

@tamia00 Myslím že od škôlky očakávaš nereálny prístup..... dieťa tam bolo preto s rodičom aby sa zoznámilo s prostredím, učiteľky tam boli s deťmi ktoré mali na starosť a tým sa prioritne museli venovať....Vy ostatní ste tam boli s deťmi aby sa zoznámili s prostredím a neplakali im tam....ak by si tam nechala samé dieťa, ver že ak nie je zvyknuté byť bez mamy, tak by tam plakal....tomu sa chceli učiteľky vyhnúť a práve preto tam boli aj rodičia....tie učiteľky si plačúcich detí užijú prvé mesiace dosť, preto škôlka aj umožnila adaptáciu s rodičom - čo bolo veľké plus, obvykle býva adaptácia bez rodiča ale až v septembri....v škôlke ťa nikto nebude extra vítať, teda ak nerátam pozdrav......na 20detí budú 2učiteľky, takže z začiatku hlavne tíšia plačúce deti a dávajú pozor aby sa nikomu nič nestalo, ale neočakávaj že sa budú venovať len tvojmu synovi.....

radkaradix
11. júl 2023

tak ja by som ocakavala uplne to iste, co autorka, pani ucitelky by nestalo nic, keby na zaciatku dna, ked uz tam budu tie nove male deticky, vsetkych privitala a povedala nejake usmernenia, napriklad: Deti, tento tyzden tu s nami budu aj buduci skolkari, prisli sa na vas pozriet, privitajme ich a podelme sa s nimi o hracky. Mamičky, ak chcete ostante pri svojich detoch alebo si pokojne odbehnite a my na deticky dohliadneme. ... zaberie to asi minutu a hned by bol z celeho adaptacneho programu uplne iny dojem.. autorka urcite necakala, ze sa budu venovat LEN JEJ SYNOVI.. ale ze sa pani ucitelky nejak vyjadria a ze tam nebude ona so synom ako piato koleso na voze stat a nevediet, co ma a co nema robit..

tamia00
autor
11. júl 2023

@mogaa nereálny prístup? Ja keď vidím prístup niektorých mamičiek tak sa tu pýtate vyššie čo je normálne a nenormálne? Zdravý rozum. Ja som sa zachovala normálne, dopodrobna som všetko neopisovala, ale áno hrala som sa s malým dokonca aj s druhými deťmi a zapájala som ich do hry. Mne len prišlo zvláštny postoj p. Učiteliek ktoré niečo organizujú vymyslia, konkrétne mňa neposlala domov, ale druhej mamičke povedala že ak sa na to cíti nech si odíde kam potrebuje.. Ale za tým jej malým ani raz nik neprišiel keď plakal za mamou.. Oni tam vyzerali skôr ako dozor nič viac. poslednú vetu ďakujem za pripomenutie o to nešlo, lebo vyššie som to písala že to som neočakávala 🤦‍♀️nešlo mi len o moje dieťa, skôr tak všeobecne, ale práve naopak aspoň to ahoj, Dobrý den zaberie ani nie 1 minútu. Niekedy je dobre čítať s porozumením. Než len ísť a obhajovať prípadne nadávať na mamičku. Preto som ja tiež nereagovala na pani učiteľky ani nijak zle sa nevyjadrujem. Všetko je o prístupe.Ak by sa dal príspevok zmazať, zmažem.. Takže ďakujem nedá mi to, mne sa to nepáčilo...to je všetko.

tamia00
autor
11. júl 2023

@radkaradix ďakujem konečne ma niekto pochopil ako som to myslela aj ja.