Ahojte, podľa čoho ste vyberali pre svoje dieťa súkromnú škôlku (okrem ceny)? Na čo je dobré sa zamerať pri obhliadkach, respektíve čo bolo pre vás rozhodujúce? Je mi teda jasné, že dôležité sú hlavne učiteľky, avšak počas jednej obhliadky človek nemá reálne ako zistiť, aké skutočne sú...
Hľadám škôlku pre 2 ročné dieťa (v čase nástupu), bola som pozrieť už asi 5 súkromných škôlok v BA, avšak v ani jednej som nemala pocit že áno, toto je ono 😕 Niektoré mi dokonca pocitovo prišli skôr ako štátne škôlky, len teda platené...Rada si prečítam vaše postrehy, neviem či som už príliš náročná alebo čo...Ďakujem.
Blizko bydliska, aby dieta malo sancu vidat kamaratov a nemuselo cestovat cez pol mesta (casovy faktor pre pracujuceho rodica je dost podstatny)... ja by som neriesila, ze to vyzera ako statna skolka, no a? Mne zavazil jedalnicek (varili si sami, aj ranajky mavali zdrave, spolocne... ), plus aby mala skolka peknu zahradu/miesto na hranie vonku vratane tiena a zelene... a ano mozno si prilis narocna, dietatu je nejaka optika uplne volakde, aj keby je to komunisticka budova riesit nebude... ide tam o pocet deti na triedu, stravu, "vybeh" a personal...
Podla polohy, mame ju pod oknami hned vo vedlajsej budove. Neviem si vynachvalit, malý prebehne len v teplakoch ziadne velke chystanie, presuny. Rano aj poobede pohodlne odovzdany. Hlavne aj pre neho. Pozna prostredie, lebo chodil aj chodi okolo aj inokedy. Ked sme nieco zabudli, dalo sa odbehnut domov po to (nove pyzamko...). Fakt velmi prakticke
Prvú som hneď zavrhla, keď mi riaditeľka povedala: "veď každé dieťa raz prestane plakať." Našťastie hneď druhá bola novootvorená s individuálnym rešpektujúcim prístupom k deťom aj rodičom, málo detí, v tom čase ešte bez GDPR aj 4 online kamery na kódovanom kanáli... Počas dňa pre deti k dispozícii ovocie aj čistá voda, vlastná vonkajšia plocha (mini ihrisko),
Žiaľ, v tom čase tam boli hlavne malé deti, takže po 1 a pol roku sme menili a potom sme už išli do jazykovej s native speaker lektormi. Samozrejme, ostatné požiadavky (okrem kamier) boli prevažne zachované. Deti absolvovali aj lyžiarsky a plavecký, priamo v škôlke boli popoludní voliteľné platené kurzy (pohybová príprava s certifikovanými trénermi, hudobná prípravka zo ZUŠ...).
Ci je zaradena do siete skolskych a predskolskych zariadeni MS SR, cim sa prakticky vyber velmi zuzil 😀 Potom klasika - filozofia danej skolky, priestory, strava, anglictina, travenie volneho casu, poloha, ihrisko a vonkajsie priestory, ponuka kruzkov.
@oskorusa Ja si nemyslím, že obhliadky sú strata času...keby som na nich nebola, napríklad by som nezistila, že s riaditeľkou škôlky ktorá bola môj favorit sa nedá poriadne dohodnúť, a nemá o nás vlastne ani skutočný záujem...aspoň ten prístup riaditeľky sa z tej obhliadky dá spozorovať
@anjelicek26 To prirovnanie so štátnou škôlkou som myslela inak...nie vizuálne alebo zariadením, ale skôr prístupom. Samozrejme je mi jedno, či je budova komunistická alebo nie...
@luccija Veď práve, vo väčšine učiteľky boli relatívne nové...tak maximálne 2-3 roky tam boli 😕 A boli dosť mladé
@evkamotka To máš super, že to máte tak blízko. Jasne, na lokalitu určite pozerám 👍
@tanyan Ďakujem za odpoveď, aj pre mňa je rešpektujúci prístup dôležitý
@raffaella Áno aj ja by som chcela takú, čo je zaradená v sieti MS SR. S tým ihriskom mám pocit že v BA to nie je také samozrejmé 😒
@lienka.7 presne.. ľudia sú na deti mimoriadne háklivi a niektorí chcú také požiadavky, že by ju mohla neg.skusenost odradiť.Napr ja som mala väčšinou iný názor na učiteľku v škole co sa týka učiva a pristupu iný ako kamaratky tým vadilo, že vobec dieťa dostalo písomku.
A v jasliach, škôlke to je ešte vygradované.
Ja mám skúsenosti, že male nie príliš známe, reklamovane škôlky sú lepšie ako tie o ktorých všade počuješ.
@stanzi to nevadí, že tam pracujú 2,3 roky myslela som, že či každého polroka či po skúšobnej sa nemení personál.Deti to strašne rozhodí nová učiteľka...keď Ta nič nesuri choď aj do 10, pokým by som nemala pocit, že toto je ona nedávam tam dieťa.Podla mňa gro sú učiteľky ani super dvor, hračky, krúžky to nevylepsia
Ktorú lokalitu pozeráš?
@stanzi ja som isla dnu a pozrela si zariadenie, pretoze mali sme jasle a aj skolku, kde bol smrad, dusno, hnusne priestory, tmave, deti v kuse chore.. a potom nove moderne, svetle, priestranne zariadenia, kde bola radost chodit. Pozriem kam chodia von, ake maju vybavenie, co tam robia tie deti... mne za lepsiu skolku stala aj vzdialenejsia poloha a to nesoferujem. V jednom zariadeni bolo 15deti nasekanych v panelakovej obyvacke (jaslicko-skolka bola v rodinnom dome), smrad, deti sa tam hrali, prebalovali, mali aj jedli na tom priestore.. pre priklad. Sice sa hrdili saunou, dvorom, ale nakoniec deti v tej saune za pol roka neboli. A nejde o to ci je budova komunisticka alebo nie, ja platim ale sukromne zariadenie, tak cakam ,ze to bude aj vyzerat ako sukromne zariadenie (minimalne interier), od skolky za 50EUR necakam luxus. Ale od skolky kde necham 300+EUR za mesiac, uz proste nejak ocakavam ze dieta sa bude rozvíjať, mat program, nove hry, kruzky, program...
a presne ako pises, prides na to, ze ospevovana skolka nema ani vedenie, lebo riaditelka tam viac nie je a neriesi nic... detto pristup uciteliek/vychovavateliek, prost eto tam vidno, ci sa venuju tym detom, ci su deti spokojne... ako reaguju ked niekto je smutny, place tam nejaky drobec...
@elizabet173 Viem že prístup učiteliek je dôležitý, ale ako som písala, toto je niečo, čo nemám z jednej obhliadky veľmi ako zistiť 😕 Naše obhliadky prebiehali väčšinou tak, že nám riaditeľka ukázala priestory a potom sme sa rozprávali u nej, takže učiteľky som videla ozaj krátko. A bohužial práve z tých škôlok, o ktoré mám záujem, nepoznám žiadnych rodičov...
@lienka.7 V skupine Bratislava som sa pýtala na niekoľko škôlok, nedostala som takmer žiadne odpovede. Ale OK, momentálne zvažujem tieto: EmJoy, Happy Time, Bystrá škôlka Skypark, Handprints a Anjelik
@luccija Pozerám BA Staré mesto a začiatok Ružinova a Nového mesta
@simca06022011 Presne ako píšeš...nevadí mi komunistická budova, ani škôlka nemusí byť ultramoderne zariadená (sauna a neviemčo), ale je to súkromné zariadenie za nie malé peniaze, tak aspoň nejako by to vnútri vyzerať malo podľa mňa
Podla mna dobra skolka je ta, kde riaditelka/majitelka aj realne je s detmi, kde ti neukazuje presne blbosti typu sauna, interaktivna tabula ale kde hovori napr ako riesia konflitky, ako pristupuju k adaptacii, ako postupuju ked dieta place, ci nutia deti spat, jest. Mala som niekolko obhliadok skolok a vybrala sa som si tu kde veru ziadna interaktivna tabula nie je, ale majitelka je kazdy den s detmi, maju staly team uciteliek, minimalna fluktuacia a zodpovedali mi na vsetky moje otazky tykajuce sa pobytu dietata, vobec som neriesila ake maju kruzky, ake maju pomocky nic takeho. A ako pise kocka vyssie aj mne z toho vychadza, ze malicke skolky su lepsie, su proste viac rodinne
My sme vyberali podľa blízkosti k domu, veľké plus bola dobrá strava 😊 na prvej obhliadke nám nabulikali samozrejme kadečo čo reálne nefungovalo ale aj tak len na rok sme tam dávali syna tak sme to potom neriešili
@stanzi ahoj, ja ti viem dať recenziu na Bystrú školku, ak si sa tam bola pozrieť a komunikovala si tam s niekým tak možno už máš názor.. my sme veľmi spokojní..všetky učiteľky sú tam vo všetkých triedach veľmi láskavé a empaticke’..mať 2 ročné dieťa, vobec nerozmýlam a dám ho tam/ majú veľmi špecifický denný režim, veľa pracujú s deťmi, majú presné osnovy čo robia, vedú velmi deti k samostatnosti/ jedenie, upratovanie, obliekanie/ majú native speaker lektora v každej triede k 2 učitelkám , metodika je montessory ale sú zaradení do siete pod ministerstvo, a predškolskú výchovu majú veľmi kvalitnú a aktivity sú na 100% úžasné..vedú deti k rešpektu medzi sebou aj k dospelým a je to na tých deťoch veľmi vidieť..dodrtžiavajú svoje pravidielka, je tam cítiť pohoda. rešpekt, a dobrá atmosféra..stravu majú z Čo jedia zdravé deti , angličtinu Jollyfonic a von chodia za každého počasia..
@engynka Ďakujem, to o tej riaditeľke si myslím aj ja. Len mám pocit, že takú škôlku je ťažko nájsť.
@alexnina777 Ďakujem, že si sa podelila o skúsenosť 💕 V Bystrej škôlke sme sa už boli pozrieť, všetko by bolo dobré, len podľa mňa tie priestory toho Skyparku nie sú veľmi vhodné pre škôlku 😕 Triedy mi prišli ozaj malé na daný počet detí (ja viem, že reálne ich tam často nie je plný počet, lebo choroby atď…ale aj tak), a taktiež za tú cenu by som čakala, že budú mať separátne spálničky, a nie že si deti budú rozkladať postele v triedach…
@stanzi Určite máš pravdu, my chodíme do pobočky v Slnečniciach..to Vám asi nevyhovuje lokalitou..tie matrace si rozkladajú na zem aj tu, ale popravde, toˇmme vobec neprekáža. je tam toľko kladov že prevýšia týchto pár “nedostatkov”. tie priestory v Skyparku nepoznám.. Ešte poznám jednu anglickú školku v Ružinove , Twinklestar.. ale tá má len anglicky hovoriace učitelky..
@alexnina777 Pozriem aj tú v Ružinove, ďakujem za tip
@stanzi tiez som davala dcerku do skolky v 2 rokoch a bola som si pozriet asi 3-4 skolky, pre mna boli prioritou poloha, komunikacia s riaditelkou, ako skolka vyzerala/zariadenie, jedlo, pocet deti, plus kedze pracujem v AT dost ma zaujimalo od kedy do kedy je skolka otvorena, velmi mi zalezalo na takom tom rodinnom a respektujucom pristupe, dcerka mala este plienky a nebola uplne samostatna co sa tyka jedenia a obliekania, toto dost riesili napr v Bystrej Skolke v Malych Krasnanoch z coho som bola dost sokovana, ocakavali ze sa ani nie 2 rocne dieta o seba postara uplne samo, v jednej skolke v centre som zase po vstuoe nonstop citila moc a riaditelka mi prisla ako jemne povedane na amfetaminoch, proste dost som dala na svoju intuiciu a taky celkovy dojem a myslim ze som si vybrala dobre, dieta je spokojne a takisto aj ja, je tam uz cca rok a pol a fakt nemame problem, bonus je ze uz vie aj anglicky….
@nickpick Vidíš áno, to som zabudla spomenúť pri Bystrej škôlke, mala som pocit že proste chcú už samostatné deti…pýtala som sa, či plienka je problém a pani mi odpovedala niečo v zmysle, že nie, ak takých detí nemajú veľa (?)…Akože ok, ale potom neviem, prečo majú napísané, že prijímajú deti od 2r, a nie až od 3. Ja sa dcéru budem snažiť odplienkovať cez leto, ale netuším ako to dopadne 🤷♀️ Inak akú škôlku si nakoniec vybrala prosím? Kľudne aj do správy
@stanzi ja len k tým plienkam, ja som mala dcéru v úplne inej súkromnej školke od 2 rokov, a tam nebolo ani jedno dieta s plienkou..v tomto sa veľmi nevyznám, len tie plienky v 2 rokoch asi nie sú úplne štandard..úplne samozrejmost bola ale ked sa stala nehoda tak umyli , prezliekli dieťatko..
@alexnina777 To neviem či plienky v 2r sú alebo nie sú štandard, je to moje prvé dieťa a naštudované to nemám 🙂 Ale v žiadnej inej škôlke plienky v 2r neboli problém, alebo teda aspoň tak to tvrdili…
@alexnina777 ahoj, ako su na tom deti s anglictinou. Myslim skor predskolaci, ci rozumeju a uz vedia po anglicky rozpravat?
@vercinka21 ahoj, v ktorej školke myslíš?
@alexnina777 bystra skolka 🙂 zvazujeme nastup dcerky, a chela by som pre nu dobru anglictinu, tak som zvedava, ze ako su na tom predskolaci ak mas vedomost 🙂
@vercinka21 My sme boli v Bystrej školke dva roky v predškolackej triede, majú v každej triedé vždy native speakra učitela, ktorý na deti rozpráva iba po anglicky, aj 2x týždenne majú Jolyfonic, ale tá uroveň angličtiny ktorú sa týmto dieťa naučí je veľmi priemerná. v zmysle ak by ste chceli dať dieťa do bilingválnej školy prípadne do anglicky hovoriacej školy.. je to na také úplne základy angličtiny..
@alexnina777 dakujem. To som si aj myslela, ze sa tam dieta nenauci dobre rozpravat po anglicky. Planujeme dat dcerku do anglickej ZS, takze budeme dalej hladat anglicku skolu 🤷♀️ ale urcite je to fajn na taky dobry zaciatok s AJ 🙂
@vercinka21 ono tu zas záleží na akú anglickú školu chcete dať dieťa, ak na anglický program Pankúchova alebo Košická, tam rok na pripravu v anglickej školke nestačí, ale ak na súkromnú kde berú všetky deti tak tam áno.. dcéra chodila 4 roky do bilingválnej anglickej školky a bol problém aj odtial sa dostať na Košickú..
@stanzi rozhodujúce pre mňa je poloha - čo najbližšie k miestu bydliska, na obhliadky som nechodila, strata času, staršia bola spokojná, tak som výhrady nemala. Dúfam, že aj mladší bude chodiť rád. Takže pre mňa je dôležité spokojné dieťa, to obhliadkou nezistíš, len skúsenosťou, vždy sa dá potom zmeniť.