Baby poradte, hladam pre synceka sukromnu skolku. Je ich velmi vela. Na zaklade coho sa rozhodnut, podla coho ste sa rozhodovali (cena, blizko bydliska). Co by Vam vadilo, co by ste uprednostili.
Byvame v dedine cca 15 km od BA. Neviem sa rozhodnut, ci maleho nosit kazdy den hore dole do BA alebo ho dat u nas v dedine do sukromnej skolky. Ocenim kazdu radu a skusenost. dakujem
@zoja2013 ahojcek, ja sice nie som z BA, ale moj teraz uz skoro 4 rocny syn chodi tiez do sukromnej skolky. Do prvej siel, ked mal 2 roky a 2 mesiace. Najskor sme sa boli v skolke pozriet aj s nim, aby som videla, ako bude na tu skolku reagovat. Hned sa mu tam zapacilo a nechcel odtial odist. Mali sukromne ohradene ihrisko, pestru stravu a hlavne tam boli deticky v jeho veku. Boli 2 ucitelky na 10 deti. Prebalovanie pre nich nebol problem, kedze tam boli aj mensie deticky. Ked mal vsak 3 roky prelozili sme ho do inej sukromnej skolky, kedze jeho rovesnici poodchadzali do statnych skolok a nechcela som, aby bol len s mladsimi detmi. Druhu skolku som vyberala bez referencii - len som googlila po internete. A nelutujem. V tejto skolke sme sa vsak najskor tiez boli pozriet aj s malym, aby som vedela jeho reakciu. V tejto skolke su aj mensie deti a aj vacsia (su to vlastne jasle+skolka). Najskor pocas adaptacneho obdobia bol s mensimi, aby si zvykol na rezim a potom ho prelozili k vacsim. Pre tuto skolku som sa rozhodla aj kvoli mnozstvu aktivit - v skolke aj mimo skolky (vylety, plavecky, sauna, lyziarsky, skolka v prirode, divadla, prechadzky, vystupenia), vyucba anglickeho jazyka (maju Americanku), kruzky (tanecny, keramika, jazdecky), .... No proste zmysluplne aktivity. Syn tam chodi rad a ja by som ich nevymenila. Hoci ho musim vozit autom a trva to obcas v premavke aj 20 min. stoji to za to. Vela stastia pri vybere.
@zoja2013 ahoj, ja tiez denno-denne dochadzam do BA . Dcerku sme umiestnili do jasliciek do BA z toho dovodu, ze v pripade, ak by ju trebalo surne vyzdvihnut z jasliciek, bolo to casovo lepsie zvladnutelne + nemuseli sme sa obavat toho, ze skoncime v zapche a dcerku nestihneme nacas vyzdvihnut.
Ked som hladala jaslicky, vsimala som si:
- celkovy dojem, aky na mne jaslicky zanechali
- priestory - hladala som priestory, ktore boli oddelene - extra miestnost na jedenie, hranie, spanie...atd. Tiez som si vsimala, ci maju moznost vytvorit napr. dve skupiny - pre deti so soplikom a pre deti uplne zdrave - a moznost rozdelit ich do dvoch oddelenych miestnosti
- strava - drviva vacsina zariadeni si dava stravu dovazat, ja som hladala take jaslicky, kde komplet celu stravu pripravovali tam
- pocet deti v kolektive - uprednostnovala som mensi kolektiv
- pocet uciteliek v jaslickach
- nasla som si referencie na nete
- chorobnost deti v kolektive - ked som vyberala jaslicky, vsimala som si, ci su v kolektive aj chore deti
Nakoniec sme vybrali zariadenie, s ktorym sme boli maximalne spokojni. Deticky mali pestry program, mali anglictinu, do jasliciek chodila v pravidelnych intervaloch kadernicka, zubarka... ale tieto posledne spomenute veci neboli dovodom, pre ktory som sa pre jaslicky rozhodla, u mna skor zavazilo vyssie spomenute.
Prajem vela stastia pri vybere 🙂
Dobry vecer..mile mamicky..som ucitelka a chcem vas upozornit na sukromnu skolku motylik..maju to, alebo mali to maximalne neseriozni ludia..pokial sa chcete vyhnut nespokojnosti a natahovackam s nimi, tak vam radim dajte ruky prec od tejto skolky..v bratislave je dost velky vyber kvalitnych skolok, cize je z coho vyberat
dobry den, ked smiem poradit, ja sama mam sukromnu skolku, vsimajte si personal, jeho skusenosti, pristup, prostredie, dolezite su samotne ucitelky, ci to uz je decka psychologicka alebo priamo pedagogicka. My mame osvedceu kombinaciu tychto dvoch na jednu triedu, vzajomne sa doplnaju. Dnes neni prvorade, ale dolezite aj cudzi jazyk, ale nie formou vyucby klasickej ako hodina anglictiny.... male deti to nevedia pochopit, skuste hladat skorej bilingvalne, kde jeden pedagog hovori slovensky a druhy anglicky/ nemecky... zalezi co uprednostnujete. My sme napriklad este neni akreditovany, lebo sme otvarali tento rok a bohuzial prihlasku sme nestihli podat aj so vsetkymi papiermi do terminu, kedye nam vtedy prebiehala kolaudacia, ale urcite akreditovany byt chceme uz od buduceho roka. Davajte si pozor ci dana "skolka" je kolaudovana ako materska skolka, alebo ako detske centrum, to je pre vas to najdolezitejsie, su tam ine normy, ine poziadavky, ine povolenia... centrum nemusi mat pedagoga, vacsinou len dozorujuce osoby maju. Skuste sa pytat takisto aj na program, ci veci ako tanecna, malovanie, spievanie maju v ramci vychovy alebo ako kruzky, ktore musite priplacat. My to mame vsetko zaradene do programu vychovy spolu aj s plavanim. Nechodia k nam externe deti a nenarusuju vzdelavaci program deti. Samozrejem skuste sa opytat aj na to ci spolupracuju s pediatrom a ci robia poradnu pre rodicov, my napriklad toto bude spustat od novembra pre rodicov v nasej skole to bude zadarmo pre externych poplatok. No a to by bolo asi vsetko na co by ste mali prihliadat 🙂 drzime palce s vyberom dobrej skolky 🙂, pekny den zelame 🙂
ahoj, jasne ze je viacero kriterii, asi kazdy ma to svoje.
U nas nastastie sa osvedcila 1. sukr. skolka, ktoru sme skusili, dcerka tam chodila od 1 a tristvrte roka (najskor do jasli, od 2,5 roka do skolky). Referencie sme nemali takmer ziadne, nikto znamy tam nechodil, na internete som toho tiez vela nenasla. Isli sme na prehliadku so zastupkynou skolky - porozpravali sme sa. U nas zavazilo, ze je to bilingvalna skolka a je akreditovana Ministerstvom skolstva, to znamena ze su zaradeni do Siete skolskych a predskolskych zariadeni, cize nieje to ziadne detske zariadenie ale normalna skolka s bilingvalnym programom. Tiez sa nam pacilo, ze polka skolky je nemecka a polka anglicka.
Pacila sa nam aj strava - taka uplne klasicka, natierky, striedanie masovych a bezmasitych jedal, proste tabulkova strava s dostatkom ovocia a zeleniny a zeleninovych salatov. Pitny rezim na zelanie rodicov - cista voda, nesladene caje, ovocne stavy.
Tiez napr. velke vlastne ihrisko s dostatkom stromov - v lete velmi dobre, ze deti su v tieni, takze tam travia vela casu.
Vzdialenost od domu - mame to asi 5 minut autom a elektrickou asi o 3 minutky viac, je to super, odpada otravne ranne cestovanie.
No a najvacsia vyhoda su ucitelky - tie su najvacsi poklad (zatial mala 2 a strasne ich lubi), su laskave, pohladkaju, pomaznaju, venuju sa im, robia s detmi krasne prace. To je na nezaplatenie.