Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?

taglietta
10. dec 2015

Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.

meluela
10. dec 2015

@taglietta je to bez sance, skusila som ... 1) pokazis si dobre vztahy s personalom ... kazdy pokus je vnimany negativne 2)nenajdes dostatocnu podporu lebo sa najdu rodicia ktori budu tvrdit ze to tak chcu 3)nepohnes normami ktore kludne umoznia podavanie hranoliek (!!!), hlavne ze sedia kalorie a cukry-tuky-bielkoviny, vsetko ostatne je jedno ... a tie sladene napoje v jedalnicku potrebuju na nahnanie kalorii. Jedine co sa da je presadit medzi jedlami nesladene caje a cistu vodu. Ale drzim palce, mozno sa vo vasej skolke najde dostatocne mnozstvo rodicov .. a budes do toho muset ist naplno, angazovat sa v zrps a pod. aby si na to mala nejaky vacsi vplyv.

moni244
10. dec 2015

@taglietta vacsinou sa robia len velke reci, ale ked doslo k tomu, ze sa malo platit viac za obedy, zrazu vsetkym vsetko.vyhovovalo. Ako ja sa nestazujem, mne strava v skolke vyhovuje, mavaju ovocny den, kedy rodicia donesu v utorok ovocie a z toho cerpaju cely tyzden. Pre mna je podststnejsie, ze sa moje dieta do skolky tesi, zboznuje ucitelky a vidim, ze napreduje

jajamalka
10. dec 2015

U nás v škôlke sme síce obsah jedálneho lístka upraviť nemohli, ale v rámci triedy sme sa dohodli, že každý týždeň jeden z rodičov donesie pre všetky deti z triedy extra ovocie navyše, p. učiteľka im ho potom očistí, keď treba nakrája a majú. 🙂 Máme aj zoznam, kde sa zapisujeme, kto čo prinesie, aby sa to trošku obmieňalo. Samozrejme, treba k tomu ochotnú p. učiteľku, pre ktorú je to práca naviac a my takú máme.

slniecko77
10. dec 2015

@taglietta dve kamaratky sa o to pokusali, na dvoch roznych skolkach - nie same, chcelo to viacero rodicov, ale bohuzial ziadna zmena sa neudiala..presne ako pise meluela vyssie,pokazili si vztahy s personalom a aj tak sa nic nezmenilo.
Prajem ti vela stastia, mozno sa ti to podari.

eliska13
10. dec 2015

@taglietta treba si najst sukromnu v takej su ochotni vyjst rodicom v ustrety v statnej nemas inu moznost ako ist s davom.co je zle na kolozvarskej🙂 aj ja som dlho dietatu dost sledovala stravu je to marny boj doma sa snazim zdravo a nad skolkou, skolou som rezignovala.Ked chceli rodicia priniest do skoly ovocie domace zo zahrady co mali prebytky nedalo sa kvoli hygiene...piju sirupovu vodu ci studene mlieko na obede.Na olovrant dostanu keksik ci makovy slimak zabaleny v igelite.Ovocie, zeleninu mu budes musiet davat doma na stravovanie v skolke, skole sa nespoliehaj v skolke budu same drozdove pomazanky, maslovy chlieb s mrkvou.. Moj syn, tam skoro nikdy nejedol chodil len pol den, ale su tam deti, ktore su tam od rana do vecera a na desiatu a olovrant dostanu chlebik s natierkou:(obedy su aspon u nas raz tyzdenne sladky, raz uplne bezmasity, raz maso, raz polovocna davka napr rizoto, casto maju rybu ci privarok

siska53
10. dec 2015

@taglietta ja som sice neovplyvnovala nic,ale vsimla som si ze maju tam.tu nadobu s cistou vodou.
No zial v pondelok maju vzdy sladky obed. Ja som sladke obedy robievala malokedy,ked,tak som sa snazila skor o zdravsie verzie.

Skus popozerat sukromne,ale ani tam mi to az tak slavne nepripadalo. Bolo to lepsie,ale nie tak,ako by si clovek predstavoval.
Kedze 2detom sukromne skolky platit nedokazeme, chodia do beznej a v case chorob,prazdnin a vikendov varim tak ako ked som s nimi bola doma,cize pokial sa co len trochu da,tak zdravsie. Maju jedla,ktore v skolke nezvyknu mavat.
Ja zas nie som az taky fanatik,takze som zatial toto neriesila.

taglietta
autor
10. dec 2015

Dokonca v jednej skolke vylozene zakazuju, aby si dieta prinieslo vlastnu flasu s vodou.

meluela
10. dec 2015

@eliska13 tie sukromne tiez nie su prave idealne ... vo vacsine je dovazane jedlo (kvalita kolise od bio donasok az po nevhodne vyvarovne) ... to uz potom radsej ta slovenska klasika s malinovkou uvarena cerstvo v skolkarskej kuchyni

taglietta
autor
10. dec 2015

Sukromnu zatial kvoli peniazom nezvazujem. Zasa az taku katastrofu z toho stravovania nerobim, kazdopadne, ak by sa dalo nieco vylepsit, bola by som rada. Hlavne tie sladene napoje ma irituju.

meluela
10. dec 2015

@taglietta a co vobec neovplyvnis je povod surovin ... uz aj slovenska hyza ktorej sa doma vyhybam je akoze vyhra, ze nemaju nastastie mrazenu polsku kuracinu, mäso aspon ze achberger (povod vsak neviem ale asi to nebude napr. pri hovädzom tych par slovenskych chovov ktorych mäso je problem zohnat, o slovenskej bravcovine som este nepocula), mlieko krabicovy nechladeny tetrapak s extra dlhou trvanlivostou z lidla, danone jogurty kostici, povod ovocia a zeleniny tiez neviem, asi co sa kde da prave kupit najlacnejsie a urcite nie od pestovatelov, ryba = pangasius atd.

timea7
10. dec 2015

myslím, že v našej škôlke sa to podarilo zlepšiť. Deti pijú len čistú vodu a nesladené ovocné čaje, sladké keksíky (tie najlacnejšie, E-čka od hora až dolu 😝 ), ktoré nechápem prečo dostávali asi dva krát týždenne už neexistujú, sú nahradené ovocím, ktoré je takmer každý deň. Nátierky typu nutellová a škvarková ( dobre čítate 😝 ) sú minulosťou, bola by som rada, keby deti dostávali väčšiu dávku čerstvej zeleniny k chlebu s nátierkou, aj keď si uvedomujem, že u drvivej väčšiny detí ostane bohužiaľ nepovšimnutá 😖 😖 😖 . Väčšia polovica detí totiž zeleninové jedlá, strukoviny, šaláty nepozná, preto ich odmieta 😒 . Ich rodičom sa nepáčilo, že sa snažíme presadiť zmeny v stravovaní, presne tak, ako píšu maminy vyššie. Našťastie máme nesmierne ústretovú vedúcu a mám to šťastie, že máme pár mamičiek, ktorým nie je jedno, čo ich deti jedia a dokážu strhnúť aj ďalších. Bolo to a je to ale veľmi ťažké a máme pred sebou ešte veľmi dlhú cestu.
Inak sa bavím na tom, že rodičia nemohli priniesť do škôlky ovocie kvôli hygiene, ale sladkosti priniesť môžu, myslím torty, koláčiky, keď má dieťa narodeniny. Bežne aj tu na MK vidím torty, cupcakes, koláčiky určené deťom do škôlky, často so šľahačkovými, maslovými !!! plnkami, čo nechápem zase ja. Teda, dá sa to zlepšiť, ale len do určitej miery, normy nepustia, aj keď sú staršie ako ja 😠 😠 😠 😠 , ale ťažšie ako s normami je bojovať s rodičmi, ktorých ako keby info o zdravom stravovaní obchádzali 😒 😒 😒 . A ešte je tu problém najväčší - financie....ak by rodičia mali platiť čo i len o pár centov denne viac, tak by sa to väčšine nepáčilo, no keby si spočítali, koľko týždenne vytrepú za sladkosti a sladké nápoje....
O pôvode surovín sa tu radšej rozpisovať nejdem, ale to je tiež o financiách. Nepochopím to, pretože sumu za stravovanie dieťaťa v škôlke považujem za veľmi nízku. Deti nemusia nutne mať každú somarinu, ktorú vidia v reklame, alebo u kamaráta, celú narodeninovú party v štýle .....ale bolo by užitočnejšie dať tie peniaze na to, čo jedia a v škôlke sú väčšiu časť dňa. Potom by nemusela vedúca jedálne doslova čarovať a brať suroviny od kohokoľvek,len aby jej to vyšlo.

taglietta
autor
10. dec 2015

@meluela a takto sa nicia navyky, ktore rodic dietatu tri roky pracne budoval. Hlavne, ze na papieri sedia kalorie. ☹

silviettaa
10. dec 2015

Aj v našej škôlke nedovolili kvôli hygiene doniesť hoc aj kupovanú fľašu s vodou . Čo sa týka sladených nápojov a sladkých mliek, poprosila som učiteľky, aby malému dávali len čistú vodu a preventívne sa občas spýtam, či pije len vodu. Sladkosti ( v prípade sviatkov) im dávajú pri odchode zo škôlky ( to vždy zabavím ). Mávajú aj sladké obedy, olovranty, príp. oškvarkové pagáče -ťažko sa s tým zmierujem, keďže doma sa starám o tom, aby jedol hodnotné jedlá, snažím sa mu to aspoň vynahradiť, keď príde zo škôlky domov, má dávku ovocia + vodu a zdravú večeru - veľa zeleniny, ryby, atď. So škôlkou som inak veľmi spokojná, výborný prístup k deťom, syn tam rád chodí a to je hlavné, až na tú stravu.

silviettaa
10. dec 2015

a zabudla som, dávajú im často pri odchode zo škôlky ovocie

lukubina
10. dec 2015

Veľmi sa to nedá, normy nepustia, aj keď tie normy sú na hlavu postavené...čaj presladený, nátierky z margarínu - otras. Dokonca vyšlo nariadenie, že ani učiteľka či rodič nesmú deťom nosiť do MŠ napr. ovocie, lebo neprešlo jedálňou a teda normami....bludný kruh

kakika007
10. dec 2015

@taglietta tak napríklad tie sladené nápoje, čaje a pod. som riešila aj ja, nakoľko moja vypije IBA čistú vodu, nič iné, ani žiaden čaj a sladké už vôbec nie, a to sa sama tak rozhodla, od bábätka nechcela žiaden čaj len rpevarenú vodu.. Tak som sa na to v škôlke pýtala a učitelka, že oni s tým nemajú problém, že majú džbán s vodou a džbán s čajom, malinvkou a čo si dieťa prosí, to mu nalejú. Tak som bola spokojná...

meluela
10. dec 2015

@kakika007 len vacsinou je problem co si dieta prosi 😉 ked mava /riedeny/ dzusik obcas (choroba, vylet, oslava), tak malinovka k obedu je vcelku velke lakadlo

zuzanaam
11. dec 2015

Na základe papiera od Dr. sme si nosili vlastnú desiatu a nesladený čaj, na obed sme už išli domov ( z dôvodu otrasnej stravy v škôlkach ☹ ).

johanka_de_arko
11. dec 2015

Ja teda neviem,podla mna je norma platna pre vsetky skolky rovnako,nie? V skolke kde chodi syn maju ovocie takmer kazdy den. Teda urcite minimalne 3xdo tyzdna.Dostava ho ked ide domov,takze to viem odsledovat.viackrat uz dostali aj 100%ovocnu stavu (dokonca od miestneho vyrobcu).bola fantasticka,ochutnala som.nechapala som. Som vdacna za vsetky natierky ktore im robia. Doma by som mu niektore ani nerobila. A casto maju k desiatej ci olovrantu aj surovu zeleninu. K obedu mavaju rozne salaty. Tento tyzden napr. kapustovy s kukuricou ci zelerovojablkovy. A maju ovocne a zeleninove šťavy. Ak aj maju nejake sladke jedlo,puding na olovrant ci sladku pomazanku,tak ma to nestresuje. Doma sladkemu neholdujeme a tak urcite presyteny sladkostami nie je. Urcite mu nejaky sladky napoj ci jedlo neublizi. Radsej s mierou ako zapierat mu to. Okrem toho,jedalnicek kazdej ms je vyveseny na zaciatku tyzdna. Kazdy sa tomu moze prisposobit.ja si jedalnicek fotim do mobilu stale v pondelok,okrem toho sa da najst na nete.tak to vie urobit kazdy.ked maju v skolke sladke,doma uz mu sladke nedate a hotovo.ked vam chyba dany den v skolke ovocie,urobite svojmu dietatu doma ovocnu vitaminovu bombu.tak ako tu uz pisal niekto vyssie,za ten poplatok veduca jedalne zazrak neurobi.okrem toho,nam dovolili doniest do skoly jedlo ktore je vaakuovo zabalene a ucitelka moze skontrolovat datum spotreby. To kvoli detom,ktore prichadzaju do skolky uz niekedy o 6,00 a boli by hladne a samozrejme kvoli hygiene. Skolka musi hygienu dodrziavat,takze nechapem ako tu niekto pisal,ze rodicia sa kazdy den striedaju a nosia ovocie (z kadejakych zdrojov)a ucitelka im ho pripravuje.si dokazete predstavit,co by sa stalo keby bolo niektore dieta alergicke na nejake ovocie s ktorym sa este nestretlo,skolabovalo by a skolka by potom vysvetlovala,ze sice toto ovocie nebolo na jedalnicku ale pripravila im ho aktivna ucitelka vdaka aktivnym rodicom?ucitelka,ktora nema hygienicky preukaz ze moze pracovat s potravinami pripravila detom ovocnu maskrtu?no fajn.urcite to prehanam a pozeram mnozstvo americkych filmov.asi som naozaj len prehnane obozretna. Budem ale radsej ked jedlo pre moje dieta zozenie veduca jedalne od overeneho predajcu ako nejaky chtivy rodic z neznamych (jemu cenovo i okolnostne dostupnych) zdrojov.a ja uz doma doplnim svojmu dietatu tie zlozky,ktore v skolke nemal.okrem toho,riaditelka skolky nas na zaciatku roka informovala,ze dieta moze mat aj vlastnu stravu z domu.rodic da ziadost na zriadovatela a potom moze kazde rano nosit stravu priamo do jedalne,kde ju daju do chladnicky a potom ju dietatu zohreju.ale v tom pripade neberu za dane jedlo zodpovednost,samozrejme.takze si myslim ze sa to takto da aj v inych skolkach.skuste sa informovat.nasa skolka nie je ani sukromna ani nicim specialna.

stella33
11. dec 2015

Sama som ucitelka v MS a poviem ti, ze je to problem ☹ Predstavy o zdravej vyzive su ine u tvorcov noriem, u kucharok, u rodicov a u odbornikov. Kazdy si toci svoje ☹ U nas sme podavali hlavne cistu vodu, deti ju mali k dispozicii vo velkych davkovacoch pocas celeho dna. V chladnejsich mesiacoch sme im (ucitelky- kucharky maju inu pracu 🙂 varievali caj, ktory nosili rodicia. Ja osobne som ho nesladila. Co sa tyka doplnania ovocia, v celom meste bol od isteho casu striktny zakaz nosenia ovocia do skolky, pripravy ucitelkami... Kedze "nebolo mozne zarucit jeho povod". To, ze ho nosili rodicia, stari rodicia z vlastnych zahrad, pre svoje deti, takze obsah pesticidov bol asi o 99% nizsi, ako u jablk kupovanych nikoho nezaujimalo. Na vlastne riziko sme tento zakaz porusovali, ovocie sme schovavali a potajme ho detom cez den pripravovali. Vzhladom na situaciu, aka v nasom state je, laxny pristup k problematike vzdelavania aj zdravia deti, je to vsetko postavene len na individualnom pristupe. Su aj aktivne, rozhladene, snazive riaditelky, veduce kuchyn, ucitelky, rodicia... Ostava to len na komunikacii, spolocnom usili a snahe urobit aspon male zmeny.... (ked uz kompetentni hore, na to zvysoka kaslu ☹ a vychovavame si generaciu diabetikov, kardiakov a mladych invalidov s civilizacnymi ochoreniami

pribinak
11. dec 2015

u nas boli tiez pokusy, ake drviva vacsina stroskotala na 1 zalezitosti - priplatit si! aby napr miesto margarinu bolo maslo, aby sa kupil hnedy cukor miesto bieleho, ...

baska1
11. dec 2015

@meluela sukromne musia dodrziavat tie iste normy ako statne, takze ani tam s tym moc sa pohnut neda:o(

stella33
11. dec 2015

Mimochodom, mm sa vcera vratil z nemocnice. Nie je priebercivy, vie, ako je na tom zdravotnictvo... ale ze dostane na ranajky rozok so SLADKYM maslom, necakal. Nebol to med. Bolo to normalnym cukrom osladene maslo (!) Akoze, preco taketo znehodnocovanie potravin, nechapem. V nemocnici. V dnesnej dobe, ked mame cukor uplne vsade a diabeticke ochorenia a s tym spojene- srdcovo-cievne ochorenia zacinaju byt pandemiou... nechapem tu obmedzenost. Ci nas chce niekto potichu vyhladit... ☹

natalym
11. dec 2015

@stella33 Hm to je ešte nič, ja som videla rožok s paštétou.

ammellia
11. dec 2015

@stella33 na podobnu chutovecku si pamätám - bud zo skolky alebo tabora, nie som si ista. No co, med ci dzem su drahe :D

lucka1987
11. dec 2015

@taglietta ani u nas v skolke to nie je mozne, ze hygienicke predpisy, rovnako ako ziadne jedlo

karamelka007
11. dec 2015

moje dieta chodi do skolky, kde preferuju len zdravu stravu, dokonca aj na desiatu nam zakazali detom balit nezdrave jedla a hlavne nie sladke...pitny rezim je o cistej vode a nesladenom caji...lenze iny kraj, iny mrav...sme v zahranici....

pribinak
11. dec 2015

@karamelka007 no ved aj tu na slovensku uz ideme tymto smerom a dobehneme vas.... za chvilku.... v roku 3000

lucka1987
11. dec 2015

@taglietta nepodarilo sa..
minuly rok na rodicovskom, sme namietali voci sirupovym vodam. detom je pocas dna podavany bylinkovy caj nesladeny ( bylinky samotne deti zbieraju ) to ma potesilo.. no zaroven hladim na ten jedalnicek a neviem co si o nom mam mylsiet..
aku hodnotu z hladiska vyzivy ma pre dieta ta voda s o sladkym sirupom ? ( sami doma sirupy nekupujeme, alebo ked tak vynimocne, pre navstevy skor ) som zastanca zlatej strednej cesty, nie som zhrozena, ak si maly da aj tie hranolky ( tiez som ich zjedla ako dieta ) no zaroven to treba vyvazit kopsom zeleniny, a tu ja tu zial niekde nevidim, aj ke dmoj ju miluje ( napr cviklu, uhorky , paradajky .. )

pridavam jedalnicek nasej skolky na tento tyzden... niektoré, isto vedia o ktoru skolku sa jedna. ( aj ked je to jedno, lebo tie jedalnicky v statnych skolkach su +- rovnake )

nehovoriac o tom, ze moj syn k tomu ranajkuje este aj doma cca o 7 rano, a ked pride zo skolky o 15.00-15.30 je hladny, a zje vsetko co vidi ...

baska1
11. dec 2015

@lucka1987 mna najviac vie nastvat kombinacia skvarkova pomazanka+mlieko, rybacia pomazanka+mlieko, ale asi som jedna z mala rodicov, ktora vobec cita jedalnicek a poprosila som pani ucitelky, nech mu radsej daju caj namiesto toho hnusneho mlieka k tomu..