dobry den som tu nova mam taky proble mja mala ma 4 roky ale strasne si vybera oblecenie niekedy sa mi az nazem hodi ze to nechce rano ked vstavame a idem ju obliect ze ideme do skolky tak si vybera co si obliect uz som zufala neviem co mam robit proste jednym slovom ona mi rozkazuje co mam robi ake veci jej mam davat atd.prosiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim o radu ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
to mam doma tiez...riesila so to tak,ze jej prostte dam toto a hotovo....raz som ju odviezla v pyzame,lebo sa nechcela obliest ale telefonicky som vysvetlila ucitelke ze takto pride,lebo sa nechce obliest a ona pochopila,no vzala som do skrinky oblecko,ktore som jej vybrala a ked sa jej deti stale pytali,je v pyzamku a hanbila sa,tak si to sama po hodinke obliekla.... 😅 nedavam jej nikdy navyber,ze co si chce dat,ale toto a hotovo....na doma si moze vybrat ak zacne,no ak nie,vyberam ja a u nas to funguje 😉 neukaz jej slabost,ze ty ustupis,lebo to bude este horsie........musis razne...TOTO A DOST 🙂
ludka 100 bodov ze odviezla v pyzamku... 😀 na to by som asi gule nemala, ale teda klobuk dole, myslim ze to bola velmi prakticka priucka 😀
nevidim na tom nic divne...u nas to tiez tak bolo...oblecenie si vyberali same, len som ich trosicku usmernovala pri vybere, ked im to nepasovalo..vela som chvalila.ze ake su kocky...a velmi skoro sa naucili obliekat pekne...a hlavne same...vecer si vzdy pripravili co si oblecu a rana boli bez problemov..myslim, ze na tom nie je nic zle , ak aj dieta chce samo rozhodnut co si oblecie...samozrejme, ak to nie je podla nas to prave 😀 ..tak ich treba nenapadne usmernit 🙂
presne tak ako tu uz niekto pisal. ja som velakrat citala, ze treba dat vybrat z 2 alternativ. ona bude spokojna, ze si mohla vybrat a ty tiez 😉
u nás ja len nadiktujem, aký typ oblečenia si má obliecť a vyberá si už sama, aj oblieka... teda ja poviem - gaťky, pančušky, tielko, pulóvrik do škôlky, rifle... a už ona si vyberie aké chce. Málokedy sa stane, že si vyberie úplne nie k sebe pasujúce veci, ale vtedy v pohode vymení. V podstate čo sa týka obliekania je už úplne samostatná 😎 ale zas má iné muchy 😅 😉 a tiež rada rozkazuje a preto je lepšie ju nechať rozhodovať samú skôr, ako začne rozkazovať, lebo potom to už je len boj kto z koho...kto koho poslúchne 🙄
nemyslim si, ze vychovat dieta k poslusnosti, je cesta k spokojnemu zivotu. v dospelosti zauzivane stereotypy mozu sposobit, ze takyto clovek v snahe vyhoviet inym sa stava tercom vyuzivania, manipulacie - sefa, partnera, mozno aj vlastnych deti. snazime sa nase deti vychovavat k spolupraci, k comu treba obojstranny respekt. z toho, co pise tanicka, to vyzera, ze dcera ju velmi nerespektuje, ale to je zrejme len odrazom nerespektovania jej nazorov a vole. velmi dobra kniha o sposobe komunikacie, respektujucemu spravaniu je tato 🙂
http://www.latkovky.sk/produkt-detail/respektov...
pre mensie deti
nie je dobrý žiadny extrém, ani to, aby dieťa muselo striktne poslúchať a do bodky si obliecť aj to, čo nechce, ani aby ako píše tanička si za každú cenu presadzovalo svoje - tam by som odporučila kniku Dieťa potrebuje hranice, Bravúrne to rieši anjelicek26, nie je tu tlieskajúci smajlík, tak to píšem, že ti TLIESKAM!!!!! Že ide dieťa do obchodu oblečené ako princezná by nemalo vadiť absolútne nikomu 😉
Ukáz jej ze ty si mama a ze ti nemoze rozkazovat. A ked chces aby to prestalo tak jej nekupuj veci ktore chce iba raz zacas.
Ak si dcérka presadzuje svoje iba čo sa týka obliekania, to by som riešila ako @traktor, nech si vyberie, príp. usmerniť. Ale ak sa tak správa aj v iných veciach, tam by si mala byť rozhodná a rázna, aby Ti to neprerástlo cez hlavu. Vždy záleží od situácie...
Výchova je určite veľmi ťažká vec, aspoň si to ja myslím....a nenaučia to na žiadnej škole. Musíme dokázať určiť hranice a zároveň ostať pre dieťa aj mamou, a aj priateľkou zároveň. Tak sa mi to zatiaľ osvedčilo. 😉
Vyjadruje len svoj názor, aj my to tak máme a to mám chalanov. Podla toho majú kupované aj oblečenie. Aj to si vyberajú sami, samozrejme s rozumom
😉 Večer nech si nachystá oblečenie a ráno si to oblečie.
jeeeezisko,my mame doma to iste 😀 moja princezna si vybera co si oblecie cca rok,mam problem jej aj nieco kupit,ku vsetkemu ma vyhrady,ale ked ju zoberem so sebou nakupovat,nic nechce skusat a odmieta chodit po obchodoch 😒 stale by nosila len saty,ci je teplo ci zima.mam plnu skrinu novych veci,co nechce nosit 😠 ale zas som rada,ze ma svoj vkus.inak ona sa strasne rada aj hra s obliekackami vsetkeho druhu,tak si cibri vkus.ale mate pravdu,je to tazke so 4rocnymi hereckami 😀
suhlasim s ludka140281-nedavam jej nikdy na vyber -oblecies si to a hotovo!.noemka to robila tiez ak 3- 4 rocna ale uz nie vie ze ja sefujem a nie ona a takto t ma byt ked dieta rozkazuje nie je len vo vybere siat ale v inych situacich to je problem-viem z vlastnych skusenosti ,psychologicka nam vysvetlila ze ked dieta ma cca 15 -18mesiacov a uz ma vlastnu volu vtedy treba zacat mu vysvetlit ze musi posluchat a ze kto sefuje!ziadna diskusia musis byt konzekventna-to si oblecies lebo vonku je zima a hotovo!
Ucelom vychovy je aby z deti vyrastli zodpovedni a sebavedomi dospeli ludia.
Preco vam tak vadi, ak dieta prejavi urcitu samostatnost a mozno aj individualitu a chce si vybrat oblecenie? (teda samozrejme pokial nechce plavky uprostred treskucej zimy 😅 😀 )
Osobne si myslim, ze je dobre, ak ma dieta pocit, ze ma nad niecim kontrolu. Vybrat z dvoch veci je idealne riesienie, pripadne usmernit. Takze suhlas s @traktor a @anjelicek26.
Tiez tu stretavam vela vil, princezien a supermanov 😅 😀
A to, ze 'sefka' som tu ja, si necham na ovela dolezitejsie veci ako vyber oblecenia 😝
saza007 nepísala som toto ja???? 😀 😀 😀
súhlasím s každým písmenom 🙂
ahojte.my mame trochu iny problem.Matko ma 5 rokov.moj manzel pracuje na kamione a byva prec tak 6-7 dni a doma je tak 3-4 dni.takze na vychovu deti som vascinou sama.a problem je,ze nas matko je doma poslusny-ako bezne 5 rocne dieta.ale ako nahle ideme sa znamim alebo susedom hrat s detmi,koniec....absolutne ma nepocuva,skace tam po gaucoch po posteliach,robi zle,napominam ho,ale on nic,a najnovsie je aj drzi a ked ho upozornim este sa na mna oduje a odpapuluje mi.ako keby to ani nebol on!!!!!!!!!doma takyto nebyva,normale sa hraju so sestrickou aj ked sa blaznia a nehanaju,to je normalne.ale preco je vzdy taky zly ked sme u niekoho na navsteve?????viete mi poradit ak mate s tym skusenost??? 😢
tanicka, tak jej do skrine uloz len tie veci, ktore su vhodne, aby akakolvek volba bola prijatelna a nech si vyberie sama.
Ja som chodila nakupovat oblecko pre malu spolu s nou a ona si vybrala, co sa jej paci (jasne, ze som to usmernovala, napriklad som ukazala 2 tricka a ona si vybrala). Tiez suhlasim s babami, ktore su proti totalnej autorite rodica.......presne ako to bambusko napisala....ubija to sebavedomie a pocit vlastnej sebahodnoty a to vie neskor v zivote napachat viac skody, ako kombinacia cervenych teplakov s oranzovym trickom. Autoritativnost je vojensky vycvik, je to sposob manipulacie z pozicie sily a to nic dobre dieta nenauci.
ja mam sice chlapca, ale tiez stale vybera co chce na seba, ale ja mu v tom nebranim oblecie si co chce, ked niekde ideme, samozrejme normalne 🙂 A do skoly nosi uniformu takze tam to je vyriesene
My mame chlapca a necham ho nech si sam vyberie sam co si oblecie. Vzdy vecer pred spanim si sam v skrini vyberie co si chce na druhy den obliect. Ja mu to len odsuhlasim ci to moze byt. Aj ked mu ideme nieco kupit,tak si sam vyberie co sa mu paci viac. Treba ju nechat,nech si sama vyberie co si chce obliect a ty len odsuhlasis ci to je vhodne a ci jej v tom trebars nebude zima. treba ich ucit samostatnosti.
nie ☹ neposlúcha. tvrdohlavá je ako mulica; len obcas zaberu finty spomute vyssie (napr. dat na vyber medzi dvomi variantami...)
momentalne je tak vzdorovita, ze su bezne dialogy typu:
ja (pekne, milo, laskavo, aby sa nebodaj nenastvalo): "daj sestricke ruku"
mladatko(na plne pluca): "nieeeee, ja daaaaam rukuuuu"
Tak treba pomaly učiť k spolupráci. Dobré je nájsť si čas na rozhovor. Snažím sa dieťa viesť k tomu, že treba sa obliekať nielen pekné, ale aj prakticky. Teraz je obdobie, kedy sa venuje hrám a nebolo by dobré, aby oblečenie pri hrách nejako obmedzovalo. Tak sa snažím to tomu drobcovi nejako vysvetliť. Vymýšľam rôzne alternatívy, aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá. Kupujem také oblečenie, aby sa dalo nosiť skoro všade. Tiež sme nedávno riešili tému, prečo sa neobliekajú do mrazov sukničky. Takže sukničku nosím v kabelke a potom v interiéri sa prezlieka. Najlepšie je vydeliť, ktoré oblečenie sa na akú príležitosť oblieka a dať na výber len z 2 možností. Všetci sme tým prešli.
No, predstava dietata, ktore pocuva je individualna. Vobec mi nevadi, ze si mala vybera, co si chce obliect. Preco by malo? V skrini dociahne (a dovidi) na veci, ktore su na dane sezonu vhodne, nech si vyberie, co chce. Netrenujem psa, vychovavam dieta. Preco by som jej mala (v takychto, prepytujem, volovinach) rozkazovat? Len nech si trenuje schopnost rozhodovat a za rozhodnutia znasat "nasledky" (ked skombinuje cosi divoke) Nie som predsa krotitelka divej zveri a ani sefka (vo vztahu k dietatu), aby som "buzerovala" a bazirovana na blbinach typu cervena ci zelena kosela..... Zato ma privadza do nepricetnosti, ked sa ma pokusa vychovavat moje dieta!!!! 😠 😠 😠
Nas s manzelom deti pocuvaju na slovo. Len furt este nevieme na ktore. 😀
ahoj ja mam 15rocneho syna a nepocuva dakedy to skonci z facou mozno preto to robi ze je dievcatko darmo my baby sme uz raz take
Juj 4 rocne princezne su kapitola sama o sebe, my to mame poriesene, kedze musi mat uniformu, ale aj tak vykladame veci vecer, dohodneme sa co ci suknu, ci gate, ci saty a ake pancusky ku tomu, rano si moze vybrat, ako ju ucesem a aj farbu gumiciek - to je mne totiz jedno a ona sa citi, ze o niecom rozhoduje. Rano je vsetko pripravene a netreba nic riesit, vyhoda je, ze ked poviem drahemu - oblec Sasku - tak jej vie, co jej ma obliect. Aj ked ona sa rano väcsinou uz komplet oblieka sama...
Vseobecne treba davat dietatu vybrat z 2 monznosti - sukna A ci sukna B pricom obe su pre teba akceptovatelne. Ziadne ine alternativy. A to najlepsie uz vecer, nie rano v zhone.
Cez vikend jej dovolim, nech sa oblieka sama, vyberie si, co sa jej paci. Len ked ideme von, tak proste musi posluchat v style - ak je zima tak teplu bundu a nie balerinky, ale cizmy. Uz sme sli do obchodu aj v kostyme princeznej, no a? Su aj horsie veci, mne to fakt nevadilo 🙂