Ahojte. Syn začal v septembri škôlku. V septembri mal 3 roky. Všetko bolo v poriadku. Len hovoril, že mu chýbam. V októbri som začala pracovať na zmeny. Na striedačku ho nosíme s babkou do a zo škôlky. Odvtedy pocikava. Má pliačik od moču, ale ešte potom sa vyciká. Včera ma volali zo škôlky nech to riešim, lebo nemajú čas vedľa ostatných detí sa snim zaoberať, stále obliekať. Ešte pred týždňom nebol pre nich problém, že nech mám tam dostatok oblečenia. Ak niekto mal takýto problém ako to riešili pani učiteľky a škôlka?
Aj moja ked nastupila sa občas pocikala, že nestihla alebo pri hre zabudla... Ale teda stalo sa to možno 2x. Za mna ak od oktobra teda mesiac sa pocikáva je to naozaj pre učitelky dosť...
Evidentne reaguje na veľkú zmenu v jeho živote, je to priveľa a je v strese a na stres ľudia a najmä deri reagujú často pocikavanim
Naozaj nemôžeš očakávať že učiteľky ho budú denne prezliekať. Je rozdiel ak sa to stane 1-2x za dlhšiu dobu, ale nie denne
Nič nepíšeš o otcovi dieťaťa, možno by som vynechala babku a viac zapojila otca
paneboze, tie ucitelky s takouto situaciou predsa musia ratat. je fakt zaujimave, ze v niektorych skolkach su ochotne to dieta prezliect, pretoze taketo nieco sa niekedy skutocne ovplyvnit neda. povedia ti "dajte si dieta doporiadku", no ako keby to bolo take jednoduche. to sa neda zo dna na den.
@motyl13 Podľa mňa je to stres a veľa na psychiku. Riešila by som psychiku. Veľa sa o Tom rozprávala ,pripravovala ho na škôlku, na to čo bude po nej, s kým bude atď. Môj syn takto reagoval na zmenu prostredia ,keď sme prerábali byt.
Učiteľky v škôlke majú viac ako 20 detí, nečudujem sa im ,že sa sťažujú na časté prezliekanie. Na druhej strane chápem teba a dieťa ,že toto sa nedá vyriešiť za deň.
Moja dcéra takto isto zareagovala na škôlku. Pocikávala sa asi tri mesiace. Ale u nás to teda učiteľky neriešili, akurát vždy šupli zacikané gaťky do sáčku do skrinky. Po tých 3 mesiacoch to prešlo a už bolo všetko v pohode.
@kopytko03 aj mne to povedali nech tam mám veľa oblečenia, že nie je to problém . Potom bol doma týždeň lebo mal sopliky a na tretí deň keď sa vrátil už je to problém. A mama keď išla za ním zobrať do škôlky malí mi sedel na stoličke nahý. Možno išla v zlom čase, ale je to také divné. Ostatné detičky za prezliekli do pyžám.
@motyl13 aj nám sa to stalo, a viackrát, raz to trvalo dva, potom tri mesiace. V skolke sa našťastie pocikala len pár krát, no doma 3-5x denne. Malá bola akosi veľmi zaujatá do hry, držala to vždy pridlho, odmietala ísť na wc i keď my sme videli, že jej treba, iba s deťmi v skolke ísť nemala problém.
Skúsila by som zistiť príčinu (boji sa opýtať, je v strese zo všetkého nového, nechce prerušiť hru, výuku..?).
A komunikovala by som primerane s ucitelkami, čo robíme, čo by oni poradili, či sa to lepsi atd. Keď budú vidieť ochotu, snahu to riešiť, budú skôr otvorene pochopit a uznat i to, že nad tým sa nedá mat ako rodič úplnú kontrolu, ani vyriešiť zo dňa na deň.
A doma sa to tiez deje so synčekom či len v skolke?
@tiika Ahoj aj doma sa pocika, ale keď si všimne že je trošku mokrý sa vyzlieka a sadne na nočník alebo wc. Ja si myslím že nechce prerušiť hranie. Pani učiteľky si myslia že je lenivý a že môj synček si dal do hlavy že aj takto je všetko ok, ak sa pociká. Vidia že rád chodí do školy, ale nech zostane doma kým sa to nevyrieši. Mám ho motivovať tým, že dovtedy nemôže ísť do škôlky kým nebude mať mokré gaťky. Že to môže sa vyriešiť za dva týždne alebo aj mesiac. Ale ja pracujem takže keby som nemala babku tak neviem čo by som robila. Keďže ešte mi malí veľmi nerozpráva nevie mi povedať v čom je problém. Ale naznačil, že akoby jedna učiteľka zvykne byť nahnevaná a už som počula ako ostatné detičky riešia že sa synček pocikáva. Čo asi nie je dobré pre jeho psychiku, že mu vysmievajú.
@motyl13 veľmi podobne to máte, moja si tiež trosku cvrkla a až potom išla na wc, no i to sa však este zhoršilo. Vraj sú take prechody, úpadok v súvislosti s chodením na wc bezne. Fakt neviem, čo by pomohlo. A hlavne trvalo to oveľa dlhšie než by som si čo i len pomyslela.
Som proti vonkajšej motivácii, no dávala som malej nálepku (spolu s mojim ocenením, výhodami jej správania), keď to stihla včas. To zabralo najviac, no len asi 2-3 týždne a potom opäť regres.
Oni si to predstavujú jednoducho. Mne to tak vôbec nepride. Ale snáď by to bolo i vás iné. Tie posmešky, upozorňovanie na to, keď sa stane nehoda, maju skôr opačný efekt. Najdôležitejšia je psychická pohoda, dovera, ziadny nátlak, trpezlivosť.
nebude tam aj nejaký iný problém, kedže ani nerozpráva?
@13valusik13 nemá nejaký problém aj manžel keď bol malý začal rozprávať neskôr... Všetko rozumie až príliš. Slová a slovné spojenia hovorí, len súvislo nehovorí. Tu má problémy so psychikou..... Musí sa zvyknúť na novinky v našom živote, škôlka a moja práca.
@motyl13 tak mozno mysleli ze to je len jednorazovka ze to prejde.Ale ked to robi kazdy den tak volali prezliekat ho kazdy den a sledovat ci nieje pocikany pri 20tic detoch..aj moj si 2krat cvrkol pocas spanku ale 2krat za rok tak toto neriesili. U tvojho to bude psychika.