Pocikávanie sa cez spánok v škôlke

kristind
15. nov 2022

Ahojte, poraďte mi, čo môžem spraviť. Syn 3r nastúpil do škôlky odolienkovaný. Mal pre istotu plienku na noc, lebo spával u nás v posteli. Denný spánok bez plienky a vstaval suchý. Od septembra nastúpil do škôlky. Prvý mesiac to znášal mizerne, plakal. Potom si konečne začal zvykať a začalo pocikavanie cez denný spánok raz dva krát do týždňa. Teraz už je to častejšie. Hrozia nám prerušením škôlky, čo si ako obaja pracujúci s hypotékou nemôžeme dovoliť. V škôlke tvrdia, že pred spaním veľa nepije a ide vždy cikať. Keď som navrhla, nech ho po pol hodine odnesú cikať, tak že ony také nerobia, keď dieťa spí. Plienku na noc som zrušila. Dávam ho v noci vycikať. Doma je to fajn, ale naposledy už sa pocikal cez víkend aj doma. Výsledky moču mal ok, odoslala nás ešte na nefrologiu. Ako naučiť dieťa budiť sa zo spánku na cikanie? Už som z toho ozaj nešťastná. Konečne sa chudák aj teší do škôlky a teraz zas toto.

slavomira236
15. nov 2022

@kristind a nemôžu mu dať na spánok plienku v škôlke pre prípad?...inak môjho som ešte v prvej triede musela v noci brat cikať lebo sa zvykol pocikat raz za týždeň a spánok má taký tvrdý on sa nezobudi

mogaa
15. nov 2022

@kristind ono nie v každej škôlke ti budú budiť dieťa na cikanie...ostáva tam v tom čase 1 učiteľka na 20detí, ak jedno dieťa zobudí, pravdepodobne sa ich zobudí viac ako len to jedno dieťa....potom ak ide s ním na toaletu, deti ostávajú bez dozoru....tam stačí trochu prechladnutý močový mechúr a dieťa ciká častejšie, nestihne ani cez deň, nie sa ešte prebrať zo spánku a utekať....

sono2
15. nov 2022

@kristind nejde pred spaním cikať. To je jasne.
Moja ma cca rovnako a mala pár nehôd pre toto ale u nás neni problém. Sme v zahraničí
Už ale nehody dlho neboli takže neviem. Blbé.

sono2
15. nov 2022

No nenaučiš, to musí dieťa držať samé, ako dospelý. Mne moja staršia napríklad vypila toľko vody cez noc a nehoda bola fakt spočítaním na jednej ruky.
Môže to byť ale obdobie.
Do kelu nech mi nikto nehovorí že v škôlke na Slovensku sú 3 ročne deti bez nehôd.
Ved to je normálne. Ďalšie plienka, viem, my to tu neovplyvníme, ale v zahraničí neni problém dat plienku deti začínajú od 2,5 roka.
Na Slovensku od 3 rokov a plienka je problém
Nechápem prečo.

dominikamacakova
15. nov 2022

Existuje taký nepremokavý vak, je to ako sukňa a medzi nohami sa zapína na gombík. To by mu nedali pre prípad nehody?

sovica
15. nov 2022

@kristind Podľa mňa je tá škôlka pre neho stres a preto sa začal pocikávať. Mala som v škôlke takého chlapčeka. On sa už normálne bál, keď sa išlo spať, že sa znovu pociká. Navrhla som mamičke plienku na spánok. Naozaj bolo pre mňa jednoduchšie dať dieťaťu plienku, ako potom všetko pocikané spratávať a "obriadiť" chlapčeka, keď som tam mala ďalších 20 detí.
Pýtala si sa syna, či ide pred tým, ako idú spať, cikať a hlavne, či sa aj reálne vyciká? Lebo učiteľka Ti môže tvrdiť, že pred spánkom veľa nepije a ide sa vycikať. Ale neverím, že má odsledované každé dieťa. Normálne popros učiteľku, nech dá synovi pred spánkom plienku. Argumentuj tým, čo som napísala vyššie. Ak sa bude učiteľka vyhovárať na čas (čo je fakt cca 20 sek., kým mu tú plienku dá), tak kúp synovi tie plienkové nohavičky a nauč ho, nech si ich oblečie pod pyžamo, keď pôjde v škôlke spať. Po spaní nech si ich vyzlečie a vloží do sáčku, ktorý mu nachystáš a dá si to do svojej skrinky.
Normálne by som Ti napísala, nech ich zahodí. Ale zase by bolo škoda, keby zahadzoval suché/čisté nohavičky, ktoré môže použiť ďalší deň. Taktiež budeš mať feedback, či ostal suchý alebo sa pocikal.

nikpa
15. nov 2022

@kristind ja si myslím, že to má zo stresu. Keď mu nič nevyšlo z moču a inokedy sa mu to nestáva keď teda nepočítame ten víkend naposledy doma. Ako mu pomôcť neviem lebo som sa s tým nestretla ale u syna v škôlke dávajú na spanie plienku keď je treba. Akurát trvali na tom aby to boli pantsky, že nech s tým nemajú robotu lebo je to niečo navyše čo nemusia robiť. Tak sa skús spýtať, či sú aspoň neni ochotne mu dať plienku na spanie.

kristind
autor
15. nov 2022

@mogaa jeho keď vezmeš v spánku vycikať, nezobudí sa. Už ho tak po dva dni vyčíhli, že sa začal mrviť a vzali ho cikať. Ale robí im evidentne problém spraviť to každý deň. Ja chápem, že majú 20 detí, ale každé je iné. Prečo radšej nehrozia prerušením rodičom, ktorých dieťa bije ostatné deti?

kristind
autor
15. nov 2022

@sovica musím sa znovu porozprávať s učiteľkou. Prvý krát mi povedala, že ja s tým mám niečo robiť. Zevraj ona mi nemá, čo poradiť. Mne príde ako väčší stres, keby teraz mal zostať doma a po mesiaci sa vrátiť nazad. Konečne sa do škôlky teší. Ponúkali mi aj na pol dňa do času, kým sa nebude pocikávať. Ale koľko krát mi ho takto budú akože vracať domov, keď doma je to v pohode? Vstám k nemu v noci ako puša. Začne plakať, davaj cikať. O 2hej v noci budík a davaj cikať. Pritom vstávam 4:30. Naozaj som ochotná urobiť všetko pre zlepšenie. Ale v škôlke mi príde, že oni chcú hotové dieťa a basta. Doktorka nakázala preventívne nefrologiu. Keď som tam volala, povedali mi, že on sa ešte môže pocikávať v spánku, že je malý.

kristind
autor
15. nov 2022

Baby ja si tiež myslím, že to má zo stresu, že začal chodiť do škôlky. Ale čo s tým viem urobiť? Doma sa mu snažím venovať. Zhoršil sa doma aj v správaní. Neposlucha, pritom v škôlke ho chvália, že je šikovný, samostatný. Akurát nerozpráva. Zlepšuje sa, dorozumie sa, ale slovíčka mu moc nejdú. Tvrdí, že mu učiteľky na pocikanie nepovedia nič. Skúsim sa spýtať na plienku, aj ten nepremokavý vak. Idem do rovno vygoogliť. Chcem im vysvetliť, že si musí zvyknúť. Veď ja sa snažím robiť všetko preto, aby to bolo lepšie. Po rodicaku som si našla super robotu, v ktorej ma dokonca hneď po skúšobnej dobe povýšia. Manžel má takisto dobrú prácu. V dedine nemáme nikoho, neviem ako by sme sa zariadili, keby nám oznámia prerušenie. Chcem im navrhnúť, že budem prať aj paplón alebo im mesačne platiť navyše.

fiffinkaa
15. nov 2022

Netoleruju v škôlke keby si priniesla nepremokavé podložky? Vylúčiť dieťa zo škôlky kvôli pocikavaniu? Nech Ti ukážu kde to je v školskom poriadku...v najmenšej triede sa pocikava polka deti.

sovica
15. nov 2022

@kristind Určite sa nedaj zatlačiť do kúta. Veď dieťa sa normálne počas dňa nepocikáva, len v spánku. A o takej hlúposti, že budeš prať paplón alebo platiť niečo navyše ani neuvažuj. Čo ak sa dieťa pociká 3x do týždňa? To nebudeš stíhať prať a sušiť. Bola by to záťaž nielen pre Teba, ale aj pre tie učiteľky.
Tá plienka síce nie je na odvykanie úplne najlepší nápad, lebo dieťa si môže myslieť, že pocikať sa je úplne v poriadku. Ale treba to synovi vysvetliť. Že tá plienka je len preto, aby v prípade nehody nemali učiteľky robotu. Nie preto, že sa pocikať môže. Že ak by sa zobudil na to, že potrebuje cikať, tak nech sa ide vycikať na WC. Hlavne na neho netlač, nestresuj ho ešte viac, lebo sa to môže len zhoršiť. Vždy ho pochváľ, keď ostane suchý.
Učiteľkám vysvetliť, že je to pre neho stresové obdobie a normálne sa to deťom stáva. Aj pri deťoch, ktoré už ovládali močový mechúr a znovu sa začínajú pocikávať, príčinou je zväčša pocit úzkosti. V tomto prípade pocit odlúčenia a nové prostredie. Tá plienka na poobedný spánok by im naozaj nemala robiť problém.
A ak sa pocikáva, tak by nemal piť cca 2 hodiny !!! pred spaním. Keď Ti učiteľka povie, že "veľa pred spaním nepije", tak je to v tomto prípade na smiech. Stačí, že polhodinu alebo hodinu pred spaním vypije 1-2 poháre vody a je viac než jasné, že sa potom pociká. Odsleduje učiteľka, že sa syn pred spaním riadne vyciká? On možno aj cikať ide, ale reálne sa riadne nevyciká a potom sa pociká v spánku. Hlavne Ty musíš vedieť, či sa vie "na povel" vycikať.

kristind
autor
15. nov 2022

@fiffinkaa od začiatku má nepremokavú plachtu. Koncom leta bol zospodu prechladnutý takže som ju niesla s tým, že keby nebodaj znovu prechladol, aby nebol pocikany matrac. Skúsim im navrhnúť možné aj nemožné kúpenie nového posteľného prádla vrátane paplóna, že to staré si budem komplet bravat zakaždým prať, donesieme nočníka, aby ho pri posteli dali vycikat počas spánku, plienku na spánok... Dokonca svokra volala s riaditeľkou MŠ v ich dedine a ze to nie je taký problém. Malý si musí len zvyknúť a nemáme dovoliť, aby mu prerušili, že to bude pre neho len horšie

kristind
autor
15. nov 2022

@dominikamacakova nevieš prosím ako sa to volá? Našlo mi len klasické spacie vaky

scorpionflower1
15. nov 2022

@sono2 lebo sme na SVK, tu je jedna ucitelka na 20 deti. Tu chcu mat z 3-rocnych uz hotovych dospelych.

scorpionflower1
15. nov 2022

@kristind Vie si sam navliect nohavice? Ked uz ucitelky nechcu ho dat vycikat ani mu nijak pomoct, nemohol by si sam dat pred spanim tu nohavickovu plienku? To sa lahko navlieka, moja dcera si to vedela navliect sama uz dost skoro.

dominikamacakova
15. nov 2022

@kristind toto napríklad. Našla som to ako "nepremokavá sukňa na spánok" https://www.sovick.sk/sukna-na-spanok-pri-odpli...

kristind
autor
15. nov 2022

@scorpionflower1 jasné, vie. Vo všetkom ostatnom ho veľmi chvália. Škôlka má ale v poriadku, že plienky nepovolujú. Skúsim to vlastné posteľné prádlo a ze ho budem aj prať. Nemyslím si, že je dobrý nápad prerušeniť mu štúdium, keď si konečne chudák zvykol v škôlke a teší sa tam

dominikamacakova
15. nov 2022

@kristind našla som aj na Aliexpress také nohavice. To by mohol mať kľudne namiesto pyžama

scorpionflower1
15. nov 2022

@kristind Ked si tam zvykol urcite nie je dobre ho odtial vziat, bude to mat ako za trest.

aknamorka22
15. nov 2022

Moje dieťa sa cez denný alebo nočný spánok pocika len v prípade, že pred spaním pije a nejde na wc. Dve hodiny pred nočným spánkom nič nepije. Keď sa doma nepocika tak bude problém ten, že učiteľky do neho nalejú vodu keď je obed a potom ho hneď dajú spať a nepresvedcia sa, že sa naozaj vycikal. Známa riešila takýto problém s dcérou, chceli jej ju vylúčiť. Išla s ňou k psychologicke, dala papier, že je v poriadku a robí to nachval a nemohli ju vylúčiť.

ava11
16. nov 2022

@fiffinkaa na to si ako došla, že sa pocikáva polovica detí? Ja mám malú triedu a pocikáva sa jeden jediný. A to je z tých starších. Ciká tesne pred spaním (pozerám naňho), keď vidím, že nezaspí hneď, pošlem ho cikať aj po pol hodinke, sedím pri jeho postieľke a keď sa mrví, tiež ho posielam a aj tak sa aspoň 1-2x týždenne pociká. Rodičia tvrdia, že doma sa mu to nestáva, ale chlapec mi sám povie, že doma má na spanie “slipky ktoré sa hádžu do koša”.
Cez deň sa nepocikáva, takže to nejako neriešim, nemá to ešte z domu očividne dobre naučené plus možno celkom nedozrel na to zobudenie sa na potrebu, hádam to čoskoro prejde.

shaola
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristind
autor
17. nov 2022

@ava11 u nás ho jedna učiteľka vie pekne takto vyčíhnuť a keď je pri ňom počas spánku, dieťa je suché. Hovorili sme to aj v škôlke. Zistili sme, že problém je zástupkyňa. Akýkoľvek náš návrh odmieta. Nič len a len prerušiť alebo aby chodil na pol dňa. Doma plienku nemá, v noci sa nepociká. S kýmkoľvek sme o tom komunikovali, každý vie nájsť riešenie. Riaditeľky, učiteľky, špeciálna pedagogička a všetky sa zhodli, že ho nemáme nechať doma, lebo to bude pre neho horšie.

mogaa
17. nov 2022

@kristind len tam práveže záleží od riaditeľky alebo zástupkyne danej škôlky...ako by riešili problém inde nie je podstatné.....v podmienkach každej škôlky je, ýe dieťa má ísť do škôlky odplienkované, čiže sa nemá pocikávať, ostatné je už na ľuďoch v danej škôlke, čo ešte sú ochotní akceptovať a čo už nie....bežne v jednej škôlke prejdú plienky na spanie, v inej sa nesmie vôbec pocikať......ak skôlka trvá na tom že sa nesmie pocikať, nič neporušuje, lebo je fakt že dieťa sa pocikávať nemá.....

kristind
autor
17. nov 2022

@mogaa ja tomu rozumiem, ale dieťa som dala do škôlky odplienkované. Prvý mesiac s pocikávaním problém nebol. Aj jeho triedna povie, že ona vidí a vie, že je odplienkovaný. Cez deň nie je žiadny problém. Keďže to začalo v škôlke, očakávam od nich nejakú súčinnosť k môjmu snaženiu, aby to prestalo. Snáď nemám v dobrej práci dať výpoveď, mesiac mať malého doma, aby som dokázala, že z našej strany nie je problém. Jemu stačí, keď ho zo spánku vezmú a dajú vycikať. Evidentne má pred spaním viac tekutín a jedno cikanie po obede je mu málo. Potom pôjde nazad do škôlky a zas bude mesiac plakať, že chce byť doma? To bude pre jeho psychiku ešte horšie. Mne ide o vyriešenie problému. Keď mi učiteľky dačo poradia, robím to tak. No postavili sa k tomu tak, že čo ony s tým. Ale dozvedeli sme sa, že zástupkyňa je nechcem povedať aká. Nie sme prví, kto s ňou má problém. Majú v škôlke 2 deti, ktoré bijú ostatné. Povedali mi to aj iní, nie je to len moje tvrdenie. To evidentne nevadí aj napriek sťažnostiam. Ja naozaj nevidím problém, že by ho dali vycikať po pol hoďke ako zaspí alebo keď sa začne mrviť. Ponúkala som aj donesenie nočníka, aby učiteľka nemusela odísť od detí, kúpu nového prádla, pranie komplet vecí, ktoré sa mu podarí ocikať. Keď sa mne doma nepocikáva, ako prospeje tomu malému človeku, že mu zase rozhodím režim?

mogaa
17. nov 2022

@kristind ale chápeš že jedno je tvoj názor a iné je ako sa rozhodne daná zástupkyňa....ona nemusí a ani nie je povinná akceptovať tvoj názor ako to riešiť....faktom je, že dieťa sa jednoducho v škôlke nemá pocikávať...ak sa pocikáva niekoľkokrát za týždeň(hoci cez spanie) a je jedno z akého dôvodu, nemá čo robiť v škôlke....tak to proste je nastavené....sú učiteľky ktoré sú ochotné hľadať riešenia a nevidia v tom problém, ale ak je v škôlke zástupkyňa ktorá to neakceptuje, môžeš sa aj postaviť na hlavu a nepomôžeš si....

mogaa
17. nov 2022

@kristind pozri v okolí súkromnú škôlku kde to problém nebude

kristind
autor
17. nov 2022

@mogaa rozumiem, že musíme presvedčiť zástupkyňu. Preto to ideme s mužom v piatok riešiť. Keď nebude inej cesty, budeme hľadať inú škôlku.

marianeta
17. nov 2022

@kristind no a aka je tá zástupkyňa? Je zlá na deti? Nemôže mať syn stres práve z nej? Ja by som oslovila aj detského psychológa..možno sa tam deje niečo čo ti malý nepovie.. nejakú príčinu to musí mať. Pred nástupom nehody nemaval a zrazu sa pocika takmer denne.