Dobry vecer mamicky. Chcem sa opytat tych, ktorych uz deticky v skolke boli alebo su. Maly ma v auguste 3 roky od septembra by som ho chcela dat do skolky ak ho zoberu. Chcem sa opytat...lebo priatel tvrdi ze dieta ppjde do skolky a zaciatky budu take ze dva dni v skolke dva tyzdne doma chory...je to pravda? Kazde dieta vzdy ochorie ? A ze mozem zabudnut nato, ze dam maleho rano o 7-8 do skolky a ze o 3 pridem pre neho....ze to treba postupne najskor na hodinu zopar dni...potom na dve hodiny...potom aj spat tam cez obed....neviem....ake mate vy skusenosti. Ako vase dieta zvladlo skolku ? Dakujem
@sida456 presne tieto pocity sme prezivali aj my. Tiez som maleho chcela najskor zvykat ze na pol dna , ale ucitelky ma presvedcili ze prenho bude lepsie hned sa naucit ze tam bude aj spinkat. Lebo prve dni budu tazsie placlive a potom by bol nauceny chodit domov a znovu by plakal ked by tam zostaval. Takze sme isli hned na cely den plakal dva dni a potom uz bol vpohode a to mal az v decembri 3. Takze drzim palceky a drz sa aj ty lebo ja som to tazsie prezivala ako on.
A este s tou chorobnostou ano uzili sme si toho dost ale az po Vianociach zacal byt chory. Skusali sme vselico na imunitu ale to ta aklimatizacia s detickami. Nakoniec mi doktor povedal ze z toho vyrastie ked pojde do skoly.
no...je to strasne individualne...moj mal necele 3r.ked siel do skolky a prve dva roky mal tak 2xsopliky a teraz,treti rok...od vianoc vecne nieco...
a o jeho imunitu sa staram rovnako....
No moj syn prvy rok bol chory kazdy druhy mesiac, proste sople, sople, sople a este raz sople
Prvy tyzden chodil len doobedu a dalsi tyzden uz normalne spal a bol cely den
Ja ani muz by sme nedostali tolko voľna, aby chodil len na hodinu a potom dve
Je fakt, ze niektore deti su prvy rok viac doma ako v MS, ale ine ochorejú len zriedkavo. No ved uvidíte
@sida456 Môj syn nastúpil do škôlky na celý deň. Ochorel po mesiaci a potom až na jar. Plus jedny kiahne tam schytal. V škôlke ho nenaučia viac ako ty doma. Len ho naučia iné veci. Aj môj muž blbé reči, len mne už doma harašilo. Ten postupný nástup do škôlky nedopouručilo viacero pedagógov.
Je to individuálne. Deti mi nastúpili do skolky ako 2roky 4mesiace a Prve tri dni tam boli len doobeda(učiteľky navrhovali nechat ich kludne aj na spinkanie ze je to lepsie ako zvykať si zasa neskor).
A s chorobami... katastrofa. Najdlhsie boli súvisle v škôlke 2tyzdne. Naposledy po dvoch tyzdnoch Doma aby isli do skolky uplne zdravi boli tyzden v škôlke a zasa ochoreli... tak mame momentalne par týždňov pauzu. A to kym nenastúpili do skolky chorí dovtedy ani nikdy nebývali...
takze kazde dieta sa s nástupom do kolektívu popasuje inak, niektoré si to odbiju v škôlke niektoré az potom v skole....
@sida456
V oboch pripadoch je odpoved z mojej strany nasledovna:
Je to strasne individualne.
Nasi byvali chori tak raz za cca 2-3mesiace. (maly bol chory stylom tyzden v skolke 2 tyzdne doma po vybere nosnej mandle,ale to uz rok do skolky chodil,trvalo to 9.m.).
Do skolky obe deti nastupili hned na cely den. Moznost davat ich tam postupne nebola a ani som ju chciet nemala,lebo potom.ich zas zvykat,ze zas daka zmena..
Lahko to urcite neniesli,maly prce 3m.cista katastrofa,potom ok (a to nastupoval vo veku 4,5r.), mala sa adaptovala rok a pol,vlastne az posledne 2m.mozem povedat,ze uz dobre, hoci este rano casto place,je jej chvilu za mnou smutno,ale to je bezna vec, neda sa to porovnat s tym,co bolo predtym.
Ved uvidis,ako to bde u vas,su deti,ktore sa hned do kolektivu tesia a adaptacia prebehne bez problemov i po zdravotnej stranke.
@sida456 to zalezi, ake mas dieta. Moj je napriklad velmi citlivy a na mna dost naviazany, tak sme si zvolili adaptacny rezim. Najskor bol na dve hodinky, postupne sme to predlzovali, spat siel tak po tyzdni...najdlhsie v skolke vydrzal tyzdnajd za dva mesiace v skolke 12 dni..inak bol doma chory...ak byva chory aj teraz ked je doma, tak pravdepodobne bude aj v skolke, s tym zial treba pocitat a berie sa to ako uplne normalna vec.
@lulula1990 ak je dieta na matku prilis naviazane, byva chore ovela castejsie. Je v stalom strese a vtedy je nachylnejsie ochoriet.
ja zijem v rakusku a tu si teda velmi potrpia na postupne zaclenovanie dietata do kolektivu.Je to vsak velmi individualne!Kamoska chodila s malou cely mesiac na par hodin(postupne to zvysovali),no ona tam bola cely cas s nou,lebo mala bola hrozny mamin cecok.a v rakusku teda nenechavaju deti cele dni plakat ze sak si zvykne ci smutne postavat pri okne a cakat na mamu!Moja bola uz na 3. den sama,lebo bola a je velmi spolocenska a miluje deticky.Co sa chorob tyka,moja mala za cely prvy rok raz sople co sme ju aj tak dali,kedze bez teploty a raz laryngitidu s teplotou kedy bola asi 2 dni doma.😉
@maslenka on byval chory aj ked bol doma, takze asi tak.
Nam sa postupny nastup osvedcil. Pokial to vsak u teba nie je mozne realizovat, mozes tam nechat syna aj na cely den. Len to prosto odporucaju psychologovia. Mladsi to znasal lepsie, starsi horsie. Chori boli obaja, zalezi od dietata. Mladsi je viac chorlavejsi vseobecne....
Zalezi od dietata, od jeho povahy. Moj nastupil presne po 3.roku. Hned na cely den. Navrhovali mi adaptacny, ktory som odmietla, pretoze moje dieta sa vzdy Inak sprava v mojej pritomnosti a teda som chcela docielit, aby od sameho zaciatku bol nastaveny tak, Ze musi respektovat zamestnancov a ich pravidla v zariadeni, bez mojej pomoci. Trvalo to ca 2 tyzdne, Ze mrncal Ked sme zatacali smerom ku skolke. Teraz ide bez slova a poslucha tam na slovo. V mojom pripade islo hlavne o socializaciu v kolektive, to Co sa tam deti ucia, to im matka na materskej nedokaze dat, hlavne Ak je prvym dietatom....deti sa tam ucia chapaniu spolocenskych vztahov, kooperative, Ale aj rezimu, na ktory Ked si dieta zvykne v tomto obdobi, bude lahsie zvladat skolsku dochadzku. Kreativitu a ine hry na rozvoj je pravda, Ze s nim mozes robit doma, Ale v skupinke rovesnikov je to vzdy ina situacia.
Moj chorlavy doma nebol, nastupom do skolky od novembra v kuse chory. Lenze tento rok boli choroby velmi agresivne, teraz chodit Uz 3 tyzdne v kuse aj vdaka vyzivovym doplnkom.
Mi sme syna dávali hneď od začiatku na celý deň zo začiatku to bolo taške plač a podobne ale potom sa na nás aj hneval keď sme preňho prišli že on sa chcete ešte hrať záleží aj od učiteliek ako si na ne zviknu lebo cez letnú škôlku keď bol inde tak to bola hrôza tam nechcel byť vôbec a choroby no tak to bola klasika soplik kašeľ ale nie moc často hlavne v zimných mesiacoch ale je to podľa mňa individuálne a záleží aku ma dieťa imunitu
@sida456 mam 2 deti, obaja sli do skolky, ked mali presne 2 roky, hned na cely den, starsi neplakaval vobec, mladsi 3 dni rano po minute.....zaidna adaptacia, ze na 2 hodky, ptoom zbytocne sa dieta stresuje, naucis ho, ze tam nebude spat a ekd si zvykne, zrazu budes chciet od neho, aby spal...znova mozes cakat palc.....aj ucitelky nam tak odporucali...ti, kt. si nedali povedat...tak vacsina deti plakavala znova....
na zvysenu chorobnost sa treba pripravit....vsetko zalezi od imunity dietata a od chorych deti v skolke.....niekto byva 3 dni v skolke a 2 tyzdne doma....moji prvy polrok boli chory tak 1krat do mesaica, co je v pohode a ok, od jari uz nebyvali.....potom uz tak 1-2krat do roka su chori....len telo si potrebuje zvyknut na nove bacily, takze chorobnost asi bude, len kazdy to zvlada inak, niekto rovnaky bacil len so soplom, niekto s horuckami....
@sida456 moja dcerka nastupovala do skolky den po 3 narodeninach. od zaciatku na cely den a nebol ziaden problem. aj tamspala, aj jedla, bolo vsetko ok.
ja by som sa nesnazila rozkuskovat pobyt, pretoze to dieta potrebuje mat nejaky system, a ked sa to bude stale menit, tak nebude vediet na com je.
a hlavne nerobit ustupky.
do septembra este kopa casu. neviem ci poznate nejake ine dieta, ktore tam uz chodi, alebo pojde naraz s tvojim syncekom. je dobre totiz, ked tam ma nejakeho kamarata. kebyze uz dieta, ktore je skolkar, tak to ulahci nastup do skolky.
moje dvojicky nastupovali tiez spolu, a keby nebola byvala riaditelka taka, ako bola, tak by sme boli nastup zvladli tiez bez problemov.
mojej sestre mala, nastaupovala do skolky, max. naviazana na mamu, tiez bol zo zaciatku rev, ale ucitelka si ju vzala na ruky, zobrala do triedy a sestra sla domov. mala sa ukluidnila, aj bola cely den ok.
mas este dost casu, aby si maleho priptavila na sklku. mu vysvetlila, ze bude tam, a co vsetko tam budu robit. najlepsie by mozno bolo, keby si sa dohodla s riaditelkou a niekedy poobede, ked uz je dobre pocasie a deti sa hraju vonku, tak by ste s maly prisli na hodinku a videl by ako to tam je.
nestresuj sa vopred, lebo kazde dieta je ine. niektore zvladne nastup v pohode, ine horsie, ale u kazdeho sa to casom spravi. len neustupovat.
s chorobnostou je potrebne urcite pocitat. ale mozno to nebude az take drasticke ako opisujes. moja bola chora tak raz za mesiac na tyzden, potom sa to uz zlepsilo. chytila aj kiahne, tak to sme si tri tyzdne doma posedeli.
co sa tyka adaptacie, zavisi ako ma skolka nastaveny adaptacny program. bez slz sa to asi nezaobide, ak nie je zvyknuty byt dlho bez teba bude to tazke. je to individualne, vacsina deti v troch rokoch este nie je na skolku pripravena. ja ak by som mohla by som pockala so svojou do tri a pol. teraz ma 4 a uz je v pohode v skolke, ale ked mala tri a zacinali sme tak to bolo horsie.
@sida456 som zabudla na chorobnost, s tym pocitaj, ze zo zaciatku je to horsie, ja som mala a aj mam stale doma sirup z echynaceee a aj vit. C a ked som videla ze na baby daco zacina liezt, alebo bolo take chripkove obdobie, tak im davala. posilni to imunitu. casto sme mali zacinajuci soplik, v piatok este v skolke a cez vikend sme to doma preliecili, echinacea, sinupret a v pondelok uz sli do skolky. odporucam s malym chodit castpo na vzduch, hoci aj ked je horsie pocasie, obliect a ist von. moje baby chodia do lesnej skolky, stale su vonku, ci prsi, ci snezi, uzivaju si to, a posilnuje to ich obranyschopnost.
my sme dali prve dva di do skolky rano ale o 7 a zobrali pred spankom po jedle, potom bol na cely den a to mal 2r1m🙂 vydrzi tam pekne, mozno lepsie nez doma🙂
a s chorobou to bolo asi tak ze september ok, oktober a november 1t v skolke a jeden doma chory. december cely doma, co som uz s tou chorobou nevladala. januar ok, februar 1t ok, 1 doma a naviac nam to nosi aj na mladsieho surodenca... takze zas marec ostavame vsetci doma. dufam ze v aprily uz nebudu tie choroby.
skusame akurat ribomunyl, ale este som nasla ze aj imunoglukan a kolostrum pomahaju
este len doplnim, ze nez chodil do skolky, tak sme nemali ziadne problemy s dychacimi cestami, zacalo to az v skolke...
@sida456 moja bambula nastupila v januari, cca mesiac po tretich narodeninach, chora este nebola, ale chodi iba na 4 hodky doobeda, teda nespi tam a vzdy ked zdruzuju triedy ju nechavam doma. Plac nebol absolutne ziadny, ledva da muzovi pusu a uz prasi do triedy. Je to naozaj o dietati a o tom, ci je zvyknute byt stale len s mamou alebo aj s inymi. Nasa od dvoch rokov cca 2krat do mesiaca spavala raz u nasich, raz u svokrovcov a urcite aj pomohlo, ze uz nastupila do zabehnutej triedy, verim, ze keby plakali rano deticky, tak by aj ona spustila. Trosku sa obavam ako bude, ked tam bude uz musiet spavat lebo ucitelky vravia, ze hned ako spapa obed, uz ju nic nezaujima a nacapena na okne caka na maminku s bracekom😆.
Moja isla rovno aj spinkať v škôlke , chcela som , aby sa tak naučila , ale ona so škôlkou nemala az taký problém . 2 dni si kus poplackala - ja tiez a bolo dobre . No a ano , bola často chorá , viac doma ako v škôlke -ako väčšina deti .
O a ja davam pol cajovej lyzicky rybieho oleja kazde rano a kazde rano a vecer jej vystriekam nos s mar plus. Pediatricka mi to prizvukovala, sliznica musi byt dobre vlhcena, vtedy sa tam horsie uchytia tie pliagy.
Aj náš syn šiel rovno na celý deň. Začiatky boli ťažké, lebo mu bolo smutno, tak dva mesiace poplačkal ráno a menej jedol. Ale potom nabehol sa režím a bolo dobre. Teraz sa tam teší. A chorý bol za celý prvý rok asi 3x - ale nič vážne, len soplíky a kašeľ. Tento rok už mali v škôlke virózu, ktorá neobišla ani nás a tiež na začiatku roka kašeľ - pár dní doma, nič vážne. Každé dieťa reaguje inak na takú veľkú zmenu a škôlky majú tiež svoje vlastné interné nariadenia. Niekde berú deti na adaptačný pobyt, inde rovno na celý deň. Skús sa informovať v konkrétnej škôlke. 🙂
@sida456
1. Nie, nemusí byť práve tvoje dietko stále choré. Nemusí byť choré dokonca ani ako je rok či dva dlhý 🙂.
2. Väčšinou sú v škôlkach 2 týždne na adaptáciu, to znamená, že si rodič chodí pre dieťa pred poobedňajším spánkom. Čiže trávi dieťa v škôlke cca 4 hodiny.
... ten tvoj muž má čudný zdroj informácií, presnejšie povedané tých poplašných správ 🙂
v nasej skolke je prvy tyzden adapatacny - rano prist o 8 a o 12 dostanem naobedovane dieta domov... od dalsieho tyzdna sa uz spi v skolke. a chorobnost? starsia dcera bola v skolke 2 tyzdne v sept. potom tyzden doma s moraxelou a odvtedy ziadna vazna choroba. syn neochorel tusim vobec - len klasicke sopliky, kychania... nic kvoli comu by musel ostavat doma.
moje šli do školky hned na celý deň a zvládli sme to,chorľaveli ozaj málo oproti iným deťom...ale ak máš priateľa jasnovidca,tak mu ver.....a čo tými rečami chce dosiahnuť? že máš byť naďalej doma a on vás oboch uživí? tak toto ber😉