Plač v škôlke

29. sep 2022

Dobry den, chcem sa iba opytat ako to chodi v skolke, lebo nemam tusenie.

Dcera zacala od septembra chodit do skolky, prvy tyzden bol bez placov, ostava na obed a potom som po nu prisla.

Od druheho tyzdna ostavala na spanok a jej rana sa zhorsili, ked prideme do skolky place a drzi sa ma ako kliesta. Ked sa pytam na jej spravanie pocas dna, tak mi ucitelky povedia, ze neplace, okolo obeda ze spozornie ked par deti ide domov ale zaspava bez problemov, hra sa skor sama.

Pointa je v tom, ze dnes, ked som ju nechala v skolke tak zas plakala, ja som sa tam vratila lebo som si zabudla telefon na skrinke a pocula som, ako jej hovori, ked reves postav sa tam.

Hovorila to mojej malej, lebo poznam jej plac. Nevedela som ako reagovat, takze som nereagovala. Chapem, ze tam maju ucitelky vela deti, ale neviem, ci toto je standardny pristup alebo by som na to mala spatne nejako reagovat?

Dakujem.

hilda08
29. sep 2022

Nemalo by to tak byt ale stava sa to velmi casto… urcite sa treba ozvat, ja riešim teraz podobný problem ale mam strach ci mu este neprihorsim, neverim ze taka učiteľka nieco zmení ze si da dohovoriť

lilyianka
29. sep 2022

Toto nie je štandardný prístup učiteľky najmenších deti v škôlke. Napíšem to takto. Osobne by som to riešila s učiteľkou a ak by nepomohlo tak riaditeľkou. Povedala by som jej,aby sa správala k dcére ako učiteľka profesionalnejsie. Ma na to predpokladám skolu a aj prax. A to nie som z tých precitlivelych matiek .

sandria
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sella38
29. sep 2022

Môj syn mal takú učiteľku v škôlke, že dodnes odvracia hlavu, keď ju stretneme v meste a to má 9 rokov. Zato za druhou, s ktorou sa striedala, uteká aj dnes, keď ju stretneme a stískajú sa predlho. Prvá ho neznášala, druhá milovala. Žiaľ, aj také osoby sú v školstve.

dievcacitajucelist
29. sep 2022

Ja mam tiež drobca od septembra v škôlke..tiež plače...nechce v škôlke nič piť malo zje...nechce spinkať to mi povedala učiteľka, ktorá je poobede..učiteľka z rána ma stále upokojí, že je malinky a určite sa to zlepší....obe učiteľky sú zo 40ročnou skúsenosťou...obe majú iný prístup k deťom...

Učiteľka sa určite nezachovala adekvátne, ale nevieš koľko detí jej tam plakalo, aká je "dobrá" "zlá" či mala dobrý alebo zlý deň a pod. ja by som to zatiaľ neriešila...daj tomu čas....myslím, že by si to mohla "sťažovaním" zhoršiť...

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salamistka
29. sep 2022

U nás sa takto zachovala riaditeľka škôlky, deti ktoré sa nechceli hrať, dostali vynadané, tie najmenšie plačúce nechali plakať alebo ich poslali do vedľajšej miestnosti a mohli vyjsť odtiaľ až keď už prestali plakať, deti mali strach...týkalo sa to aj mojej dcéry, keď dostala neoprávnene po zadku, chodila do škôlky so stiahnutým žalúdkom, ale riaditeľka mala tú smolu, že môj otec sa to dozvedel a išiel si to s ňou vybaviť, poznali sa osobne, ona sa mi potom nepriamo ospravedlnila, ale pre mňa to nebolo už nič platné.

slapina
29. sep 2022

ja toto vídam pomerne často, nechápem to a takisto sa mi takýto prístup vôbec nepáči. ak nemá učiteľka s dieťaťom trpezlivosť, nerozumiem, čo tam vôbec robí. ak sa ti niečo nepáči, tak by si to mala jednoznačne prediskutovať s ňou a ak nepomôže ani to, tak by som šla za riaditeľkou.

evkamotka
29. sep 2022

U nas v mestskej skolke kto place, toho vezmu ucitelky na ruky/na kolena a tulia. Tiez s detmi vymyslaju rozne dohody, ze od dalsieho tyzdna uz budu statocni a tak. Za odmenu davaju aj motivacne nalepky

annamivo
29. sep 2022

Naša tiež plakala, ale učiteľky ju do pár minút ukľudnili, vzali ju medzi deti, ukázali niečo čo by ju mohlo zaujať. Pár x vzala deťom do škôlky ovocie a plače prestali. Teší sa odvtedy do škôlky. Ak ju dávajú vyplakať niekam " do kúta" tak to nie je dobré. O Tom by som sa porozprávala s nimi. Naša má 3,5r. Plače aj teraz ešte pár deti po mesiaci, ale vždy vidím, že sa tie učiteľky snažia aby prestali čím skôr.

lucia147852
29. sep 2022

To akože vážne niekto napíše, že neriešte, lebo to bude horsie? Potom ako sa môže niečo v systéme, školstve s celkovo v state zmeniť, keď prevláda mentalita držme hubu a ohnime chrbát, len nech neni horsie.
Autorka v tej chvíli by som to riešila čo sú to za spôsoby. Ona má na to vzdelanie ani deti zvládala

nikpa
29. sep 2022

Určite si sa mala ukázať a dať najavo, že si jej blbu poznámku počula. Ja by som len tak neodišla. Na jednej strane chápem, že tam majú veľa detí a nervy pracujú ale keď to nezvláda, nikto ju tam nedrží. A hlavne deti nastúpili do škôlky len teraz, stále si zvykajú, je úplne prirodzené, že plaču a keď ani teraz k nim učiteľka nie je empatická a milá tak potom kedy... Nerobila by som z toho žiadne haló, nič také sa nestalo ale kto vie ako sa k nich chová a ako sa s nimi baví bežne. Dávala by som si na ňu bacha a dcéry by som sa každý deň na ňu vypytovala.

autor
29. sep 2022

Mala som to riesit alebo sa aspon ozvat, bohuzial som to neurobila. Prisla mi pani ucitelka mila, co mozno bolo sposobene tym, ze prvy - druhy tyzden tolko neplakala.
Tiez nechcem aby si na nu zasadla a pripadne sa to zhorsilo.

Myslela som si, ze ucitelky taketo pripady riesia nejakym odvedenim pozornosti. Chapem, ze tam maju vela deti, ale vacsina z nich je uz velka.
Zhodnotila ju tak, pri inej prilezitosti, ze sa nehra s ostatnymi detmi, ze radsej sama alebo s nou. Viem, ze mala je v tomto ostychava, ale myslela som, ze je to na zaciatku normalne a chcela som jej dat cas, aby sa nejako osmelila. Tiez som ale myslela, ze ucitelky budu trosku pomahat novym detom zapadnut do kelektivu, nie im robit asistenciu ale ze vytvoria nejake aktivity aby sa tie deti spoznali a skamaratili.

dievcacitajucelist
29. sep 2022

@lucia147852 Ano presne niekto napíše aby to teraz neriešila....lebo tp môže byť horšie...po prvé autorka počula niečo vytrhnuté z kontextu a po druhe na 100% môže povedať, že plakalo jej dieťa, keď bola predpokladám v šatni za zatvorenými dverami...mne sa "páči" ako tu všetke píšete, že ako si to môže ta učiteľka dovoliť a pod. aj učiteľka v materskej škôlke je len človek a ako vie autorka, že po chvíli nezobrala jej dieťa na ruky a neutušila ho?

Ja som za riesenie problemov ale nie za zbytočne dramatizovani situácie

autor
29. sep 2022

@dievcacitajucelist nechcem dramatizovat situaciu, ani vyhrocovat, viem ze ucitelky to nemaju jednoduche, tak ako ja mam zly den aj ona moze mat zly den, aj dieta moze mat zly den, len dieta tam stravi tri roky zivota a nerada by som aby mi tam chodila s odporom, alebo aby sa nieco vyhrotilo.
Par krat som si uz precitala ako sa dieta zacala pocikavat a podobne. Navyse mala nie je zle dieta, nemyslim, ze by vymyslala, robila zle a podobne.

lilyianka
29. sep 2022

@dievcacitajucelist áno,samozrejme aj ona je len človek,ALE je to učiteľka v MŠ a podľa toho sa má správať. Nepracuje so seberovnými ,ktorí sa vedia brániť,ale s malými deťmi.
Ci neskor vzala/nevzala dieťa do náručia dá tu teraz nerieši. Rieši sa čo povedala

salamistka
29. sep 2022

hm, keď môže byť jedna učiteľka milá a dobrá k deťom, tak to dokážu aj ostatné, ktoré majú práve zlý deň alebo zlú náladu, len sa treba ovládať..je to neodpustiteľné, keď plačúce dieťa okríknu, alebo keď dieťa namiesto láskavých slov počúva nahnevané slová, keď je najzraniteľnejšie a je tam samé, ale tak vďaka bohu väčšina učiteliek v MŠ je podľa mňa v pohode

minutka
29. sep 2022

Hned si sa mala ozvat. Otvorit dvere a povedat. Mne by to nedalo (asi). Bolo by mi luto dietat

dievcacitajucelist
29. sep 2022

Môj je vyslovene "tornádo" funguje asi na baterky 😊 ráno ideme do škôlky je milšia učiteľka a poobede "horšia" to, ze mu nie nieco povie napomenie ho...nevadi aj ja by som ho napomenula...chapem, že chceš aby bolo tvoje dieťa v pohode a nebalo sa škôlky...ak by si este postrehla nevhodne správanie učiteľky určite to treba riešiť...môžeš s učiteľkou nadviazať rozhovor v priateľskom tóne a šikovne sa spýtať na malú a podľa jej mimiky a celkovej reakcie zistíš, ktorá "bije" 😊

basska_b
29. sep 2022

Vracala by som sa po mobil castejsie... pre zaciatok.

orta
29. sep 2022

vies co , ja by osm sa ozvala. ako chapem aj ucitelky toho maju isto niekedy nad hlavu, ale tak takto by sa k tak malym detom proste nemali chovat. potom sa niet comu cudovat ak dieta nechce chodit do skolky

pleun
29. sep 2022

Baby nemôžem čítať všetky vaše príspevky, lebo mám slzy v očiach! Tiež mi synček začal od septembra chodiť do škôlky a prvý týždeň bol hrozný :(. Zle spával, chodil si ľahnúť k nám. Nikto nemohol slovo škôlka ani spomenúť. Bral to ťažko a ja ešte horšie. Po dvoch týždňoch sa to zmenilo. A som šťastná že to nebolo dlhšie.
Pre autorku: určite to učiteľke povedz. Hneď dnes poobede (alebo zajtra ráno) milo - nekonfliktne! Príprav si to a povedz jej to. Ak sa to bude opakovať rieš to aj s riaditeľkou. Kokos , niektorí ľudia by sa mali fakt zamyslieť nad sebou. Mrzí ma to, viem presne ako sa cítiš!!
Mám kamarátku Poľku a tá mi povedala, že v Poľsku maju v škôlkach kamery a kedykoľvek si mamička môže pozrieť čo jej dieťa práve stvára. A tu toto! Ani päty človek poriadne nevystrčil z dvier a miesto ukľudňovania dieťaťa počuješ toto.
Ešte jedna vec : urobila si chybu, že si ju na obed brávala domov.
Mne učiteľky hovorili, že deti sú vždy nešťastné keď majú ísť spať , ale inokedy neplačú. Ale ktovie ako to je. Jednoznačne to záleží od prístupu učiteľky! Ak nemá empatiu potom to ide len veľmi ťažko. Veci ti držím palce. Daj potom vedieť ako to dopadlo

autor
29. sep 2022

Nejako som to nadhodila, ked som ju vyberala, dopracovali sme sa k tomu, ze ony to robia stylom, ze ju nechaju tak a nevsimaju si ju/deti, co placu, aby si uvedomili, ze nic nedosiahnu. Vraj, to bol plac “hrany”.

sandria
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. sep 2022

Dnesok som vobec nezvladla, rano bol histericky plac, znova ta ista pani ucitelka, ledva mi ju “vzala” lebo sa drzala ako kliest, ja som sa znovu vratila, priniest jej hracku na spanie, co sme zabudli a ked som ju pocula ako stale po 7 minutach reve tak som zaklopala, ze ju dnes beriem domov.
Mala som tolko pary v sebe, ze by vybuchli Bohunice, nevedela som, co mam povedat ucitelke, lebo cely mesiac sa pri vyzdvihovani pytam aka je, nikdy mi nic nepovedali, iba ze rano place a na obed, ked vidi odchadzat ine deti ale inak je “dobra”. Dnes mi bolo vytknute, ze sa nehrava s detmi ale skor sama alebo s pani ucitelkou by sa chcela hrat, bolo mi vytknute, ze som urobima chybu, ze od prveho tyzdna som ju nenechavala na cely den, pritom som toto preberala s tou istou pani ucitelkou a vtedy jej slova boli, nechajte ju prvy tyzden do obeda, tak to zvyknu robit a teraz bola toto chyba.
Ako funguje odovzdavanie 3r deti rano v skolke? Ak su to placuce deti, vezme ich ucitelka alebo ju mam iba urevanu smarit za dvere zabuchnut a odist?

Prosim o radu ako to nejako urovnat, ake mate skusenosti? Pustite sa aj do mna, sim si vedoma, ze dnes som to prehnala, ale nerozumiem postoju, ze ked sa otvorene pytam a nie je mi zdeleny nejaky problem a idem podla instrukcii potom o par tyzdnov je zas zle.

Rozumiem ucitelke, ze tam ma vela deti, ale viem ze nasa nie je jedina, ktora rano place a bohuzial viem, ze ked place tak na nu plati odviest pozornost rozpravanim inak vie mat dlhy vylev, ale cakala som, ze ako pedagog v skolke bude mat figle ako dieta zresetovat.

Nemam velmi moznost zmenit skolku, ked muz je proti sukromnej lebo draha, ale ja si neviem predstavit takto fungovat 3 roky.

nadazdi
30. sep 2022

Ráno prídem, vyzleciem, prezujem: ,,idem do prace, ty sa pekne zahraj, napapaj, pospinkaj, potom prídem a pôjdeme niekde, ľúbim ta čau” Jedna mi ešte plače, ale to je už len take fňukanie, ma 2 roky.. toto cele trvá asi 3 minuty, koľko tento stav trvá u nich v jasliach/škôlke ma nezaujíma.. jedna aj druha je najedena, vyspata, doma je v pohode, v noci sa nebudí, takže neriešim čo sa tam deje.. na niektoré deti neexistujú figle, žiaľ.. aj ked sú to deti, stále sú to úplne ine povahy, 90% všetkých sa ukľudní až pri spoločnej aktivite.. poobede som v škôlke aj 20 minút, pozerám sa čo nakreslili, ukazujú mi čo vytvorili, rozpravame sa tam, zaujímam sa, tvarim sa pritom aké je všetko super, že im strašne závidím, že tam chodia (reálne im aj závidím, ved ja chodím do roboty).. to čo povedala ucitelka tvojej malej je otras, ale v momente by som už otvorila dvere a pýtala sa či jej nedrbe, presne vtedy by som malú zobrala domov.. po 7 minútach ranného revu je brat domov dieťa úplne odveci, další deň bude revat tých minút minimálne 8.. moje deti počas víkendu vedia revat aj dlhšie a to sú reálne doma s rodičmi a nemá ich kto ,,zachrániť” 😁 Hold, to sú take začiatky, nesmieš si to tak pripúšťať, každá sme si poplakala, ale 99% zažilo aj happyend (napr mne teraz staršia reve, že musí ísť domov - ale ucitelka mi ju z rúk netrhá)

autor
30. sep 2022

@nadazdi dakujem, rano sa snazim byt tiez rychla, prezleciem, vysvetlim ze ked dopracujem pridem po nu, dame si pusu a snazim sa ju dat dnu. Poobede sa aj s malou bavim, co robili, pozeram ked kreslili, nieco lepili, pytam sa uciteliek aka bola.

Dnes som uz vybuchla, spatne poobede ked som dorevala a nieco porobila do prace uvedomila som si, ze som spravila chybu, ked som ju vzala.

Bohuzial sa budem musiet zresetovat a zachranit tu situaciu nejako, aby si na malu nezasadli mojou vinou.

nadazdi
30. sep 2022

Nevadí, stane sa.. niektoré mamičky prežívajú tieto začiatky aj polroka, nakoľko dieťa nie je schopné vydržať v škôlke zdravé ani cely týždeň.. ono to prejde, mojej staršej pomohlo, že som si rýchlo našla kamošky mamky medzi jej spolužiakmi, takze sa rýchlejšie skamarátili s niektorými a odvtedy tu škôlku už brala ako ,,hranie sa s davidkom” ,,hranie sa s vikinkou” 😁 pri mladšej na to už nemám čas 😅 ale ona ma len 5 spoluziakov.. hlavne sú to súkromné jasle, nie je tam našupu 22 deti na 2 učiteľky ale každá ma 6 deti a je to úplne o inom 😁 snáď budúci rok do skolky pôjde už bez plaču

scorpionflower1
30. sep 2022

@lubka261 nie su vsetky take, my mame sukromnu skolku, strieda sa tam vela uciteliek, stalice su 3 a dve su brigadnicky, ani jedna nie je takato. Moja dcera nastupila teraz, je starsia (v decembri bude mat 4) a je smutna z toho, ze zajtra je sobota a nemoze ist do skolky.

mamana3tiu
30. sep 2022

Tiez som presvedčená, že to normálny postup pedagogičky nie je. Nesúhlasím s takýmto pristúpom a hoci som v minulosti nikdy nebola nútená zasahovať do prace učiteľov mojich detí, toto by som len tak nenechala. Možno bola chyba, ze si nezaklopala na dvere a na rovinu sa nepýtala ucitelky, komu tie slová adresovala. Lebo konfrontovať sa s odstupom nemusí byť také jednoznačné.

Ja mam problém trochu iný. A síce - riaditeľka mi telefonuje po 2 hodinách dieťaťa v škôlke, aby som pon prišla, pretože plače. Tak sadnem do auta a idem... Pýtam sa, je toto normálne?? Stalo sa to 3x. A pri poslednom raze mi povedala, že mi odporúča chodiť poňho o 10, pretože plače. Ako si ma teda zvyknúť? Bojím sa, ze sa naučí ako si ma plačom vyreve. Toto som s predchádzajúcimi deťmi nikdy nezažila. Chodili do inej škôlky. Co by ste mi poradili na oplátku Vy?