Plač kvôli škôlke

2. dec 2024

Ahojte, viem, že tém o škôlke je tu dosť ale chcela by som si prečítať aj názory a príbehy mamičiek, kt. majú skúsenosti s naozaj podobnou situáciou. Na úvod v skratke napíšem, že dcéra kvôli zdr. problémom prvé 2 roky škôlku navštevovala veľmi sporadicky. Dokopy bola v škôlke za 2 roky možno mesiac, neviem.. boli tam skúšky o spánok, ale keďže bola viac doma nechali sme to tak, že keď sa dá zdravie dokopy tak začneme aj so spánkom. Rána zvykla plakávať, to bolo všetko. Počas toho sa jej narodil súrodenec. Dnes ma 5 rokov a v septembri nastupovala do škôlky šťastím bez seba. Bez jedinej slzy a rozhodnutá, že tam chce aj spať (ja som ju pôvodne chcela nechávať len doobeda hlavne kvôli chorobám). Prvé týždne boli skvelé naozaj. Aj po chorobe sa vracala do škôlky rada. No teraz nastal veľký zlom. Plače mám pocit že každý deň. Stále je viac chorá ale zatiaľ to nie je také, že by musela ostať doma dlhšie ako mesiac. No aj keď je doma so mnou a so sestrou tak za mnou zvykne prísť za deň niekedy aj 3x že ona nechce chodiť do škôlky a plače. Ráno sú scény, na ceste do škôlky, v škôlke, večer. A ako píšem ešte aj keď je chorá doma tak zvykne vyrobiť scénu. Som z toho už naozaj unavená lebo nie je dňa kedy neriešim škôlku. Plače hlavne preto, že tam nechce spať. Aj keď som to dohodla tak, že spať nemusí a stačí že si chvíľu poleží. Ďalším dôvodom, že nechce jednu jej učiteľku. Akonáhle vie, že musí byť poobede s ňou tak tropí scénu. Vraj že ju nepúšťa pišať a že sa jej nepáči. Keď po ňu prídem poobede tak ma prosí aby som nabudúce prišla neskôr a že sa s tou učiteľkou mala dobre a už sú kamošky. Už viac krát som sa radila s učiteľkami čo s tým, ale vraj ju mám nechať tak, že len skúša. Ráno ju odo mňa odtrhnú a dobre. Manžel vraví, že ju mám vyberať na obed keď toľko plače a tiež kvôli tým chorobám, lebo mladšie všetko chytí a sme nonstop chorý. A teraz ta pointa, ja neviem čo robiť a ku komu sa prikloniť. Za mňa tam spať nemusí, nepotrebujem to, som doma s druhým dieťaťom. Skôr sa bojím rečí učiteliek a hlavne toho, že dcére naozaj ustúpim, nechám ju len doobedu a ona s tym plačom a scénami neprestane.
Prosím vás poraďte mi a napíšte vlastné skúsenosti 🙂

majlo1234
2. dec 2024

Je uz predskolacka? Ak nie, a nevadi ti doma, nechala by som ju doma. Sice mam len 3,5 rocneho syna, ale mam ho tiez doma, nechce ist do skolky a ja som doma s babatkom. Aj ked je to niekedy tazke pre mna, zatial zvladame. A tefa narozdiel od skolkarov a ich surodencov, sme furt udravi, klop klop😀

h2
2. dec 2024

5-ročná je predškoláčka, čiže do škôlky by chodiť mala, kvôli predškolskej príprave. Tá je však len doobeda a keď si tak či tak doma s mladšou, tak ja by som staršiu na tvojom mieste po obede brala domov.

danyelia
2. dec 2024

Učiteľka má pravdu, dcéra ,,skúša,, a tým, že jej stále ustupuješ, bude to robiť stále, vymýšľať dookola iné príčiny, prečo nechce to a ono...ráno by som ju dala do škôlky, poobede po spánku vybrala, nemôžeš predsa skákať, ako Ti malé dieťa píska predsa. A 5 ročná je veľká slečna o rok pôjde do školy a čo potom?

autor
2. dec 2024

@danyelia ja jej nijak nestupujem a neskáčem ako ona píska, do škôlky chodí okrem choroby normálne tak ako má 🙂 nikdy nebola doma len tak že nechcela ale preto, že jej to nedovoľoval zdr. stav.. čítajte prosím príspevok.
Až teraz riešim či nejaké ustupovanie vôbec bude. Ďakujem

autor
2. dec 2024

@danyelia Ešte by som k tomu doplnila že prvé roky nemalo zmysel ju tam učiť spať pretože tam chodila veľmi málo a samé učiteľky navrhovali aby bola len doobeda

danyelia
2. dec 2024

Rozumiem, myslela som to tak, že ja na Tvojom mieste by som to ,,neriešila,,. Ráno dám do škôlky, po spánku vyzdvihnem. Bodka. Zvykne si. Mala som 4 škôlkarov a prípadné vymýšľačky z ich strany som hneď zarazila, do škôlky chodili radi...

januska12323
2. dec 2024

Do škôlky chodiť musí ale poobede tam už byť nemusí. Riadila by som sa dieťaťom, možno len žiarli, že sestra je doma a spánok v škôlke už nie je tak zaujímavý aby to prebil.

kavasmliekom
2. dec 2024

Ak je predškolacka, daj ju len doobeda, s tým, že keď neprestane stále plakať, pôjde na celý deň. Nejaká dohoda musí byť, chodiť musí, tak ci tak.

mabenn
2. dec 2024

dcera ma nacitanu rodinnu situaciu a tym, ze bola vela chora, nema navyk na skolku...jej je lepsie ostat s vami doma, samozrejme...lenze to ide proti jej vyvoju, lebo v 5tich uz potrebuje byt mimo teba nejaky cas a vyvijat sa aj v kolektive...ja ti velmi neporadim, lebo syn od cca 4rokov sa napriek chorobnosti zacal v skolke stabilizovat - lenze sme nemali tu situaciu, zeby som bola doma s dalsim dietatom (zvykol ale "vyuzivat" vedomost o tom ze mam povoleny homeoffice a tiez sme to s ucitelkami korigovali) ...asi by som trvala na tom, nech chodi cim viac a jej len vysvetlovat dookola, ze je velke dievca, chvali, odmenovat a davat jej pocitit, ze si rada, ked chodi do skolky a zaujimas sa, co tam robit a pod.

mabenn
2. dec 2024

to, ci nechat v skolke aj spat alebo vyberat na obed, by som sa rozhodovala podla toho, ci budes davat odklad od skoly, alebo sa chysta najblizsi rok do skoly...ak predpokladas odklad, tak jej este dopraj cas

hariet
2. dec 2024

Ahoj, mali sme velmi podobnu situaciu, Jediny rozdiel bol v tom, ze moje dieta malo tuto krizu v druhom skolkarskom roku. Bol to narocny polrok, ale ja som sa riadila svojou intuiciou, napriek tlaku okolia. Nam pomohla az zmena skolky, vela rozhovorov o zvladani roznych emocii, prekonavani strachu, atd. Teraz dieta chodi dokonca rado do skolky, z coho sa nesmierne tesim.
Radim ti rozpravat sa vela s malou a pokusit sa prist na pricinu, davat ju zatial na pol dna. Viem ake to je narocne, ale mysli na to, ze je to len obdobie a snaz sa neposkodit si ten vztah vzajomnej dovery. Drz sa.

katuska93
2. dec 2024

My to máme velmi podobne ako vy. Nemoze dcerka ziarlit, ze je mladsia sestra s tebou? Kludne mi napis spravu, ak chces.

eviku777
2. dec 2024

Neprihodilo sa jej nieco neprijemne v skolke preco ma zrazu odpor plac a nechce ist? Medzi detmi, pripadne sa skus porozpravat z ucitelkou.
No ja poviem tak, ja ked som chodila do skolky mala som 6 chodila som len jeden rok, kazde rano som plakala fakt ze kazde, rodicia sa snazili prist na to preco...neprisli ani som im ako dieta nepovedala neviem preco riesila som to placom🙂 po vela vela rokoch som sa im priznala preco som plakavala...a dovod bol jednoduchy riesitelny keby to poviem...ucitelky nas nutili jest , kricali ja som totizto nelubila ani nelubim mlieko kakao puding krupicu.... no a z 5 dni v skolke snad 4 bolo na desiatu vzdy nieco z vymenovaneho....nemala som ziaden iny dovod ale proste uvedene veci ma napinali na zvracanie smrdeli mi dodnes to mam ze keby si dal lyzicku krupicr alevo teple mlieko z kozkou😂 povraciam sa