Otvorenie súkromných MS

lubako
26. máj 2020

Ahojte. Prosim vas, kto mate deticky v inych ako statnych ms, neviete kedy budu otvorene aj materske skoly inych typov?napr. sukromne ms, rozne zariadenia flexibilnej starostlivosti o deti zriadene obcianskymi zdruzeniami? Moje dieta navstevuje taketo zariadenie flexibilnej starostlivosti a bola som nemilo prekvapena, ked mi odtial povedali, ze planovane otvorenie mat.skol od 1.juna sa - zatial- na ine ako statne ms, resp.ms v sieti ms neotvaraju. Mate nejake info?

mogaa
26. máj 2020

@lubako nie je to pravda bolo povelené MŠ aj jasle môžu byť otvorené a záleží vyslovene od zriaďovateľa kedy ich otvorí - ani ich nemusí otvoriť ked nevie dodržať podmienky otvorenia....naša nastupuje od 1.6.do súkromných jasiel...

daganov
26. máj 2020

@lubako mám iné informácie, aj súkromná MŠ, kde pracuje kamarátka sa od pondelka otvára, ale je teda zaradená do siete škôl, neviem, ako je to s ostatnými zariadeniami.

jajamalka
26. máj 2020

moje dieťa chodí do súkromnej školky a 1. normálne otvárajú. Otvoriť môžu, či už sú alebo nie sú zaradené do siete. Skôr sa čudujem, že neotvárajú. Veď ich rodičia udupú 😀

mogaa
26. máj 2020

@jajamalka no v momente by som z takej škôlky dieťa odhlásila.....platia sa tam nemalé peniaze u nás brali stále aj v čase zatvorenia 180eur...polovica rodičov deti odhlásila a druhá doteraz čakala kedy sa otvoria aby tam dali deti...

jajamalka
26. máj 2020

@mogaa ja úplne súhlasím, že súkromné MŠ majú otvárať. A ja som teraz veľmi rada, že môj syn do takej chodí, lebo ako čítam, v štátnych škôlkach berú od júna minimum detí. V synovej škôlke je ten kolektív malý tak či tak, takže sa všetci pohodlne zmestia.

zuzik307
26. máj 2020

nasa sukromna MS tiez otvara od 1.6.
@lubako

mogaa
26. máj 2020

@jajamalka u nás je to cca 16-18detí ale na 3učiteľky..v priebehu roka sa to vždy mení lebo ke
´dže tie deti sú malé tak niektoré 2ročné to nezvládajú napr.tam nechcú jesť tak ich rodičia berú odtiaľ....a deti sú tam len od 2rokov-3ročné tie čo sa nedostali do štátnych škôlok....ale čo viem je to veľký rozdiel lebo denne tam s deťmi niečo vyrábajú, vždy si ich rozdelia do skupiniek podľa veku a spolu niečo vytvárajú....detto denne s nimi chodia von ale nie na dvor ako v klasických škôlkach ale na prechádzky mimo škôlky....naša tam začala chodiť v novembri a je teda strašne vidieť ako jej deti chýbajú....

daganov
26. máj 2020

@jajamalka v štátnej škôlke berú presne toľko detí, ako v súkromnej, čiže maximálne 15 na triedu, čo určite nie je minimum, ale takmer 3/4 triedy. Nie všetci rodičia dieťa do MŠ chcú dať, takže si myslím, že to bude tak akurát.
@mogaa môžem porovnať aj škôlky v súkromnom sektore, aj v štátnom. Poznám aj vynikajúce štátne škôlky, aj o ničom, aj vynikajúce súkromné a tiež aj o ničom. A deti sa oveľa radšej hrajú na dvore, ako sa promenádujú po vychádzkach.

jajamalka
26. máj 2020

ale ak je bežne v súkromnej škôlke 15 detí v triede aj mimo korony, vedia vziať všetky. Ak je v štátnej škôlke bežne 25 detí v triede, nevedia vziať všetky. Kopírujem zo statusu starostu za MČ Ružinov: "V škôlkach však žiaľ zďaleka nemôžeme vziať všetky deti (záujem rodičov je asi 90 %, naša kapacit asi 50 %)."

jajamalka
26. máj 2020

@daganov som ťa zabudla označiť v príspevku vyššie 😀

lubako
autor
26. máj 2020

@daganov Dakujem a aj vsetkym ostatnym za info. Budem sa este raz informovat na pravy dovod neotvorenia, som zvedava teda.

daganov
26. máj 2020

@jajamalka 25 detí v triede byť nesmie ani v štátnej MŠ. Ten článok som nečítala, ani sa ma netýka, len nechápem, prečo majú kapacitu len 50%. Veď keď mali tri triedy, tak ich majú aj teraz, nie? Ak bolo v troch triedach 6 učiteliek, tak ich je aj teraz toľko. Ale rozumiem ti, čo si chcela napísať, že ti súkromná MŠ nespôsobí to, že počas takejto krízy, nemáš možnosť dieťa do MŠ dať. Tak ale si zase za to platíš. Má to svoje výhody ja nevýhody.

pininka1
26. máj 2020

@lubako všetko závisí od zriaďovatela a od jeho možnosti zabezpečiť ti, čo sa vyžaduje teraz urobiť a je toho dosť. My sme dosť veľká súkromná škola so školkou, prihlásilo sa nám 13 deti do školy a 9 do škôlky a máme čo robiť, aby sa to dalo rozdeliť, hlavne kvôli obedu. Žiadna skupina sa totiž nesmie stretnúť s tou druhou. Prijímanie detí máme rozdelené,každá skupina 10 minút, rodič nesmie vstúpiť do budovy. Na obed má každá skupina 20 minut. Keby sa prihlásilo viac ľudí, musela by ich naša riaditeľka odmietnuť, pretože by sa to nedalo. A to som napísala len zlomok veci.

galixx
26. máj 2020

Nasa sukromna otvara od 1.6.