Možno sa teraz zasmejete, ale ja veru fakt neviem, som doteraz z toho zmätená, čo sa ma dnes opýtala moja 5ročná dcera, nevedela som ako reagovat. Citujem:
"MAMI, vy máte s ockom niekedy v noci sex?" ja jej na to: " na to si ako prišla? a čo je to sex?" a ona: " no že sa vyzlečiete uplne a bozkávate sa" pritom sa chihúňala.
No ja som fakt nevedela ako na toto reagovať a či to vobec dalej rozoberať...snažim sa deti viest tak, aby sa im nezdali prsia, a podobné partie tela, smiešne, ale asi tomu nezabránim. Pytala som sa jej, ci sa o tom rozpravali v skolke, alebo s kamaratkami, ale povedala, ze na to prisla sama. Ani telku vecer nepozera, ale aj tak mam pocit, ze je toho dost aj cez den v telke, ked obcas niečo také beží. A ešte mi minule susedka so smiechom oznámila ze ked sa moja dcera bola unich hrat, ze ucila jej dceru taketo veci, ze sex a bozkavanie a rehotali sa na tom...odvtedy mam pocit, ze ta susedka nechce jej malu pustat k nam, skratka si myslim, ze má odstup. Neviem ako to mam malej vysvetlit, viem ze aj my sme takí boli, ale nechcem aby nemala kamaratky, a aby sa tak spravala. Co mam robit? ona je cela taka pojašená 😒
😉 moja mi v 6 r.oznámila,že by bolo dobré keby sme vymenili vaňu za sprchový kút,lebo tam sa dá sexovať po stojačky 😀 😀 😀 😀 😀 skoro som odpadla, povedala že to videla v telke, a som sa pýtala že čo to je sexovať a ona že sa bozkávať 😀 😀 😀 myslím že malé dieťa nechápe zmyslu slova sex, berú to ako bozkávanie, dnes nie je ťažké takéto slovo zachytiť 😀 😀 😀
no urcite b y smo na taketo otazky reagovala, primerane veku dietata. Deti vycitia, ze mame zabrany, ze na ich otazky odpovedame protiotazkami, ze nam je trapne odpovedat, tym u nich nevedomky - nechtiac pestujeme tabu.
Tiez som za seriozny rozhovor. Odpovedala by som jednoducho - ano, mame sa radi, objimame sa, to z zivotu rodicov (dospelych ludi) patri. A vysvetlila by som, ze to nie je tema na chichunanie, ale je to o laske.
Moje deti sa pytali, ked boli mensie, nerobila som z toho ziadnu vedu, kolko chceli vediet, tolko sa dozvedeli. Bezne vidia, ze sa s manzelom objimeme, dame si bozk. Zaroven vedia, ze su to veci, ktore patria domov, ze su to sukromne zalezitosti.
@anavila určite by som odporučila túto knižku http://www.martinus.sk/?uItem=75003 je určená pre malé deti a je to písané veľmi zaujímavým spôsobom.
Môj mladý muž tento rozhovor absolvoval už keď mal tri roky, podľa mňa je to normálne - vtedy sa nehihňal, ale tváril sa veľmi dôležito, teraz mu to pripadá "hnusné" - veci okolo sexu, bozkávania sa a "vyrábania detí" 🙂 hlavne neklamať a nezatajovať 😉
@anavila vsak si zoberte nejaku knizku a seriozne sa s nou o tychto veciach porozpravaj. Hlavne ziaden bocian 😀 pekne ako to naozaj je, len tak po detsky, zjavne ju to zaujima, tak len jej to napravit, aby nemala pocit, ze je to smiesne, ale aby videla, ze je to normalna sucast zivota, a dokonca velmi potrebna, kedze aj ona tak vznikla.
Moja 5 a pol rocna sice podla mna nevie co je sex (neviem, ci pozna toto slovo) ale vie, ze babatko vznika tak, ze sa rodicia silno objimaju a ockova spermia prejde do maminho brucha, tam sa stretne s vajickom atd. Ja mam problem pri vysvetlovani jedinej casti - AKO sa ta spermia dostane k vajicku 😅 😀 .
A v suvislosti s tym riesime aj menstruaciu a prsia a dojcenie a vsetko okolo.