Ahojte. Ako je to s ospravedlnením aktuálne? Prečítala som zákon, ale tam sa len píše o ospr. z dôvodu choroby. Našla som o jeden dokument, ktorý hovorí o tom, že rodič môže ospravedlniť dieťa aj z dôvodu dovolenky či choroby iného člena rodiny, ale nie je na ňom dátum, takže neviem, či je ešte aktuálny. Riaditeľka v škôlke mi tvrdí, že potrebuje ospravedlnenie od doktorky, pretože absencia bola viac ako 7 dní... Ako riešite vy tieto chýbania?
Vďaka za každé nasmerovanie.
Ahoj, my sme poslali riaditelke ziadost o prerusenie dochadzky na tu dobu, co sme boli na dovolenke. Po navrate uz nebol potrebny papier od dr., len sme podpisali prehlasenie, ze dieta je zdrave.
@jersey87 teraz cez prazdniny? Cez prazdniny neriesia
@slavomira236 na dovolenke sme boli už v máji. A nejako na to všetci pozabudli. Vopred som im hovorila, že ideme na dovolenku a potom sme to už neriešili. A ako sa blíži koniec školského roku, tak si dávajú veci dokopy.
@jersey87 tak moja je predskolacka a hned potm ak dieta chybalo sme vypisovali ze choroba alebo rdinne dovodu. Hned ucitelka davala papier a mapisat kej tam
Cakala by som, ze sa to riesi ako v skole. Rodic da ziadost riaditelke a ta dieta uvolni.
Neviem ci sa nieco zmenilo za posledne roky, ale tak 10+ r dozadu sa nedavala ziadna ospravedlnenka do skolky. Nahlasila som vzdy ucitelke osobne/tel, ze je dieta chore/ideme na dovolenku a to bolo vsetko.
Ospravedlnenky az v skole. Moje skusenosti boli, ze ked je dieta bezproblemove, skola nerobi ziadny problem ani pri dovolenkovej absencii…
Ak je to ako v škole treba dopredu dať žiadosť riaditeľke vždy je to bezproblémové vždy to schvália a myslím že by stačilo sa dohodnúť s riaditeľkou a dať jej to dodatočné
Ahojte,prosim vas a ked ohlasujete skolke ,ze idete na dovolenku, treba to aj zdokladovat?pozaduje take niwco skolka? Hore citam prispevok, ze dieta mozte zo skolky ospravedlnit aj v pripade choroby ineho clena rodiny,cize ked je surodenec chory, tak aj zdraveho skolkara mozem ospravedlnit? Vopred dakujem za info 🌷
Zavolaj doktorke, ci vam neda ospravedlnenku na ten cas. Aj tak je to len formalita cele.
@jersey87 stiahla som si z netu predtlaceny vzor z jednej skolky a vyplnila to..dovod - dovolenka. Musia to akceptovat. Doktorka ti spatne ospravedlnenku nenapise
@tatinka My sme mali napríklad prváčku na ZŠ doma mesiac kôli mladšej. Ale ospravedlnenku dávala dr. po dohode. Pretože sme mali odporúčania z pľúcneho,že v prípade väčšej chorobnosti v škole musí staršia ostať doma,aby neohrozila sestru. Aj triedna bola ale informovaná vopred čo riešime. Ono sa to dá riešiť,len treba informovať školu/škôlku včas.
@weronika90 dakujem za info,si zlata, mne starsi bol teraz v strednej triede v skolke a tiez bol doma na jesen kvoli mladsiemu,ktory mal silny zapal ucha a 40 teploty,bol v nemocke mladsi a ked nas prepustili starsi medzi tym vyzdravel, ale z nemocky nakazali ho este nechat doma ,aby najblissie dva tyzdne mladsiemu nic nedoniesol zo skolky,alebo ze ak ho do skolky dam ,mam ich separovat...cize boli obaja doma,ale nebo!o treba riesit pre starsieho papier od dr kedze este nebol predskolak,len teraz uz ide do predskoly a tam uz teda treba papier ked bude chory a kedze vsetko ma od neho aj mladsi 2 rocny brat a ten mava vysoke teploty hned...no je to na draka,teraz mal ten dvojrocny anginu, teploty mal tri dni nad 40,no hroza...uz teraz mam strach,co to zas bude ked starsi nastupi do skolky od septembra...
@tatinka poznám to veľmi dobre. Mám tri deti, a teda stredná mala po operácii tento rok. Doteraz musí byť mimo kolektív. Ono keď sú deti v jednej domácnosti aj oddelené choroba sa šíri vzduchom. To si človek moc nepomôže. Tiež sme ich mali dlho oddelených určitú dobu,a aj tak keď po čase staršia doniesla chorobu chytili to on dnej aj ostatný. Zrovna sme tak šli s dcérou do nemocnice na kontrolu ,tak povedali že tomu by sme nezabránili nijak. Našťastie to bolo už po pár týždňoch a nebolo nič hrozne a chránili ju čiastočne antibiotiká. Ale keby to chytí skôr mohla ísť znova na horšiu operáciu. Takže ďalšie možné ochorenie sme museli takto riešiť.
@weronika90 jvies co nechapem?ako moze byt taka obrovska chorobnost, ja uz som sice stara koza aj ked mam male deti na atredna stare kolena🙂,ale za mojich ciach sme tolko chor neboli,mam brata mladsieho od omna o dva roky, nepamatam si,ze by som od neho cokolvek dostala alebo od omna ked som bola chora , a rodicia nasi tiez od nas nic nemali, maminu pamatam,ze raz od brata dostala zapal pluc,ale inak nikdy nic...zato to co sa v tejto dobe donesie zo skolky,mame doma postupne vsetci,okrem mojho muza,nie sice vzdy ale vacsinou sa mu to vyhne
@tatinka Veru neviem čo sa super choroby teraz sú 😅 Tiež to väčšinou nakoniec chytíme v nejakej miere všetci. A to som si naivne myslela,že keď bude aj dcéra v škole , nebudú také problémy s chorobami. A nakoniec sme zistili že tam je to ešte horšie. Hlavne také choroby čo v škôlke ani nebývali. A môžu jesť deti kadečo "zdravé" domáce, hýbať sa, piť bylinkové čaje,sirupy z byliniek. Nič nepomáha.... Napríklad stredná dcéra prvý ročník v škôlke sa všetci čudovali že nebýva chorá,aj riaditeľka keď ma stretla. Tak tento rok do schytala v plnej paráde od niekoho tak že nielen odrovnalo všetkých doma. A ju bohužiaľ teda dostalo do nemocnice, čo môžme byť radi že žije. Ale vraj aj covid veľa spravil. A veľa detí berie antibiotiká zbytočne potom začnú byť choroby odolné. Stretnú sa s druhým dieťaťom a to to zloží. Tak mi to bolo vysvetlené v nemocnici od primárky. Takže niečo bude určite aj na tom,že sú tie choroby asi už agresívnejšie.
@weronika90 hej vsade a vsetci hovoria,ze dnesna chorobnost je vina korony, mne ale skor pride,ze skor je to sposobene tou izolovanostou a nosenim rusok....zas na druhej strane,kto vie ako by ludstvo dopadlo,keby nebola ta i,olovanost a ruska v danej dobe nariadene, ci by to nebolo skor horsie....kto vie,mozno ano,mozno nie....
A co mala tvoja dcera kd to bolo takto vazne? Teda len ak chces prezradit,ak nie,samozrejme to respektujem
@zuzanaete Tak to bolo aj myslené. Deti sa nestretávali, boli zavreté dlho doma a všetko okolo toho.
@tatinka Nevadí, možno to raz niekomu pomôže. Tiež keby som kedysi niekde nečítala že pri určitom type dýchania je problém s pľúcami by som ešte čakala a bolo by horšie.Dostala silného pneumokoka, ktorý spôsobil silný zápal pľúc,voda v pľúcach. Celá ľavá strana. Čo tiež bol boj vôbec zistiť čo jej je. V tedy toho bolo veľa že deti mali vysoké horúčky a kašeľ. Takže naša dr to aj zanedbala. Stále bolo vraj všetko normálne. Až po dvoch dňoch som sa naštvala cez sviatky že to nie je normálne a zobrala malú na pohotovosť. Nezdalo sa mi ako dýcha rýchlo ( všimla som si len že sa jej rýchlo bruško zdvíha, inak žiadne viditeľné ťažké dýchanie ) a horúčky stále po 3-4 hodinách,bolesť bruška a chrbta.
V nemocnici sa im nezdal kašeľ,tak jej urobili RTG a už sa začal kolotoč ,ktorý teda nikomu neprajem zažiť vidieť dieťa v takých stavoch. Skončili sme prevozom po dvoch dňoch v Ba,že si ju podľa výsledkov vyžiadali knim. Tam dlho skúšali všetky druhy antibiotik,lebo časť výsledkov lepšia,iné sa zhoršovalo. Dokola vyšetrenia, stále na hrane. Až po CT ju odporučil chirurg na operáciu. Vraj mala byť pre nich ľahší prípad,tak ju dali prvú ( brala už antibiotiká pre dospelých najsilnejšie čo mali). Nakoniec zistili až počas operácie že sa jej pľúca rozpadávali. Nikto nevie presný dôvod. Buď predošlá infekcia ktorá sa nezistila skôr a pneumokok to už len dorazil,alebo vrodená chyba,a tiež tomu choroba len dopomohla. Našťastie druhej operácii sa vyhla a už vymýšľa akoby jej nikdy nič nebolo. Aj keď ešte ju čaká dlhodobé chodenie na pľúcne. Aj lieky cez zimu. Ale určite by nikto nepovedal že ma z časti poškodené pľúca už natrvalo. Deti sa rýchlo vedia dať dokopy. Aj teraz čakáme stále ako sa to ešte poprípade zlepší. Stále je nádej že ešte to bude mať zmenu aspoň z časti. Ani lekári v tomto prípade nevedia nakoľko sa všetko zahojí.
Ale keď sme boli naposledy na kontrolu,tiež mali veľa detí so silným zápalom pľúc. Druhá vlna. V decembri tam mali vraj toľko detí ako inokedy za pol roka. Takže niečo na tom bude ako sa zanedbala aj starostlivosť cez covid aj po ňom -liečiť cez telefón. A tá izolácia a všetko okolo toho.
@jersey87 ide o predškolaka? Rodic môže ospravedlniť 7 dní, mimo víkendu.