Ohrýzanie nechtov a škrípanie zúbkami

lavanta
18. aug 2015

ahojte mamicky, moja dcerka (4,5roka) si obhryza nechty a v noci skripe zubami. Myslim ze nema dovod byt z niecoho zdrvena, doma vsekto v poriadku, v skolke je tiez spokojna..Vela sa s nou rozpravam, je velmi sikovna. Tak neviem ci to mam nechat tak alebo zacat riesit u dr. prip. psychologicky.
Nejde mi o lak na nechty, len potrebujem poradit aby som nieco nezanedbala...dakujem 🙂

bonaqa2013
18. aug 2015

škrípanie zúbkami - tak to robí aj moja dcéra, ale mne lekári povedali, že to si ona uvolňuje nejaký tak v ušiach. Dcéra je hluchá. Ale tiež to nerobí stále. Niekedy viac, niekedy menej, niekedy aj dlhšie vôbec nič..

jeennyv
18. aug 2015

@lavanta hryzanie nechtov ries, ja som si ako mala zacala ohryzavat nechty lebo som to videla u dcery krstnej jak decko som to z blbosti odpozerala a kebyze nemam gelove nechty nezbavim sa toho zlozvyku doteraz, lebo je to strasne navykove....cize nemusi ist o psychologicky povod staci ze tento blby zvyk odpozeras od niekoho....

zuzanakoc
18. aug 2015

moj skoro 4 rocny tiez skripe zubkami v noci odkedy mu narastli,na rok sme uz mali 16 ks adost uz velke,dokonca si ocne zuby,kedze ich mal ako upir,uz aj obrusil doobla.Nerobi to stale,neviem s cim to suvisi,ale cez den som si vsimla,ze ked sa snazi max sustredit, tak zatina celust, tak asi aj v noci ked sa mu sniva a nieco riesi,tak sa sustreduje.No nechty urcite suvisia so stresom,nikdy nevies,co v tych svojich hlavickach riesia.

ali08
18. aug 2015

@lavanta ja som počula o ohryzani nechtov že je to ľahšia forma sebaposkodzovania a ze chyba telu nejaký vitamín ale neviem aký.Ja tiež keby dom nemala nechty gélové tak si. Ich obhryzam.

alinaxx
18. aug 2015

@lavanta ahoj my sme riešili ohrýzanie cca pred 3 mesiacmi dozadu 😉 vyriešila som to nakoniec jednoducho malému som spravila doma tabuľu hanby a bolo..bolo to jediné čo zabralo.žiadne laky,korenie,namáčanie prstov do niečoho,trestanie,zakazovanie nepomohlo.tabuľa hanby fungovala lebo som povedala, že keď nazbiera za týždeň 7 x zlého smajla kúpim mu dudel. 🙂 odvtedy si nechty krásne striháme. 😀 psychologičku sme navštívili a povedala, že to musel niekde vidieť,ze psychicky je natom dobre,ze vidí ,že žije v klude a usporiadanej rodine.každý deň som ho ale nezabudla pochváliť ako sa mu krásne darí.a veru bojovali sme s tým skoro rok už som bola zúfalá.
a ako píše jeennyv je to pravda malý sa mi až teraz priznal ,že to videl u kamoša v škôlke 😠 😠 chvalabohu že ide do školy 🙂prajem pevné nervy

hradnapani
18. aug 2015

@lavanta obhryzanie nechtov je zlozvyk a riesi sa uspesnejsie ako skripanie zubami. Skripanie zubami je jednoznacne prejavom stresu. Aj ked sa vam zda, ze je vsetko v pohode, v skutocnosti to tak byt nemusi. opatrne patrajte. niektore deti sa navonok javia inak, ako vo su vo vnutri. Ja by som za tou psychologickou skocila, lebo jedina mozna cesta, ako sa zbavit skripania, je odburat stres - mozno vam da tipy, ako na to. "Neliecene" skripanie zubov, niektori tym trpia od detstva po cely zivot, vazne poskodzuje zuby. Sama s tym mam problem od detstva a podla rodicov som tiez bola jedno pohodove decko. Ale ja viem, ze iste veci ma predsa len trapili, len som to nikomu nehovorila...

kliara
18. aug 2015

@lavanta - oboje je prejavom stresu a napätia. Dcérka v sebe určite niečo spracováva alebo ju niečo trápi, nemusí to byť na nej vidieť a nemusí o tom ani hovoriť.

@alinaxx - hm, tá tabuľa hanby, to je teda už len "nápad". Trestať takto dieťa, ktoré už má aj tak problém, je teda úbohé. Či aj pre seba si si vyrobila tabuľu hanby a dávaš si tam zlých smajlíkov, ak niečo nezvládneš dokonale?

jeennyv
18. aug 2015

@kliara obhryzanie nechtov, je doslova brutalny zlozvyk a sama pise tak ako aj ja, ze to bolo odpozerane od niekoho a myslim si, ze je potrebne nejakou formou tento zlozvyk odburat lebo hryzanie nechtov je po prve zarobenie na rozne infekcie a zadery a potom to nie je ani pekne, ruky si vyzitkou cloveka...

timea7
19. aug 2015

obhrýzanie nechtov a škrípanie zubami nemusí byť dôsledkom stresu, môže to znamenať aj prílišnú ctižiadosť, dieťa niečo veľmi chce dosiahnuť, dokázať a tú túžbu v sebe nedokáže inak spracovať. Určite by som to neriešila trestaním, dieťa to síce v sebe dokáže potlačiť, ale môže to po čase vypuknúť v ešte väčšej miere, alebo iným, horším spôsobom. Ja by som naopak na to príliš neupozorňovala, dievčaťu možno nechty nalakovať, ale nie spôsobom - aby si si ich neobhrýzala, ale idem si nalakovať nechty, chceš aj ty? Ani zmienka o obhrýzaní. Skôr si všímať, kedy si ich dieťa obhrýza, či je to keď sa nudí, keď nemá zamestnané ruky (pri rozprávke v TV), vtedy je dobré niečo mu do ruky dať - malú loptičku, navlečené korálky....alebo či je to vtedy, keď nedokáže zvládnuť nejakú situáciu - vylúčia ho deti na dvore z hry....
@alinaxx tabuľu hanby? Korenie? Máte aj trstenicu? 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 Ty si sa niekedy v živote skúsila vžiť do detskej dušičky?

maslenka47
19. aug 2015

@timea7 dieta nieco chce dosiahnut, ma tuzbu, nedokaze to spracovat... toto je predsa stres ako z ucebnice.

@lavanta so skripanim zubami skusenosti nemam, ale tie nechty si hryzie zarucene preto, ze ju to ukludnuje. Mne nepomohlo absolutne nic, vyhrazky, prosby, kecy, ze je to skarede, laky ani ine blbosti. Po skonceni VS som mala chvilu zrejme kludnejsie obdobie, ked som tie nechty nekusala, ale ako mam deti, tak zase. Fakt jedine, co pomohlo, su tie gelove nechty.

peneloppe
19. aug 2015

@lavanta

Tvoja dcerka znie ako ja ked som bola mala. Tiez som si obhryzala nechty aj skripanie zubami mi mamca spominala, dokonca aj dnes este niekedy skripem.

Obhryzanie to je na dlho, mne to trvalo roky rokuce kym som prestala. Obhryzla som si nechty a potom som presla na vonkajsiu stranu prstov takze som obhryzla kozku takmer az do krvi. Otras. Takto spatne neviem cim to bolo spustene. Asi som bola take to nervoznejsie dieta. Inak som bola sikovna, mudra, mala som vela konickov, v skole vyborne vysledky takze nuda to nebola.
Mne nakoniec mama prelepovala prsty leukoplastom na noc, najhorsie to bolo pred s panim, ked som zaspavala, vtedy som sa do prstov/nechtov riadne pustila. Vtedy este ziadne specialne laky neboli a vlastne aj tak by nemohli na vonkajsiu stranu prstov.
My sme mali aj rozhovor doma, ale nic nepomahalo a to som b ola rozumne dievca. Vraj.

Prestala som potom sama, ale to uz dost neskoro, uz ako teenegarka ked som chcela mat pekne prsty, nechty a lakovat si a zacala som sa o seba starat.
Skus to podchytit co najskor.

timea7
19. aug 2015

@maslenka47 stres a túžba nemusí byť vôbec to isté 🙂

peneloppe
19. aug 2015

@maslenka47

To mas pravdu ze to upokojuje. Inak ja som si sem tam obhryzla nechty aj pocas VS pred tazkou skuskou. je to ozaj otrasny zlozvyk. A som toho schopna aj teraz v nejakej krizovej situacii. Niekto siahne po cigarete, po pohariku a ja hryziem nechty.

lavanta
autor
19. aug 2015

@zuzanakoc veru sa mi zda ze z ocnych po bokoch uz troska chyba 😒

lavanta
autor
19. aug 2015

@alinaxx a kolko ma rokov ? to ja som chcela ist aj k psychologicke, nech nieco nezanedbam chcem ich vychovat co najlepsie, budem to riesit...ale muz mi to zatrhol.... 😒 budem tam musiet ist potajme

lavanta
autor
19. aug 2015

@timea7 no...je energeticka a na svoj vek aj dost mudra podla mna, pozna vlajky, cisla pismena...stale nieco robi a vypytuje sa ...nezaujimaju ju hracky babiky ale veci skor dospelacke, a ako sa co povie v roznych jazykoch a pod.

lavanta
autor
19. aug 2015

@peneloppe a zuby zo skripania si mala v pohode ? 😅

lavanta
autor
19. aug 2015

musim zistit nejaku psychologicku na okoli, len dufam ze natrafim na dobru....

peneloppe
19. aug 2015

@lavanta
Ano v poriadku.

natalym
19. aug 2015

A ja si ohrýzam nechty, od detstva, veru. Prestala som si až keď som začala chodiť do práce, pracujem s veľa ľuďmi a pri robote sa mi dosť pozerajú na ruky. Je blbé ponúkať špičkový produkt a mať otrasné ruky. Keď mám nalakované neohrýzam, nesmiem ich mať krátke. Keď mám veľmi krátke a nenalakované a plus nejaká vypätá situácia hryziem ostotristo.
Mne pomohlo keď som si povedala, že taká pekná baba a také otrasné nechty. 😀 😀 😀

peneloppe
19. aug 2015

@natalym

Presne to som si aj ja hovorila. 😀 Ha ha

lavanta
autor
19. aug 2015

@natalym no len ona je este mala....nevadi jej to 😒

natalym
19. aug 2015

@lavanta Veď ani so mnou nikto nepohol, mama ma stále upozorňovala, dávala prsty do korenia, capla po ruke až sama som sa zastavila. Aj moja mladšia dcéra to robila, má 12 rokov, aj ja som jej capla po ruke aj zakričala na ňu. Sedela pri telke a ruky v ústach a v kuse. Potom si začala lakovať nechty a veru už to nerobí. Sama od seba.

lavanta
autor
19. aug 2015

@natalym tak pockam kym bude chciet byt pekna 😀 ale nie...objednam sa niekde, a potajomky ja mam taky vnutorny pocit ze to treba, aj to skripanie je nehorazne a kazdu noc....a ked sa zisti ze to neni psychickeho povodu budem spokojnesia....je velmi citlive dieta

natalym
19. aug 2015

@lavanta Treba to tak urobiť, treba dať na svoj vnútorný pocit, keď to tak cítiš tak to urob, veď za to nič nedáš. Ponúkne Ti iný pohľad na vec.

sardinka333
19. aug 2015

Kusanie nechtov nemusi hned znamenať že rodič potrebuje ist s dieťaťom ku psychologovi..dieťa je citlivejšie, skor sa ho ,,veci,, dotknu, preživa ich intenzivnejšie, skor podlieha sresu, proste ma lahšie podražditelnu nervovu sustavu a kludne može byť doma všetko ok. Je to v nom v jeho povahe a genetickej výbave.....ja si kušem nechty od detstva, niekedy vydržím dlhšie si nekusať a akonahle pride stres, nervy tak ,,idu dole,,...proste čo teraz budem koli tomu chodiť na ,,terapie,,? Ukludnuje ma to, je to sice blbosť, nechutné ale mám tento zlozvyk.
Psycholog može pomocť naučiť ako zvladať záťažové situácie, stres a presmerovať ,,tu energiu,, čo musí von nie na nechty ale inde. Ale je to vo vysledku viac menej neškodna neuroza - nepekná ale neškodná.

lavanta
autor
19. aug 2015

@sardinka333 ano, len tam je viac veci spojenych, a takisto ako hryzenie je noc co noc skripanie.....dieta je precitlivene, milujem ju a chcem vediet ci nepotrebuje nieco viac od nas co ani netusime....

hradnapani
19. aug 2015

@lavanta myslim, ze to velmi spravne citis a uvazujes. Drzim palce 🙂

natalym
19. aug 2015

@lavanta To škrípanie je blbé to treba riešiť, lebo aj zuby trpia. Ktosi mi hovoril, že na to dávajú takú protézku na noc, ktorá sa vkladá medzi zuby.

hradnapani
19. aug 2015

@natalym ta sa dava, len ak nepomoze relaxacia a ine vyrovnavanie sa so stresom. A myslim, ze k tomuto kroku pristupuju skor u dospelych, ktori uz maju zniceny chrup a problemy s celustami. Pre dieta by to bol asi stres. Ale ano, aj toto je cesta, ale ako posledne riesenie.