Ahojte maminky. Potrebujem radu, pripadne skusenost.
Nas syn nastupil ako 3,5r. do skolky na 4hodiny, nakolko ho potom beriem so starsim skolakom. Od sept.vsak odmieta jest obedy. Pani ucitelky skusali aj krmit, ale na protest si dal ruky pred usta. Skusali vraj z roznych stran ako nanho, ale bezvysledne. Ale ked mu nieco ulahodi, tak sladky druhy chod v piatky 🙂 Chcem podotknut, ze doma jedava sam a ako prvy, co je taky papkacik. Oblubuje hlavne ryzu s masom, tak sa cudujem, ze ho to v skolke nelaka.
Dakujem za kazdu radu.
nenutila by som ho, lebo sa to môze len zhorsit a môze ti zacat odmietat chodit do skôlky...zober si je tam len 4 hodiny, co nie je tak vela..ak odmieta, odhlas ho, nech neobeduje...moje deti tiez chodili len na kratko do skôlky, jedli doma..ale napr. Miska neskôr uz chcela jest s detmi, tak som jej obed zaplatila a v skôlke jedla...ine by bolo, keby je v skôlke cely den..
@bodka13 prvy tyzden bol "boj", ale iba rano, no odvtedy ide rad. Kamarata spomina iba Samka. Ucitelky hovorili, ze robi zle, teda nie priamo bitkou, ale reagoval skor vymyslanim, zaparanim...nezapajal sa do vianocneho programu a ked sme prisli na vystupenie, doviedli mi ho, ze on nebude s detmi vystupovat a ma sa pozerat. Tak mi to bolo dost luto. On je taky zivel, ale velmi sikovny v kresleni, pomahani.
@lukra tak možno je chyba niekde v prístupe pani učiteliek ,možno sa ho nesnažia vtiahnuť medzi deti -skúsila by som sa s nimi porozprávať,prečo robí zle=odstrkujú ho deti?či pri spore o nejakú hračku?....a to vyradenie z vianočného programu,radšej nekomentujem - mali ho nechať s deťmi a vysvetliť mu,že ak nemá náladu nemusí spievať ani tancovať-stačí,že bude pri nich sedieť/stáť 😉 ale sú to jeho kamaráti tak majú byť všetci spolu =príde mi to ako vyradenie z kolektívu a ťažko povedať,ako si to usporiada v hlávke taký drobec
@lukra Jednoznacne, z vlastnej skusenosti jest nebude... preco? Naco, ked potom pride domov a ma obed. Ak chces zmenu, urcite ho daj na cely den a zacne normalne obedovat. Poldenne pobyty su kvoli adaptacii a aby si zvykli rodicia - nie deti, tie sa popoludni chcu este pohrat s ostatnymi a neraz ani nechcu ist domov. Ked toto robi ako 3,5r a ustupujes mu, co bude robit o rok? Nechcem byt necitliva, ale aj vsetky ostatne veci, ktore pises suvisia prave s tym, ze je len chvilku v skolke, ani sa nestihne pohrat a deti ho potom medzi seba nebudu brat, pretoze dopoludnia su aj ine aktivity, nielen hra.
@bodka13 hm, asi bude namieste sa lepsie informovat. Doma sa uci delit s hrackou, vidim urcity posun v samostatnosti. S mladsou 2.r. sa spolu pohraju, aj pobiju, ale aj sa ospravedlni, opyta ci je jeho kamaratka, ci sa rozdeli. Zlati su.
Preto si myslim, ze nie je nezvladnutelny, len potrebuje pocit sudrznosti, chapania ho, inak je vzpurny.
@matozazzo poldenné pobyty v škôlke sú napr. aj pre deti,ktorých maminy sú na MD s mladším súrodencom(teda u nás sa to tak robí) ...a nemyslí,že by ho deti nemali brať medzi seba iba kvôli tomu že je tam len pol dňa....pri tých výchovno-vzdelávacích procesoch má učiteľka viac možností vtiahnuť dieťa do kolektívu ako pri popoludňajšom voľnom hraní,kde sa vlastne tvoria iba skupinky podľa sympatií a častokrát sú deti najmä v dedinských alebo menších škôlkach pospájané z viacerých tried do jednej a sú tam aj vekové rozdiely 😉
....nepostrehla som v čom @lukra ustupuje synovi 😕
@lukra tak nech v škôlke nejedáva. Nič. Ani sladké. A nech sa naje doma. Potrebuje si na škôlku ešte zvyknúť. Časom sa to zlepší a príde sám na to, že aj jemu bude lepšie, keď bude viac spolupracovať. To chce čas...presne ako si napísala, že potrebuje pocit súdržnosti. Keď on sám vycíti, že ho prijali medzi seba, tak sa bude cítiť lepšie a bude aj viac spolupracovať...Deti vedia veľa vycítiť, aj nie povedané...vedia vycítiť akúkoľvek formu antipatie, nesúdržnosti...takže to len chce čas kým si oni zvyknú na neho a urobia z neho rovnoprávneho člena kolektívu...zatiaľ ho asi ešte neprijali medzi seba...u nás to trvalo rok, kým moje dieťa prijali medzi seba.
@lukra práveže tie deti, čo chodia na 4 hodiny si podľa mňa na tom lepšie...už len preto, že sa môže najesť doma...poznám prípady detí, ktoré boli v škôlke celý deň a celý deň nič nejedli a niektoré poobede potom strašne boli nepokojné a strašne plakali...veľké trápenie to muselo byť pre ne.
@bodka13 si napisala presne nasu situaciu 😵
Nasa skolka ma dve triedy, maly a velky s predskolakmi. Kazda ma po 2ucitelky. Na jednu triedu je cez 20 deti a priberaju pocas roka dalsie s tym, ze mamicky na MD ich maju len doobeda. Tak isto aj cez prazdniny mi dieta nezoberu, co vzdy upozornia, ze nehrozi. Takto tu berie deticky z malej triedy 6 mamiciek na Md, vo velkej som neskumala kolko, ale taktiez to funguje.
@matozazzo ja som rada, ze mi dieta zobrali apon na 4h do skolky 🙂 chcela som aby vstupil do kolektivu. Co sa tyka vychovy, nemyslim, zeby sme ho rozmaznavali, ci ustupovali. Vsetko spravodlivym dielom.
U nas je vychova aj prisna ale s laskou, inak by nas deti "prevalcovali".
A co sa tyka popoludnia, tak aj tak deti idu po obede spinkat, najest sa a domov pokial su uz rodicia doma z prace.
@lukra nieco podobne riesila mamina dcerinej spoluziacky minuly rok. Podotykam v predskolskej triede. Proste si mala zmyslela, ze ak nebude jest, ze do skolky nebude musiet ist - jej mamina bola na materskej este s 2 detmi., riesila vsak kopec rodinnych problemov a mat doma o 1 dieta menej bola pre nu velka ulava. No a dievcatku sa proste po Vianocnych prazdninach do skolky nechcelo. Ona pre istotu nechcela v skolke jest ziadne jedlo, ani desiatu, ani olovrant, o obede ani nehovorim. Najedla sa az okolo 4 doma. Teda ranajkovala, o 4 jedla doma a neskor aj vecerala. Rodicia nepovolili, do skolky chodila a myslim, ze po 1,5 mesiaci to uplne preslo. V situacii, v akej bola vtedy jej rodina, by som ani ja nijako nepovolila, naozaj riesili velmi vazne problemy...
Mozno u vas to je tiez nejakym protestom proti skolke. Moj nazor - ak ho v skolke potrebujes mat, tak nech neje, od hladu nepomrie...podla mna ho to prejde, rovnako, ako to preslo dcerinu spoluziacku.
@simsalabim ja som cakala tie 4.mes.len platit zbytocne cca 20€ mesacne nechcem. Nebol by problem keby teda dali jedlo do obedara, ale tiez nesmu kvoli hygiene. A pritom tam chodi do obedara bravat sestricka od zubara...to by bola jednoduchsia forma a mozno by si zvykol na ine chute ako doma. 🙂
@lukra nerozumiem problému s hygienou ....však jedlo,ktoré si zaplatila a dajú ti ho do obedára je zdravotne nezávadné=malo by byť 🙂 a čo s ním urobíte doma,je tvoja vec-môžeš ho rovno vyhodiť,alebo zjesť ty ale nevidím dôvod aby si stravu,ktorú som zaplatila zjedol/zobral domov niekto iný (kuchárky,učiteľky) ...v školskej jedálni,keď som nestihla odhlásiť chalanov z obeda nám to vždy bez problémov nabalili a normy na hygienu v školských zariadeniach platia rovnako na celom Slovensku ....viem,že kvôli hygiene stopli nosenie domácej stravy do škôlky,možno to vo vašej škôlke zle pochopili 😉
...skús tam toto na nich použiť ...držím palce 🙂 švagriná robí v škôlke a bežne nabalia domov obed+olovrant,ak dieťa nechce jesť
@filomenka11 nemajú právo nevydať stravu,ktorú má zaplatenú=kúpenú ,tam nejde o žiaden strach ....sťažovala by som sa 😉
@lukra Nám tiež v škôlke vraveli, aby sme deťom nedávali jesť veľa na raňajky, lebo potom nechcú desiatovať a v škôlke. Lenže roky v škôlke ubehnú rýchlo a príde škola. Toto som si uvedomovala, takže raňajky som dieťaťu dávala a výdatné. Pre mňa bolo prvoradejšie, aby sa dieťa vôbec naučilo doma poriadne naraňajkovať a neodchádzať hladné z domu....aj za cenu, že v škôlke sa desiaty nedotklo. Pravdupovediac tie porcie na desiatu boli detské, malý kúštik chlebíka či vianočky a k tomu šálka mliečneho nápoja. Samozrejme, ak prišlo dieťa z domu bez raňajok tak zjedlo dve detské porcie na posedenie. Keď potom prišla školská dochádza nemali sme s raňajkami problém na rozdiel od iných detí v triede, ktoré raňajkujú až počas prvej, druhej, tretej prestávky v škole a do školy chodia hladné a tak potom často aj sú nepozorné na vyučovaní...potom niektorým rodičom je ťažko vysvetľovať, že pred odchodom do školy sa treba naraňajkovať, že to nie je nič nemožné pre dieťa...je to len otázka zvyku.
@lukra my sme nemali problém brávať obedy do obedára...často sme napríklad išli na vyšetrenie k lekárovi a na obed by sme sa už nestihli vrátiť, tak nám radšej pobalili obed aj s olovrantom do obedára...tiež som to robila hlavne kvôli tomu, aby si dieťa zvyklo na škôlkarske jedlá, pretože pre mňa bolo jednoduchšie navariť si doma a nezdržovať sa s nejakým obedárom...
@bodka13 no je to pravda. Asi si myslia, ze budem skumat stav jedla. No inak maska tam mal uzasne malo...
Ja som sa prilis nestarala o tie ich obmedzenia, ale je to fakt divne. A zvlast ked tam chodi ta sestricka kazdy den s obedarom..
No niekde tam je chyba 😒 s vydajom jedla. Niekedy by som rada mrkla, ako sa ten moj tam sprava a tak posudila.
@evabb35 ano, viem posudit podla najstarsieho druhacika. Tomu chystam vydatne ranajky, aby sa rozbehol do noveho dna syty, kedze v skole sa stane ze nestihs desiatovat. Pamatam casy, ze sme na chodbe chodili dokola po chodbe..oni su v malotriedke, priestorov menej, tak idu na cerstvy vzduch, na dvor. Tam nemaju klasicky zvoncek, zaciatku a konca hodiny a kolkokrat tahaju aj dlhsie.
@filomenka11 to je rozumne, vdaka. Nazbierala som zopar argumentov, tak si pozistujem. V podstate sa mozem dohodnut aj s veducou cez phone. Dam vediet 🙂
@svatava74 ahoj, no dohodla som sa s nimi...beriem ho o 11.15 domov, kedze on poobede nespava, mozem tuto moznost vyuzit a bravat ho. Stejne ked pojde do skoly ja budem este na materskej s najmladsou a neppanujem ho nechavat dlhsie. A sme spokojni vsetci 🙂
Pokial mas tu moznost byt doma a prevziat ho, kludne . Mna mrzelo, ze nema spolocne stolovanie s rovesnikmi(aspon desiatu ma). U Vas je zla kvalita jedla? V nasej som mala moznost vidiet a vyskusat 2x, celkom to uslo, len sa mi zda malo pestre, chyba zelenina, salaty z nej a casto sa opakuju jedla po sebe. (File na obed, dalsi den z file natierka na desiatu)
@lukra neviem ako je to tam zo stavou v statnej MS, ale doma a v jaslickach dostava prvotriednu stravu a sme po transfuzii, zelezo nam lieta atd....cize strava je zaklad pre mna....a ked vidim v TV tie polske afery a hyg pomery v skolskych a predskolskych jedalnach...no neviem neviem... 🙂
@svatava74 to verim, tie aferky z polskych vyrobkov su denne na pretrase. Aj ked sa v tych tycinkach naslo len neskodne mnozstvo, ale bolo...teras sa riesi maslo predavane v kauflande...prve co robim, pozeram vyrobcu.
Mali ste nejaky vazny zdr.problem? Strava vam je zrejme teraz prvorada. A pokial mas moznost byt doma a prestravovat zdravo dieta, je to na zvazenie.
bola by som najradsej keby mi dovolili taky rezim ako mate vy s malym.....radsej nech sa vyspi doma po dobrom obede.... 🙂
Este som zabudla...skusali par dni davat obed do obedara, aby sme navykli na ich stravu, ale uz sa nesmie viac kvoli hygiene. No a od januara odporucili nechodit na obedy, co ma mrzi, predsa je to spolocny ritual. Po porade s veducou kuchyne sa to da, tak skusime nacas takto.