Ahojte maminky. Tak nečakala som ze tu budem písať, no bohužiaľ. Synček sa veľmi tešil do škôlky. O škôlke hovoril už pred rokom, zobrala som ho par krát zo sebou keď som šla po synovca a veľmi sa mu tam páčilo. Celé letné prázdniny sa nemohol dočkať škôlky. Včera ráno s radosťou išiel do škôlky. No keď som po neho prišla stále mi hovoril ze chlapček sa mu nedal zahrať s nejakou hračkou. Ku večeru mi začal hovoriť ze ho chlapček bil. Dnes ráno s veľkým plačom ešte doma sme museli na dnešný deň škôlku prerušiť lebo neskutočny plač ze tam nechce ísť ze ho chlapček bije a dokonca sa mi v noci pocikal. Co doteraz neurobil. Nechodí do predškolskej ale do malej triedy. Co myslite ako pokračovať? Myslíte že naozaj to kvôli nejakému chlapčekovi alebo si to iba vymýšľa? Netuším ako to bude zajtra no mam už teraz strach ze tam vôbec nebude chcieť ísť. Prosím vás čo mám robiť?
@jarmila2010 mam ho nasilu cez velikanske rev a záchvaty ťahať do škôlky? Nechcel sa ani obliecť. No neviem akože podľa mňa mu tým tu škôlku znenávidím ešte viac. Viem o jednom chlapcovi ze je fakt hrozný, neviem sa vôbec správať nikde. V obchode rozhadzuje tovar po zemi. Na ulici si s ním rodina nevie dať rady. A veľmi som sa bála toho keď som zistila ze budu v jednej triede.
Autorka, v prvom rade zistiť od učiteľky, či ho tam nejaký chlapček skutočne bil a ako to bolo. Prosím, nepoľavuj hneď na začiatku a malého tam nos 🙏 Lebo potom si len sama sebe uškodíš a už ho tam nedostaneš. Začiatky sú kruté. Treba vydržať.
@lucyk1992 ja nechcem poľaviť, ale ako som písala, on sa nepocikaval a zrazu ano
Najprv zistit od ucitelky co sa stalo. Ono jasne ze ked su deti v novom prostredi kazde chce vsetko. A je mozne ze chceli obaja nejake auticko alebo co tak ho ten druhy strkol alebo co.
To ale ze ho budes nechavat doma iba posuvas jeho adaptaciu na neskor. Ta trva par tyzdnov. Pripadne ho nedaj vobeca das ho o rok.
Mala si s nim ist do skolky, ze opytate sa pani ucitelky, spytat sa. Povedat synovi ze ak mu niekto bude robit zle, tak povie jej, ona je tam na to aby to vyriesila.
Teraz su deti nerovzne, jemu sa nemusleo pacit nieco uplne ine : napr. deti tam robili cirkus, nepoznaju sa = nechcu sa spolu hrat, placu, a bitky su skro podla mna take, ze si nechcu pozicat nieco a natahuju sa o to, odstrcia jeden druheho. Syna treba naucit aj to, ze nie kazdy mu musi nieco POZICAT, a nie vzdy musi to co chce dost. Ked sa chlapec dohra s tym, tak si to pojde zobrat on.
je to nove aj pr eneho, lebo zrazu netancuje nikto len okolo neho (a to pre vacsinu deti novych v kolektive).
Takto si ukazala slabinu a do skolky, ho budes tahat na silu dlho. Bude veidet ze staci robit cirkus, nechciet sa obliect... a do skolky nepojde. Ja si pamatam ze kamaratka nasej malej, prisla s ockom do skolky, v pyzame :D lebo sa odmietala prezliect... tak u zobral na ruky, odviezol do skolky a bolo, tam sa rychlo obliekla.
autorka...prave preto popros ucitelku,aby na syna dohliadla...nikto urcite nechce,aby mu bolo v skolke zle...ako je pisane vyssie..zaciatky v skolke su u velkej casti deti tazke...
Autorka, to je všetko zo stresu. Nové prostredie, nové učiteľky, deti... Vydržte aspoň 2 týždne 🙏 porozprávaj sa s učiteľkami ako to bolo, ale hlavne ho nenechávaj doma. Lebo on teraz zistí, že ráno stačí spraviť cirkus a ty ho tam jednoducho nedáš a postupne sa to bude len zhoršovať 😔 tie začiatky sa musia prekonať, nech sú akokoľvek ťažké. Potom sa to bude už iba zlepšovať 🙂
Teraz sa cítim hrozne fakt..
nie si jedina...vela z nas si niecim podobnym preslo...syn vsetko zvladol bez placu,ale s dcerou sme mali dlho problem..doteraz je na mna velmi naviazana a to je,uz piatacka...ona plakala v triede a ja po ceste domov...drzim palce,aby ste to zvladli,co najskor...
Ale nie, vôbec sa nemusíš cítiť hrozne ❤️ si milujúca mamina a chceš pre synčeka len to najlepšie 🙏 Škôlka je nová etapa života a to, čo teraz vypadá strašidelne, časom prejde, uvidíš. Všetci by sme chceli mať také deti, čo idú do škôlky hneď prvý deň s úsmevom. Ale tak to bohužiaľ nefunguje. Nie si v tom sama ❤️
@jarmila2010 zacne vyuzivat??? Tak male dieta??? Inak si v poriadku?
@autorka ak mas moznost ostat s nim doma, tak nevidim dovod mu sposobovat zbytocny stres. Pojde, ked bude prirpraveny. Evidentne nie je.
@mamamasama myslim,ze uplne...ty si svoju agresiu skus drzat na uzde😉milujuca agresivna mamicka 😀
presne tak, ked budes robit to, co chce on a prestanes ho do skolky nosit len preto, ze bude plakat, tak to bude neskor pekne krasne vyuzivat. a to nie je dobre ani pre teba ani prenho.
@jarmila2010 prepáč, ale nedokážem. Odporúčam prečítať nejakú knihu od Gabora Mate ohladom takto malych deti. Ako môžeš také niečo napísať? Existuje také obrovské množstvo kníh o psychomotorickom vývoji dieťaťa a poniektoré si stále myslíte, že deti s vami manipulujú???
@mamamasama po prvom dni nezistíš, či je pripravený, alebo nie. Keby to všetky maminy vzdali hneď takto na začiatku, tak do škôlky nechodí 90% detí. Učiteľky samé zistia, či je dieťa pripravené, alebo nie (nechce papať, piť, nespolupracuje, plače). Určite by maminu s tým oboznámiili, že je potrebné prerušenie, prípadne odklad. Adaptácia trvá aj 3 mesiace.
@lucyk1992 dôležité je, či ho autorka musí do škôlky dávať. Ak nie, tak prečo ho vystavovať takému stresu? Prečo nepočkať, kým nebude pripravený?
@mamamasama ano presne tak "male dieta" ;) to bude vyuzivat a skusat, presne je v tom veku... vie ze preslo to raz, bude skusat znovu. A ak je tam nejaky realny problem, ktory dietatu vadi, tak nie sa chovat doma pod postel, ale vyriesit to treba.
Niektore deti by tymto pristupom NIKDY neboli pripravene. ANi na skolu :D ani na zivot. Do dnes mas umrnacnych aj dospelych pri mamulke v detskej.. aj 30tnikov :D Tiez neboli nikdy pripraveni odist.
Ale tak, kazdy mame nejaky nazor, zime podla toho :D
Podľa mňa si mu mala povedať že pôjdete tam ráno povedať to pani učiteľke. Možno by poľavil a išiel, keby vie že sa to ide riesitna dať do poriadku. Ty by si rovno ráno sa na to opýtala a teda že či by mohla si viac toho chlapčeka všímať. Lebo že nechápeš tomu čo sa stalo.
Skús teda mu to tak povedať a ráno tam pôjdete to vyriešiť. Držím palce.
@mamamasama ja som za, aby minimálne tie 2 týždne vydržala. Učiteľky jej určite povedia aj sami, ak niečo nebude v poriadku a navrhnú odklad. Prečo by to mala ona sama vzdať hneď prvý deň?
Ty hovoríš, že prečo ho vystavovať takému stresu.. Ja zase hovorím opačne. Prečo ho oberať o nových kamarátov, skúsenosti, veľa úžasných zážitkov, čo ho v škôlke čaká? 🙂
@simca06022011 woooow 😳😳😳 to si naozaj myslíš, že ak tvojmu dieťaťu poskytneš bezpečie, miesto stresu a skúsiš s ním škôlku neskôr, tak urobíš horšiu vec? Videla si niekedy videá od "Deti jsou taki lidi?" Ako sa takéto "banálne" traumy s tebou môžu ťahať až do dospelosti? Deti s nami nemanipulujú. Mám 3.
@lucyk1992 neviem, či mal až tak pekný zážitok, ak sa začal opäť pocikávať. Zážitky môže mať aj na krúžkoch, takisto aj kamarátov. Ja som takto dala odklad prvému. Šiel do škôlky neskôr. Chodili sme miesto toho na plávanie, korčuľovanie, gymnastiku, angličtinu. On bol spokojný,ja tiež, plus sa veľa naučil. Bez plaču a stresu.
@simca06022011 ja neviem,co by podaktore robili,keby museli davat do skolky rocne deti ako je je inde vo svete,kedze materska je,len 4,7,9mesiacov?alebo do skoly vo veku 5rokov...
@jarmila2010 tak by ich tam dali. Celý čas sa pýtam, aké má autorka možnosti. Je rozdiel ak musíš dieťa do škôlky dať a ak nemusíš.
@mamamasama hlavne si zacala urazat...navrhli sme jej sposob a aj zo svojich skusenosti...
@jarmila2010 veľmi pekný spôsob, naozaj 🤦🏻♀️
@mamamasama vidim,ze citat s porozumenim ti robi problem...navrhli sme dieta ukludnit a ponuknut mu pomoc tym,ze sa o probleme porozprava s ucitelkou...
@mamamasama v poriadku. Ja nie som proti, aby mali deti odklad, pokiaľ to ozaj nezvládajú. Ale to po prvom dni skutočne nezistíš....
Synovi vysvetli, ze chlapec sa nepekne spraval a ma to povedat ucitelke, ktora to ma riesit. Potom mu povedz, ze idete do skolky a poviete ucitelke, co sa stalo a ucitelka to vyriesi. Niekedy staci, ze dieta vidi, ze ako rodic za neho "bojujes" a riesis to.
U nas bol v lete problem, lebo chlapec hovoril synovi, ze je hlupucky. Doma rev, on nebude chodit so skolky. Zistili sme problem, pred skolkou sme odchytili ucitelku, ze ten chlapec ma teraz take "obdobie" a hovori to vsetkym. Akoze WTF? On ma obdobie a ja mam doma rev a denno - denne presviedcanie, ze to vyriesime. Od toho dna sa vsetko zazracne vyriesilo.
@lucyk1992 ak sa opäť začal pomočovať? To nie je dostatočný stres po prvom dni? Lepšie je nechať ho takto týždeň a potom zistiť, že to nie je cesta?
@autorka myslím, že každá mama pozná svoje dieťatko najlepšie a vnútorne sama cíti, čo má urobiť. Nechoď proti sebe a proti svojmu dieťatku, len preto, že ti niekto vraví, že je to nesprávne. Počúvaj hlavne seba.
Tieto situacie treba riesit tak, ze sa porozpravas s ucitelkou, nie tak, ze nechavas dieta doma..
nenechavaj ho doma,ked place,lebo to moze vyuzivat aj neskor a bude to,este horsie...ukludni ho a prislub mu pomoc,ze sa porozpravas s pani ucitelkou,nech syna viac odsleduje ako vychadza s detmi...ci mu naozaj nejake dieta neublizuje...