Ahojte, dnes nám psychologicka povedala, že odporúča odklad pre nášho predskoláka.
Som z toho v šoku, nakoľko ešte v januári povedala, že odklad asi nebude nutný. Som smutná a mrzí ma to. Už v 2,5 roku som musela ísť do práce, bol v Jasliach, (1. Kolektív), potom v 3 rokoch šiel do klasickej škôlky (2.kolektiv), potom sme sa presťahovali, postavili dom, teda je v inej škôlke (3 kolektiv), teraz ma kamarátov veľa, o všetkých príde, pôjde do 4.kolketívu. cítim sa ako hrozna mama, že toto musí zažívať. Plus od 1,5 roku nevie cez deň zaspať, cez obedný spánok pozerá do blba, aj to ma mrzí a o rok dlhšie tak bude...
Prosím o akékoľvek povzbudenie, lebo mu je vážne smutno...
Plus, googlila som ale nenasla som - je ešte vôbec možné mu dať odklad, keď už sme boli na zápise a zapísali ho do školy?
Ďakujem
@juliasb Aky dovod uviedla psychologicka?
Ja by som k otázkam predo mnou ešte pridala dve - koľkokrát bol u psychologičky a ako dlho s ňou bol? Čo na neho hovoria učiteľky v škôlke - zdá sa im pomalší a nevyzretejší?
Veď ty nemusíš súhlasiť s odkladom, to je len ich odporúčanie
Išla by som ešte na testovanie k inej psychologické a porozprávala by som sa aj s učiteľkami v škôlke ako ho vidia oni
Čo ti uviedla ako dôvod odkladu?
No a aky dovod?Neda sa na tom do septembra popravovat?
na zapis sa ist musi, ked je predskolak... takze vobec nevadi, ze ho uz absolvovat a nakoniec bude mat odklad... moja dcera dostala odklad vlani... ale na tom sme sa zhodli ja, ucitelky zo skolky, psychologicka, logopedicka... takze ja, uz ked sme isli na zapis do skoly, tak som vedela, ze do skoly nepojde... teraz, ked isla na zapis po roku, bola uplne ina... ona ten rok potrebovala
@kaktusik007
@dskjhfdlkdjhl
@uriva
Ďakujem za upozornenie, toto som zabudla napísať.
Psychologicku som vyhľadala sama, lebo mi učiteľky často hovorili, že strašne škaredo kreslí. Kreslila som s ním každý deň 10-15 minút, ale nepomohlo to nič. Učiteľky sa tiež sťažujú na správanie (priznávam, je zle a snažíme sa, naozaj asi neexistuje nič co sme ešte neskúsili)
Okrem toho je uzkostný, ma Tourettov syndróm (ale veľmi slabé priznaky).
Psychologicka s nami strávila 3x hodinu, dala mu hocijaké úlohy a povedala ze grafomotorika strašne strašne zle
A ešte som zabudla napísať, že je augustový
Môj malý bratranec mal odklad, bol ešte príliš hravý, nespolupracoval v škôlke ako iné deti. Neviem síce, ako to bral, ale odklad mu veľmi pomohol, za ten rok už bol pripravený na školu.
@juliasb pre mna to ze skaredo kresli nie je dovodom na to, aby chodil este rok do skolky. Ucitelky na zapise vraveli co?
@elmivelmi Súhlasím. Inak ja som učiteľka a na tých deťoch to je v drvivej väčšine prípadov vidieť, na druhom stupni, že tí, čo sú "letné deti" sú proste pomalší. Sú aj výnimky, väčšinou dievčatá, ale málo. Ak je tam toho takto viac a zhodli ste sa aj s učiteľkami z MŠ, tak ho radšej nechať ešte rok. On si kamarátov nájde. Ale kreslenie mi tiež nepríde ako smerodatný dôvod, moje dieťa tiež odmietalo kresliť a v pohode(do prvej triedy nakreslil fakt že "dvadsať" obrázkov, proste ho to nebavilo).
@juliasb moji synovia nekreslili vobec, pismo bolo strasne, dodnes nevedia drzat pero v ruke. Starsi skoncil VS s cervenym diplomom, mladsi konci 8 rocne gymnazium. Takze v kresleni by problem byt nemal, ak nebudes vyzadovat bezchybne pismo...
V ostatnom sa vyjadrit neviem. Ak vidis svojho syna objektivne, dokazes aj sama posudit, ci skolu zvladne.
nakoniec najviac problemov moze byt s tym spravanim, tam nemusi uplne pomoct ani rok odkladu.
Ja mam augustoveho syna, bol uplne zrely, sikovny, vyborny v reci, motorike, nadherne kreslil. pokojny a sustredeny. Proste tip top ..v skolke mu odporucili nastup do skoly, aj testovanim v skolke presiel vyborne. Cital od 4,5 roka. V 5,5 rokoch pisal kratke pribehy dvojjazycne - biling. dieta.
najpriek tomu ako najmladsi v triede v skole to nemal prve roky lahke. Skola bola prenho unavujuca, predsa bavit sa v skolke na skolu pisanim, doma si v ramci chcenia a zabavy citat stary slabikar - je nieco ine ako byt sustredeny v kuse 5-6 hodin sediac na vyucovani, plus pisanie uloh po skole. Bezne prvy rok po prichode domov doslova odkvecol v predsieni a tam zaspal obuty s taskou na chrbte 😲
Takze rok dva mu trvalo, kym si jeho telo i psychika zvykla. A to ako hovorim, nemal ziaden viditelny problem, "len" ten maly vek. Teraz je uz siestak a vsetko OK.
Takze ja by som vo vasom pripade ten odklad dala, popracovala na nedostatkoch-- netreba s nim nasilu doma "kreslit" ked ho to nebavi, jemna motorika ruky sa da precvicovat aj inak,... navliekanie velkych koralok, triedenie drobnych predmetov, praca s nastrojmi ako klieste, sktrutkovac atd. /samozrejme pod dozorom a bezpecne nastroje hoci detske/
akoze tu uplne zakladnu a zasadnu informaciu a vlastne pricinu asi vsetkych problemov-ze ma Tourettov syndrom, si napisala neskor a len "na okraj".
Tu by som jednoznacne spolupracovala so specialstami, doverovala im, a mali by ste sa vsetci pokusit vyuzit tento rok na to, aby jeho nastup na rok do skoly bol co najmenej problemovy.
O kreslenie tu absolutne nejde.
Neotvaraju niekde blízko prípravný ročník v skole? To je najvhodnejšie v tomto pripade
@kaktusik007 ono ani tak nejde o kreslenie ako to, že úroveň kreslenia súvisí s jemnou motorikou a myslením.. to znamená, že môže mať problém s písaním, ľahšie sa unaví a pod... a naozaj je veľa testov, ktorými sa dá tá úroveň zistiť.. napr. 6 ročné dieťa musí nakresliť postavu takto a takto.. ak to nedokáže, je niekde problém... to nie je len že nevie kresliť..
@autorka tiež som učiteľka v MŠ a ak psychologička odporúča odklad, radšej by som ju poslúchla, predsa je len odborníčka.. to, že pôjde do školy aj napriek tomu, že nie je pripravený lebo si ty sklamaná, môžeš ovplyvniť jeho úspechy v škole, ktoré sa s ním ponesú ďalej..
mala som jedno dieťa, ktorého rodičia tiež tak zmýšľali ale nakoniec zvolili odklad... dieťa sa do kolektívu začlení veľmi rýchlo a určite nebude jediný s odkladom.. ani dokonca nikde nepíšeš, žeby mal problém v kolektíve
ale ten odklad nie je ziadna hanba. Teraz je v najlepsom zaujme rozhodnut, co je pre neho najlepsie. Ked by boli aj ucitelky za odklad, tak by som sa asi priklonila. Kreslenie vypoveda velmi vela o pripravenosti dietata. Niekedy je ten odklad najlepsie rozhodnutie, aby ste sa nevytrapili potom v skole. Ak nema problem s kolektivom, tak si najde novych kamosov, zazili sme to dvakrat a nebol problem.
spytaj sa ucitelky v škôlke,oni su predsa s tým dieťaťom každý deň
@juliasb ahojko z toho co si napisala treba zvazit ak date odklad (je dobrovolny) ci je dieta schopne 4x45 min. sústredene pracovat na stolicke. ak tito dokaze daj do skoly, ak nie daj odklad o kanaratov nepride, cez prestavky v skole, v druzine sa s nimi bude stretavat. treba zvazit co je 0re jeho vzdelavanie najlepsie. inak s touretovym sy. ma narok na odklad a aj asistenta. neviem ci ta grafimotorika (kreslenie) nesuvisi so sy. vtedy je jedno ci nastupi teraz ci o rok. moze mat ulavy. naor. pisat tlacenym pismom a netrapit sa pisanym. kludne napis ip ak ta nieco zaujima.
@beata_k Neviem, nie som psychológ, ale učiteľ. Ale proste im na druhom stupni ide akoby pomalšie logika, neviem to povedať, ale vidím to a keď sa spýtam na narodky alebo pozriem, tak sú letné. Lebo, logicky - máš januárové dieťa a o júlové - ten polrok ti proste musí spraviť niečo s "dozretím" mozgu. Ale u chlapcov je to vidieť úplne dokonale. Akože nemám na to výskum ani nič, len prax a učenie, ale je to zaujímavé, že keď šli "letné deti" skôr, tak majú také akoby pomalšie myslenie/logické procesy/spájanie vecí. Ale to je fakt môj názor a pozorovanie za xy rokov v školstve, to by musela byť riadne veľká vzorka, aby to malo efekt a riadne závery. A výnimky sa nájdu vždy a všade.
@juliasb no tak v prvom rade odklad už neexistuje. Dieťaťu môžu odporúčať opakovat, predĺžiť predprimárne vzdelávanie, na čo však potrebuju od Teba podpísaný informovaný suhlas (teda od oboch rodičov). Vyjadrenie dá ešte aj riaditeľka MŠ. Nič to však nemení na tom, že pokial s tým nesúhlasíš, nepodpíšem IS, a teda normálne nastúpi do školy. Poznas svoje dieťa, poraď sa s učiteľkami v MŠ. Psychologicka, aj jed je odborníkom, žánru polhodinku (v lepšom prípade) dieťa nespozná dostatočne, pre dieťa je to cudzi človek, s ktorým má zrazu spolupracovať, odpovedať….takze hlavu hore, žiadna tragédia sa nekoná! Drzim palce nech sa rozhodnete správne!
@juliasb tak pozerám, že najpodstatnejšie info si napísala až neskôr. Na Tvojim mieste neuvažujem odklad, hladam školu, kde majú sakra dobrý inkluzivny tím ludi, školského psychológa a ešte lepšieho špeciálneho pedagóga. Je jasné, že bude integrovaný, tak nech má pomoc, ktorá mu v škole pomôže sa začleniť. Osobne si myslím, že pokial má prejavy PS, TS… zmeny mu nebudú robiť velmi dobre.
@juliasb preco si riesila psychologicku kvoli odkladu? je spomaleny, tazko rozprava, neovlada zakladne veci? Nie je mentalne na urovni vrstovnikov?