Ahojte mamičky. Môj syn bude mať v 17.augusta 6 rokov a neprešiel depistážou. Vraj nie je zrelý na školu. Čo som aj dosť bola zaskočená, vie všetky písmenká, dokonca už aj spája slová, vie prečítať, spočítať jednoduché príklady do 10. No skrátka....
Na odporúčanie psychologičky som mu začala vybavovať odklad co sa aj úspešne podarilo. Hoci stále s tým nie som nejako vnútorne stotoznena. Ide aj o to ze uz teraz môj syn výškovo a vahovo ďaleko presahuje vek 6 rokov. Aktuálne ma 133 cm a 31 kg. Bojím sa ze o rok ak narastie 5 cm ze sa mu budú v škole smiať aký je veľký a tučný. Ze bude z neho outsider. Možno si poviete ze riešim blbosti ale ja si to nesiem od základnej školy celý život. Nastúpila som normálne v 6.rokoch a bola som najvyššia a najťažšia. A neustále nejaké posmešky.
Preto sa chcem spýtať mamičiek najmä chlapcov ktorí mali v škole odklad a nastupovali ako 7 roční, koľko vážili a merali ich deti a ci s tým mali v škole nejaký problém.
Pripadne ci si myslíte že by som mala ešte poriesit ten odklad a skúsiť ho dat ešte do školy. Škola rozhodnutie zo škôlky ešte nemá. Je tam riadne zapísaný len tam majú poznačené ze nenastúpi. Dakujem
Veď stále môžeš ísť k nej psychologické Do CPPaP a požiadať o testy. To čo napíše 1 psychologicka nemusí brat ako rozsudok smrti
Čo hovoria učiteľky v MS? Oni ho ako vidia?
Ved ked nechces dat odklad, nemusis. Moja tiez dostala papier a odklad som nedala
Urcite by som isla na konzultaciu k dalsej psychologicke, ked mas pocit, ze syn je mentalne a fyzicky zrely, rozhodnutie by malo byt na tebe. Poznas si dieta lepsie ako ona, co vidi dieta prvy raz v zivote. Co sa tyka tej vysky tak mas uplnu pravdu, uz teraz je strasne vysoky a do dalsieho roka rataj minimalne +6cm a to je este ten mensi vzrast v tomto veku co deti rastu... moj mal odklad - 109cm na 6 rokov, 115 na 7 rokov - takze ani nahodou nikde nevycnieval, je junovy, porucha kratkodobej pamate, strasna motorika, neobsedel, o cislach a pismenach ani nesnival, v zivote nedrzal ceruzku a nekreslil (lebo proste tvrdohlavec), plus bol do 4roch rokov hluchy, tak sme len dobiehali slovnu zasobu. Takze u nas nebolo o com. My este aj teraz tento rok ako je prvak hodne bojujeme. Rozhodni sa podla vnutorneho pocitu, tak je to vzdy najlepsie.
rozhodnutie je na rodicoch, to co napisala psychologicka nie je dolezite, lebo tvoj syn splna zakladnu podmienku - narodil sa do 31.8, psychologicka sa moze postavit aj na hlavu, pokial vy sa rozhodnete dat ho do skoly tak ho dajte, ale dala by som do skoly co najskor vediet, zavolaj riaditelke, kvoli poctom deti, aby s nim do prveho rocnika ratali, pretoze aj v prvackych triedach moze byt len obmedzeny pocet deti.....
ona je teraz moda psychologiciek a rodicov letne deti nedavat do skoly, vraj kvoli tomu ze nie su zrele, lebo budu mat o rok starsich spoluziakov.....
volaj do skoly, ze si sa rozhodla ho dat, nech s nim rataju. Zbytocne bue dalsi rok v skolke, nasa septembrova isla skor do skoly, lebo v skolke sa nudila, pripravena bola, zo zakona ho musia zobrat, slovo psychologicky je len "odporucacie"
môj je júlový a je dosť vysoký .... raz písal pravou raz ľavou rukou, vôbec nechcel kresliť a tak som sa rozhodla ísť s ním vo vlastnom záujme na testy.... neprešiel, vraj nie je zrelý na školu a určite mi ho zo školy po mesiaci vrátia..... boli sme na zápise ten v pohode zvládol, dokonca lepšie ako spolužiaci zo škôlky... učiteľky v MŠ tiež nevideli dôvod na odklad... a hlavne on sa do školy veľmi tešil... tak som to riskla a dala ho.... a dobre som urobila.... prvý mesiac sme nabehovali na systém tak sme sa spolu učili, no po mesiaci zvládal všetko sám... chcel aj do ZUŠ no tú som pre obavy, ako bude zvládať školu v 1.ročníku nedala.... v druhom už nastúpil aj do ZUŠ a v pohode to zvláda.... učí sa rád a zo spolužiakov zo škôlky má aj najlepšie známky....ty si ho poznáš a keď už pozná všetky písmenka a ráta ja by som ho dala už do školy....
ak pozná písmenká a vie počítať jednoduché príklady daj ho do školy, možno sa mu budeš musieť viac venovať, ale do septembra je ešte ďaleko, ešte sa môže posunúť
ja som dala svojho predčasne a neľutujem, tiež je najvyšší zo všetkých v triede, hoci je skoro o rok mladší od ostatných, aj keď moje rozhodnutie nebolo spojené s jeho výškou... neboj sa školy, určite to zvládnete (škôlka ho nikam neposunie a akurát stratí ten drive učiť sa)
Ty sa nemusis riadit odporucanim. Normalne ho daj do skoly. A ze sa bojis,ze bude tucny a budu sa mu smiat? Na to je lahka pomoc. Neprekrmovat, zdravo sa stravovat, vylucit sladke vody a pohyb.
Nie si povinna odklad prijat. Co uviedli ako problem?
Mam kamaratku, ktorej syn je tiez je velky. Ale aj rodicia su, s tym nic nenarobis. On je marcovi a po depistazi mu navrhli odklad. Neakceptovali ho, chlapec isiel do skoly a uplne v pohode sa uci. Do skoly su este 3 mesiace a to je dlha doba. Skolka mu uz nema co ponuknut.
@stanulienkat na tu vysku nie je tucny. Je len proste velky.
skúsila by som ešte inú psychologičku.
My sme mali tiež depistáž a záver psychologičky, že ona navrhuje odklad pre mojho syna. Pozerala som na nu ako na zjavenie. Syn od 2 rokov poznal písmená, čísla, geometrické tvary, v 5 rokoch počítal príklady s prechodom cez desiatku len tak z hlavy, atd. a ona že odklad? Som ho dala normálne do školy, ešte sme išli k inej psychologičke na testy a tá mi povedala, že odklad v žiadnom prípade, že je nadpriemerne inteligentný a dala by ho do školy pre nadané deti.
Moj syn je augustový a mal odklad, nechala som ho o rok dlhsie v skolke a nelutujem. Bol bol šikovný, logické myslenie neskutočne ale emočne nebol pripravený na školu. Písať a počítať sa naučí každý (aj opica) ale treba porozmýšľať či to dieťa zvládne tlak, stres a zodpovednosť. Ci nebude trpieť tým, že bude pomalšie a bude myslieť, že je hlúpe a podobne. Nič dieťaťu neujde keď nastúpi o rok neskôr, bude viace sebavedomé.
@83lenka83 ano - ale voci tym detom cerstvo 6 rocnym a to dieta trebars 7,5 rocne s odkladom je to riadne nefer... treba aj toto zohladnovat, to sa potom nema citit blbo? Vsak hlavne, nech exceluje to starsie...ked mladsie nema sancu, je jasne, ze motorika, fyzicka zdadnost, to dozrieva aj vekom...deti by odklad nemali dostavat, skor podporu pocas ucebneho procesu, asistentov, mensie triedy, vo vela krajinach odklad ani mozny nie je, ide sa proste podla veku...ved deti su rozne, aj emocne, niektore nebudu zrele ani v stvrtej triede a bude fnukanie nad ulohami a problemy zo stresom... ale to proste je normalne. A to vravim ako mamina dietata s odkladom, ale my sme mali proste zdravotne a motoricke problemy, nedalo sa to, to co sa podla teba nauci aj opica, ani to by v tom veku proste nedal.
Syn je na tom takmer rovnako, v oktobri bude mat 7, meria 130 cm a vazi 30 kg. Kedze ma naruseny vyvin reci, davam ho namiesto odkladu do pripravneho rocnika ZS pre deti s narusenou komunikacnou schopnostou (tiez pozna abecedu, cita aj slova, scituje a odcituje do 20...ale ma ine problemy, ktore musime dotiahnut). Do 1. rocnika pojde do beznej ZS uz skoro 8-rocny. Uz teraz je o hlavu vyssi od rovesnikov...Ale neriesim to, u chlapcov to nevidim ako velky problem, skor vyhodu. Tucny nie je, takze vysmievat sa mu z tohto dovodu nebudu. Dcera isla do skoly na cas a tiez bola najvyssia z triedy, teraz v 6. rocniku uz prerastla aj vacsinu uciteliek. Posmesky si obcas uzije, ale doma sa o tom vela rozpravame a davame jej navody, ako reagovat na blbe reci. Uistujeme ju, ze dolezite su ine hodnoty ako vyska a snazime sa jej ukazat vyhody vysokych ludi...Ved uvidite, mozno ziadny problem ani nebude. Netreba sa dopredu stresovat vecami, ktore sa mozno ani nestanu. Ak nesuhlasite s odporucanim psychologicky, mozete si dat syna vysetrit aj inde pre objektivny pohlad na vec. Ake dovody nezrelosti v sprave uviedla psychologicka? Lebo nie vzdy je to inteligencii a o tom, co dieta zvlada, ale aj o tom, ci je zrele po socialnej a emocionalnej stranke.
Dieťa si povinná zapísať do školy ak do 31.8 toho roku v ktorom nastupuje dosiahne 6 rokov. Ak odklad potrebuje, tak mi ho daj, ale ak nie, tak ho daj do školy. Za augustové deti rozhoduje rodič nie psychológ.
@stanulienkat nerada to hovorím, ale deti sa smejú aj deťom ktoré nie sú tučné, len robustné. Zas pri tej výške nemôžeš čakať, že bude chlapec ako palička. A aj v tom prípade si budú uťahovať že je z kade ruka- z kade noha
Na vyzore pri odklade nezalezi, ucila som prvakov podobne vysoky a este aj tazsi, neriesili vahu medzi sebou, ano je ocividne syncek sikovny, ono zas otazka, ci sa vie aj sustredit na pracu, alebo skusit inu psychologicku, ono rozhoduje o tom viacmenej rodic, ked sa na zs nebude pozdavat ucitelke pocas roka sama ho odporuci s vasim suhlasom na vysetrenie...psycholog da potom odporucania ako dalej....
Ahoj my sme toto tiež túto jar riešili.Nas syn bude mať 6 rokov koncom jula ešte len. V škôlke aj po telefonickom rozhovore CPPPAP odporucili odklad,logo povedala že určite škola,v CPPPAP bol v apríli na testoch a povedali že je extrémne šikovný,že odklad sa nekoná.tiez som mala z toho či dať/či nedať, predsalen tieto letné deti sa vraj nesústredia atď ale náš syn už číta, píše počíta do 100 a neviem si predstaviť čo by bolo s ním keby ešte rok ostal v škôlke.
Ahoj, no ja by som zvazila i psychicku stranku dietata. Byt najmladsi moze byt problem i vo vyssich rocnikoch. Vedomosti nie su vsetko. Tiez mam pocit, ze je rozdiel, ked ma dieta starsieho surodenca, vtedy mozno az tak odklad nepotrebuje ako ten najstarsi. Vysku / vyzor by som neriesila. Zdrava strava, pohyb, mozno pohybovy kruzok. Ja som bola najvyssia este i na stuzkovej. Vo vedlajsej triede boli vyssi chalani, u nas nie. Pozerajte sa na to ako vyhodu 🙂
Toto teraz riešila moja sestra s tým ze ju chcela dať do školy skôr v októbri bude mať 6..neprešla s tým ze nieje zrelá.. Dala si ale vypracovať u inej psychologicky ešte raz ten test zrelosti s tam prešla.. Ta druha hovorí ze nechápe prečo predtým neprešla.. Inak vraj ten posudok je len pre rodičov teda ze deti ktoré nemajú ešte 6 tak sa ten test do úvahy berie ale vraj deti ktoré už mali 6 a neprešli testom tak vraj do školy môžu že je to len odporúčanie pre rodičov.. Inak mam sestrnicu a kamarátku ktoré majú prvakou nosia veci pre 8-10 ročných chlapcov majú skoro 40kg a teda najvyšší v triede niesu