Odklad do základnej školy

darinamandarina
4. jún 2021

Dobry den, riesil tu niekto odklad do ZS, avsak chodil do nestatnej MS, ktora bola OZ (tym padom nemaju v paciatke statny znak)..... Od sept. Je dieta riadne zapisane do statnej MS, ale bude mat individualne vzdelavanie, aby mohlo chodit do nestatnej. Statna skolka mu toto rozhodnutie o odklade nevie vydat, nakolko ho doteraz neevidovala. Podla zákona na rozhodnuti musi byt okruhla peciatka so statnym znakom..... Uznali niekomu z vas aj peciatku bez znaku?
Vdaka

nelca84
4. jún 2021

@darinamandarina neviem o tom, ze by skolka vydavala rozhodnutie o odklade skolskej dochadzky. Treba sa objedna do CPPP na posudenie skolskej zrelosti a oni ti daju vyjadrenie.

anjelicek26
4. jún 2021

Treba ist do CPPP a tam ti daju aj odporucanie na odklad skolskej dochadzky (ak bude potrebny)

mogaa
4. jún 2021

ako hovoria dievčatá, o odklade nástupu do ZŠ nerozhoduje škôlka, ale ale špeciálny psycholog ktorý zhodnotí či je dieťa zrelé na nástup do školy.....

lucka_ke
4. jún 2021

žienky menil sa zákon, predškolská dochádzka je už povinná a deti musia byť v sieti štátnych škôlok, je zmätok s neštátnymi teda tými, čo nespadajú pod Ministerstvo, nedávno o tom hovorili v správach
https://www.pravneprerodica.sk/velky-clanok-o-p...

nelca84
4. jún 2021

@lucka_ke a v com sme sa mylili? vsak aj tam sa pise, ze na odklad je potrebny suhlas zariadenia vychovneho poradenstva...

lucka_ke
4. jún 2021

@nelca84 riaditeľ MŠ vydáva rozhodnutie, nestačí psychológ ten len odporučí, autorka píše, že riaditeľka neštátnej škôlky nemá pečiatku so štátnym znakom, čiže nie sú v tej "správnej sieti škôlok" alebo ako to napísať a tam je práve problém, zákon pozabudol na tieto predškolské zariadenia

darinamandarina
autor
4. jún 2021

Nemylite sa v podstate, akurat z Cpppap sa dava uz do skolky posudok a nie do zs, co fungovalo doteraz. Teraz na zaklade posudku z Cpppap vydava rozhodnutie skolka pre skolu, ktora nasledne vyda ich rozhodnutie...... Je to tento rok prvy x takto.... A vsetko toto mame absolvovane, akurat je diera v zakone a nevieme, ci je postacujuca ta hranata peciatka.

anjelicek26
4. jún 2021

@lucka_ke nemyslím, že zabudol, ale v podstate ich vylúčil. Predškolak má chodiť do štátnej škôlky kde je personal s primeraným vzdelaním a pred školskou prípravou.

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@anjelicek26 aj tu je kvalifikovany personal, je vela takychto skolok, iba su sukromne alebo inak vedene, kvoli papierovackam a priestorom.

beronsche
4. jún 2021

@anjelicek26 to ze je skolka nestatna, neznamena ze nema kvalifikovany personal a nieje schopna kvalitnej predskolskej pripravy.. takze bud to zase niekto nedomyslel (pravdepodobne), ale ide o dalsiu hlupu buzeraciu zo strany statu...

anjelicek26
4. jún 2021

@beronsche práve preto, že môže/nemusí byť kvalitná a nikto to nekontroluje, teraz to už aj tak nevyrieši, mala to zisťovať minulý rok. Nech dá pečiatku táto riaditeľka a uvidíte, či to budú akceptovať alebo nie

beronsche
4. jún 2021

@darinamandarina normalne ma zaujima, ako by sa to riesilo, keby ide o dieta, ktore doteraz do MS nechodilo a nie je zrele pre skolu.. cize by muselo navstevovat MS prvykrat a to kvoli tomuto hlupemu zakonu..
skus oslovit minusterstvo skolstva..
je to zufale, ake nedomyslene zakony prechadzaju..

beronsche
4. jún 2021

@anjelicek26 ako si predstavujes, ze by to vyriesila min.rok? hladala skolku, kt. by jej dieta akoze prijala?
pri kvalite nasho skolstva mi tvoj argument o (ne)kvalite sukromnej skolky pride prinajmensom usmevny.. 😉

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@anjelicek26 som rada, ze sa citite dolezito...... Kazdopadne minuly rok mi na to MSSR nevedelo este odpovedat, rovnako ako teraz, kedze to ma byt v parlamente predlozene v auguste a ide to do 2.citania......neskoro je akurat tak na to, ze stat tlaci ZS do toho, aby do 15.6. Mali nahlasene a odoslane mena deti, avsak MS maju cakat na vyjadrenia o rozhodnuti o odklade az do augusta, kym sa nevyriesia tieto nestatne skolky.

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@beronsche volala som, aj skolky obe volali, cez tel. Sa nevedeli k tomu patricne vyjadrit, mala som to do mailu sformulovat a este stale cakam na odpoved. Zrejme ju este nevedia ani sami. Akurat ma atakuju stale zo zs, ze to treba uz, lebo atakuju ich.

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@beronsche cez telefon sa MSSR nevedelo vyjadrit, aby som to upresnila 😉

beronsche
4. jún 2021

@nelca84 doteraz vydavala ZS doklad o odlozeni povinnej skolskej dochadzky, teraz musi MS vydat povolenie o pokracovania predprimarneho vzdelavania.
jedno aj druhe je na zaklade odporucania spec.pedagoga/ psychologa..

beronsche
4. jún 2021

@darinamandarina kocurkovo.. za tento bordel by mali "padat" na ministerstve hlavy.. ale to by sme museli zit v slusnej krajine..
drzim palce, aby sa to vyriesilo..

anjelicek26
4. jún 2021

@beronsche su kvalitne a nekvalitne ako v každom sektore. Ale proste nie sú vzdelávacou inštitúciou.

haimi
4. jún 2021

@darinamandarina ja toto presne riesim. Mala som stastie, ze nam pomohla nasa skolka, niektora z uciteliek ma znamu riaditelku v statnej, kde nase baby prijali do skolky na individualne vzdelavanie a budu dalej chodit tam kde chodia.. lebo nebolo nam vsetko jedno ako toto vyriesime. Jasne ze sme mali papier aj z cpppap a pediatra, ze odporuca odklad. Papier s paciatkou posle do skoly ta statna skolka
Drzim palce

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@haimi mne statna povedala, ze nemoze, lebo ho doteraz neevidovali a ze akoby to vystavili neexistujucemu dietatu....mate stastie, ze ste nasli taku skolku... No snad sa to nejako doriesi.

kittykat22
4. jún 2021

@darinamandarina nestatne zariadenia nepodliehaju kontrolam a metodickym planom. To nie je o tom, ze by personal bol zly. Ale ked ludi nikto nekontroluje, tak maju vo zvyku si robit co chcu. Tak sa moze velmi lahko stat ze deti budu zanedbane v skolke bud vo vzdelavani alebo stravovani. Rodicia na to nemaju sancu prist - pretoze dieta je male ze nedokaze odhadnut, ci je o neho dobre postarane.

Ja som takto mala syna koli problematickej povahe v sukromnej malej skolke. A ked prisiel do statnej na posledny predskolsky rok tak bol uplne mimo. Nevedel vobec to, co ovladali ine deti. Ale ja som nemala na vyber. Syn bol narocne dieta. Neviem si predstavit akoby zvladol skolu, keby ho v tej skolke nedali dohromady.

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@kittykat22 aj v nestatnych skolkach a skolach sa ide podla vzdelavacich planov a rovnako si najdeme vyvesene, co budu pocas dna jest a dokonca tam ucia aj vysokoskolsky vzdelane ucitelky.... Ale samozrejme sa to nemusi tykat vsetkych, avsak nemam taku skusenost.... Skor ide o to, ze v statnych skolkach je to velmi o papierovackach a menej sa venuju praxi... Cim nechcem povedat, ze je bez praxe, len, ze viac zalezi na papieroch, ako na tom, co a hlavne ako ucim- za co tie ucitelky vlastne ani nemozu, lebo to musia robit aj kvoli tymto kontrolam, kde kontrole zalezi ozaj len na papieroch a nie na detoch.... Viem o com hovorim, mam to vystudovane a nejakú prax za sebou.....a mimochodom kazda reforma v skolstve sa tyka vzdy len papierovaciek, nikdy sa vo vyucbe nic nemeni (vynimka potvrdzuje pravidlo), zalezi len na tom aby to papierovo sedelo.

kittykat22
4. jún 2021

@darinamandarina viedla som nestatnu skolku a videla som ich celkom hafo a videla som aj statne skolky a mozem ti s istotou napisat ze nemas pravdu. Statne skolky dostavaju hafo penazi na vzdelavanie deti. Okrem vhodnej stravy maju peniaze na vylety, maskarne, hracky a knihy a deti v statnej skolke maju vzdy k dispozicii ihrisko. Maju dohodnute navstevy policajtov, hasicov, spec. pedagogov, logopediciek, dentalnych hygienistiek, volne vstupy na hrady, zamky a predstavenia. Navyse maju vzdy k dispozicii vacsie priestory ako deti v sukr. zariadeniach To je nieco, co sa v sukromnych skolkach musi zaplatit - a nie je to malo. Ty to beries ako nejaku dobrovolnu cinnost viest sukromnu skolku. Ale v prvom rade je to business. Skolka na seba musi zarobit - citaj, zarobit na nu musia deti 🙂 a ked na seba zarobi tak to malo co ostatne ide na ich zabavu. Never klamstavam ze statna skolka je len o papierovackach. Samozrejme su deti ktore su vhodne do sukromnych skolok - sama som tam take dieta mala. Ale na statnu skolku sa ani nechytala. Je to tvoja vec, ako sa rozhodnes. Ale bola by som rada, keby si nepisala, ze statne skolky su len o papierovacach atd. atd. Nie je to pravda. Ja ti mozem napisat 10 veci co budu deti robit a 10 veci ktore budu jest. Ale ked z nich 4 nesplnim - nikdy sa to nedozvies. A na takom principe funguje vacsina z nich. Na peknom slove. Akonahle nie je kontrola, tak jedine co ti ostava je dufat, ze splnia co ti slubuju.

darinamandarina
autor
4. jún 2021

@kittykat22 je pravda, ze si vela veci v nestatnej platia rodicia, ale rovnako tam chodia divadielka a rovnako tie deti chodia na vylety. Nejde tu o to, kto k nim pride a kam idu v statnych, rovnake moznosti maju aj nestatne, (rozpravam stale o nasej, s inou nestatnou nemam skusenosti),skor je rozdiel vo vyucbe, ale to asi netreba vysvetlovat. A ano je to biznis, to je pravda, ale ja tu nezatracujem statne skolky, v ziadnom pripade, kazdemu vyhovuje nieco ine, avsak nezatracujem ani nestatne... My mozno mame stastie na tu nestatnu... A napriek tomu mam nazor, ze statne skolky su vela o papierovackach na ukor vyucby. Ale respektujem samozrejme aj Vas nazor, nebudem ho vyvracat.

beronsche
7. jún 2021

@kittykat22 tolko generalizovania v jednom prispevku...
Ano, statne skolky dostavaju peniaze a ano, sukromne si musia na seba zarobit.
Ale moja osobna skusenost hovori jednoznacne v prospech sukromnej.

Zdrava strava vo vsetkych statnych skolkach? Zartujes? Nemyslela si skor, ze tam strava zodpoveda (zastaralym) normam? Moja skusenost z 2 skolok je - zahustene skrobove omacky k masu, ked bezmasite jedlo, tak nejake sladke mucne, mrte mlieka (aj ochuteneho), sladke gebuziny, sirupova voda (!!!), sladeny caj a najma malinko, malinko ovocia aj zeleniny... Plus "uplacanie" sladkostami (v nasich skolkach sa vzdy nasiel dovod...)
Dokonca na otazku, preco MUSI byt caj sladeny, som v jednej skolke dostala odpoved, ze to prikazuje norma... Caj cierny - tiez norma..
Toto je samozrejme len moja skusenost, zrejme nie ojedinela, staci si pozriet, co pisu rodicia, kt. na zdr. strave dietata zalezi.. Ale ja plne chapem, ze toto nemozem tvrdit o vsetkych statnych skolkach. A skolku, ktora to ma inak, tak taku by som brala hned! 🙂

Pises, ze : "Maju dohodnute navstevy policajtov, hasicov, spec. pedagogov, logopediciek, dentalnych hygienistiek, volne vstupy na hrady, zamky a predstavenia." Niektore maju... NIE VSETKY! ziadny policajti, hasici, dentalne hygienicky, spec. pedagogicky u nas za tie roky neboli.. Ta volna vstupenka mozno aj ano, to je ale fakt ze najmenej..
Takze velmi zovseobecnujes...
Pre mna osobne je dolezitejsi pristup k detom, respektovanie ich prirodzenych potrieb, program, kt. maju, ako priestory a preliezky..
A ze niektore deti su "vhodne" do sukromnych skolok, lebo ich statne nezvladaju.. Zaujimalo by ma, ake deti to su...
Lebo dovody, preco ich statna skolka nezvlada su podla mna 2:
Bud je to skolka, co ma doslova v prdeli prirodzene detske potreby a ci uz personalne ci kapacitne sa detom individualne venovat nemoze/ nechce - co je smutne, lebo podla mna vacsina deti v takej skolke strada..
Alebo je to dieta, ktore naozaj potrebuje pomoc odbornikov a take by nemalo byt v beznej skolke, ci uz ide o statnu, ci o sukromnu. Kvoli nemu, lebo tam sa mu nedostane to, co ono potrebuje..
A ze dieta po skonceni sukromnej skolky neovlada, co by malo, je chyba rodicov.. lebo doveruj, ale preveruj!

Mimochodom, bolo by zaujimave vidiet statistiky - kolko deti, ktore nechodili nikdy do skolky, nemalo pozadovane zrucnosti pri nastupe do 1.roc. A z nich kolko bolo deti zo soc. slabeho prostredia a romskych osad. Lebo tych bola urcite vacsina a tym prave bude, uz zruseny, nulty rocnik velmi chybat (len ako zaujimavost pridavam, ze boli aj 0-te roc., kde sa deti ucili pouzivat splachovaci zachod a drzali pastelku prvy krat v ruke...☹ )
Ta druha cast 5r este nezaskolenych deti, je mozno pripravenejsia ako tie zo statnych skolok.. Ale maju smolu, v nasej krajine sa vzdy prisposobuje majorita minorite a preto povinna preskolska..

darinamandarina
autor
7. jún 2021

Odpoved MSSR, prekopirovana (ak by niekto este potreboval vediet)

Dobrý deň,

inštitút odkladu v tomto šk. roku už nie je realizovateľný v zmysle zákona. Základná škola už nevydáva žiadne rozhodnutie o odklade. Základná škola vydá rozhodnutie o NEPRIJATÍ do základnej školy. V materskej škole, ktorá je zaradená v sieti škôl, vydajú rozhodnutie o pokračovaní v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

V materskej škole následne požiadate o individuálne vzdelávanie.

S pozdravom

PaedDr. Anna Chlupíková

riaditeľka odboru predprimárneho vzdelávania a základných škôl

CIZE ROZHODNUTIE VYDA STATNA SKOLKA ZO SIETE SKOL, DO KTOREJ JE DIETA ZAPISANE NA NASLEDUJUCI SK. ROK., NAPRIEK TOMU, ZE JU DOPOSIAL NENAVSTEVOVALO..... CIZE PLATI OKRUHLA STATNA PECIATKA.

vdaka za prispevky damy 👌

kittykat22
7. jún 2021

@beronsche povinna predskolska je preto, pretoze deti ktore nechodia vobec do skolky, ale su zo sukromnych skolok, su uplne mimo. Ten rocnik sa prave zaviedol preto, lebo deti ktore nikdy do skolky nechodili su casto nepripravene, nemaju potrebne znalosti a zrucnosti (napriklad spravne drzanie ceruzky, nozniciek) nedokazu fungovat vo velkom kolektive, nevedia sa poriadne socialne orientovat, niektore maju velke chyby v recovom prejave, nemaju prehlad o vseobecnych temach ktore sa preberaju v skolke. Tvoj emocionalny vylev si nechaj vies kde. Skolka nie je cirkus ale institucia ktora pripravuje deti na skolsku dochadzku. Prepac, ale pani ucitelka v skole ma pomaly v triede 30 deti z ktorych urcite par bude potrebovat nadstandardnu starostlivost - pretoze vela deti ma bud adhd alebo ine poruchy kde nie je mozne nechat tie deti len tak. Nejake deti ktore nemaju vseobecne znalosti o fungovani a rezime, pretoze ich to nikto nikdy nenaucil - tak to im vazne netreba.

tulipanicek
7. jún 2021

@darinamandarina Napis mi správu.

beronsche
7. jún 2021

@kittykat22 zase sa mylis.. predskolsky rocnik sa zaviedol preto, ze sme mali nizke % zaskolitelnosti deti, v porovnani s EU. zial na toto nizke % ma vplyv najma to, ze deti z marginalizovanych komunit jednoducho do skolky chodit nebudu (drviva vacsina,) aj ked to maju zdarma (soc. dovody). Zial, prax je taka, ze tieto deti maju problem plnit aj povinnu skolsku dochadzku.
a prave pre tieto deti bol urceny uz spominany 0-ty rocnik ZS, takze nevidim v povinnej predskolskej ziadne benefity pre tieto deti... iba komplikacie pre rodiny, ktore deti maju bud v sukromnych skolkach, prip. doma - tieto deti vsak aj tak zvycajne v domacom vzdelavani ostavaju, takze okrem byrokracie ani tam ziadna zmena..
tvrdenim, ze deti zo sukromnych skolok su "mimo", navodzujes dojem, ze "mimo" si ty..
ozaj a v ziadnej skolke nemoze byt v triede 30 deti na jednu ucitelku! zrejme sa v tom vobec neorientujes..
mimochodom, ja ti napisem, ze zovseobecnujes, ze svoje tvrdenia nemozes aplikovat celoplosne a ty to oznacis za citovy vylev.. 🙂 to vazne?
s takym sposobom myslenia je asi aj dobre, ze uz ziadnu skolku nevedies..