ako ste sa vy rozhodli? moja mala ma 23 augusta 6 rokov. mam jej dat odklad ci ju dat do skoly? neviem sa rozhodnut co je dobre ?? ako ste to riesili vy?? dakujem
Vsak počkaj na vysledky depistaze z MS. Psychologicka ti presne povie ako na tom je, ci v niecom výrazne zaostáva, alebo je vsetko OK
Ak bude vsetko OK, aky zmysel ma to, ze ostane dlhsie v MS. Akurat sa bude nudiť.
Neterka je narodená koncom augusta a je to najšikovnejšie dieta v triede.
sestřenice dcera je sice konec júla, ale normálně se chystá nastoupit do školy letos od septembra, je to normální dítě, v ničem nijak extra nevyniká ani nezaostává, takže y musíš vědět jaká je dcera a podle toho se zařídit, určitě bych nedávala odklad jenom kvůli datumu narození, pokud je ve všech ostatních ohledech zralá, co si pamatuji ze školy tak nikdy neplatilo, že by děti narozené začátkem roku nebo s odkladem měly lepší známky než ty letní, často to bylo právě naopak 🙂
ja som sa pýtala v školke učiteliek, odpoved znela, tá už mohla ist pred rokom.. takž esom ju dala... tiez je augustová, teraz je prváčka, žiadny problém... patrí medzi najšikovnejších... ale tiež som chvílu váhala, či dat, ci nie.. je dost mala, najmensia z triedy..
synátor sa narodil 5.8. a dodnes ľutujem, že sme dali odklad. Nie je žiadny génius, ale v škole sa zo začiatku veľmi nudil a vymýšľal somariny a ten biľag si so sebou už niesol celú ZŠ. A ozaj maturoval ako 20-ročný a ako taký "starý" bol už strašne "múdry" 🙂
ja som na strednej mala spoluziacku co bola koncom augusta a ja som bola septembrova cize medzi nami bol skoro rok rozdiel a v pohode nemyslim si zeby bola ina ako mi
@lucia1974 teraz je to v "mode" davat detom odklad a potom sa v prvom rocniku nudia,lebo uz vedia vsetko,citat,pisat, nasledne usudia,ze sa ucit nemusia a ide to s nimi. V druhom rocniku sa uz ale ucit musia a je problem na svete. Pokial nemas pochybnosti ty alebo je jasne,ze mala nejako zaostava,tak jej odklad daj. Inak nevidim dovod. Vzdy je niekto v triede starsi a niekto mladsi. Za par mesiacov sa aj tak vsetky deti zrovnaju v triede.
v septembri uz bude mat 6 rokov, osobne by som ani mojmu dietatu odklad nedavala, naco? tiez som narodena na konci augusta a do skoly som riadne nastupila, vraj uplne v pohode a bez nasledkov a nebola som dokonca nikdy ani najmladsia v triede, spoluziacky este aj na strednej skole boli narodene 30.-31.8.....predsa septembrovy nastup do skoly je urceny aj pre augustove deti.
Ja by som teda odklad nedala ak nezaostáva... Poznám aj kopu detí čo išli 5 ročné a narodeniny mali od septembra do novembra a nič im nechýbalo ani by sme nevedeli keby nepovedia... Načo je to dobré?
Naco odklad? Ak nema ziadne problemy, daj ju do skoly 🙂 my na tuto otazku mame este furu casu, ale ak bude vsetko ok, ja planujem dat mojho ako 5rocneho (6bude mat v septembri o par rockov)...
@lucia1974 môj malý je 20.8. a do školy išiel riadne na čas. Nespoliehaj sa na depistaz....Dôležité je ako vidíš malú ty a učiteľky v škôlke. Môj malý je šidlo, bála som sa ako to zvládne...Ale poviem ti- som rada že sme ho nakoniec dali do školy.....Veľmi mu to pomohlo a akoby " dospel". Dieťa v tomto veku je nastartovane a netreba ho brzdiť. Za mňa určite ANO škola. Ak aj máš pochybnosti...Na zápis ísť musíte a či dáš odklad alebo nie sa rozhodneš až do konca augusta, mala dovtedy urobí obrovské pokroky vo vývoji.
Ak nemá žiadny problém, pre ktorý by psycholog navrhoval odklad, tak určute šup do školy. Syn je 19.8. dala som ho hneď a všetko je OK. Presne ako hovoria ostatné maminky ZŠ je 9 rokov, zbytočne sa to naťahuje odkladom.
Ved teraz sa uz nemusis rozhodovat vo februari ako kedysi, testovanie deti v skolke je posunute naapril, mozno az maj, zapisy do skol su v maji, To uz budes vediet lepsie posudit... Pokial nema nejake problemy, urcite by som dala. Moja dcerka je teraz prvacka, ona je julova a aj tak skoro o hlavu vyssia aj od starsich, tak sme ju dali 🙂 Maju v triede dokonca spoluziaka, co v oktobri mal 5 rokov. Taky maly sikovny stuplik.
Nas idu testovat o tyzden. Ucitelka hovori ze je sikovna akurat pero zle drzi a nechce si dat pomict lebo je tvrdohlava. No uvidim. Ja by sim nechcela dat odlad prave len sa bojim ako to dopadne u psychologicky
@lucia1974 ahoj, ja mam syna nar. začiatkom júla a ja som odklad dala..v škôlke na depistazi odporucili pretestovat, poznam si dieťa, vedela som že pre neho by to boo najlepšie...keby nebolo treba potvrdenie do školy o odklade tak na tie testy ani nejde...nakoniec sme boli a v podstate sme sa utvrdili ze nase rozhodnutie bude spravne....a naozaj pomohlo, i ked by stačil len polrok navyše v škôlke lebo ten druhý polrok sa v škôlke už nudil..Kamoša má syna iba o pár dní mladšieho ako môj, a tá ľutuje že odklad nedala..každé dieťa je iné, sama vieš aké máš dieťa...počkaj na depistáž, možno ti to pomôže v rozhodovaní...
@lucia1974 Ak je šikulka tak načo odklad.
Moja prváčka drží pero horšie ako jej 4- ročná sestra. Podľa toho aj to písanie vyzerá ☹ No odklad by to nevyriešil. Riešime to už viac ako 2 roky a minimálne zlepšenie. Inak je chytrá.
No čo už - na krasopisnú súťaž ju jednoducho neprihlásime a je !
@lucia1974 Ahoj, môj syn je narodený 7. augusta. Tiež zvažujem, že mu dáme odklad, ale povedala som si, že sa rozhodnem na základe tých testov školskej zrelosti.
Moje krsniatko je narodené 22.júla. V testoch školskej nedopadla zle, mala okolo 100 bodov (mne hovorila psychologička najvyšší počet bodov je 130, a tiež my bolo povedané, že málo detí v tých testoch dosiahne nad 120 bodov, väčšinou že dosahujú od 110 do 120) a mala odklad.
@lucia1974 Tak ja som narodena 31.8. - a sla som do skoly bez odkladu - ale to bolo v roku 1989 🙂 mala som 8 rokov zakladnu a 5 rocnu strednu, vtedy akurat zacinala deviatka. Ucila som sa dobre, to bolo vsetko v pohode, myslim si, ze so zakladnou skolou som nemala problem. Dokonca na strednej som mala spoluziacku narodenu 1.9., takze bol rok medzi nami rozdiel 🙂 Dcerka sa narodila 11.8. a tiez sme ju dali normalne, bez odkladu - teraz je prvacka, v skole sa jej paci, zatial jej to ide dobre. Dokonca sa dostala do triedy, kde nikoho nepoznala zo skolky a teraz ma nove kamaratky, po par tyzdnoch si v pohode zvykla. Nedavno mali rodicovske, ucitelka ju vychvalovala, ze sa sustredi asi najviac z triedy, poslucha, je tichucko, nevyrusuje, ked nieco chce, prihlasi sa. V triede ich je 15 a uz teraz su tam len 4 deti, ktore maju este 6 rokov spolu s nou. Ale nelutujem, ze sla do skoly skor. Skolku nemala rada, plakavala tam, nejedla skoro nic, bol to pre nu stres, nemohla si tam zvyknut - a to tam chodila skoro 3 roky. A v skole sa to uplne zmenilo. Urcite ma na to velky vplyv aj ucitelka.
my sme to riešili, v prvom rade si počkaj na výsledky z testovanie + názor učiteliek, pokiaľ to vyhodnotia, že je ok, tak určite je pripravená ísť do školy, mnohí rodičia neprikladajú dôraz na toto testovanie, nechcú si pripustiť, že dieťa ešte nie je dozreté ( pozor nie menej šikovné, ale dozreté) alebo odôvodňujú to tým, že my sme nič také nemali.... my sme si manželom dali tú námahu, keď nám oznámili, že radšej odklad, tiež som spočiatku bola zaskočená, ale ako som sa v tom vŕtala a zisťovala tak som pochopila o čo ide a dodnes neľutujem, že sme dali odklad, ak by mi naopak povedali, že je augustové dieťa v pohode tak by som ho dala do školy. Proste každé dieťa je iné, ide o to ako je dozreté, napríklad sa to ukáže pri čítaní, zatiaľ čo iné deti chápu ako spájať hlásky do slabiky a potom do slova iným to strašne dlho trvá a môžeme kričať proste nedokáže to ešte úplne spojiť, lebo tie centrá nie sú dozreté dôsledkom toho je, že dieťa začne byť frustrované, bude mať odpor k škole a zatiaľ čo iné deti by sa učili úlohy 10-20 min, takéto dieťa 2x dlhšie, naopak, dieťa, ktoré je vyzreté a pripravené na školu tak pokiaľ sa mu darí tak sa to odzrkadlí aj na jeho sebavedomí, každý úspech ho bude posúvať vpred. Takže môj názor, počkaj na výsledky a opýtaj sa učiteliek ( oni vidia ako dieťa pracuje v škôlke) a podľa toho sa zariaď.
By ma zaujimalo co sa ich tam pytaju....
@lucia1974 skus pozriet tento, este im moze dat par otázok a poprosit dieta aby si poznačilo výkres prezývkou (Viktória - Viki) alebo prvým písmenom svojho mena
Nechapem na čo ich testujú už teraz, keď idú do školy za trištvrte roka. Dovtedy urobí obrovský pokrok. Nám psychllogicka jednoznačne nepovedala či dať alebo nie do školy.....Na jednej strane šikovný, na strane druhej sídlo, vraj neobsedí...A čuduj sa svete - obsedi. Pri odklade si treba uvedomiť, čo to dieťaťu dá.....V našom prípade by nepomohol ani 4-rocny odklad, syn je skrátka energicky, nesúvisí to s jeho vyzretostou, ma takú povahu. Aj ucitelky, ktoré so synom ako predškolákom pracovali boli prekvapené aj z viacerých deti, ktorým po depistazi neodporučili školu. Rozhodnutie je na rodičovi. Ten si dieta pozná najlepšie plus tie učiteľky vedia ako dieťa robí pri rôznych zamestnaniach a ako plní úlohy. Než pôjde do školy, naučí sa správne držať pero, my mame pero aj ceruzky s gripom pre správne uchytenie.
Ja som dala tiez 2horodenemu odklad a dost mu to pomohlo a este do konca tohto sk.roka pomoze ale je na nom vidiet ze uz v skolke sa nudi a rad by siel uz do skoly len ta nasa rec tak tam este musime dohnat c s z len zatial nam chybaju zuby.a uz teraz viem ze aj 3ti syn bude mat odklad ma sice 4 a pol roka ale niektore slova prosti si povie len mamami.
@emilia25 ja mam podobny problem,rozprvavanie a to drzanie pera a pisanie,psychologicka chce odklad,ja zasa nie,pero uz drzat vie,v skolke aj doma sa naucil...Martinko je tiez hyperaktivny,ale posluchat vie.Nechcem aby mal odklad
@katuska268 ja som dala odklad a dokonca mal aj moj prvorodeny je 5.9 takze mal taky prirodzeny odklad a tiez neni v skole rozdiel ze syn mal uz 8rokov v 2 triede.
@lucia1974 ak nebude problem daj...to s tym perom x ludi ho poriadne drzat nevie...cize keby to niekto uviedol ako dovod...pomyslim si...baby maju pravdu studium je dlhe mozno bude chciet ist aj na vysku...a k tej strednej co bolo spomenute..tam tie vekove rozdiely vidno...ty starsi su uz davno niekde inde, len nie pri uceni..