Dnes sme boli u psychologicky kvoli odkladu do skoly a zarazilo ma ze vraj mala nemá dobrú jemnú motoriku, očnú a sluchovú pamäť.
Nevedela písať písaným písmom
Nevedela horizontálne a vertikálne vedľa seba nakreslit krúžky
Nemá dobrú slovnú zásobu pritom doma kecá ako je deň dlhý 😀
je tichá a hanbliva po emocionalnej stránke nie je vyspelá
Nevie nakresliť postavičku ako má tzn oči, uši, nos ( to sme vedeli jednoducho z nej Picasso nebude 😒
Máme jej nejaký nadstavec kúpiť lebo tlači na ceruzku a máme jej kúpiť ceruzku kde sú výrezy kde má mať prst
Nevedela vyslabikovať slovo
Ale má celkom dobrú logiku
Jednoducho mám pocit že z nej spravili dementa čo nič nevie pritom doma stále vyrába niečo , vie čísla písmenká síce tlačené ale ani vo sne nám nenapadlo že písané to isté ceruzku má s tými výrezmi ... okrem toho samozrejme do škôlky veľmi nechodili kvôli korone takže ... okrem toho robí aj zošity pre predškolakov kde samozrejme tiež tlačí na ceruzku aj ju upozorňujeme ...
no ono prváci to od septembra budú mať veľmi ťažké, keďže predškolská príprava bola slabá a to sa samozrejme odrazí aj v škole.....preto veľa deťom odporúčajú odklad, aby si prešli tou predškolskou prípravou...tá predškolská príprava más svoj dôvod a opodstatnenie....u nás napr. učiteľka vedela presne do ktorej škôlky dieťa predtým chodilo, nakoľko deti z tej jednej boli veľmi dobre pripravené a z tej druhej tam tá príprava bola naozaj slabá....ono nestačí robiť len pracovné zošita, deťom treba vysvetlovať ak niečo zle robia napr.držanie tej ceruzky, je rozdiel škôlka kde sa učia stále nové básničky, pesničky a kde sa "len"hrajú ....tento rok sa chodilo málo do škôlky a bolo usmernenie aby boli deti čo najviac vonku, takže naozaj minimum nových básničiek, pesničiek....
Nádych, výdych a ver sebe a učiteľkám, ktoré tvoju dcéru poznajú. Porozprávaj sa s nimi. Ony vidia tvoju dcéru pri práci v nestresovom prostredí, vidia, ako komunikuje s deťmi, s nimi.
6 ročné dieťa nemá dôvod vedieť písať, či slabikovať. Plus, kto nie je plachý a hanblivý v novom prostredí na 'preskúšaní'?
My sme mali s psychologičkou opačný problém. Ani za svet nám nechcela doporučiť odklad pre dcéru. ;)
Moja bude mat 6 na konci jula a ja sama som sa rozhodla po rozhovore s pediatrickou, ktora neuznava, aby deticky narodene po maji isli do skoly, o odklad. Uz mame aj skolsku tasku kupenu 🙂 no ked som si zvazila pre a proti, tak mi vyslo, ze jej predlzim detstvo. Predskolsky rocnik si skoro neuzila, tak snad uzije teraz. u mna dost zavazila aj situacia aka je a bohvie ako bude....ak mi ma dieta mesiac chodit a dalsi mesiac nechodit do skoly, tak je to naprd. Snad sa to za rok uz vsetko zlepsi a bude dobre.
@mogaa doma jej vravime ked zle drzi ceruzku napriklad. Dokonca ma aj Stabilo ceruzku kt mala aj tam ale je pravda ze bola slabota v skolke kvoli korone.
@sante81 koncom jula bude mať 6
@abbey1 napr v skolke problem nikdy nebol akurat co sem tam nechcela pisat ale inak vsetko v poriadku. A to pisanie a slabikovanie ma dorazilo.
Mala povedala ze tam uz nejde k nej 😀 ze velmi rychlo isla resp ze velmi vela jej tam davala.
Malej dala samozrejme odklad ale spravila z nej s prepacenim idiota. Malej sa pusa doma nezatvori furt dačo melie 😀 vraj sa s nou mame rozpravat asi si mysli ze sme doma ticho 🤔
Toto je problem ze behom hodiny ona zisti ci je alebo nie je dieta pripravene do skoly?
Dalsi problem zevraj nepisala pekne pismenka ze vie ale ze nepise pekne 🤨 davala im zratat 3ciferne cisla 😒
podľa mňa to treba brať s nadhľadom, jasne že tie deti nie sú tak pripravené ako po iné roky , keď v škôlkach ich pripravovali na zápis a celkovo s nimi preberali veci ktoré majú vedieť.....teraz jednoducho deti ktoré chodili len tento rok do predškolskej(nechodili druhý raz do predškolskej) sú celkovo slabo pripravené......v škôlke ten posledný rok s nimi samozrejme trénujú čo majú vedieť pred nástupom do školy a to nie je len vyplňovanie prac.zošitov, tento rok to jednoducho nebolo možné....tie psychologičky neprihliadajú že deti mali minimálnu prípravu na školu, vidia len to že deti nie sú tak pripravené ako po iné roky...a nejaký dôvod prečo dávajú odklad napísať musia🙂ty to samozrejme nemusíš akceptovať, je to len odporučenie....
Neverím, že im dávala zrátavať 3-ciferné čísla, máš ten test doma? môžeš to odfotiť?
Ani písané písmo od nej určite nechcela, možno vlnovky, slučky... A slovná zásoba neznamená, či niekto rozpráva alebo je tichý, ale ale aké a koľko slov používa.
Troško si to zveličila a pritiahla za vlasy. Neber si to osobne, radšej odklad, ako keby sa mala v škole trápiť.
kedže je júlová, tak by som to vobec nebrala nejak tragicky, ale tiež sa mi nezdá, žeby im dala sčitovať trojciferné čísla, to ti povedala malá? písať písaným samozrejme vedieť nemusí, to niekedy len tak skúšajú, či vie dieťa napodobniť písané písmo
@belllinka my sme malej chceli aj tak odklad dat takze no ... test doma nemam ale mam uši a cez dvere bolo počuť.
@mogaa ved jasne len vies zamrzi ved z nej dobre ze dementa nespravila pritom v skolke ziadny problem doma spravi zosity a to nam dala ze jej mame kupit zosit nejaky za 18e
@belllinka sama PSYCHOLOGIČKA povedala ze nevedela mala zratať a nevedela povedať ... pritom cestou domov sme sa malej pytali a vedela ... moznost je ze bola vystresovana a preto to tak dopadlo
Dementa z nej nikto nerobi, iba nie je este zrela. Mozno bude vsetko fajn k 1. februaru, no skolsky rok zacina septwmbrom. Ved sa nic nedeje, mas rok na to, aby sa vo vsetkom zdokonalila, na internete mas more nametov, ako dieta rozvijat. Je lepsi odklad, ako by mala byt stale pozadu a frustrovana z toho, ze jej to nejde. Ak mas pochybnosti, objednaj sa k inej psychologicke.
takže si počula že by jej povedala: zrátaj mi 358 + 179 ? Tomuto fakt neverím, prepáč, to sa učí asi v tretej triede.
A co ucitelky v skolke hovoria? Odpuricaju aby isla do skoly, alebo aby mala odklad? Ak ma fajn pani ucitelky, velmi by som dala aj na ich nazor. Netreba si to brat osobne, lebo ak dcera neodpovedala, ako vam mala povedat ze neodpoveda? S vami ako rodicmi musi komunikovat na priamo, ved vo vasom zaujme je vediet holu a nie enjaku zaoblenu pravdu. Ucim v ms a predskolak ma zvladnut naratat do 10, takze naozaj neverim ze jej davala trojciferne cisla ratat, to je uplna blbost. Taktiez sa neposudzuje pisane pismo, ale vlnky, ciarky, krúžky, "lastovičky-ecka, atd atd.. Aby bol pripraveny ucit sa pisat pisanym pismom. Taktiez je dolezite ako dieta komunikuje s cudzim dospelakom a v cudzom prostredi. Darmo doma keca ak u psychologicky neodpovie na polovicu, v skole tiez bude cudzie prostredie, cudzi ludia.. Takze aj to sa posudzuje. Aj to ci sa dieta pocas sedenia vypytuje kedy uz pojde domov, alebo kedy pride mama atd atd. Školská zrelost, nieje len spravne vypracovat pracovne listy a vediet sa rozpravat s mamou.
Neber toto prosim ako kritiku, chcem len aby si nevnimala zle co psychologicka povedala
@belllinka ked sme sli pre vysledok tak psychologicka vravela ze nevedela zratat
A aj kreslenie postavy..tak nejde len o to ci bude vytvarne nadane dieta alebo nie.. Ide o to, aku ma predstavivosť, pamäť, psychické rozpolozenie, schopnost dostat na papier to co je v hlave, tam ide aj o uplne nieco ine ako o to, ci dieta vie kreslit.
Povedala ze nevedela zratat napr 248+190 ano? Alebo ze nevedela zratat 3+1+2?
@klip0 my sme vedeli ze odklad bude mat ... kedze vieme ze je nezrela. Ideme dalsi tyzden pre papiere tak uvidime.
+1+2 vedela ale 3 ciferne ze nie co sa mi nezda kedze ozaj sa to v 3om rocniku ucia az
Zaujimave je ze vonku ked sme deti vyhladava a s dospelymi tiez sa da do reci
@belllinka pisala som ze nam to povedala ze nevedela. Tak ci onak má odklad a uvidi sa co napise do posudku.
V pohode nerieš. Môj otec do dnes spomína, že aké zle testy mi vyšli do školy. Že skoro som bola vyhlásená za dementa s dislekciou. Isla som o rok neskôr do školy. Mám vysokú školu a kariéru. Nie je to o známkach v škole je to o tom aby dieta bavilo žít. Ak sa v niečom nájde to treba podporovat, keď niečo nepôjde ( ako mne matika) nestrieľa sa z toho.
Tak ak si si ista ze psychologicka jej davala scitat nieco v style 389+278 o com sice velmi pochybujem, ved to dospely neda z hlavy v sekunde, tak potom psychologicka ma zvlastne metody a vobec by som sa tym teda nezaoberala.
Myslela som, ze to riesis, pretoze chces dat dieta do skoly a nie preto, lebo sa citis dotknuto..
Ano, tie testy su hrozne narocne, neviem, z akeho dovodu. tiez sledujem, ze tak nejako maju tie skolske pedagogicky a psychologicky casto nazor, ze cim neskor, tym lepsie...
Kasli na to, nadych, vydych a ides dalej... ved koniec koncov, dopadlo to podla predstav a dieta ma odklad.. 🙂
A ano, presla som si tym, tiez ma prekvapilo, ako sikovne dieta malo zrazu priemerne a podpriemerne motoricke zrucnosti a pod., teraz je uz v skole a zvlada to bez problemov....
@klip0 ved aj nam je cudne ze toto davala. Ale viete co zeny? Neriesim uz 🙂 psychologicky vidia deti 1 hodinu a z toho robia zavery kdezto ucitelky a rodicia travia s detmi viac casu 🙂 ovela viac 🙂
Hlavne ze su zdrave 🥰
Výsledkom nášej návštevy v CPPP bolo ze ju mam poslať na malý nákup do miestnych potravín, že je malo samostatná.
Skôr to vidím tak že ako si písala psychologička sa vyjadrila že dieťa má dobrú logiku...takže je možné že skúšala jednociferné čísla, dvojciferné a ak vedela,(napr.10+10)tak skúsila trojciferné...no a to už nevedela...ale ani nikto netvrdí že to musí vedieť, len to skúsila kedže videla že má logické nadanie....ani na zápise sa nič nedeje ak dieťa nevie všetko napr.dni v týždni alebo vymenovať prsty na ruke, nerobí sa z toho žiadna tragédia ak dieťa niečo nevie, skôr sa sleduje ako zareaguje....veď preto ide predsa do školy, že tam sa veci čo nevie naučí.....
@adamadent fakt? 😀
V skolke sa ucitelka pytala co a ako ... sama povedala ze co chcu od deti ked 2 roky poriadne do skolky nechodili. V skolke sype geometricke tvary, nakresli v pohode postavu atď.
Prepáč ale geometrické tvary ako kruh, štvorec, obdlžnik sa učia už deti v najmenšej skupine(3-4roky), samozrejme formou hry....v úvode príspevku si sama písala že nevie nakresliť postavu ako má - oči, uši.....u psychologičky a rovnako na zápise v škole vôbec nie je problém ak dieťa niečo nevie, ale skôr ako reaguje a ako spolupracuje.....psycholog a aj učiteľka už sami vidia či dieťa spolupracuje alebo to správanie je detské - teda nesústredené, nechce spolupracovať(hambí sa)....možno dieťa naozaj také nie je, ale v škole bude tiež s učiteľkou ktorú nepozná a hned sa začínajú učiť, čiže žiadne že najskôr si zvykne na učiteľku.....ten systém výuky je iný, to čo sa dalo tolerovať v škôlke, už v škole nesmie(skákať do reči, vstávať zo stoličky, hrať sa), v škole musí byť už sústredené a dávať pozor, hlavne ide o to vydržať sedieť 45minut a byť sústredené min.30minut.......ano toto predškolské obdobie ktoré mali deti absolvovať im bude chýbať a aj preto odporúčajú psychologovia väčšine detí odklad a to samozrejme hlavne tým najmladším.....
@mogaa uz neriesime ma odklad a za rok dobehne. 🙂
Koľko má dcérka rokov? Moja mala v júni 6 a odporučili jej odklad, len na základe toho že nesprávne držala ceruzku