Dobrý večer mám na vas otázku moji synovia chodia do školky starší syn je predškolák lebo nebol schopný nastúpiť do školy vraj tak nám povedala psychologička a menší chodí do prípravnej no ale ide o to že ja nemám dotáciu ani hmotnú núdzu tak neviem ako to chodí za staršieho syna musím normálne zaplatiť 27,40€ za obedy každý mesiac ale menšie deti majú platiť len 1,40€ no ale bolo mi povedané že musím aj za menšieho toľko nestretla sa niektorá s tým lebo na mesiac to vychádza veľmi veľa 88€ každý mesiac aj zo školným
@janolaura8065 však predskolak má mať obedy zadarmo, odovzdaj v škôlke vyhlásenie, že nepoberas na neho daňový bonus na dieťa 6-15r.
ak nepoberaš danovy bonus tak môžeš na obocho uplatnit dotaciu na stravu
ak pracuješ tak je pre teba vyhodnejšie si nechat danovy bonus pre toho pripravka čo chodi do školy
ked odrataš prazdniny tak finančne ta vyjde lepšie danovy bonus nevie ako si dávaš či raz ročne uplatnuješ alebo mesačne
a pri predškolákovi pokial pred tým nebol predškolák ten môže byt v škôlke len raz tak za ten šk rok neplatíš ani poplatok za škôlku ani stravu len režijne naklady
@slavkadi ale iba do 6r,a kedze pani píše, že syn ma odklad,tak 6r asi uz mal
@janolaura8065 predskolak do 6r ma narok na 2xdanovy bonus aj na dotaciu na obed 1,30e na den....v piatok som to ja riesila, lebo sept.som platila a info na skolku doslo az v polke sept.
Po 6r uz len zvyseny alebo 2x danovy bonus...presne uz nepamatam...ale treba papier zo skolky.
@79viktoria79 ak nepoberá daňový bonus ani na 6r., ak nie je zamestnaná, má nárok na dotáciu na stravu.
@janolaura8065 ak nepoberate danovy bonus aj na 6r.sa da uplatnit dotacia na stravu..aj moj 6r.ma odklad a poberam dotaciu na neho ests v septembri aom podpisala cestne prehlasenie sice tam spravili chybu ale vcera som to riesila a obedy ma zadarmo
@slavkadi no neviem ako vám ale nám režia ostala v plnej vyške ako ked zavadzali obedy "zdarma"
predtym bola režia 3€ k strave , po zavedení obedov zdarma 10 škôlky ,13 škola a zdôvodnené to bolo že musia nakupit nove pristroje, a riad, a to kupit a prac sily že teraz bude nával a podobne
prvy rok som to chápala ale stále to ostalo , neviem či kupuju najnovšie to isté každy rok ?
nik sa nemá k tomu aby znížili režijny poplatoček, vyhovuje im
a k zvyšenym obedom kto nemohol pre nejaky dôvod celiaka, aler, atd chodit nechodil tak či tak
Aha a ta dotácia sa dá vybaviť niekde?? Pracujem aj ja aj manžel ale ja mám skráteny úväzok a manžel má dohodu pretože mál problémi kôly živnosti neviem kde sa to vybavuje nič neviem pretože sme sa presťahovala a minuly rok sme platily za obedy 68€ každý mesiac a pravda že platíme aj súkromnu školku ale keďže nás beru ako sociálno slabšiu rodinu aj keď neviem prečo keď pracujeme tak platíme len 80€ mesačne 2×80+ 86€ chodia tu ale v in vchode iné deti a ich matky nevybavovali nič pracujú taktiež a platia len 1,40€ za obed mesačne podľa mňa je to len kôly tomu že vidia že neviem nič ohladne tej školky a pravidlách tak preto takú sumu mám platiť a to len ja sama!! Alebo ja už neviem každý rodič platil len 1,40€ len ja toľko nechápem
A syn už mal 6 rokov v máji takže to viem že zaňho toľko mám platiť len neviem prečo aj na syna ktorý ma 4 roky
@janolaura8065 syn 4 roky nie je predškolák
deti do 6 rokov maju vyšši danovy bonus už predtým
čiže pri 4 ročnom máš vyšši danovy bonus a obedy platíš ak si ten danovy bonus uplatnuješ
ak si danovy bonus neuplatnujete ani jeden - inak aj szoč si vie uplanit danovy bonus ak ma určitu vyšku prijmu . teda ak si ho neuplatnujete vypišete tlačivo v jedalni že si neuplatnujete danovy bonus a dostanete dotaciu na stravu aj na 4 r, dieta
ty máš na vyber bud danovy bonus alebo dotaciu na stravu
špecialne je to u predšklákov čo nemaju ešte 6 r oni maju aj dotaciu aj bonus
na 6 ročného si dostala od juna myslim zvyšeny danovy bonus len si ho treba vediet uplanit ak nie vyberaš si dotaciu na stravu
režijné poplatky ovšem platíš to je do 1-15 € na mesiac to ma každa škôlka inak
@janolaura8065 tu dotaciu si ty musíš pytat aj to tlačivo oni nemaju ako vediet či si ty uplatnuješ alebo neuplatnuješ dan bonus v jedalni
Ak má dieťa 5rokov a je v predškolskej triede je jedno či v septembri nastúpi alebo nenastúpi do školy má nárok na dotáciu a rodiť na dvojnásobný daňový bonus ak dieťa nieje zaradené do predškolskej triedy aj napriek tomu že má 5r lebo škôlka nemá kapacitu nárok na dotáciu na obedy nemáte ak má dieťa 6rokov už si musíte vybrať buď dotácia alebo zvýšený daňový bonus
A dá sa to ešte vybaviť?? Lebo dostala som informáciu od jednej pani ktorá ma kontaktovala že sa to dalo vybaviť do začiatka septembra
@janolaura8065 ako mi povedali na ministerstve každé dieťa od 5r ale musí byť v predškolskej triede vtedy zriaďovateľ nahlasuje všetky 5r deti v prípravke a máte nárok na dotáciu aj dvojnásobný daňový bonus ale ak nieje 5r v predškolskej trieda tak bohužiaľ tak ako my nárok na dotáciu nieje a budúci rok ako predskolak ale už 6r buď alebo
@sara07 to mám vybavené toto sa u 5r deti nerieši iba u 6r nakoľko DB u 5r je 46,44 + dotácia ale iba ak je dieťa zaradené do predškolskej triedy už pre 6r dieťa nahladujem či chcem zvýšený daňový bonus alebo dotáciu rozhodne prichádzam v tomto chause mes.o 24€
@sara07 dnes na ministerstve mi bolo povedané takto každé dieťa 5r ale! Musí byť v predškolskej triede bez ohľadu NATO či ide alebo nie v septembri do školy má nárok na DB 46,44€ + dotáciu keďže môj pre kapacitu triedy nieje v predškolskej triede je o toto ukrátený lebo podmienka je že musí byť v predškolskej triede
Na budúci rok keď už v tejto triede bude nebude mať túto možnosť lebo už bude mať 6rokov teda bude mať nárok na buď na dotáciu a DB 23,22 alebo DB 39,44
Takže toto sa mi zdá nefér že iba kôli zaradeniu do triedy je
alebo nieje nark na dotáciu to je celé
@leuskanikuska tak to je potom nefér, ale bude mat odklad nie ?
Bud rada, ze im nemusis platit sukromnu skolku, to by si na tych 88 eur s laskou spominala. Doma ich vies prestravovat lacnejsie, ako za 1,20 na den?