Obdobie vzdoru u 4,5 ročného chlapca

michaelkaa1
22. máj 2022

Ahojte , chcela by som aa spýtať ako riešite toto obdobie🙂 mám 4 a pól rocneho chlapca . A má veľké záchvaty zúrivosti. Už som naozaj z Toho na nervy, cely deň mi preplace , a bije mensieho syna že ho nechce a nemá ho rad. Nič mu nepozica, krici ponom nech ide odneho prec,
Ked ide okolo neho len tak mu streli, Starka doneho. A ďalšie Napr. Ked sme na návšteve rozhadze všetky hračky samozrejme pri odchode mu vravím až všetky hračky uprace tam kde boli, a on má úplne ignoruje, tak to spravim zanho až tam nemajú taký bordel koli nemu, a on sa spamätá keď vidí že všetky hračky som spratala, dostane záchvat rozhadze to znova a prečo som to urobila, tak sa mu to snažím vysvetlit no hrozne zuri plače kope … akoby mu islo o život. V aute to opakuje stále dookola prečo som to urobila povie to za sebou aj 10x 😏 alebo ráno vstávame do škôlky začne histeria že tam nejde je tam nuda a neviem čo všetko, veľa krát sa mi az povracal ako tam mal ísť. Tak mu poviem že tam teda nemusí ísť , a začne sa mi hádzať o zem a kričať že tam chce ísť. Tak keď mu poviem že tak pod ideme nie on tam nejde. A toto stále dookola. Pýtala som sa aj v škôlke aký je že chcilu po plače a potom je dobrý bez problémový.. aj keď ideme zo škôlky tak sa ho spýtam ako mu tam bolo a že super. ale už má to nebaví každé ráno počúvať hodinovu histeriu fakt už neviem čo snim robiť .. S manželom stále vysvetľujeme ale on si ide svoje …

vler
22. máj 2022

@michaelkaa1 "len" vysvetlujete alebo aj vyvodite nasledky ked sa syn takto chova? Napr; spomenula si ze mladsiemu streli a strka do neho. Ma taketo chovanie starsieho pre neho aj nejaky dosledok- trest?

karhu
22. máj 2022

v skolke ma jasne stanovene pravidla, keby tam napadol dieta nebudu to tolerovat..ty mu utocit na mladsieho dovolis a to opakovane😕
mlady skusa hranice a zatial na ziadne nenatrafil, potrebuje pevnu ruku a tym nemyslim dohovaranie😉

januska12323
22. máj 2022

Toto už neznie ako vzdor ale nezvladnuta výchova, po riti ešte nedostal?

gleep1
22. máj 2022

To nie je vzdor ale žiarlivosť a pocit nedostatku lásky.
Len nepocuvajte rady o dávaní po zadku, to je presne opak toho čo chlapec potrebuje. Pýta si pozornosť a bihuzial toto správanie je to, pri ktorom tu pozornosť získal tak sa toho spravania drzi.

zdenka11081983
22. máj 2022

@michaelkaa1 ja keď som bola malá, pri " období vzdoru" mi pomohlo dostať poriadne na zadok keď som bola väčšia jedna zaucho a bolo po vzdore. Deti mam 3 svoje, dve baby tie odomna dostali raz, jedna keď mala 11 a neprišla domov zo školy, neozvala sa a ja som skoro umrela strachom. Druhá keď už si nedala vysvetliť... Ale môj tretí syn.. To uz je ine kafe. Obdobie vzdoru trvalo rok.. Teraz je celkom ok, ma 3. A keď nepomohlo nič, dostal po zadku...u mňa by ne hrozilo, ze ublizi druhému.. Nereagovala by som na jeho opakovane vymysli a vydieracky. Viem, že tu u niektorých mamiciek je po zadku veľké tabu... Ale aby mi dieťa skákalo po hlave.. Nie.

oblecenie99
22. máj 2022

Nehovorím, že dať po zadku :/ ale.... ale mne bije do očí v príspevku to neustále vysvetľovanie. Má aj nejaké dôsledky jeho správanie? Či len kol dokola vysvetľujete?

denda007
22. máj 2022

Skuste nevychova.cz

gleep1
22. máj 2022

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Prosím ta naozaj nepocuvaj tieto ženy čo absolútne nie sú schopne spojiť si príčiny s následkami a jedine na čo sa zmôžu je najprimitivnejsie ludske správanie sa v podobe fyzického násilia. Prosím ta buď lepšou mamou nech mame lepšie deti a v buducnsoti vďaka lepším dospelým aj lepší svet. 🙏🏼

michaelkaa1
autor
23. máj 2022

@januska12323 no je pravda že viac dohovaram zvysim hlas ako dostane aj slabšiu na zadok, aj po ruke ale je to ešte horšie, reve jak keby som mu otrhla ruku ,a z toho revu začne aj vracať niekedy… čo ho nemôžem potom ukľudniť

michaelkaa1
autor
23. máj 2022

@zdenka11081983 on druhým deťom neublíži, naopak v škôlke ho jeden sikanoval. A ani mu to nevrátil. On len svojmu bratovi stále rozpráva že ho nemá rad a nech ide prec, proste veľmi žiarli. Nerobím rozdiely medzi nimi snažíme sa venovať rovnako, ale posledné dva mesiace je to už na nevydržanie 🤦🏼‍♂️

elizabet173
23. máj 2022

@michaelkaa1 už si mala byť u detského psychológa dávno. Správanie tvojho dieťaťa nie je vzdor ale volanie o pomoc. Nezvládol narodenie súrodenca, snaží sa na seba upozorňovať. Potrebuje viac vašej pozornosti, rozprávať mu, ako ste sa na neho tešili, keď bol v brušku, ako ste sa s ocinom rozprávali, ako vám bude dobre, keď budete mať synčeka a ako ste sa tak isto tešil na druhého chlapčeka, dajte príklady, ak máš ty alebo manžel, či jeho spolužiaci zo škôlky súrodencov. Mohli by pomôcť aj učiteľky zo škôlky, oni vedia navodiť situáciu kde sa súrodenecké vzťahy rozoberajú, zahrať divadlo s maňuškami, prečítať rozprávku na túto tému. Dbaj na to, aby ste išli aspoň dva tri krát týždenne ty alebo manžel so starším niekde sami, len s ním. Návštevám by som sa dočasne vyhla. Keď niekto príde k vám, pošepkajte mu, alebo povedzte predom, nech nehíkajú len nad mladším, aj keď je bábätko rozkošné, nech idú najskôr za starším. Povedz mu, že ťa bolí srdiečko, keď počuješ, že hovorí, že brata nemá rád, že v tvojom srdci je dosť miesta na lásku pre neho, pre jeho brata, pre ocina a aj pre ďalšie deti, ktoré sa vám možno narodia. Ak by mladšiemu ublížil, nasledoval by tvrdý trest, nie telesný samozrejme, ale takým ktorý by si zapamätal, to ste mali urobiť hneď pri prvej facke, ktorú bratovi uštedril a zároveň sa ho spýtať, či môžete urobiť to isté aj vy jemu. Že tiež vaša ruka môže udrieť, ale vy to nechcete, vaša ruka hladí a objíma. Drž sa

michaelkaa1
autor
23. máj 2022

@elizabet173 no len on taký nebol vôbec keď sa mensi narodil stále ku nemu chodil hladkať bozkával ho stále. , mal vseliake obdobia za každým má čosi , ale druhy bude mat 2 roky a toto Robí 2 mesiace že po ňom len krici, capne ho. Tak mu capnem aj ja slabšiu či sa mu to tiež paci . A hovorí mu stale že to neni jeho brat a nechce ho. vysvetlím mu ze mu to nemôže rozprávať lebo že je potom braček smutný. Aj mu stale vravime ako ho lubime ale proste nepomaha nič .. mensieho nemáme kde dať lebo pri všetkých plače, zdrapi sa mna a nepustí 😕tak to riešime tak že jedného berie vonku manžel a druhého ja ale väčšinou ideme všetci spolu

ivangeline
23. máj 2022

Nikto ho nechape..zjavne. Porozumenie robi vela. Ja vysvetlujem a pytam sa..na ich pocity a priciny. Pomenovanie toho co je ich upokoji.

marianarem
23. máj 2022

@michaelkaa1 A stalo/zmenilo sa nieco pred tymi 2 mesiacmi? Mensi na tebe visi odjakziva a nechce k nikomu, alebo ma teraz take obdobie?

elizabet173
23. máj 2022

@michaelkaa1 muselo sa niečo potom stať, čo to spustilo, niekedy stačí aj nevinná poznámka a dieťa si to v hlavičke vyloží ináč

michaelkaa1
autor
23. máj 2022

@elizabet173 sama neviem kde som urobila chybu, ale tak ten mensi čím je starší tak tiež príde ku nemu všetko mu berie, s čím sa hra starší syn, potom sa o to biju, a už to začne že ho nemá rad nech ide prec až má zachvaty 🤦🏼‍♂️ A mensi to ešte nejak nechape že mu to nemá brat.. aj keď ho upozornim že sa to nerobi. no ten mensi visí namne od malinka, keď ho chcel niekto aj na ruky zobrať tak sa schovával a usmieval. A teraz má take obdobie že má záchvat , spusti strašný rev a nepustí sa má.. nepojde ani k babke. a ráno tiež len jak sa zobudi plac , hadze sa po zemi jak keby ho rezem😓a keď ho chcem aj na ruky zobrať a ukľudniť ešte horšie 🤦🏼‍♂️ tiež už neviem ani ako na mensieho reagovať. No obaja sú protivní🤦🏼‍♂️ Nie len starší. Ale u neho som myslela že čím bude väčší tým to bude lepšie a je to opačne

elizabet173
23. máj 2022

@michaelkaa1 nie, nie su protivni, len prechadzaju urcitou vyvojovou fazou. Ta prejde, pride zase ina. Chod k psychologovi, poradi ti, ako s detmi

marianarem
23. máj 2022

@michaelkaa1 No podla mna vacsi zbadal, ze mensi si u teba placom a cirkusom vymoze pozornost, tak to skusa aj on.