Novorodenec a 3-ročné dieťa v škôlke

chelgi
26. júl 2024

Ahojte. V septembri mam termin porodu a zaroven od september nastupi prvy krat do skolky moja trojrocna. Ocakavam, ze bude viac chora kvoli kolektivu a preto rozmyslam, ci tym padom nie je lepsie pockat nekaky cas aby nenakazila casto aj novorodeniatko. Len ona je velmi spolocenska, velmi rada sa hra s detickami, vidim ze tu skolku jej "treba". Ake mate skusenosti vy? Budeme velmi casto chori všetci naraz, alebo to az taka katastrofa nebude?

es2021
26. júl 2024

@chelgi moj starsi ani nechodil do skolky a novorodenca nakazil 3x do 3 mesiacov... to by ste sa museli uplne izolovat, muz nechodit do prace.... skus zacat davat nieco na imunitu starsiemu uz teraz

andrea_82
26. júl 2024

To je tazko povedat. Napr. nas nebyval ale ze vobec chory, ked isiel do skolky. A neter je doma kazdu chvilu, aj ked dovtedy byvala zdrava. Choroby su jedna vec, druha je, ci sa dcera nebude citit odstrcena, ked ona bude v skolke a ty doma s babom. Ale napriek tomu ja by som to skusila, dala ju tam. Ved vzdy mozete chodenie prerusit.

dzejsik
26. júl 2024

@chelgi odporucam pred nastupom do kolektivu 3-4 tyzdne zacat davat imunoglukan na posilnenie imunity … u nas to pomohlo ked sa mladsi narodil

petrao2
26. júl 2024

@chelgi moja chora nebola
Teda nie castejsie ako bezne predtym
Sestra ma 2 deti a mladsia vobec nebyva chora ani ked starsi prisiel zo skolky/skoly chory
Jedine co chytila boli kiahne
No a dalsia vec hned v auguste by som nasadila vitaminy na imunitu ale rozhodne by som nerusila skolku koli babatku nech si to velka sestra uzije 🙂

chelgi
autor
26. júl 2024

@es2021 so starsou chodíme casto na ihrisko, ma casto kontakt s detmi aj teraz, nejaké nastevy. A zatial bola chora mozno tak raz do roka, par dni sopliky. Len vela ludi ma strasi, ze v skolke bude chora kazdy mesiac.. Preto vaham.

anavixy
26. júl 2024

Ja by som urcite po narodeni babatka dieta nedavala do skolky. Aspon 1-2m. Hlavne kvoli chorobam a potom aj kvoli pocitu odlozenia na druhu kolaj, no to je individualne. Nic je neujde podla mna a zo skolky naozaj moze doniest choroby ktore su v novorodeneckom veku vazne. Moze-nemusi.

kate_cs
26. júl 2024

@chelgi syn nastúpil do škôlky, nemal ešte tri roky a prvýkrát bol doma v decembri. Áno, mal sem tam nejaký soplik, ale ako sa objavil, tak aj zmizol a tak nemusel byť doma. Videla som, že imunita bojuje.
Ale napríklad starší syn nesiel do škôlky keď sa nám tento mladší narodil. Nechala som si ho rok doma a chodila skôr do rôznych herniciek a na krúžky, aby bol aj v kolektíve

deti95060810
26. júl 2024

u nás sa žiadna katastrofa nekonala... dokonca malé bábo nedostalo ani len ovčie kiahne od sestier a to sme spávali spolu v jednej izbe.
asi záleží od dieťaťa. myslím že sa bojíš už dopredu .

matkahelka
26. júl 2024

@chelgi urcite by som pri novorodencovi nedavala starsie dieta do skolky, tu nejde o sople, zo skolky sa nosia kadejake "lahodky" a pchat novorodenca antibiotikami len preto, lebo starsie dieta je spolocenske je z mojho pohladu nezodpovedne. c co tomu starsiemu ujde, ked bude par mesiacov doma? ja som mala skolacku s fantastickou imunitou a aj tak som ju nechala 2 mes.doma, ked som prisla z porodnice, prave preto, ze mi prislo zbytocne takto ohrozovat babatko. riaditelka skoly mi povedala, ze to bezne takto matky robia.

tiezjedna
26. júl 2024

@chelgi u nás sa žiadna katastrofa s chorobami nekonala, mala som júlového novorodenca a staršieho v škôlke👍

andrea_82
26. júl 2024

@matkahelka fuha, tak zo skoly by som dieta urcite doma dva mesiace nenechavala. To uz mi pride prehnane. Je rozdiel skolka a skola, kde dietatu bude chybat prebrane ucivo.

chelgi
autor
26. júl 2024

@anavixy ako co sa tyka "odlozenia na druhu kolaj", kebyze sa rozhodnrme uz za skolku, tak by sme uz v auguste na 2-3tyzdne dali adaptacne, termin mam koncom septembra, cize skoro 2 mesiace kym pride babo. Neviem ci by to bolo dost casu, aby neprisiel ten pocit, ale tak to sa mu ze stat aj ked pojde az za rok napr a bude vnimat ze to rocne babo je doma a starsia nie. Uvidime

chelgi
autor
26. júl 2024

@deti95060810 no presne ma zaujímalo, ci su aj nejake lepsie prípady. Aspoň mam malu nadej, ze moze byt aj ok.

matkahelka
26. júl 2024

@andrea_82 mojej dcere nic nechybalo, celych 9 rokov ZS bola jednotkarka, patrila medzi najlepsich ziakov v triede, zucastnovala sa olympiad. Jej by ucivo nechybalo ani keby nebola v skole pol roka. Na ZS sa neuci jadrova fyzika ani molekularna biologia, kazdy rodic predsa ZS absolvoval, ak nie vlastnymi vedomostami, tak s pomocou googlu a youtube by dietatu mal vediet ucivo vysvetlit. A radsej 2 mes.zanedbane ucivo ako novorodenec, co nespi 3 dni, co nevie normalne dychat. pre mna uplne zbytocny risk. ja vo svojom okoli ani nepoznam zenu, ktora mala novorodenca a dieta chodilo do skolky. aj ked predtym uz chodilo, tak narodenim surodenca zostalo par mesiacov doma.

lucik194
26. júl 2024

mali sme takto doma.

choroby zo skolky starsie dieťa nosilo, no mladsie malokedy dostalo......

rano som nalozila mladsie do kocika a isli sme do skolky, starsie sa rozlucilo a islo....

polovicu dni v tyzdni starsie chodilo len na doobedie, dalo obed a prisla som pre neho.... , poobede druhe male spalo, venovala som sa starsiemu kusu......

nenechavaj starsie stale v skolke na cely den, kludne ho bravaj na obed domov, pohra sa v skolke, pohra sa poobede doma a tebou.... win win

betulinka1
26. júl 2024

@chelgi kamoska nedala maleho do skolky, presne kvoli tomu. Dava ho az teraz, mala ma rok on 4 roky.

bosorkabb
26. júl 2024

Môj mladší syn sa narodil v septembri a dcéra nastúpila do škôlky. Chorá bola minimálne a novorodenec od nej nič nedostal.

zorkahorka
26. júl 2024

Mladsi sa narodil končím októbra. Starsi akurát cerstvy skolkar v case korony. Byval casto chory, ale kvôli korine bola aj skolka zatvorena. Mladsi ochorel prvykrat po pol roku, potom, ako dostal koronu, vtedy sa to spustilo.
Presne ako píšu odborníci- do pol roka je dieťa chránené matkinou imunitou. U nas to fungovalo. Aj starsi mi ochorel prvykrat ako 7mesacny

milanemila
26. júl 2024

@chelgi ja som mala rozdiel medzi detmi 3r2m, ale starsia chodila od 1,5 roka. Ano je pravda, ze obcas nieco priniesla, ale nic vazne a nie casto 🤷🏼‍♀️
Sice si sa na to nepytala, ale podla mna je velmi nestastne priniest domov babatko a v tom istom case “odlozit” starsie do skolky. Bude sa citit velmi zle.

luccija
26. júl 2024

@chelgi vyskúšaj a podľa toho sa zariadis.Ja by som počkala, ale to môžeš čakať aj 2 roky🙂lebo choroby budú stále.Ale možno má dobrú imunitu a bude ti dobre
Záleží aké máš dieťa a či sa budeš vedieť točiť okolo novorodenca aj malej.

enoula
26. júl 2024

Kedze termin je na konci sept, tak by som ju dala na zaciatku sep, ked bude byvat chora, tak to pride po 1.tyzdni uz... A uvidite.. mozno aj tyzden pred terminom aby bola doma, nech na teba cosi nepreskoci... Potom asi doma, respektive uvidite ako sa bude darit. Naozaj si nemisite komplikovat situáciu, starsie chore, v noci vstavat k nej, novorodenec sople, vy nespati, staci, ze len hrdlo ta bude bolieť, pri unave to stačí... Drzim palce, aby ste boli z tych šťastných nechorlavych... U nas 1 tyzden skolka, 2-3 doma so soplami, niekedy aj teplota ci kasel, ale nie vzdy. Plus na dospelých sem tam preskocilo.. take ze hnacky, sarlach, zapalene oci, kiahne, to sme nestihli 🙈😂 tazky rok to bol

x_mery_x
26. júl 2024

Nas chodil do skolky, nakazil ju az ked mala tri mesiace :D a teraz dostala od neho kiahne :D

x_mery_x
26. júl 2024

Nas by sa inak doma nudil, rad chodi do skolky a chce tam chodit, lebo doma moc nemam nanho cas, tak on sa tam aspon vyhra a nenudi sa cely den, nauci sa nieco nove.

terry658
26. júl 2024

@chelgi ja som spravila túto chybu a nikdy viac by som to už nespravila. Bábo bolo choré nonstop. Jemu to stále šlo do laryngitíd. Celé noci som riešila choré deti. Už by som nikdy nedala dieťa do škôlky ak môže byť doma so mnou.

lunita91
26. júl 2024

@chelgi Presne túto dilemu sme riešili aj my, keď boli zápisy do škôlky. Chceli sme to tak, že ju dáme od januára, keď už si trochu zvykneme na bábätko (narodiť sa má v auguste) a už bude trošku staršie, nie úplný novorodenec. Ale v našej škôlke berú len v septembri, nie počas roka. Tak sme teda váhali, či nepočkať rok. Ale dcéra chce ísť do škôlky, teší sa tam, bude tam mať kamarátov a myslím si, že tam aj bude mať plnohodnotnejší program ako doma so mnou a bábom. Navyše ja sa budem môcť počas dňa sústrediť na bábätko. Čo sa týka chorôb, konzultovala som to aj s pediatričkou a povedala mi toľko, že nikde nemám zaručené, že nedonesie chorobu z inde. To by som sa fakt musela úplne izolovať aj od ihrísk, detských kútikov, lebo staršia môže ochorieť kdekoľvek. A ak už choroba príde, tak si poradíme. V prípade, že by bolo veľmi zle, môžem nechať dcéru doma s nami aj dlhšie.

bobkovci5
26. júl 2024

@chelgi mne sa majú tiež narodiť dvojicky a dcérku som preto nedala do škôlky pretože som nechcela aby sme boli všetci doma chorý jeden rok doma bude snami budúci rok sup do škôlky.

milovnickakvetov
26. júl 2024

@chelgi naša dcérka nosila zo škôlky domov také choroby, ktoré sme my s manželom nikdy nemali. Dvakrát sme sa od nej obaja tak nakazili, ze sme ležali v posteli nevládne s horúckami a slabosťou, moja mama k nám musela prísť, ja som nevládala dôjsť ani na toaletu. Vtedy mat novorodenca, no neviem, ako by som sa o neho starala, dojcila ho, vstaval k nemu, nosila ho. Škôlkar nemusí nakaziť priamo bábätko, stačí, ze nakazí teba a ty nebudeš schopná starať sa o bábätko. U nás, keď sa narodil syn, dcérku som zo škôlky na pol roka odhlásila. Naša pediatrická to vždy odporúča, jednak kvôli budovaniu vzťahov, pretože z psychologického hľadiska je oveľa vhodnejšie, aby staršie od začiatku si zvykalo na mladšie a jeho prítomnosť doma, co ak je dieťa v škôlke, nie je možné. A jednak práve kvôli vysokému riziku chorôb. Osobne som asi dva mesiace po narodení mladšieho so staršou nechodili ani do interiérových ihrísk, chodievali sme len vonku k deťom. V našej škôlke bol prípad, kedy 3tyzdnove bábätko muselo byt hospitalizovane v nemocnici na silnú laryngitidu, pretože ho skolkarsky súrodenec nakazil a zo soplov to prešlo do laryngitidy. Tu škôlku by som na vašom mieste posunula o pár mesiacov.

ava11
27. júl 2024

Ako učiteľka MŠ ti radím dať ju prvé mesiace (tak do novembra) na doobedie, vidím výrazný rozdiel v chorobnosti u týchto detí. November-január by som si dieťa nechala doma, je to silne chrípkové obdobie.
Mala som v triede viackrát dieťa, ktoré malo doma súrodenca bábatko, rodičia si nedali povedať a až keď s malým skončili v nemocnici na infúziách, tak im to pediatrička dala príkazom, aby staršieho nechali doma. Keď si predstavím také 5-kilové dieťa so školkarskou grcačkou, ktorá zloží aj dospelého chlapa, no ďakujem pekne.

maciatkolulu
27. júl 2024

@chelgi ja by som ju nedávala do škôlky,aj choroby,aj pocit odloženia. Ja som osobne milovala tie časy,keď sme nič nemuseli a užívali si pracovné dni. Aj medzi dievčatami sa vytvorilo puto. A teda aj miesto v škôlke asi viac potrebujú pracujúci.