Nenašla som témy, preto zakladám novú aj keď viem, že sa to tu už riešilo. Zmenia sa niekedy normy? Mám na mysli hlavne porcie. Kde treba písať návrh, kto s tým vie niečo urobiť? Stravné išlo hore ale 4 kocky mäsa na tanieri ostali. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale deti dostávajú na tanier naozaj strašne málo a neexistuje aby toto bola norma.
Skúšal už niekedy niekto s tým niečo urobiť?
Stravne islo hore pretoze vsetky naklady (energie, ludia) a suroviny isli hore.
Takze normy ako take si zisti ake mate a ked tak to ries samostatne, neviem ci 4 kocky masa stacia alebo nie (male dieta zas bezne nezje ani len tu polovicnu porciu) , ci je to stale, atd...
Ale so zdrazovanim ako takym to teraz suvis nema, proste vsetko prirodzene zdrazuje a aj vzdy do buducna bude len zdrazovat.
Tato tema mi tu prisla absolutne do rany.Dnes som ostala ako mama znepokojena a co mi povedal moj syn je pre mna cervena ciara.Zacalo to tym ze som si bolapo straaaasne dlhej dobe pre obed v skolke a dali pre maleho asi deci polievky plus 1 kolac.Tak som sa ho zacala pytat,ci nebyva hladny a on ze ked mu to nestaci,ze si pyta duplu.Ale ze niekedy nemaju,tak ostane hladny.A zaspava hladny.Ja som ostala ako obarena,lebo netrieme biedu aby moje dieta muselo zaspavat o hlade a tie porcie su strasne.Rozmyslam ako toto idem riesit.Je mi z toho do placu.
Najhorsie je ze ti zakazu dat dietatu co len banan do akolky,nesmie sa ale deti tam hladuju!Som rozhodnuta ist za riaditelkou toto riesit.
S tým si nemyslím že sa dá niečo urobiť, kým môj syn ešte ako dvojročný chodil do súkromnej škôlky dostal dupľu keď mu nestačilo teraz v štátnej býva hladný, takže po škôlke toho zje pozehnane (minule sa mi rozplakal keď som preňho prišla že je hladný)... Pýtala som sa majú to tam naporcovane čiže keď je hladný dupľu nedostáva
@kris_tin257 Fakt nemôže dupľu? To majú nejaké interné predpisy? Moja chodí do štátnej škôlky a niekedy má dupľu aj na desiatu, aj na obed, aj na olovrant, pretože tie mini porcie sú jej ozaj málo. Učiteľky sú z toho nadšené, ako jej chutí, nevravia, že by sa prídavky nemali dávať.
Závidím deti s chuťou do jedla.
@letfenixa 🤦♀️
@letfenixa presne. Aj ja mám doma nejedákov 🙂
@thoughtfulweirdo môj chodí do dvojtriednej škôlky ktorá je v základnej škole, desiata a olovrant je presne pripravené na ks, majú nahlásených cca 25 deti toľko majú pripravené ibažeby nejaké dieťa na poslednú chvíľu neprišlo ale to sa nestáva 🤷 a nemôžu mu dať z taniera iného dieťaťa
Obedy neviem presne ako tam fungujú ale z časového hľadiska (majú myslím 10-15 minút na polievku aj hlavné) to podľa mňa nestíhajú riešiť (svokra robila učiteľku v škôlke podľa toho čo hovorila preto si to myslím)
@letfenixa fuuuu no môj syn nebýval veľký jedák musela som ho naučiť jesť, veľmi špekuloval a vyberal si keď bol menší, koľko kriku bolo doma a koľko nervov 🙈 naučil sa
Keď je dieťa zvyknuté doma jesť viac, tak je jasné že v Mš je potom hladné, ak sa nezvýši dupla. Nemyslím, že sa preto zmení norma...aby mali porciu, ako na prvom stupni ZŠ.
To je dobra otazka... ake su tie normy? Nie len hmotnostne, ale aj vyzivove? Kedy boli aktualizovane?
Mna najviac doziera chlieb na desiatu i olovrant 6-7 z 8 porcii za tyzden (3* z toho je len s maslom!!). Do toho granadir, spagety, buchty a halusky so syrom 😬
Sledujem to poriadne, a zvysenie stravneho o takmer polovicu sa vobec v kvalite stravy neodzrkadlilo, a nech na mna nikto nechodi so vseobecnym zdrazenim. Ja ak by som dvihla moj rozpocet dvojnasobne (oproti casu pred zdrazenim), stravujeme sa doma jak gurmani!!
Keď som prišla prvý krát na prax do MŠ, tak ma zarazili tie mini porcie jedla, hneď som myslela na svoje deti, ktoré by zjedli aj slona 😅, že aké musia byť hladné. No keď som videla, že z 20 detí sme 15 presviedčali, aby aspoň trochu zjedli, tak som pochopila, že tie porcie stačia. No a jedáci si vždy vypýtali dupľu a s radosťou sa im pridalo 🙂
@kris_tin257 môj ma 7 a je to len horšie. A nie že je vyberavy, teda aj to, ale lepší sa to, ale strašne malé porcie je.
@letfenixa môjmu v jedálni automaticky naberajú len suché prílohy, nech zbytočne neplytvajú. Aspoň ostatným zvýši na tú dupľu. 🥲 A môžem sa aj na hlavu postaviť, nebude riadne jesť .
Normy sú dané podľa mňa z ministerstva školstva, to si vedúce jedální nevymýšľaju samé. A áno, súhlasím s tým, že sú to zúfalé porcie. Môj malý doma jedáva málo ale zo škôlky vždy príde aj tak hladný.
Boze ale tak sa preberte!Aky jedak/nejedak!?Aby dostalo 4 a pol rocne dieta deci-deci a pol riedkej polievky a 1 kolac po tom,ako travi cele doobedie aktivitami,hrou a santenim na skolkarskom dvore akoze halo!To z toho maju rast???A ked sa zobudi dostane jeden maly kusok suchej vianocky bez masla?
Je mi jedno!Bud navrhne riaditelka riesenie,alebo si vydupem minimalne banan prenho do ruksaka.Hadam si nenecham decko hladne.Ci potrebuju medializovat ze deti zaspavaju v skolke hladne?
@kris_tin257 Teraz ma to zaujalo, ako to chodí u nás, tiež je to dvojtriedna škôlka, stravu im vozia z iného zariadenia a myslela som, že preto sa odhlasuje, aby vedeli, koľko stravy na ten deň chystať, ale dupla sa dcére ujde naozaj takmer vždy. Možno kašlú na predpisy a dávajú jej dojedať po ostatných, to by aj vysvetľovalo tie časté sople 😅🤷🏻♀️
No ja som robila v škôlke a teda napr. Pomazánka, to bolo tak malo, ze som musela dávať masla viac, aby to vyšlo. Ale zas aspoň omáčku by mohli mať.
@thoughtfulweirdo no svokra robila tiež v škôlke kde im vozili stravu z iného zariadenia no poviem ti tak, že domov si vždy zamestnanci nosili veľa jedla... Brali to tak že tie deti vôbec nechcú jesť oni ich nútiť nemôžu tak vedeli že tie čo nejedia im dajú malo lebo ani to nezjedia a im kopec ostávalo na domov... Čiže ak náhodou že nejaké dieťa chcelo dupľu oni mali vždy pre nich ale to je súkromná škôlka
@kris_tin257 kuchárky si snad môžu zobrať domov až keď zostane. Nie že pôjdu domov s plnými kabelami a deti budú hladné. Ale toto si už musí odsledovať vedúca jedálne a riaditeľka škôlky. Jedine, že niekde sú také hieny, že nenalozim decku, nech mi viac zostane domov.
Normy sú dané, nevymysleli si ich v jedálni. Druhá vec je či ich naozaj dodržujú alebo dávajú menej/viac ako by mali. Tiež som robila v škôlke a oficiálne dupla neexistuje, jedlo je vyratane na presný počet v daný deň. Keď nejaké dieťa nechce tak by sa ani nemalo ponúknuť inému.
No neviem teda, koľko dostávajú u nás v škôlke, ale beriem dcérku domov vždy hneď po obede a obeduje ešte aj s nami hneď po príchode domov normálne celú porciu, takže si viem predstaviť, že keby tam spávala, tak ide spať hladná 🤔.
Ahojte ja robím v škôlke v kuchyni. Normy su dane z ministerstva. Vždy keď si u nas dieta vypyta duplu tak ju aj dostane, či na olovrant obed alebo desiatu. Nedovolila by som si naložiť na tanier menej .Nenosím plne kabele jedla domov,nemám akého. Max co nám ostane je polievka.
Ja som vcera toto riesila v skole ☹ synovi zle vychadzaju roky, je stvrtak, hoci coskoro ma 10 rokov. Porcie v skole mu absolutne nestacia (momentalne je vo faze, ze zje rovnako ako dospely - je sportovec, chudy ako trieska, ale apetit riadny 🙂 ). Chcela som mu zaplatit cenu obedov pre druhy stupen - aby mal vacsie porcie. Odpoved - neda sa ☹ takze si nosi 2 boxy na desiatu ☹
Či s tým niečo spravíš alebo nie je otázne. Pre niektoré deti sú aj tie škôlkarske porcie "moc" a nechávajú nezjedené taniere , pre niekoho málo. Keď to tvojmu dieťaťu nestačí daj aspoň doma výdatné raňajky a po škôlke olovrant kým nenavaríš večeru. Ja svojim ráno o 5:30 chystám raňajky lebo sú papkáči plus oni tie nátierky čo majú väčšinou na raňajky nejedia , tak im dám dobre jesť doma . Obed zjedia vždy , olovrant 50 na 50 preto im vždy keď idem po nich nesiem olovrant z domu aby si dali keď ideme po škôlke ešte na ihrisko a až potom doma večera.
@samimami777 lenže to je presne to co ma najviac na tom všetkom serie. Od mala ju vedieme k správnym stravovacim návykom a obed je z celého dňa grom. Nevidím zmysel v tom aby sa dieťa nevedelo po škôlke dojesť. A to má na 105cm 13kg. Je chudá, a na obed jej proste to deci polievky a 4ks mäsa nestačia. Aj s desiatou si nie som istá ci je norma 1/2 žemle?
Tiež ma nezaujímajú nejedaci. Dcéra je naucena jesť všetko, zdravo, a pravidelne. A teraz po škôlke nerobíme nič iné len jeme lebo sa nevie dojesť. Nepočúvam poobede nič len som hladná.
V našej škôlke dávajú tak akurát. Kto zje všetko, môže si dať dupľu.. veľa detí v škôlke neje, alebo je málo, takže malé porcie stačia, veľa toho končí v koši ...
Mňa to tiež hnevá autorka ale s tým nič neurobíme, v školstve nepoznajú pojem 'individualny pristup' aspoň ja som sa s tým nestretla, raz sú normy nastavené tak koniec ...
Škôlkari ale fakt nemajú veľké porcie...tie deti toho veľa nezjedia