Nie som stotožnená s odkladom školskej dochádzky

26. máj 2024

Ak nechám syna ešte tento rok doma zo školy, v septembri 2025 bude mať pri nástupe do prvého ročníka 7r 9m. Zdá sa mi to veľa a nehovoriac o tom, že už teraz vyzerá ako končiaci prvák. Depistaz v MŠ dopadla dobre ale iná psychologička v CCCP trvá na odklade. Naozaj neviem co by bolo pre neho najlepšie.

klementinka58
26. máj 2024

zalezi kvoli comu odklad..Mojmu tiez takto odporucili dat skrz NKS tak som ho prihlasila do pripravneho rocnika do zs pre deti s nks.....lepsie ako keby bol zas v skolke

anjelicek26
26. máj 2024

Rozhoduje rodič.. co sa psychologicke nezdalo?

labocca
26. máj 2024

aky dovod mala psychologicka? Nic sa tym nepokazi ak by mal syncek odklad. Ja som tiez jedna z tych co navrhuje odklad🙂 ale teda tiez musi byt dovod.....
Ale vzdy len navrhneme. Konecne rozhodnutie je na rodicovi.

janickacrazy
26. máj 2024

U nás to bolo podobne, v CCCP povedala, že odklad jednoznačne, lebo malý nechcel spolupracovať s ňou. Lenže bola to mladá, neskúsená osoba a bolo vidno, že deti neberie ako deti ale malých dospelých. V škôlke prišla staršia psychologicka a malý pekne spolupracoval, bez problému. No tiež mal aj NKS, takže sme chceli prípravný ročník, no neotvorili ho, tak išiel do školy. Učí sa výborne, takže som rada, že sme ho dali do školy nakoniec.

autor
26. máj 2024

@klementinka58 @labocca @anjelicek26 najprv že NKS, to ale logopedicka vylúčila. Hovorila som psychologičke, že syn má proste takú povahu, hanbí sa pred cudzími rozprávať, celkovo je taky utiahnuty keď nepozná ľudí okolo seba. Doma je úplne iný, rozpráva pekne, primerane svojmu veku aj obsahovo. Tak robila psychologicka testy, trvali cca 2hod. Vyšlo mu ze ma oslabenu krátkodobú pamäť, logické myslenie, zrakové vnímané a grafomotoriku. Osobne si myslím, že z toho sa ho týka len to zrakové vnimanie a grafomotorika. Okrem toho sa rýchlejšie unaví pri práci, keď mu dám niečo vypracovať alebo sa niečo učíme. Vraj nebude stíhať v škole. Je prihlásený do prípravného ročníka ale aj do klasickej ZŠ. Len musíme už dat vedieť kde nastúpi a ja som stále na vážkach aj vzhľadom na jeho vek.

iwesska
26. máj 2024

V tomto pripade som za pripravny rocnik. Dieta,kt.ma problem s rychlostou vypracovanych uloh a unavitelnostou,bude strasne v 1r. trpiet. To tempo je sialene,pomalsie deti potom sedia 3h nad ulohami,placu,nestihaju chodit von. Radsej nech si to nacvici v pripravnom rocniku a 1tr.zvladne v pohode ako ho kvoli veku ponahlat. Ta grafomotorika je dost v 1tr.dolezita.

sara07
26. máj 2024

podla toho čo píšeš daj ho do pripraveného ročníka
uprimne ty sa budeš s ním trápit a riešit , šialené tempo maju deti v škole
u nás bol odklad vždy a prospelo to každému jednomu
teraz má viac deti oklad ako normále nastupujuce dieta a nie je to žiadna hanba alebo podobne
pokial je to tak ako píšeš fakt pripravny ročník by bol ideálny
uvedom si že do konca januára budu musiet vediet pisat celu abecedu aj čitat, diktaty prve začínaju pisat už cez november, ako skutočne je šialené tempo , jedno pismeno jeden den

zuzana76
26. máj 2024

dala by som odklad, resp ten pripravny rocnik

seahorse27
26. máj 2024

@klementinka58 aj my sme to takto urobili a bolo to skvele rozhodnutie. Syn isiel do 1. rocnika super pripraveny, presli si Elkonina, 1. rocnik bol brnkacka a vlastne aj tento druhy…Hned v oktobri po na nastupe do 1. rocnika oslavil 7 rokov, ale tento fakt nas nijako netankuje. Ved na tom vobec nezalezi. Jemu sa paci, ze je v triede najstarsi a najvyssi, myslim, ze tam ma respekt 😃

januska12323
26. máj 2024

Prípravný ročník, nejde o to aký starý potom bude ale aby to tempo aj stíhal.

timilv
26. máj 2024

@autorka kamarátka bola na tom podobne. Jej dcéra bola vždy taká hanblivejšia, utiahnutá, trošku jej všetko trvalo viac než iným deťom... Dostala odporúčanie na odklad, kamarátka to zamietla. Malá je teraz štvrtáčka. Prvé tri roky si asi kompletne celé odplakala- všetky písomky a diktáty dopadli úplne zle, proste nestíhala. Boli aj na rôznych vyšetreniach, niektorí učitelia mamu presviedčali že má autizmus ale to sa nepotvrdilo. Malá jej stále nosí trojky, štvorky aj keď sa jej snažia pomôcť. Kamarátka už sama uznala že mala radšej ten rok oželieť, lebo vidí na dcére že stále nestíha tempu spolužiakov
Ty svoje dieťa najlepšie poznáš, vieš že či sa len hanbí alebo je ešte proste viac hravá a ten rok jej prospeje dozrieť. Podľa mňa nie je hanba dať dieťaťu rok odklad, škola mu neujde 🙂

reddflowerlife
26. máj 2024

Urcite by som dala odklad bude trpiet

ptvw
26. máj 2024

Prepac ale ja len you made my day s tým cccp to sa podarilo 😊😊😊😊😃

gabka123123
26. máj 2024

Určite nechaj odklad, deti v čím skoršom veku idú do školy tým vyšší predpoklad na adhd atď. (vyhľadaj si na nete štúdie ak vieš po anglicky) ...Nič mu neutecie.

labocca
26. máj 2024

Urcite pripravny rocnik. Grafomotorika a zrakove vnimanie su zakladom pre ucenie sa pisania a citania. Kedze ma dane oblasti oslabene,ta pripravka mu len prospeje!

veklipo
26. máj 2024

Môj syn bol úplný extrovert, smelý, sebavedomy, vo všetkom lepsi priemer až nadpriemer. V škôlke sa čudovali, ze čo riešim odklad. Ani ja som moc nebola nadšená, ale špeciálna ped. mi povedala, ze je emocionálne nezrely. Potlačila som ego, nechala ho v škôlke ešte jeden rok a bolo to skvele rozhodnutie.
Dozrel a do školy nastúpil uplne vyrovnaný.
Ja by som verila odborníkom.

sasesoe
26. máj 2024

Ahoj, odporúčam prípravný ročník, no rozhodnutie je na Tebe

anjelicek26
26. máj 2024

@seahorse27 len jej syn by mal krátko po nástupe už 8 rokov.. už teraz bude nastupovať ako jeden z najstarších prvákov a to bez odkladu. Ja by som na tej grafomotorike so septembra zamakala a budete v pohode. Ja mam pocit,ze dnes chcú do školy dat len dokonale deti,co budu mat dokonale výsledku a ako k tomu prijde také augustové čerstvo 6 ročne dieta a tam 8 ročný chalan pomaly, ako bude stíhať na výtvarné,telesnej, vo všetkom mu.. ten vek pri nástupe tam nie je pre srandu,je to aj pre porovnateľnost medzi detmi.. tiež by si 3.5 ročne dieta nesupla k 5 rocnym predškolskom v skolke ze ved to pôjde.. každopádne mam doma aj predčasne zaskolene dieta a aj dieta,co absolvovalo prípravný ročník takže mi prijde,ze dôvodov na odklad mate malo,nič neriešiteľné. A teda nič,čo sa v skolke zlepší samo.. takže bud ten prípravný,alebo škola.. môj syn je letný autista, do 6r nechytil ceruzku a nikdy nič nenakrealil,takže áno ako ľavák motorika na nule, hypermobilita, nulova pozornost...preto bol v predškolskej. Ani jemu by už skolka nič nedala.. 40km to mal kazde ráno..

seahorse27
26. máj 2024

@klementinka58 vlastne 8 rokov mal v oktobri v 1. rocniku 🙈 Jemu aj zle roky vychadzaju, uz v pripravnom oslavil 7

seahorse27
26. máj 2024

@anjelicek26 ja som sa pomylila, aj nas mal kratko po nastupe 8 😃

uhnakova
26. máj 2024

Súhlasím s @anjelicek26, na grafomotorike sa dá do septembra doma popracovať. Mám dve letné deti, staršiemu synovi odporučali tiež prípravný ročník, lebo mal slabú grafomotoriku a logopedické problémy. Dala som ho normálne, patrí medzi najlepších z triedy. Dcerka je augustová a psychologička v škôlke ihneď, že či dáme odklad. No veru absolútne nie. Tiež patrí medzi najlepších z triedy. Človeka posúvajú výzvy a k výkonom ho motivuje súťaživé prostredie. Mám pocit, že niekde si už pani psychologičky naháňajú biznis, lebo konkrétne táto v škôlke na depistáži bola mladá a polku deti z ročníka volala k sebe do cppap na podrobnejšie vyšetrenie. Ak máš pocit, že to tvoje dieťa zvládne, daj ho normálne do školy. Polka letných detí je v triedach s odkladmi a aj tak sa učia úplne priemerne.

seahorse27
26. máj 2024

@anjelicek26 my sme tiez dochadzali do pripravneho 35 km denne tam aj spat, skolka by mu uz nic nedala. Nas mal NKS, semanticko-pragmaticka porucha, extrovert, priebojny, cielavedomy, slabsie porozumenie, vyborne IQ. Teraz je druhak 9-rocny, ale socialne je fakt na urovni 7-8 rocnych spoluziakov, cize ja som spokojna. S ucivom sa nenadrie, vsetko mu ide dobre, stiha aj sportovat 4x v tyzdni. Ja myslim, ze sme dobre urobili, aj ked ten pripravny rocnik sme ledva prezili, bolo to o drzku casovo a energeticky 🤪

anjelicek26
26. máj 2024

@seahorse27 u nás v nemeckú pre neho chodil školský taxík a vozil ho domov. Inak by to bolo logistický fakt zle. Ale presne športuje 8h v tyzdni,huba sa mu nezavrie (ani keby mala, samé poznámky nosí napriek dobrým znamkam), ma 11 rokov budúci týždeň a teda sestra o dva roky mladšia je rozumovo ďalej,co sa tyka blbych nápadov urcite...

simca06022011
26. máj 2024

Ja by som popracovala doma na cvičeniach a dala ho do školy. Žiadna katastrofa to v 1r nie je... A grafomotorika?? Potrenuje a bude... už sa ani toľko nebaví nebaziruje napr na krasopise a čiarkach a oblucikoch atď... zrakové vnímanie sa mne zdá dôležitejšie. Objektívne by som si tie úlohy prešla s dieťaťom ci fakt ma problém a prehodnotila rozhodnutie, ak problém má... inak mi všetko ako únava... atd pride prirodzene...

vlucifuk
26. máj 2024

Konečné rozhodnutie je na rodičovi. My máme dvojčatá a jednému bol takto odporúčaný odklad aj psychologičkou, aj učiteľkou z MŠ. Na druhej strane nám ale hneď psychologička odporúčala dať alebo odklad obom, alebo oboch dať do školy, keďže boli na seba veľmi naviazaní. Strašnú dilemu sme mali, lebo našim zle vychádzali roky + odklad. Tlak od rodiny bol z každej strany, aby do školy išli. Vnútorne sme ale s mužom cítili, že ten odklad by tomu nezrelému na školu mohol pomôcť. Báli sme sa, že keď pôjdu do školy, že ten nezrelý by sa príliš spoliehal na brata, ten by za neho robil aj posledné. Tak mali odklad obaja a teraz s odstupom času to hodnotím ako dobré rozhodnutie. V škole sa ten "slabší" chytil neskutočne. My ani nevieme, že chodí do školy. Ja neviem, ako sa naučil násobilku, vybrané slová, chodí recitovať, na súťaže. Takže u nás odklad veľmi pomohol. A, áno, sú najstarší v ročníku. Hmm...Prežijú to. Teraz sa sem-tam nad tým niekto pozastaví, keď vidia rok narodenia a uvedomujem si, že skončia deviatku v šestnástich, keď však budú mať štyridsať, nikto to už riešiť nebude.

kacena4
26. máj 2024

ak odporucili odklad vedia preco s tym co si pisalasa bude tazsie ucit najma 1 rocnik bude veľmi tazky ak chces daj ho do skoly ale nerátame so 100% vykonom a 1tkami. ak ti to nevadi je to ok. moja mala odklad bola augustova a som spokojna. ak vas vezmu do pripravky odporucam pomoze

gubcikova
26. máj 2024

U nás ADHD, emočne poruchy a porucha reči. Do 1rocnika šiel keď mal 7r. a 8 mes. On mal dokonca odklad aj do škôlky,kde do prvého ročníka škôlky nastupoval keď mal 3r.a 8mes.

zuzulka558
26. máj 2024

Není nad odklad ja som si ho sama vybavovala kvôli zdr.problemom 🙂 podľa psychologicky super do školy a na preskúšanie u nich v priamo v centre nie v škôlke keď som musela ísť ze chcem odklad už sa našli chybičky 😅 dr mi dal papier ze rok jej pomoze v skolke

autor
26. máj 2024

@ptvw 🤦🙈😄😃 to som tomu dala 😅 malo byt CPP

lesanka845
26. máj 2024

Vôbec by som neriešila vek,to nie je podstatné.Moj syn mal odklad,deviatku koncil ako 16 ročný a nijak mu to nevadilo a o nič neprišiel.Podla mňa horšie je ,keď si rodičia presadia,že dieťa ide do školy a potom nestíha.U nás sa tak dve dievčatká vracali po dvoch mesiacoch do skolky,keď aj rodičia pochopili,že nie sú ešte na školu pripravené a je to pre nich trápenie.