Nezvládnuteľný hnev a plač 3 ročnej dcérky

jespera
7. dec 2012

Maminy, poradte - ja som zufala, rozmyslam ci ist za psychologom s dcerkou alebo co...
Mala tri roky, v auguste sa nam narodilo druhe babatko, v septembri isla do skolky, teraz v novembri mala tri roky.
Ma neskutocne zachvaty hnevu, vresku, placu, kriku a neviem ako to este nazvat. Je doma aj manzel, takze venujem sa jej ako mozem , manzel zoberie maleho a ja som s nou. Ideme same na bazen, do mesta, na prechadzku, vecer ju kupem, chodim s nou do skolky...hrame sa po veceroch..
Co sa tyka bitky - sem tam na zadok, ale nema to ziaden efekt - takze to nerobim. Snazim sa jej dohovorat, vysvetlovat, chytit za ruky - objat, nevsimat si to, usmievat sa nu...nic nezabera, akokeby jej doslava preplo koliesko a o hodinu uz je fajn. Este mi aj pride povedat - uz som pekna...no brutal.
Opisem situaciu: isli sme zo skolky, zabudla si hreben - cez cele sidlisko, a este aj doma - neskutocny vreskot, rev, krik - ona chce hreben.
Boli sme vcera na Mikulasa - ona chce stromcek ( a pritom sme stali pri nemu) - vreskot na cele mesto, neda sa ukludnit, nepomaha moje dohovoranie, vysvetlovanie, odniesla som ju do auta a tam vrieskala az domov a este doma.
Dnes som isla do bankomatu - parkovisko a pred autom 10 metrov bankomat, nechala som ju v aute - ze idem iba po peniaze, nie ona chce ist -a vysledok si viete domysliet.
V aute - mala prsten v rifliach, lenze v sedacke naobliekana, nemohla ho vybrat - vreskot ona chce prsten....
Takychto uplne beznych situacii je cez kvantum a ja nic len pozeram a az sa jej bojim nieco povedat lebo cisty koniec....co mam robit?

sisaha
7. dec 2012

@jespera vydrzat...nic ine

ivia123
7. dec 2012

@jespeoja :- ja by som to neriešila psychologom,mala ma obdobie detskeho vzdoru.Treba len vydržať.Nechaj ju v detskej izbe -dvere otvorene ,tvar sa ,že si ju nevšimaš.Neboj ona zachviľu pride akoby sa nič nestalo. 🙂

xlucia
7. dec 2012

@jespera ako pisu baby. u nas v troch rokoch bolo to iste u oboch. aj u vas to prejde

blumka
7. dec 2012

@jespera to je vzdor ako vysity, vitaj v klube 😀
Skus si precitat knihu AKo hovorit aby nad deti pocuvali, vzdor to sice neporiesi, ten prejde sam, ale pomoze vam pochopit, ako sa dcerka citi, co preziva, preco robi to co robi a hlavne ako reagovat aby ste jej pomohli zvladat tie zachvaty 😉

raona
7. dec 2012

ako pise ivia123 nevšímať si ju, nevysvetlovať zbytocne - u nas to ma opacny efekt, cim viac jej dohovaram a vysvetlujem, tym je to horsie - a moj mm nie a nie sa poucit, vzdy ju "vytoci este viac" .. ingorujem, nevsimam, neodpovedam na jej vreskot.. zachvilu prejde, pride sa mi ospravedlnovat... aaa ak je zla a neposlucha, alebo robi zle mladsej, tak dostane na zadok a ide do kuta, tam si poreveeeee a dakedy tam aj zaspi a je pokoj 😀 😀 😀 😀 😀 este pyta aj servitok na nos, a pripadne aj podusku ak sa jej chce spat 🙂 😀 😀

jespera
autor
7. dec 2012

dakujem vam vsetkym

maritta
7. dec 2012

Moj maly bude mat v marci 3 roky a robi uplne to iste, je to maly diktator a terorista!!!! Je to obdobie vzdoru, super narocne pre rodica, zachvatik pride zrazu, hocikedy, v najnevhodnejsej chvili, ale ked to prejde je to moj maly poklad. Ked sa to stava na ulici, vyzeram za nechopnu matku, ale co uz. Musime vydrzat, prajem vela trpezlivosti a pevne nervy!

magic08
7. dec 2012

@jespera akoby som o svojej dcere citala... u nas sa odohrava presne to iste, vacsinou ju nechavam sa vyrevat, pokila viem, ze na rev nema ziaden dovod a len trucuje alebo vzdoruje. No tu nepomoze nic, len vydrzat a modlit sa, nech je toto obdobie cim skor za nami... v januari cakame prirastok a uz teraz mam obavy ako to mala vezme a ci sa situacia este viac nezhorsi... 😨

mummy01
7. dec 2012

@jespera jaj,neboj prejde to.Nas maly toto iste mal od 2 rokov,uplny nervak, nonstop sa hadzal o zem od nervov a teraz bude mat 3 rocky a preslo ho to,je to zlaty chalan 🙂 Ale poznam to zufalstvo...nas maly akoby naschval najviac zuril v najnevhodnejsich chvilach ale fakt to preslo,uz si vsetko da vysvetlit.

leam
7. dec 2012

@jespera Tak my máme doma toto isté. Začalo to keď mala 2,5 a teraz má 4,5 a stále rovnako. Už som tiež rozmýšlala nad psychológom. V mojom okolí nikto takýto problém nemá. Tiež nič nezaberá, ani dohováranie ani bitka , nič. Najlepšie je ignorovať, ale to sa tiež nedá, lebo bývame v paneláku a susedia po 10 min. vybuchujú o stošest. Takže aj ja som uplne na nervy. Najhoršie je, že malá 16 mes. to začína obkukávat a napodobnovat ☹ Niekedy mám pocit, že z obdobia vzdoru plynulo prejdeme do puberty. 😖

kaja73
7. dec 2012

@jespera my tym tiez teraz prechadzame-bude mat tri roky za par dni.
Za blbosti rev a rev.
Pokial sa da a nemusim to hned riesit-teda sme doma,nerobi nic nebezpecne-tak mu len poviem kludne plac,ked prestanes prid sa objat- a ja odidem-ale nie daleko-len par metrov.
On vacsinou prestane revat do par minut,ale zas si to behom hodiny niekedy aj 10 krat zopakuje
.Ked sa to udeje vonku,tak tiez pokial to nie je pri ceste,tak odchadzam a po par metroch zastavim a cakam-zas mu len poviem -ked prestanes prid sa objat.
Pokial je to pri ceste ,alebo chce robit nieco nebezpecne-tak ho chytim a beriem prec,do bezpecia a zas ho necham - odidem par metrov a poviem tu istu formulku.
Zatial vzdy prestal plakat do par minut a vzdy sa pride potom objat.
Ale teda je to ozaj vycerpavajuce a na nervy-trva to uz pomaly rok a zatial sa to moc nezlepsuje.
Niekedy ma den, ze hysaci len 2-3 krat,ale su dni ked deme z revu do revu cely den.
Po riti dostal par krat-ked konal ozaj nebezepecne,ale to boli moje nervy a strach nie vychova.
Snazim sa to nerobit-aj tak to efekt nema.
Snazim sa, ked uz raz poviem nie,to nie aj dodrzat-malokedy ma zlomi a aj tak to este nepochopil-ze nie je nie. 😝
Vzdy si vopred rozmyslim ci to- nie- vobec poviem,aby som si nerobila z "huby rit"
Napriklad ta vasa situacia, ked si sla vyberat peniaze-tam by som nie ani omylom nepovedala-opytam sa a ak chce ide so mnou.
Ten hreben -ak by sme boli blizko skolky vratime sa-ak dalej moze plakat,stromcek tiez a aj tie ostane situacie-proste vyplac sa a prid sa potom objat.
Niekedy by som ho najradsej namiesto objatia roztrhla 🙄 ,ale objimem a dam puse,nech plakal a hysacil hocako silno predtym.
Ozaj to treba len prezit-starsi syn to mal tiez cca rok a prezili sme to,dnes o nom ani neviem,je samostatny,uci sa len na jednotky.....-ma uz 14 rokov.

nene99
7. dec 2012

@jaspera ahoj, presne viem o čom píšeš..... rady kt. sme dostávali bolo treba len vydržať, to je také obdobie.... nestalo sa tak! Poznám presne ten pocit bezmocnosti! Možno by som skúsila psychológa aj keď nám nepomohol. Naša slečna ma 6r. a jediné čo Z ČASTI pomohlo bolo nastavenie hraníc. Pretože ešte stále má tieto amoky, ale môžem povedať snáď to neurieknem 🙂 za posledné 3mes. sa to trošičku zlepšilo, teraz je amok už len tak 3-5denne a ostatné len také pomrnčiavanie a trucovanie, že sa ofučí a vtedy papuľuje a diriguje. Ako píše raona dohováranie, utišovanie, vysvetľovanie nepomáhalo, skôr to využívala, lebo vedela, že keď má amok, začneme ju obskakovať. Mne pomohlo prečítať si knihu "malý tyran" http://www.ulozto.sk/hledej?q=malý+tyran.
Veľa šťastia a pevných nervov ;)

majal
7. dec 2012

@jespera podla mna jej musis jasne urcit hranice, a povedat jej ze toto je neprijatelne, takto sa spravat nemoze, mylsim si ze je dost velka na taketo vystupy...jednoznacne ked sa ta situacia neda riesit, napr, ked chce ten prsten, tak je ho proste daj a hotovo, ale ked sa to neda nejako poriesit, tak jej povedz nech nevrieska....u nas zabera bud podobrom vysvetlit...a ked nie, tak dobre, ale ked neprestanes pride nejaky trest, napr. poviem jej ze nebude pozerat rozpravku...nech si to rozmysli....a vycsinou to zaberie...ked nie, tak si ju nevsimam, a prejde ju to....nasa uz ma 4 roky a uz je to lepsie, da sa s nou, tak len vydrzat a postupne to prejde 🙂

vanessm
9. dec 2012

Nič z tvojho opisu správania tvojej dcérky mi nepríde nezvyčajné. Veď nikoho nebije, neubližuje, len plače, nie? Je ešte malá, až okolo 4 rokov si deti začínajú uvedomovať, čo sa od nich očakáva, aké správanie je žiadúce. Neboj sa máš normálne, zdravé dieťa, ktoré ti dáva najavo, keď sa jej niečo nepáči. Myslím, že to nie je len obdobie vzdor, ale aj povahou dieťaťa. Tak ako my dospelí sme prispôsobivejší aj vodcovské typy, tak isto aj deti. Pokiaľ nikomu neubližuje, len plače, tak prečo to riešiť? Ja sa mojej vždy opýtam, či chce ísť so mnou, alebo chce počkať v aute a vlastne na všetko, čo sa dá, sa jej pýtame, o veľa veciach rozhoduje sama. Tak isto keď si písala o situácii s prstienkom, tak bysom jej povedala, že teraz zastaviť nemôžem, ale len ako sa sa bude dať, tak zastavím. Ono pre nás sú to možno malicherné veci, ale pre ne tie najdôležitejšie v danom okamihu 🙂 Aj ten hrebeň, no ak by som ešte nebola ´daleko, tak by sme sa vrátili a ak by sme boli už ďaleko, tak by som jej povedala, že kým tam prídeme, škôlka už bude zatvorená, a že si ho tam isto nájde ráno.

prasiatko30
10. dec 2012

@jespera uplne normalne chovanie 3r svista - ak ta to ukludni tak to vobec nemusi byt koli ziarlivosti voci tvojmu mladsiemu dietatu lebo mne toto robi moja mladsia - velmi podobny pripad ako ten co ai opisala ty - len stym ze sme isli do kina vsetko do pohody aj v kine, aj pri vychode a zrazu prekrocila prah budovy kina a ako keby ju bolo "postrasilo" zrazu len strasny hnev, rucanie, hadzanie o zem - a to vsetko preto lebo starsia sa s nou zacala hrat na nahanacku a jasne krpana za nou nestihala tak ju chytip amok - a trvalo jej to pekne dlho lebo ja obycajne sa ju ani nesnazim ani dvihat ani sa s nou rozpravat lebo v tom momente jedine co dosiahnem je to ze ruci a krici este viacej a este sa aj so mnou bije snazim sa aby bola na bezpecnom mieste aby nevybehla niekde pod auto a cakam kedy jej to trosku prejde inaksie ma obdobie relativneho kludu a potom aj obdobia kedy kolenackuje zo skolky domov a ruci na cele mesto. Tiez je dolezite si vsimnut co jej vyvolava tie amoky - i ked to je velmi zlozite ale u nas je to zvycajne ked ma krpana akoby nieco naplanovane a nie je schopna to urobit alebo preto ze sa ponahlame nemoze to urobit vtedy este nie je schopna si nechat vysvetlit a pochopit co, ako a preco - no ale dufajme ze to skoro prestane

mamavera
11. dec 2012

úplne normálna reakcia dieťaťa v jej veku, môže o časom ešte okoreniť trieskaním sa o zem, dupotom, hádzaním hračiek o zem, prípadne po tebe - arzenál je široký 😀 😀 😀 . Poznám mám také princezničky v škôlke. Dieťaťu sa vyvíja nervová sústava, viac vníma, viac chápe a skúša, pokiaľ môže zájsť a zisťuje, že plačom sa dá celkom dobre vydierať. 😎 Nič nepomôže, len stanoviť PEVNÉ HRANICE: Upozorni ju, že jej rev nebudeš počúvať a kľudne môže revať, nič to na veci nezmení - vysvetľovať podľa okolností. pošli ju do svojej izby, alebo ty odíď do druhej, nevšímaj si ju, začni si čítať, alebo pozerať von oblokom, žehliť...časom pochopí, že to s tebou nič nerobí. Nie je ti nič príjemné na verejnosti, ale hlúpe poznámky kľudne ignoruj. Veľmi dôležité je, aby ste všetci postupovali rovnako - ty, manžel, babky. Kľudne jej vysvetli, že sa nič nezmení, aj keď bude vrešťať - jeden, viac krát a ďalej sa tým nezaoberaj. Funguje to, len to chce veľa trpezlivosti. Ale oplatí sa ti to, dieťa pochopí, že ťa nie je možné vydierať. Ešte je tu ale možnosť, že sa snaží na seba upozorňovať, nakoľko má malú sestričku. Skús ju pasovať do roly veľkej sestričky, ktorá môže byť dlhšie hore, pomáhať mamine s varením, vešaním prádla, zdôrazňuj, že sestrička to ešte nedokáže, lebo je malinká - tej je to fuk. Pevné nervy.

marcelka1234
5. jan 2022

Mam doma 3 rocnu dcerku a zazivame presne to iste.
Mala som pocit, ze som jedina ale zistila som, ze nie.O tomto nikto nechce rozpravat, ale asi to zaziva kazdy v tomto veku🙈 niekto to ma trocha tazsie, zalezi aj od povahy a temperamentu dietata....tiez si hovorim, ze musim vydrzat.
Sledujem Nevychovu na nete, maju dobre rady, odporucam😉