Nezvládnuteľné štvorročné dieťa

katie303
10. máj 2016

Neviem ci to je mnou alebo mojim synom. ma 4 roky a sprava sa ako pubertak co mi dost vadi. pozera tv cely den samozrejme rozpravky. ked sa nieco opytam tak odpoved je Co Chces ? teraz sme obedovali a hosil vidlicku ze on to jest nebude. ked ideme po vonku nepocuva robi si co chce. neviem ako ho zvladnut ci su to len moje nervy lebo sa nesprava slusne. najlepsie je ked mi povie ze ma nelubi ze chce otca. samozrejme on zapne vecer po praci tomu dietatu tv aby mal pokoj. tak som ja ta zla. uz som skusala bitku,kricat,zakazovat pekne dohovarat. nic nepomaha neviem ako ho vychovat. ja ako matka by som ho mala lubit ale uz nevladzem lebo sa sprava strasne zle

natalym
10. máj 2016

Správaj sa normálne Ty, bude sa aj on. Ty sedíš za stolom s ním a obedujete spolu?
TV sa dá vypnúť, nie?

pribinak
10. máj 2016

Zobrať muza a ist na sedenie k detskej psychologicke, v CPPP centrách su zdarma
Zobrať šnúru od TV a basta, treba mu urobiť pestrý program

katie303
autor
10. máj 2016

@natalym samozrejme ze sme spolu o obedovali. a tv je vypnuty ale vrieska

natalym
10. máj 2016

@katie303 Tak zaviesť do druhej izby, zavrieť dvere, príp aj zamknúť, dbať na to aby si neublížil a povedať:
,, Keď prestaneš vrieskať, tak sa môžeme spolu hrať, inak máš smolu. ,,

charlie1980
10. máj 2016

Nuz, ked ti vadi, ze cely den pozera rozpravky, schovaj ovladac a jednoducho ich pozerat nebude. Viem, ze si potrebujes aj navarit, upratat a tak niekedy to aj bodne, ale urcite by som to nedovolila ako standard. Vyber mu farbicky, plastelinu, ked varis tak v kuchyni, zapajaj ho do prac. S otcom sa musite zjednotit, co nedovoli mama, to nedovoli ani otec. Nech ho otec zoberie von, umyt auto, na odrazadlo, na bicykel, ked mas robotu. Nech necuci pred TV. Nebude jest ? Nevadi. Odchod od stola a ine nebude, az do vecere. Ja to tak robim so synom od 1,5r a funguje to. Jedla si nevybera a okrem paradajkovej omacky / polievky zje vsetko na svete.

natalym
10. máj 2016

A nie je to tak, že oco dovolí všetko a mama je zlá???????

pribinak
10. máj 2016

Chodi do MS? Ak ano, tam je aky?

janickacrazy
10. máj 2016

@katie303 nechodí do školky? ak nie, tak ho tam treba prihlásiť, možno je len znudený a nevie čo od dobroty

charlie1980
10. máj 2016

Joj, vrieska. Jasne, ze vrieska. Ved je to jeho oblubena bezna cinnost. Nediv sa, ze vrieska. Treba ho zamestnat, ci uz v kuchyni s tebou, alebo ved ja neviem, Co robievas cez den...ked mas robotu, nech ti akoze pomaha, treba ho motivovat a ked nemas pracu, tak si s nim sadni a hrajte sa, prip.chod s nim von. Zruste napr.docasne TV, My by sme sa zaobisli napr.aj bez nej a uvidis ako si odvykne od nej. Len mu treba spravit program. Neviem, Ci chodi do skolky, ak ano, mas vsetky cas pre seba porobit si a ked pride poobede tak sa mu mozes venovat predsa.

cawes
10. máj 2016

@katie303 moj maly ma v auguste 4 a neviem si predstavit ze by cely den pozeral telku. Sa cudujes ze vrieska a co ma robit? Aky je tvoj program s nim? Co robis cely den ty?
Ja chodim na polovicny uväzok do prace dva dni vtedy je maly v skolke a inak rano spolu robime ranajky, ideme spolu do kupelky, zahrame sa hru ( pexeso, dooble kids, alebo knizky citame) potom navarim obed tu sa hra sam z legom, poom sa spolu najeme, neexistuje aby mi hadzal veci na zem, pekne sa napapa, zanesie veci do kuchyne, ja doupratujem a ideme von alebo sa hrame, alebo upratujeme, o 18 ma veceru, o 19sprcha, zuby potom do postele, precitame rozpravky a hotovo

juliakocka
10. máj 2016

Dieťa daj do škôlky ty chod do práce ....telku nezapinaj ale sa venuj dieťaťu....nech behá von keď ste doma

h2
10. máj 2016

@katie303 Ahoj, zarazila ma záverečná veta, že ty ako matka by si ho mala ľúbiť, ale už nevládzeš... Neviem, ako tomu mám rozumieť, predpokladám, že si to povedala len v hneve. Ja svojho syna milujem najviac na svete a neprejde deň, aby som mu to nepovedala. A aj on to hovorí mne, ale aj keby mi náhodou v hneve povedal, že ma neľúbi, povedala by som mu, že ja ho aj tak ľúbim a vždy budem, nech by urobil, alebo povedal čokoľvek. Možno Tvoj syn necíti z Teba prejavy lásky, možno si myslí, že ho neľúbiš, aj keď to určite nie je pravda. Ja mám tiež 4-ročného chlapčeka a viem, že potrebuje lásku a vidím na ňom, keď ho za niečo napríklad vyhreším, že mu je to ľúto, že mama je kvôli nemu smutná. Aj môj syn je televízny maniak a keby som ho nechala pozerať rozprávky, koľko chce, pozeral by ich celý deň. Ale od toho si tu Ty, rodič, ktorý rozhoduje o tom, čo sa kedy bude robiť. Samozrejme, snažím sa rešpektovať aj jeho želania, ale určite nie tak, že sa bude robiť to, čo on chce, keď ja chcem a potrebujem robiť niečo iné. U nás najlepšie zaberá, keď sa mne podarí zostať pokojná a nestratiť nervy (nie vždy sa to dá). Píšeš, že si skúsila aj bitku, aj krik a nezabralo - no, ono to totiž ani nezaberá. Keď dieťa vidí, že mama nezvláda situáciu, okamžite to využije. Ty si musíš za každých okolností stáť za svojím, nech sa deje, čo chce. Keď hodí pri obede vidličku - musí ju zdvihnúť, aj keby to bolo po polhodinovom cirkuse. Keď zistí, že si nevydupe a nevykričí, čo chce, prestane s tým (možno máš pocit, že nie, lebo decká dokážu byť v tom veľmi vytrvalé, ale treba vydržať a časom pochopí). Keď neposlúcha vonku - otočka a ide sa domov! Ja viem, niekedy sú horšie a niekedy lepšie dni, ale napríklad keď ja stratím nervy a máme doma nejaký konflikt, tak sa o tom potom, keď už je kľud, porozprávame (ale zase nie nejaké úmorné prednášky, proste niečo ako: Dnes som bola strašne smutná, ako si sa na ihrisku správal, teda, tiež som nemusela na teba tak kričať, mrzí ma to, takto sme mali obaja pokazený deň, nabudúce budeme na seba lepší, čo povieš. 😉 )

ujanka
10. máj 2016

Mam 5 rocnu a tiez sa obcas sprava ako pubertacka, na to funguje iba stanovenie pravidiel a trvanie na nich, to si musite dohodnut aj s muzom ako to u vas bude fungovat. Moja ma tiez rada rozpravky a cumela by do bedne cele dni, tak mame pravidlo: cez vikend a prazdniny sa rozpravka pozera po ranajkach (cca 20 min), po obede ma dovolenu dlhu ak ma chut, teda nejaka disneyovka, beriem to ze to ma oddych namiesto spanku, a rozpravka na dobru noc, po veceri, tiez kratsia, tak aby sme stihli vecerny program. Jasne ze niekedy mrnci ze este chce, no neda sa nic robit, take su pravidla. Pripadne povolim dalsiu poslednu, ale bude naozaj posledna. Na zaciatku protestovala, teraz uz vie aky je rezim a je to v pohode. Podobne s jedlom, ak sa jej nepaci co ma na tanieri a frfle nech sa paci, budes bez obeda. Pribor teda nehadze ale raz by to skusila a isla by od stola. Je to tazke s malymi pubertiakmi a s velkymi bude este horsie, ale ine ako pravidla asi nepomoze. Mozes mu vysvetlovat, prosit, vyhrazat sa, nepomoze. Poznam :( Urcite sa ale musite dohodnut s muzom ako to u vas bude vyzerat. Drzim palce.

henikav
10. máj 2016

@katie303 cim viac budes nervacik s dietatom tym bude horsie, na dieta netreba vrieskat, ani bit ho, treba mu razne vysvetlit. Vypinam telku, ty si dospela ty rozhodujes. Ze bude kricat a hadzat sa o zem? No nech sa hadze, vsak raz prestane. Obcas mu povies, ze je aj zaujimavejsie na praci ako vrieskat, napriklad podme si nieco lepit, kreslit, vystrihovat, hrat sa s autickami, hocijaku blbost ktora ho zaujme a odvedie mu pozornost inym smerom.
"Toto jest nebudem", no tak nejedz, najblizsie jedlo bude napriklad o 18tej a dovtedy hladuj o to viac ti bude chutit neskor. A skusaj ho zatahovat do prace, aj ked ti bude vsetko neskutocne dlho trvat a bude to mozno zle urobene, ale maly bude mat dobry pocit a pekne ho zakazdym pochval aj pred ockom ze syncek mi dnes pomohol s tym a s tym a ako dobre to urobil. To ze dieta skusa, to je normalne, lenze ak zisti ze to funguje bude skusat stale vytrvalejsie. A hlavne ty bud vyrovnana, nepripustaj si jeho zlost ci plac, nech to ide mimo teba

kenzom
10. máj 2016

Myslím že si zvykol že skaces ako si on povie, vrieskanim dosiahne svoje. ..je dobre že si uvedomujes že to nie je ok. ..ak to necháš takto ďalej. ..tvoje starosti budú rásť~ nechcem si ho potom predstaviť v puberte. ..pevné a jasné pravidlá/ktoré dodrzis ak povolis sama si pilis pod sebou konár ~ telka za odmenu má 4roky~ max večerníček. ..

marcelatje
10. máj 2016

@h2 je jednoduche milovat poslusne dieta. Ak ta vytaca stale a denne, vynucuje si veci placom, odvrava, hadze vecami, tvrdi ze ta nemiluje ...... napadne ta hocico 😀
@katie303 nic nie je stratene chce to len pevnu volu a vela nervov. Asi to vzniklo nedoslednostou a tvoje dieta vie ze plac staci na dosiahnutie toho co chce. Mozes ho nechat rozhodovat o istych veciach napriklad aku rozpravku chce pozerat. No o dlzke sledovania tv rozhodujes ty. Stanovene pravidla musis v prvom rade dodrziavat ty. Drzim palce 🙂

bubelko
10. máj 2016

@katie303 tak po prve, zjednotte sa s muzom, co a ako. ked ty zakazes, on nepovoli a opacne.
tv obmedzit. na hodinu denne max. bud cez den alebo vecer. ziaden cely den.
ide leto, sup von.
to, ze vrieska - no zjavne zistil, ze to funguje. ked dlho blaci, dostane co chce.
nie je nie, a mozu aj traktory padat.
hodi vidlicku, ze nechce jest? bez slova zdvihnut a dat od stola. jedlo spratat. a to pekne zakazdym.
potrebuje pevne pravidla a doslednost a jednotnost medzi vami.

sardinka335
10. máj 2016

@katie303 tento stav aky je, iste nevznikol zo dna na den - proste vychova 0 bodov u vas. Aj ja by som bola na nervy z celodenneho pozerania Tv ...proste to otupuje človeka, aj dieta.
Ak s mužom nie ste zajedno, tak to bude veeelmi ťažke si vydobyť poziciu u tak nespratneho dieťaťa - chce to stale dookola omielane doslednost a lasku. Všetci robime chyby, len nerobme taketo zasadné chyby, ktore sa uz tažko napravaju. Po mne by hodil lyžicu a taku mu flasnem ze mu hlava skončí v tanieri a jest nedostane skor ako po x hodinách - večeru. Proste vie, ze s tebou moze kyvat a tatko všetko dovoli aby mal klud.

sova76
10. máj 2016

@katie303 Hlavne nestrácaj hlavu a skús s ním robiť iné veci, než zapínať mu telku. Ok, nech ju teda pozerá s otcom, Ty si stanov iné pravidlá. Knihy, kreatívne hry, šport, prechádzky, možno návšteva nejakého materského centra v tvojom meste... Ešte je malý, pôjde to, uvidíš, chce to len trošku zásadovosti a trpezlivosti. A.. telka sa dá aj odpojiť od elektriny... prinajhoršom 🙂

h2
10. máj 2016

@marcelatje Milovať poslušné dieťa je práve také jednoduché, ako milovať neposlušné, samozrejme, to platí, len ak ide o vlastné dieťa. 🙂 Ach, ako rada by som napísala, že môj syn je poslušné dieťa, niekedy je najposlušnejší a najzlatejší na svete, inokedy ma vytočí do bezvedomia, neposlúcha a jeduje, ale nikdy ma nenapadlo, že by som ho nemilovala.

marcelatje
10. máj 2016

@h2 asi to nebude uplne vo vyzname nemilovat dieta no su situacie kedy citis snad vsetky emocie okrem lasky a mas sto chuti ich rozkusat na prach 😀 😀 😀
Ja som citila uplnu bezmocnost ked mi dcerka dlhe mesiace plakala. Nespala ona ani ja. Nic nepomahalo a miestami som celkom chapala matky trpiace po porode psychozou s tragickymi nasledkami. Asi jedine co nas vtedy zachranilo bola ta laska niekde hlboko vo vnutri casto potlacena momentalnym stavom ale bola tam....a tak sme prezili bez ujmy na tele ci duchu a teraz sa milujeme ako kone... koniec pribehu 😀

sense
10. máj 2016

nuz co na to povedat , u nas neexistuje cely den telka, nepoviem polhodinku a dost ....co sa tyka hodenej lyzicky moja to nerobi obcas spekuluje ale keby hodi vidlicku sla by do izby sa skludni a dojedla by, takisto ked spekuluje nechces jest? nemusis odchod....ked ma vzor robi vyslovene napriek, nech sa paci, tam ma izbu tam moze vrieskat kolko chce a ked robi zle vonku , nema problema ide sa domov, par krat sme isli s vreskom a co a kolkokrat to vo mne vrie ale idem kludna total si ju nevsimam, nekomunikujem s nou , nevycitam jej ani jej nedavam vychovnu prednasku ani ju nehresim, idem ticho drziac ju za ruku, kde nie je obecenstvo nie je divadlo a uplne najviac zabera ked nahodou ide niekto okolo a prihovori sa jej tak to je okamzita zmena

treba byt vo vychove jednotny, neexistuje jeden zakaze druhy povoli, a tvoj maly vie ako ta vytocit, a vzdy ked ta vytoci vyhral, preto je dolezite sa nenechat vytocit...hoci su este maly ale rozumu maju dost,...a je jasne ze zapnem dietatu telku a mam klud ale zial v konecnom dosledku je to kontraproduktivne resp sa to obrati proti tebe lebo potom su deti podrazdene otupene , treba vymysliet aktivity ako ho zabavit inak a odputat od tej telky ak nepomoze vypnut a hotovo

lauricka
10. máj 2016

@katie303 tak hlavne je to vasa praca za tie 4 roky. Ak mate pocit, ze na to nestacite, tak skuste konzultovat detskeho psychologa, poradi aj vam. A co sa tyka knih, celkom fajn je Respektovat a byt respektovany a pod.

jeennyv
10. máj 2016

@katie303 za mna nemas doma pripad pre psychologa, ale typicky znudene dieta, dieta si vyzaduje aktivity, venovanie, hranie, farbicky, lopta, st na ihrisko, piesok, zacina byt pekne, v dazdi ak je v poho gumaky, prsiplast, co by si chcela od dietata, ked cely den presedi pred telkou, ako chapem chces nieco porobit, ale tak si to prezentovala, nepises ci robote aj nieco ine... co sa tyka jedenia atd..nevyjednavat,nechce nebude, do izby atd...vyjednavanie je chyba, dieta len vidi, ze s tebou moze robit co chce, co sa tyka vychovy, vypnut telku, ocko nech sa porozprava s nim, precita knizku atd.. dieta nezaujima, ze jemu sa nechce....vo vychove musite byt jednotni, inak ty budes vzdy zla a on dobry...co popisujes je podla dosledok, nedoslednej vychovy, rozpravky sa daju popozerat, ale nie cely den...

katarinamarkova
10. máj 2016

@katie303 a skúšala si aj úplne jednoduché veci:
- dieťa nebiť
- TV vyhodiť
- zdhodnúť sa s manželom na základoch výchovy vášho spoločného dieťaťa
?

h2
11. máj 2016

@marcelatje 😀 Mňa už tiež napadlo, že materinská láska existuje na ochranu detí pred rozzúrenými matkami. 😀

natalym
11. máj 2016

Už ju to prešlo, už neodpisuje. 😀 😀 😀 😀

charlie1980
11. máj 2016

@natalym Asi maju program a zrusila aj wifi s dekoderom od UPC.

marcelatje
11. máj 2016

@h2 kludne to tak moze byt ved k cudzim detom take trpezlive nie sme tam mame riesenie hned 😀