Nezvládam 5-ročného syna

8. júl 2023

Ahojte, potrebujem pomoc. Mám 5 rodného syna. Syn je také normálne dieťa čo sa jeho vedomosti týka, je šikovný ale jeho správanie už prestávam zvládať. Čím je starší tým je to horšie. Kam kolvek ideme je nejaký problém. Rozbehne sa aj na cestu a nepočúva keď na neho kričím, idem aj tak. Dospelým ľuďom čo ani nepoznáme je veľmi drzi, dovoľuje si a dnes dokonca jedného pána išiel buchnúť ale to som ho stopla v poslednej chvíli. Nemá rešpekt pred nikým. Na druhej strane ale stále za všetko plače. Je to veľmi ťažké riešiť stále tieto veci a ja sa chcem pravdepodobne poradiť so psychológom. Ako mám postupovať ? Máte niekto reálne skúsenosti ? Ďakujem 😪

nataliaseidlova
8. júl 2023

Akoby ste písali o mojom synovi..ten bude mať 5 a správanie také isté 🤷

bloger
8. júl 2023

Jednoducho stanoviť mu pevné hranice. Deti niekedy tak skúšajú.

simona20201309
8. júl 2023

Cudzieho chlapa išiel buchnut? Dôvod???

lylyjana
8. júl 2023

@bloger a ako by ste prosim stanovili tie pevne hranice? lebo lahko sa to povie ale tazko urobi. Nas sice bude mat len 3, ale niekedy tak velmi pokusa, ze tiez nevieme uz co robit. A tiez rad bucha len tak z nicoho nic. Dohovarat nepomaha, zakazat veci typu telka, hracky funguju len kratkodobo. Tak ako stanovit hranice?
@simona20201309 toto nepochopia ludia, ktori nemaju take deti. Proste nieco dietatu napadne, moze sa za nieco hnevat odrazu, v jeho hlave sa to pospaja a takto si vybije hnev. Ale ano, nas este nema ani 3, 5r by mal uz asi trosku lepsie ovladat svoje emocie

autor
8. júl 2023

@simona20201309 len išiel okolo nás

catherinah
8. júl 2023

@simona20201309 ako sa tie hranice nastavuju?
Ak napriklad poviem nekresli ma stenu a on aj tak stenu pokresli.
Co ma nasledovat?

simona20201309
8. júl 2023

Tak veľmi pochybujem, že je tvoj 5r syn mentálne v poriadku. Určite to chce psychologicke vyšetrenie. Hráva nejaké hry na PC?

autor
8. júl 2023

@bloger na tom pracujem už dlho ale bez úspechu. Mám aj staršieho syna, ten je bezproblémový

autor
8. júl 2023

@simona20201309 v žiadnom prípade nehrá hry, nie je to dieťa " tabletové ".

simona20201309
8. júl 2023

@catherinah ja som o hraniciach nepísala, ale odpoviem ti. Vzala by som mu farbicky. Všetky. A pripadne aj jeho najobluvebejsiu hračku, pripadne zakázala týždeň televízor, ak má vo zvyku pozerať nejaké rozpravky.

simona20201309
8. júl 2023

Nie je to normálne, ak má potrebu udierať do cudzích okoloiducich ľudí. Na toto je naozaj nutný psychológ.

mircalla
8. júl 2023

Ako reaguje na deti v skolke? Co ucitelky?

autor
8. júl 2023

@simona20201309 dnes sa to stalo prvý krát, že išiel niekoho cudzieho bez dovodu udrieť. Bežne ale aj cudzím ľuďom rozkazuje napr Nepozeraj sa, nesmej sa, nechaj to a pod.

autor
8. júl 2023

@mircalla tam je všetko v poriadku , nikto sa zatiaľ nesťažoval

mia2906
8. júl 2023

Môj takmer 3 ročný to robí a dúfame že z toho vyrastie... Robí to keď cíti nejaký diskomfort (hlad, únava atď)
..čiže z toho. Nevyrastie? 😬😁

autor
8. júl 2023

@mia2906 u nás sa to bohuzial stupňuje , ale to nemusí byť aj u vás tak

catherinah
8. júl 2023

@simona20201309 prepáč, zle som Ťa oznacila. Takto by prisiel zachvilu o vsetky hračky a co bude potom robit?
(bud ich hádže, nechce si upratať, na odrážadle vyslovene lieta atď.)
Alebo mu poviem, ideme do obchodu. On nejde.
Ako toto riešiť?

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bloger
8. júl 2023

@lylyjana Tak trvať na tom, že ak niečo zakážem to platí. Neustúpiť mu. Snažiť sa ponúknuť mu niečo iné. Stále nové aktivity. Ja viem, že je to náročné. Sú knihy o tom rôzne. Napríklad jedna sa volá Ak ma ľúbiš nedovoľ mi všetko. Dá sa kúpiť aj v eshope tv Lux. Držím palce.

simona20201309
8. júl 2023

@catherinah kazde dieta je iné, na moje platilo pozdraviť sa, ahoj, tak dávaj na seba pozor a nikomu neotvaraj..... do 3sekund bola pri mne a obávala sa sama. Deti skúšajú.... netreba sa ich báť a netreba im dovoliť cvičiť s nami

autor
8. júl 2023

@simona20201309 a keď ti napíšem že koľkokrát mu takú strelim že sa bojím že ma ľudia udaju, čo mi napíšeš ? Aj ja som len človek , nie obohrata platňa čo vysvetľuje dokola. Skúšam aj po dobrom ale aj po zlom. V tom je ten háčik , že som skúšala už všetko a proste nič. Je ešte viac agresívnejší a nemienim ho zbiť do bezvedomia.

lylyjana
8. júl 2023

@bloger my praveze dodrziavame vsetky zakazy. Ked poviem, ze nebude telka 2 tyzdne, tak nebude ani u nas ani u starych rodicov. Len tolko zakazov ako on vymysli lotrovin neexistuje zial :D urobi jedno, vymyslime zakaz. Ide, urobi nieco dalsie a este na nas pozera. Vidim, ze skusa. Len niekedy je to ozaj uz na nervy... Dakujem, pozriem knihu

autor
8. júl 2023

@simona20201309 ja mám aj druhé dieťa, keby sa mi nenarodí toto problémové tak dávam asi také zbytočne rady ako ty.

bloger
8. júl 2023

Tak skús toho staršieho poprosiť. Mohol by byť pre neho vzorom. A viesť ho správnym smerom. Určite by na neho dal. Je to si myslím cesta. Držím palce autorka.

autor
8. júl 2023

@bloger ten má už ma pomaly depresiu z neho. Občas vidím že plače od zúfalstva, čo tiež nevie si s ním rady. Občas mi povie že ho nechce, že nechce takého brata. To sa ťažko počúva.

simona20201309
8. júl 2023

Chápem. Tak potom nie je správanie reakcie na to co sa okolo neho deje? A co otec?
Pozri, sama si uvedomujes že je to cez, keďže si prišla hľadať pomoc tu. Neboj sa zavolať psychológovi. Nie je to žiadna hanba. Pozisťuj si kľudne aj tu, ktorý je vo vašom meste najlepší a chod, verím tomu ze pomôže. Určite zisti príčinu jeho správania a pomôže ti ako na neho a možno ya je naozaj nejaká porucha správania. Väčšinou majú deti agresívne správanie kvôli hrám na PC, ale toto nie je váš prípad.

dzulli1980
8. júl 2023

A vzťah medzi Tebou a mužom je OK? Nehádate sa? Nenadávate si? ... lebo deti sú kus citlivé ... ale 5 ročné dieťa by už malo byť dosť rozumné na to, aby len tak bezdôvodne išlo niekoho cudzieho udrieť ... zájdi s ním za psychológom, nie je to hanba ...

bloger
8. júl 2023

Prepáč to som nevedel. On je rozumný časom to pochopí.

simona20201309
8. júl 2023

Koľko má starší brat? Muža vôbec nespominas

autor
8. júl 2023

@simona20201309 starší ma 8 . Manžel je dobrý otec, veľa času trávime spolu , ale nemá na neho trpezlivosť. Je prísnejší ako ja a ty nastáva ten moment že je na neho veľmi prísny , tým pádom keby platí to, že by dostal a bol by krotky tak už by bol z neho hotový anjel. Ale s otcom je to len vojna, syn verzus otec. Aj sa ľúbia , aj sa tulia, aj sa hrajú ale potom príde malého agresívna chvíľa a otec je veľmi prísny a aj keď by mu dal modré z neba , vtedy nastáva vojna. Otec drží hranice a syn svoje tiež.