Píšem sem anonymne,som chlap,mám skoro 4rocneho syna.Problem je že nevládzem s ním.Manzelka má ešte dospelú dcéru ona už nebýva s nami.Zijeme vo trojici v dome s veľkým pozemkom.Obaja pracujeme,syn chodí do škôlky.No keď je doma strašne vymýšľa.Je pravda že je to moje prvorodene dieťa a odmalička dávam naňho pozor.Zle som znášal keď plakal alebo spadol,často som vybehol na manželku že si nedávala pozor na syna.Bol som mu oporou keď chodil aby nespadol,stále som pribehol keď ma zavolal.Kedze ho ľúbim všetko som mu robil po vôli.Zena hovorí že to bola chyba.Mozno má pravdu.Teraz syn sa nezahrá sám stále mu musím asistovať.Vsade ma volá aj na trampolíne musím skákať s ním.Sadnem si na chvíľu a hneď ma volá tato pod sem pod sa so mnou hrať.A ja idem.Niekedy už také nervy mám na to že stále len starať sa o syna a nemám kedy si oddýchnuť.Manzelka vari upratuje samozrejme aj ona sa stará o syna,no neviem ona to berie ináč než ja.Ona neuteka hneď za ním keď syn volá nechá ho samého aj hrať sa.Povedala že ona mu nebude robiť animátora nech sa zabaví aj sám,že už je dosť veľký.Preto syn volá stále mňa lebo vie že ja hneď skočím.Neviem ako to zmeniť.Skoda že cez víkend není škôlka aby som si oddýchol.Castokrat som zlý a náladový,chcem mať kľud a pokoj od každého.Aj si ponadavam,žene sa to neľúbi No neviem čo ako sa zmeniť.Poradte
Koľko máš rokov? Ja mám 48 a keď ma syn zavolá, obujem kolieskové korčule a idem aj inline hokej hrať. Môj muž má 55 rokov a nápodobne. Aspoň ťa udržuje v kondícii. 😉
Postupne, jemne, tešiť sa aj z malých pokrokov. Ak by ste sa teraz rozhodli pre radikálnu zmenu, neodpovedať na jeho volanie do hry, tak by to asi najskôr nepochopil a mohol by to brať, že ho odmietate úplne. Plus veľká pomoc je dohodnúť.si stretko s inými deťmi, nech sa zahrajú spolu. Nie je to to isté, ako si doma oddýchnuť, ale mentálne to vie pomôcť.
@denkabemommy Nie nedokážem mu to vysvetliť nechápe to.Momentalne to vyzerá u nás že žena mu všetko zakazuje a ja všetko dovolím lebo nechcem aby plakal alebo sa jedoval.
ako si si ho vychoval, takeho ho mas.
a ako zmenit jeho? nijako. Zmen seba a svoj pristup. A osobne mas zlatu zenu - mne ak by chlap vycital to ze dieta padlo ---- ehm, uz by asi nebol mojim chlapom
@kaktusik007 Lenže ja nemám na to srdce povedať synovi nie.Vzdy všetko mu povolim a spravím čo chce.
Len mu ďalej vyhovuje vo všetkom a ešte tak dva roky a kopne ťa do prdele uvedom si, že robíš zle aj jemu a aj sebe
No ty si cisty poklad. Len si pekne papaj, co si si navaril. A obdivujem tvoju zenu, ze ti to podryvanie autority toleruje.
Zena ma a mala pravdu, necudujem sa, ze ta v tom teraz necha. Prepac. Mas este cas to ale zmenit. Vysvetli mu to primerane k jeho povahe a veku. Nerobis mu tymto ziadnu sluzbu, skôr opak. Cize ukludnit sa a dookola opakovat co TY a TVOJA ZENA chcete od neho spolocne.
@babovka2321 Bohužiaľ často sa hádame so ženou ohľadom synovej výchovy.Ona má na všetko iný názor než ja.
Ked bude mat syn 15r a bude chciet brat drogy, pojdes mu hned kupit travu a koks? ;) Vsetko ma mat svoje hranice a ked sa nenauci pocut nie, tak ako prezije vo svete, kde nie bude pocut velmi casto? Vychovavas z neho jedinacika len taky fukot.
Keď nevieš vychovávať sám od seba tak rob to isté čo žena. 4r decko potrebuje otca a nie kamaráta na špagátiku. Hraj sa s ním keď máš náladu a čas ale nie zakaždým. Na trampolíne poskáč 5 minút a potom povedz, že ťa bolí koleno nech chvíľu skáče sám a ty sa budeš pozerať..
@liljana To zas nie drogy mu určite nekúpim, dúfam že bude rozumný.No ja keď mu aj poviem nie on sa mi smeje alebo začne mrncat plakať tak idem za ním.Alebo poviem žene že nech malému vysvetlí že to a hento lebo mňa vôbec syn nepočúva.Za to ženu poslúcha.Ona je taká ako povedať raznejsia a prísna naňho.Niekedy mám pocit že ho neľúbi ako sa k nemu správa.
Skodis sebe, skodis synovi, skodis svojmu manzelstvu. Alebo si daj facku a zobud sa do reality, alebo skoncis zle 🙂 rozmyslaj, kym nie je neskoro.
Ahoj,
youtube Rodinář kraje Vysocina, Jiŕí Halda a pan Martínek.
Najdi si to a pocuvaj. Pri troche stastia sa ti mozno podari skontaktovat sa s jednym ci druhym. Vypocuj si, co hovoria o vychove deti. Su uzasni acsu to chlapi. Sombsi ista, ze sa v ich rozpravani najdes.
Terorizoval si zbytocne zenu, teraz znasas nasledky. No zial, najviac si to odnesie to dieta. Zene sa pekne ospravedln uprimne, vypocujte si tych panov obaja a hlavne zacnite drzat spolu.
Som Bohu vdacna za mojho uzasmwho muza. Vie, ze deti padaju, nerobi z toho dramu. Ty si sa podla tvojho sebaopisu vsak choval k synovi ako moja mama. Preboha, nebez, ved spadnes a daj mi rucicku aby si nespadol (maly ma 3 roky !!!). Ak spadol - joooj, zly koberc, ten je vinny! fuj skaredy koberec!
Zd...m ju vzdy brutalne! Keby mi toto robil muz, fakt ho normalne zmlatim!
S malym som travila tiez vela casu hranim ake tiez som zaviedla chvile pre seba.
Pijem kavu = moj cas, maly vue ze sa vtedy hra sam! Ajbteraz ked pisem a citam. Je pri mbe v obyvacke, hra sa v kuchynke, "vari" a nosi mi jeho jedlo. Hra sa s legom, kockami.
Ja som ho od dvoch rokov zo zdravotnych dovodov nemohla nosit. Byvame na 3 poschodi bez vytahu. Naucil sa pekne chodit sam. Na prechadzke tiez. Ocko? Ma dva metre a ved on ho kludne vezme na koňa 😁
Len maly je uz tazsi a ockovi to vuz zacina vadit. No naucil si, smola. Hned ked vidu von, maly uz hovori na koňa ocinko. Mne to pivie ked idembs nim tiez ale potmehutsky sa usmieva, vie ze u mna nepochodi 😂.
Lubim ho najviac na svete a niekedy mamvdokonca vycitky, ze sa s nim nehram vuac. Ale ked vidim ako sa pekne hra sam, nevytrhambho z hry. Pokiaľ pride ku mne a chce sa hrat so mnou, idem vzdy ked sa mi da. A vacsinou sa mi da 🙂.
Pokial nie, bohuzial, niekedy si poplace. Ja nerazim teoriu malych teroristov. Ale vsimla som si u maleho, ze si rychlo vytvori navyk - dobry ci horsi. Je uzasne hrat sa s detmi ale zvladnu sa zabavit aj na cas same. Urobit pre nich vsetko co chcu, tym im mnoho krat viac uskodis ako urobis dobre!
Ty predsa tiez nedostanes v zivote vsetko co chces a ani hned!
Ty ho ucis, ze to tak ale v zivote je. On pride do reality a dostane taku facku od zivota, ze uvidi a ty tiez.
Teraz len pomaly a laskavo zmenit vychovu.
@babovka2321 Ako myslíš že skončím zle?
no ked si mu styri roky vo vsetkom na sto percent vyhovoval, tak jasne, ze teraz nepochopi, ze to uz robit nechces.. ani necakaj, ze to hned pochopi.. ale aj tak si musis stat za svojim.. on to pochopi casom.. ale to sa musis ozaj rozhodnut a nepochybovat o tom, ze tvoje rozhodnutie je dobre.. ono to totizto nie je srdce, co ti nedovoli synovi povedat nie.. to je ego.. a tvoj strach, ze ked mu nevyhovies, bude sa trapit, alebo ta nebude mat rad.. srdce nema strach ..
radim zacat postupne a hovorit nie v mensich veciach a nie zakazdym.. lebo teraz si uz tak pod tlakom, ze mas chut mu asi povedat nie vzdy.. takze davkovat 'nie' postupne a ono to pomaly povoli.. ale zacni hned.. nenechavaj to tak.. ako muz si slaby a to je pohroma ako pre teba, tak pre zenu a pre to dieta duplom.. je nutne to zmenit
Syn ti bude skakat po hlave, zene dojde trpezlivost... Nikto stastny nebude.
Zmen seba. Ja sa hrám este s 9 rocnym 🤣🤣🤣 sam ma vola. Ked ma kamosov, tak je klud. Podla mna sa citi sam. Bude taka povaha, ze ma rad spolocnost a bude ju vyhľadávať. Mna to tiez rozculovalo, lebo som si nevedela nic pri nom porobiť. Ale teraz si to užívam, lebo viem, ze je to moje dieta, dalsie uz nebude a je otazka casu, kedy ma uz nezavolá. Az ked mal tak 6 rokov si dokazal najst sam zabavu, pol hodku sa zahral a uz ma volal aby som sa zapojila. Nemyslim si, ze je rozmaznaný alebo by ste niekde spravili chybu. Priatelov syn sa dokaze hrat hodiny sam s legom, nikoho nezavolá k sebe. Ale on je uplne ina povaha, je introvert, nema moc rad velke skupiny a stale sa pred ludmi hanbí a to ma 9 rokov. Cize Skus sa na to pozriet takto a prijat jeho potrebu spolocnosti pri hraní.
Ako si si naučil tak máš. Manželka mala a má pravdu. Ty podrývas jej autoritu s ešte tu vyplakavas. Daj si dve facky a začni sa správať ako otec. Dieťa potrebuje režim a hranice. Tetaz si pekne vychutnaj čo si si spôsobil a bud s tým niečo začni robiť, alebo o 10 rokov si budes trepať hlavu o stenu. A sprosté reči ako manželka syna nemiluje si rovno strč vieš kam. To čo robíš ty je opicia laska, ktorá škodí všetkým a čudujem sa, že žena ta ešte neposlala do prdele.
Tvoj syn je úplne normálne 4 ročné dieťa. Robí presne to, čo robia všetky malé deti. Chce tvoju pozornosť, chce byť s tebou, chce sa hrať s tebou. Očakávať niečo iné je úplne zbytočné, máš proste normálne dieťa. To, čo musíš spraviť, je pracovať sám so sebou. Dieťa ti nastavuje zrkadlo a čo v ňom vidíš? Chlapa, ktorý nevie povedať nie, chlapa, ktorý nemá jasné hranice, tým pádom si nevie zastať sám seba. Chlapa, ktorý cíti emócie a nevie, čo s nimi. Potrebuješ nazrieť do svojho vnútra a potrebuješ sa pýtať sám seba, ako sa v tom celom cítiš, čo je za tým, kde to má pôvod. A pomaly postupne začať meniť seba, svoj prístup. Začni študovať niečo o výchove, o traumach, o stereotypoch, o respektujucej výchove, je toho plný net, niečo si ťa určite nájde a osloví ťa to, ak tomu venuješ energiu. Je úplne zbytočné sa točiť v tom kole , v ktorom si teraz, že nedokážeš komunikovať svoje potreby a si z toho frustrovaný. Nepomôže kričať na dieťa, ani mu donekonečna niečo vysvetľovať, ani ho začať ignorovať a pod. Dieťa máš v poriadku, ty potrebujes pomoc.
@svetlonos To je také ťažke ho vychovať.Ked vidím v dome všetko má rohy a hrany jasné že som sa vždy val aj teraz aby si neublížil syn.Vzdy som ho napomenul.Von s ním chodí väčšinou no skôr vždy žena lebo ja to nedávam keď začne behať vždy myslím na to že potkne a spadne.Vzdy vidím čo zle sa stane.S tým chodením tiež na mňa chce vždy na koníka,keď ide so ženou drží sa ju pekne za ruku a prejde aj x km peši
ty by si hadam zniesol aj psychologa
@reanda Prečo psychológa?
Pred par dnami tu bola prakticky identicka diskusia (tiez 4r syn, ktory sa neustale dozaduje pozornosti, trampolina) akurat pisala mamicka a ze uz tiez nevladze… nepisala to tvoja zena? 😂
A bez srandy - naucit sa synovi povedat nie a dodrzat to. Nic sa mu nestane.
Prečo psychológa? Lebo pomoc potrebuješ ty. Študuj, uč sa, nechaj si pomôcť, proste niečo sprav. V prvom kole čokoľvek. Čokoľvek je lepšie ako to, čo robíš teraz.
@lucia147852 Nevyplakavam len si pýtam radu.Lebo neviem ako ďalej.Viem že ma to hnevá už že syn stále chce niečo že mi nedá ani chvíľu pokoj.Potom som zlý a kričím naňho aj na ženu čo má potom tiež hnevá
@sissy27 Nečítam to tu,žena nepísala určite ona nemá čas na písanie.Si myslím že trampolínu má už skoro každá rodina a tiež 4 ročné deti má kopa ľudí.
Zrejme si prilis empaticky a neznesies plac dietata, s tym suvisi aj uzkostlivost o neho. Je jednoduche povedat ze si robil vo vychove chybu, mas taku povahu a inak to nevies. Skus sa s nim dohodnut, ze dobre, zahrame sa, ale potom si budes kreslit sam. Vydrz este 1-2 roky, zavola si domov kamarata a budu sa hrat spolu.
Ja napr.nechapem matky, co vypustia deti na ihrisko, klebetia a vobec sa za nim neobzru. Take deti sa vrhnu k prvemu dospelemu a snazia sa mu ukazat, co vsetko vedia lebo jeho mama na to nema cas. Mne je divna ich vychova. Ano, maju cas na seba, ale ja by som tak dieta vychovavat nechcela. Kazdy vychovava dieta tak, ako je nastaveny, neviem, ci by psycholog na tom nieco zmenil.
4r dieťaťu to dokážeš vysvetliť, že chceš oddych. Treba si ale stáť za slovom a aj pri 20tom "tato poď" mu v kľude vysvetliť, že nie, že máš hodinku oddych pre seba. Ono to potrvá, kým sa prestane neustále pýtať možno týždeň dva, ale stojí to za to vypiť si aspoň kávu 😅