Neviem si dať rady so 4-ročnou dcérou

22. júl 2023

zeny poradte, lebo ja som uz v koncoch.. mam 4 rocnu dceru a neviem, ci ma taku nestastnu povahu, ale ja si s s nou uz pomaly neviem rady.. akoby bola bez stipky empatie, tvrdohlava, hrda a taka proste, ze ju nic nerozhadze.. uvediem priklad. zvadzame kazdodenny boj s vecernym upratovanim hraciek.. po dobrom, po zlom, nic nezabera. dokonca uz to prislo do takeho stadia ze som natiahla budik a ak hracky nepridu na miesto, vezmem a pojdu hracky prec.. budik zazvonil, veci som pozbierala do vreca a dala prec.. a ona nic, ziadna emocia, ziadna lutost za oblubenymi hrackami, za 5min si tu spievala akokeby sa nic nedialo. tie hracky su odlozene stale a ani ich len nespomenie. vyraba sceny ked nie je po jej,vo vsetkom musi mat pravdu, vsade musi byt prva inak konecna. mozno je to aj aj tzv syndrom druheho dietata, ja neviem, ale aj ked vidi ze je niekto smutny, place, ze ja placem ze sa mi nepaci ako sa sprava tak s nou to proste ani nehne..

marhulka13
22. júl 2023

To opisujes moju dcéru? Ešte mi aj zvykla podať hracku štýlom, že Na, tuto si zabudla, vyhod si to, keď ta to poteší. Teraz ma 10 a je to trosku lepšie, no nie oveľa. Je ako skala v niektorých momentoch

autor
22. júl 2023

@marhulka13 ja tomu nerozumiem, lebo inak je velmi inteligentna, mudra, ale co sa tyka tychto prejavov emocii, tak len raz za cas ked jej nechceme kupit v obchode nejaku hracku (lebo podla vsetkeho si to nevazi).. ale v skolke je napriklad ako med, tam som jedinu staznost na nu za vyse roka nemala.. medzi cudzimi je utiahnuta, ledva povie slovo no a doma tak ako som pisala.. uplne protipoly, ze sa v nej dakedy vobec nevyznam..

autor
22. júl 2023

Vcera sme boli u nasich a nechtiac pichla mojej mame do oka.. vravim povedz jej aspon prepac, nie je hanba sa ospravedlnit.. no nie, zatala sa a to prepac sme z nej nedostali..

oslo1
22. júl 2023

S tym okom. Netlacit povedat prepac, ale si kludne sadnut a pytat sa, ako sa starka citila, ze ju to bolelo a podobne.
Ja toto robim so synom, ale on je velmi citlivy.

autor
22. júl 2023

@oslo1 to nepomaha, skrz to co som pisala v prvom prispevku.. nulova empatia, je jej to jedno..

hennyinnsbruck
22. júl 2023

@oslo1 presne tieto povedz prepac a dieta vela x nevie preco 🙈 no naozaj nevie treba vysetlovat -moju 4,5r som nikdy nenutila povedat prepac a je empaticka a ospravedlni sa… autorka preco nemoze byt prva ? Ma vysvetlene preco sa hracky upratuju alebo to chces len ty ? Nech robi sceny moze je mala ,bud empaticka ,chap ju ,ponukni moznosti ,opytaj sa na jej nazor…

autor
22. júl 2023

@hennyinnsbruck mam tri deti a z toho dve chcu byt vzdy prve. Hold, musia na striedacku. Chvilu to fungovalo, teraz uz ani nie.. a zas chcem aby bola schopna kompromisu, nie je jedinacik, musi sa prestriedat, podelit atd. Vysvetlujeme vsetko, ma obdobie "preco" tak sa rozpravame az az.. co sa hraciek tyka. Vsetko ma tiez vysvetlene. Pomahame jej, ale nerobime to za nu, vie ze vsetko ma svoje miesto.. mne to niekedy pride ze chce putat pozornost, co chapem, ale tiez sa niekedy neviem roztrojit..

hennyinnsbruck
22. júl 2023

Moze putat pozornost alebo nenecha len sebou mavat .nie je to cvicena opica ale dieta . A je super ze je aka je. Ze ma vlastnu hlavu.
Ja som za moju stale upratovala ,mam rada poriadok.neskor ked bola vacsia, potom spolu hravou formou.teraz upratuje sama.nie kazdy den ,raz za tyzden -dva. A staci to. Mozno by bolo fajn nebyt taka prisna.

Pises ze mas 3 deti. Ona ma inu povahu , musis najst mozno iny sposob vychovy .
S tym kto je prvy,striedat sa ,vysvetlovat.casom isto pochopi .ani delit sa este nemusi este na 100% deti v tomto veku su este sebci a to je uplne v poriadku😊

autor
22. júl 2023

@hennyinnsbruck delenie je a bolo vzdy ok, sama sa vzdy podelila.. a ano, ja viem, ze je fajn ze ma svoju hlavu.. davam jej vo veciach na vyber, pytam sa co by chcela, len niekedy to uz vyuziva. Nemyslim ale ze som prisna, som zial ten typ cloveka co nema tu prirodzenu autoritu a velakrat maju ludia celkovo mi skakat pohlave lebo vedia ze mozu..

hennyinnsbruck
22. júl 2023

Skus jej dat na vyber z veci co ku koncu koncom budu pre teba obe dobre😎 vies co - ale ja si aj tak myslim ze Nebyt moc „prisny „je pre dieta ovela lepsie do buducna ako by malo byt dieta ako cvicena opica.
Mam par pravidiel a aj ked je diskusia pol h neustupim.
A inak - zi si svoj detsky zivot ….netreba brat Vsetko tak strasne vazne .

autor
22. júl 2023

@hennyinnsbruck ved s tym uplne suhlasim. Tiez mame par pravidiel ktore treba dodrzat a tym to hasne.. len sa ich snazim viest k tomu aby sa vedeli slusne spravat, t.j. poprosit, podakovat, pozdravit sa, ospravedlnit ked uz sa nieco stane, a najest sa za stolom ako ludia.. nemyslim ze chcem nejake zazraky..

hennyinnsbruck
22. júl 2023

Ty vyzeras byt velmi fajna mama , neboj to bude 😊 treba byt prikladom , obcas ich napomenut , empaticky byt .. tiez chcem aby bola slusna ,stava sa ze sa zabudne odzdravit , uz sa ale viac pozdravi. Ked mne daco vyvedie hned sa ospravedlni , na ihrisku sa jej nechce - tiez vysvetlujem - to Anicku bolelo ked place ,ospravedlnenie je namieste , a vela x sa zahanbi a nejde to….. nauci sa

autor
22. júl 2023

@hennyinnsbruck no kiezby, dakujem za povzbudenie.. zajtra s nou este hodim rec lebo dnesok bol o drzku..

tinka_1807
22. júl 2023

Myslím, že si dobra mama, akurát mozno skús trošku zvolnit. Dcéra má inú povahu, zrejme aj inu ako ty. čo sa týka toho večerného upratovania hračiek ... Skúsila si sa jej opýtať, prečo ich nechce upratovať? Možno proste nemá náladu niekedy. Neviem, ja tiež sa snažím večer dať do poriadku kuchyňu, ale niekedy proste nemám silu ani chuť a nechám tak. Možno aj tvoja dcéra to tak niekedy ma. Možno skúste nájsť kompromis. "Okej tak len tieto hračky uprac a ostane pockaju na zajtra."
Ak su rozhadzane v obývačke: "Okej, hračky môžeš mať rozhádzané v izbe ak ty sama chces, ale v obývačke nie. Odnesiem ich do tvojej izby." Buď si ich tam uprace, alebo nie ... Ak si ich vo svojej izbe neuprace skúsila by som nechat tak. Aby pocítila ten chaos a následky. Pripadme zobrala by som možno nejaku hračky z toho bordelu a schovala. Keď bude hľadať, tak povedať, och no v tom neporiadku si to pohladaj.
Alebo sa s ňou skús dohodnúť na nejakom mieste, kde môže mať neporiadok ( napríklad jej vlastný stôl) a inde nech je poriafok.
Ono... Každému sa občas nechce upratovať. Nie je hriech niekedý neupratat, alebo presunúť tu činnosť napríklad na druhý deň. To sa niekedy aj my rodiča musíme učiť. Myslím, že ona sama to upratovanie vníma ako stratu času. Niektorí ľudia sú prirodzene viac chaoticki a radšej majú niekde svoj "neporiadok". Samozrejme v nejakom normálnom merítku, ale ak ti mám dať radu ... Nebaziruj toľko na každodennom upratovaní hračiek. Áno, je to pekné, ale potom v dospelosti niektorí ľudia to majú tka chorobné z detstva, že poriadkom je dôležitejší ako všetko, niekedy dôležitejší ako spoločný čas v rodine, či veľká únava ...Takže ... Treba učiť poriadku, ale skús tak voľnejšie. 🙂

mameha7
22. júl 2023

Ona je úplne ako ja, keď som bola malá. 😃 A nie, nevyrástla som z toho.

janewithane
22. júl 2023

Myslim ze ajja som bola take dieta. Som dost citliva a aj dostatocne empaticka.
Nemoze byt ze jej skratka to upratovanie nedava zmysel? Ja som s tym napr vzdy mala problem, robit veci ktore mi nedavaju zmysel...
Ale teda nepamatam si ze by som mala problem sa ospravedlnit.jedine vtedy ak som necítila za to zodpovednosť..

andreatytler
23. júl 2023

Na empatiu ma podla mna este dost casu. Deti su prirodzene sebecke aj do 7 rokov. Niektore sa to naucia skor, ale je normalne ak to v 4 rokoch vobec nevie.

Ty places, lebo sa ti nepaci ako sa sprava? To akoze skutocne, alebo to hras? Ak skutocne, tak si podla mna precitlivela a ak to hras, tak to je hnusne citove vydieranie. V kazdom pripade sa jej necudujem ze to s nou ani nehne.

Celkove mam ale dojem ze tvoja dcera je naopak vo vnutri velmi citliva (preto je taka utiahnuta medzi cudzimi) a tou maskou tvrdosti a bezcitnosti si chrani svoju jemnu dusu.

Boj s upratovanim hraciek:
Vecer je pravdepodobne unavena. Vtedy sa aj deti ktore radi spolupracuju zaseknu a trucuju a odporuju. Poste maju toho dost za cely den. Urcite by som skusila:
1. presunut upravovanie na rano
2. upratovat hracky priebezne (novu hracku si nemoze zobrat kym staru neodlozi na miesto)
To ze jej nevadi ze si zobrala hracky moze byt tym ze su jej tie hracky skutocne ukradnute, ale skor si myslim ze je to urcity boj s tebou. Nechce ti ukazat ze si ju zranila. Dosledky za nedodrzanie pravidiel musia byt logicke a vychadzat z priciny. To ze si jej zobrala hracky nie je logicky nasledok, ale tvoj trest. Je to z tvojej strany dokazovanie moci nad nou. A tak ti ona ukazuje spat ze tu moc nad nou nemas. Chapem to tak ze ako dovod preco sa hracky upratuju si jej uviedla ten ze vsetko ma svoje miesto. To je ale tvoj dovod preco sa upratuje. Ak chces aby ona upratala, ona musi mat na to motivaciu. Skus najst prirodzene dosledky toho ze si hracky necha rozhadzane. Asi to nebude lahke. Tu fakticky toho asi vela nevymyslis ak je ona proste clovek ktoremu nevadi mat rozhadzane veci. Pravdepodobne bude taka cely zivot. Napriklad: Dobre, chapem ze ta upratovanie nebavi a nevadi ti mat hracky rozhadzane. Mne to ale vadi, lebo sa bojim ze sa o ne potknem a zranim sa a tak ich musim upratat ja. Tym padom ti ale nebudem moct uvarit puding, lebo budem prilis unavena z upratovania. Toto musis vysvetlit uplne bez emocii aby bolo jasne ze ty velmi chces ten puding uvarit, ale jednoducho to nepojde. Nie je to tvoj trest, ale prirodzeny dosledok.

Vynucovat ospravedlnenie je nespravne. Podla mna ak dieta nevie povedat prepac, prosim, dakujem je to len a len preto ze to malokedy pocuje na svoju adresu od ludi naokolo. Schvalne si spocitaj kolko krat jej babka pocas navstevy povie dakujem, prosim, prepac.

Dcera je tvoje zrkadlo. Zda sa ti bezcitna, tvrdohlava, hrda. Skus sa zamysliet ci ty nie si voci nej bezcitna, tvrdohlava a taka ze s tebou nic nepohne.

marhulka13
23. júl 2023

Presne, aj moju dcéru v škôlke a škole majú za úplne bezproblémovú, aj keď teraz sa už začína prejavovať trochu aj tam. Celá škola nacvičovala program ja deň matiek okrem nej, jednoducho ona tancovať nebude, tak nebude. Vie co je povinnosť a co len dobrovoľnost. Pri nej musím mať aj ja veľa trpezlivosti nech nevyletim niekedy po nej. Zajtra ideme na dovolenku, všetci sa tešia a ona mi dnes ráno povie, že načo sa mame niekam trepať, že sú to len zbytočne vyhodene peniaze za trochu zábavy.

autor
23. júl 2023

@andreatytler v niecom mas mozno pravdu, ze by som mala byt aj ja viac empatickejsia a trochu polavit, upravit pravidla a pod. Len ked to tu vyzera tak ze nie je kam stupit tak to uz je moc.. ja som velmi tolerantny clovek, netrestam len tak pre nic za nic, ani tu neplacem nasilu, toboz ze by som ju citovo vydierala, to zas taka hlupa nie som ze by som cakala ze tymto uspejem.. bola to jedna situacia kedy sa mi nakopilo toho vela naraz, problemy osobne, s druhym dietatom a uz mi proste povolili nervy a videla ma plakat.. takze nenazvala by som to ani ze by som bola precitlivela len vacsinu casu som na nich sama a nie som robot, tiez mi obcas "odpali dekel". A co sa tyka toho ci mi voci detom pouzivame prosim, dakujem a prepac, tak samozrejme ze ano a prirodzene.. ked nieco od nej chcem, tiez ju poprosim, ked mi nieco poda alebo pri niecom pomoze podakujem a ak jej co len nechtiac stupim na nohu tak jej to prepac poviem.. a robime to vsetci v rodine. To zas by bolo o com kebyze od nej vyzadujem nieco co sama nerobim, toto je proti logike podla mna. Nemam problem si priznat chybu a ospravedlnit sa jej aj ked ma len 4 roky.. len je pre mna dost vyzva na trpezlivost ze nieco upracem, idem do inej miestnosti a ked sa vratim je to rozhadzane znova.. a obaja velki mi budu tvrdit ze to oni nie a chybu valaju na toho druheho 🙂

zuzinka888
23. júl 2023

Emicie sa u deti vyvyjaju mexzi 5-8 rokom. Patri tam aj sucit. Preco places pred dcerou? Aby si u nej vyvolala sucit ci empatiu? Prosim nerob to. Vyvolas v tom len pocit viny a to nie je dobre. Plac je v poriadku ak ma " dovod" a dcera ho pozna( bolest, smutok...). Aj si si precitala nieco o vychove? Mam pocit,ze s dcerou bojujes a snazis si presadit ty svoje ego. To ze sa vie obhajit, ze ma nazor je dobre, len ho treba ukorigovat. Ked vyrastie bude sebavedoma a bude sa vediet vo svete obracat aj branit. Ci chces mat len poslusne dievcatko,s ktorym budu vsetci a vsade " zametat" lebo sa nevie zastat sanu seba ? A s cim sa potim hra, ked nema hracky. Alebo ich ma tolko,ze ked jej zoberies babiku ma ich tolko jej par hraciek vobec nechyba?..

autor
23. júl 2023

@zuzinka888 ten plac pred nou som vysvetlila v poslednom prispevku. Zas to nebolo tak ze som si pred nu sadla ze aha teraz som ja smutna a placem kvoli tebe..

hennyinnsbruck
23. júl 2023

To jej neupratovanie mam pocit ti lezi dost v zaludku…. Neviem ako u nasich 4 + rocakov ,ale take 3rocne proste nechape preco sa uprace.ano su vycvicene deti co upracu, ale upracu zo strachu ,nechapu ale Preco-naco je to Dobre.

Vies co moja posledne 3t robi?nikdy to nerobila.
Hadze mojich 7 vankusov dole z gaucu🤣denne ich 40x davam spat. A nehresim, vysvetlujem naco su tam ,obcas ich da spat, ale zato sa nezabijem sak ju to prejde.
Ako som uz pisala , netreba zo vsetkeho vedu robit.
Su prazdniny , zacala donasat hracky do obyvacky .poviem prosim nenos mi sem vsetko - a dam ich do izby….🤷🏼‍♀️ nestresujem sa za to

autor
23. júl 2023

Zeny, ja nestresujem, nestojim nad nou s bicom ze ak neuprace tak toto hento a zas nedeje sa to kazdy den 🙂 je pravda , ako tu uz niektora z vas pisala ze mame rozdielne povahy a ta jej sa teraz zacina prejavovat. Ja som bola vzdy skor utiahnuta, a ona sa snazi presadit co chce.. ja som si vedoma ze do buducna je to super a hlavne v tejto dobe aka je.. len ano, obcas "bojujeme" a vacsinou prehram 😄

hennyinnsbruck
23. júl 2023

Prehram😂😂😂 to je mile … ale nie ste vo vojne nebojuj s nou 😊
Co ti je velmi dolezite neustup , ale fakt to upratovanie- zvolni …

zuzinka888
23. júl 2023

Mozno je cas vytriedit hracky, naozaj nie je dobre ked ma dieta vela hraciek- ze nie je kam stupit. No my chceme dat detom vsetko a to pre deti nie je dobre. Vysvetluj jej dovody preco chces aby mala hracky vecer upratane. To ze to ty jednoducho chces a trvas na tom pre dieta nie je dovod. Ona to asi vnima, ze upratanie hraciek je zaciatok spankoveho ritualu a vie ze ked uprace pojde sa spat a to nechce. Vysvetli,ze ako aj my mame v dome svoje miesto- izbicka postel, aj hracky maju. Vysvetli ze ak si hracky neuprace nemozes dobre povysavat - nieco by mohol vysavav vcucnut.....A ponukla si jej vedomu pomoc? Tym,ze detom pomozeme neznamena, ze to sa dieta nauci,ze budeme robit nieco za dieta. Dieta sa nauci, ze ak je toho nan vela moze poziadat o pomoc blizkych. Ziadaj aj ty o pomoc- zlatko pomoz mi vylozit mycku.....a potom pri hrackach- Vidim,ze je toho na teba vela, pomozem ti, ved aj ty mi pekne pomahas, ked je toho vela na mne. No nemozem ti pomahat stale, mam svoje povinnosti ktore mam urobit. Co myslis co je nutne urobit, aby tych hraciek nebolo rozhadzanych tak vela? Mozno by boli dobre keby si hracku upratala ked sa s nou dohras... Je to dlhy proces drzim palce aby hracky nenarusili tvoj vztah s dcerkou( lebo to nie je dovod aby ste sa hadali, kricali ci hnevali).

andreatytler
23. júl 2023

Aha, chapem, to poznam ked pretecie pohar trpezlivosti a pride plac koli niecomu co sa moze zdat malickost ale v skutocnosti to bola posledna kvapka. Napriek tomu ze to bol skutocny plac, ja by som sa neobavala ze neprejavila ziadnu empatiou voci tebe. Deti sa to skutocne musia naucit a hlavne na to dozriet. Daj jej cas. Mozes skusit divadlo s babikami ze jedna place a druha ju utesuje.

A inokedy sa ospravedlni sama od seba. Len ten jeden krat sa nechcela ospravedlnit babke? Moze byt ze tym ze to urobila nechtiac sa necitila povinna sa ospravedlnit, alebo bola v soku a nevedela hned spracovat vsetko co sa stalo a ako spravne reagovat a ked ste zacali tlacit tak naschval to nechcela urobit. Skus ked budete mat dobru chvilku nadhodit ten moment ze: "Pamatas vcera ako si nechtiac (zdorazni to nechtiac) pichla babku do oka a ju to velmi bolelo? My sme ta potom nutili sa ospravedlnit. To nebolo spravene. Je mi luto ze sme to robili, prepac". A potom cakaj ako zareaguje. Je mozne ze tvoje ospraveldnenie, ju namotivuje tiez sa ospravedlnit.

K tym hrackam.
Urcite nebojuj. Lebo potom ona bojuje spat. Ona ten boj nezacala. Iba reaguje na teba.
Pouzivaj Pricinu a Nasledok
1. Vzdy dopredu vysvetli pricinu a nasledky aby mala ona moznost volby. Ak sa rozhodne pravidla porusit, bude to jej volba a tym padom prijme nasledky ako nieco prirodzene a nie ako tvoj trest.
"Ak do vecere neupraces hracky, tak sa nemozeme vecer hrat s babikami ako sme mali v plane, lebo na to nebude cas kedze to musim upratat ja.
2. Vzdy dodrz dosledky a nikdy nepolav.
3. Tie dosledky musia byt logicke a musia byt pre nu negativne aby to bola motivacia, kedze jej nezalezi na tom ci su veci na svojom mieste alebo nie. Niekedy je to velmi tazke vymysliet spravny dosledok.
4. Tieto pravidla musis vysvetlovat bez emocii akoby to s tebou nemalo nic spolocne. Ty jej iba vysvetlujes univerzalne pravidla vesmiru. Nie su to tvoje tresty, ale pravidla prichadzajuce z hora a tym padom dcera nebude mat potrebu bojovat s tebou. Tiez ked uz vykonavas tie nasledky, zase bez emocii a osobneho zainteresovania.

Baby radia aby si zlavila z upratovania. Mozno ano... to ja neviem posudit, ale ja by som skor povedala ze kludne trvaj na tom ze potrebujes mat upratane. je to pre teba dolezite, tak preco to od deti nevyzadovat? Ale to velke "ale" je v tom ze to musis detom prezentovat ako TVOJU potrebu. Nemozes vyzadovat od nich aby upratovali pre seba a koli sebe. Na to musia prist oni sami. Ale mozes ich poziadat aby upratovali koli tebe. Tym ich ucis ze aj na tvojich potrebach zalezi. Tymto ich ucis ze nie su stred vesmiru a aj na druhych ludoch zalezi.

Inac, ked cokolvek od dcery potrebujes, vzdy hovor o sebe. Nepovedz: "Uprac si hracky prosim" ale povedz: "Prosim ta, potrebujem aby si si upratala hracky". Vzdy do kazdej ziadosti zakomponuj seba, tym jej jasne ukazujes co je pre teba dolezite. Nie su to len vseobecne nariadenia typu: "kazda hracka ma svoje miesto" ale su to tvoje pravidla a potreby. V tom je zaroven aj vysvetlenie preco maju tie hracky upratat. "Mama to ma tak rada" je ovela logickejsie ako "kazda hracka ma svoje miesto". Preco by to miesto malo byt prave na polici... kludne moze byt na zemi v strede izby.

nana8989
23. júl 2023

Ja mam doma 4,5 ročnú a mame doma presne to iste. Na nervy som, ja už si robím srandu, že zachviľu k nám príde sociálka klopat, lebo celé dni len prosím, prehováram, dôrazne žiadam a potom už aj kričím a ona ma má úplne na háku. A ešte aj tie reči, drzá a papulnata jak opica 🙈🙄😂

autor
23. júl 2023

@nana8989 no presne, to vravim aj ja a najhorsie ze na socialku im vidim do okna, co ich mame za domom 🤣

Ale inak, zmenila som dnes taktiku a mame relativny klud dnes.. 🙂

nana8989
23. júl 2023

No to som zvedavá, skus dat typ, zajtra vyskúšam, lebo dnes som ju ukecala, aby spala u babky nech ma neporazí 🙈😂

autor
23. júl 2023

@nana8989 viac som ju zapajala,pytala sa na nazor a davala viac na vyber.. na hracky som sa dnes vykaslala lebo muz bol cely vikend v praci tak som im nechala volny vecer tak tu hrali schovavacku.. a celi happy.. 😄