Neviem si dať rady s 3 ročnou dcérkou

nikusik22
27. jún 2012

Ahojte, dcerka akonáhle dovršila 3 roky, začala zo všetkým protestovať. na všetko mi povie že nevie, nevie si upratať nevie sa obliecť, nevie farby a ani rátať. A k tomu rátať už vedela do 10, aj farby poznala ako tak, ked som jej povedala prvé dve začiatočné písmenká. Je strašne hyperaktívna, a papulnatá. ked sa s nou chcem iísť hrať alebo učiť niečo nič ju nebaví viac ako 5 minút a to hovorím ešte asi aj vela. Vždy ide po niečom inom. A najviac čo ma trápi a neviem či je to v poriadku, len by sa bozkávala, už som ju načapala aj s babikou, uplne strnie ked uvidí niekoho sa bozkávať. iné ju nezaujíma. Poradte mi čo s tým mojim malým šidlom mám robiť ja som fakt zúfalá. Je to normálne alebo mám vyhladať psychologa alebo čo mám robiť?

k_a_j_k_a
27. jún 2012

@nikusik22 ahoj. Podla mna je vsetko ok. Deti mavaju svoje obdobia. Moja starsia chodi teraz vsade s babikou a je to jej babatko. A to vazne vsade, jedia spolu, cikaju spolu, spia spolu, smykaju sa spolu. Proste vsetko.
K tomu, ze nic nevie, tiez by som si nerobila z toho tazku hlavu. Kamoska doslova drilovala malu (3r), ucili sa cisla, pismena, basnicky, pesnicky a pod. a mala jej posledne mesiace bojkotuje vsetko. Dokonca sa sama prestala obliekat. Na druhej strane, ja som malu nechala tak a dnes vie kopec pesniciek aj basniciek. Hrat sa so mnou tiez nechce. Radsej sa hra s mladsou dcerkou alebo sama. Moja niekedy vie farby, inokedy vymenuje vsetky okrem spravnej 🙂 tiez mame chvilky kedy nic nejde. Dnes jacala pol hodinu, lebo sa nechcela/"nevedela" prezliect z pyzama, dat si tricko a zjest olovrant. Nechala som ju tak, ja som zostala uplne kludna. Po pol hodine jakotu prisla odlecena a pekne zjedla vsetko, co mala na tanieri. Uz ju beriem s rezervou. Inak by som sa pri nej zblaznila. Chce to pevne nervy. Podla mna puberta bude horsia 🙂

xenicka13
27. jún 2012

poznam, rozkazovanie,vzdor, piskot, mame to na dennom poriadku, a viem, ze mojej pomoze skolka 😀

hajanka
27. jún 2012

@nikusik22 ahoj a nemas na nu len vysoke naroky?

Tak male dieta vacsinou nevydrzi dlho pri jednej cinnosti, preto ich dokaze za kratky cas vystriedat mnoho.. vzdy chvilocku pri niecom inom.., nieto este doslova sadnut a drilovat nieco, duplom ak ju to vobec nebavi a ma uplne ine priority. Ak sa rada hra s babikou, nech, je to uplne normalne a bezne a pre vyvoj dietata velmi potrebne, ze ju to bavi viac ako odpovedat na mnozstvo otazok? 🙂 🙂 🙂 mozno staci len polavit trosku v narokoch, znizit tlak a nechat ju vyhrat sa 😉

xlucia
27. jún 2012

@nikusik22 je to normalne. ako prislo tak odide. prajem pevne nervy. mam to doma. mladsi to iste. este aj zacal nadavat, ake u nas nepoznam. naucil sa v skolke 😎

k_a_j_k_a
27. jún 2012

@nikusik22 a este ma na povzbudenie napadlo - nasa mala obdobie, kedy kazdemu koho stretla hovorila, ze ju mlatime tehlou po hlave - mala to z rozpravky Lillo a Stitch. No najradsej by som ju vtedy "prizabila" 🙂. Podla mna je len zvedava a zaujalo ju to bozkavanie. Ja by som jej to vysvetlila tak, aby pochopila o co ide. Nasej som musela minule vysvetlovat uz aj menzes.

anjelicek26
27. jún 2012

@nikusik22 - nechci mat doma za kazdu cenu genia, daj jej cas byt dietatom, chce sa hrat s babikami - nech sa hra 😉

Co sa tyka takychto veci - Saska som nacapala s Maxom nacapenym na prsniku, no co okrem vybuchu smiechu som jej na to mala povedat??

ivia123
27. jún 2012

obdobie detskeho vzdoru,,pre vyvoj dieťatka veľmi potrebny,mame to momentalne doma ,chce to len trpezlivosť,a odovzdavať dieťatku každym dňom veľa lasky 🙂

billam
27. jún 2012

@nikusik22 takto sa spravaju mali geniovia 🙂...ale vážne....otázky, ktoré jej davas ju nudia...preto ju to nezaujíma a radsej ti povie, že nevie...ked ju skutočne bude nieco zaujímať, bude sa ta pýtať - uvidis 🙂

rainee
27. jún 2012

u nas detto, lekarka povedala ze je to tym ze mame doma nadpriemerne inteligentne hyperaktivne dieta, takze to vraj budeme mat s vychovou tazke 😉

dari226
27. jún 2012

vidis deti to maju vselijake,to bozkavanie asi vudela niekde,nasa ked to videla v telke tak vecer ked sme isli spat tak sa chcela bozkavat ja ze to deti nerobia take velke bozky si davaju len mama a otec ..a najnovasie kricala pocas nakupu na cudziu zenu ze je to jej mame a na cudzieho muza ze je to jej otec no co k tomu dodat

hajanka
27. jún 2012

@rainee nadpriemerna inteligencia rovnako ako aj hyperaktivita je zlozita na diagnostiku, nie je mozne to len tak "mimochodom" povedat (diagnostikovat) na preventivnej prehliadke, ale to ty asi dobre vies 😉

janinah
27. jún 2012

@anjelicek26 tiež som dostala záchvat smiechu,keď si malý po sprchovaní na posteli čumel medzi nôžky a hľadal dierku,odkiaľ mu babetko vyskočí,ked bude dospelý 😉 k autorke-ešte vyčkaj,ono sa to zmení k lepšiemu,len pevné nervy treba mať 😉

nikusik22
autor
28. jún 2012

@k_a_j_k_a no to ani nehovorím 🙂 naša kojí bábiky ešte aj ona chce papať s babičkinho prsníka, teda od každého k to má prsia, nechcem ju nútiť do učenia a ani ju netlačím, len včera som sa velmi zlakla: všetko zabudla? nikdy nevedela tolko čo napr. kamoškina malá. Tá vie pesničky, básničky atd., ale viem že každe dieťa je iné. Dakujem za povzbudenie 🙂

nikusik22
autor
28. jún 2012

@xenicka13 no to dúfam aj ja že už len škôlka pomôže 🙂

nikusik22
autor
28. jún 2012

@hajanka vôbec nemám na nu vysoké nároky, viem že sa potrebuje hrať a nie nasilu učiť. Len ako smom hovorila zlakla som sa ked zrazu nevie nič. Ja viem že je šikovná len sa jej nechce a bojím sa toho ked pojde do školy 🙂

nikusik22
autor
28. jún 2012

@xlucia Dakujem za podporu 🙂 si zlatá. No viem že v škôlke sa nenaučí len to dobré. bojím sa septembra ako to bude s nami 1 krát.

nikusik22
autor
28. jún 2012

@k_a_j_k_a ale to bozkávanie už trvá dlho 🙂 asi to vedela skôr ako rozprávať. Je zalubená do jedného 10 ročného chlapca a minule mi povedala a hovorila aj každemu komu len pozná, že ked bude velká bude sa s Dominikom oblizovať a bude mať velké bruško a v jej postielke bude spinkať iba Dominik. 😒 čo už mám na to povedať?

nikusik22
autor
28. jún 2012

@anjelicek26 Nechcem mať z nej génia, ja len chcem aby sa trošku snažila aspon ked si rozhádže nech si uprace. a také základné veci. Ale mne to príde, že len na somarinky myslí

boka79
28. jún 2012

@nikusik22

ahoj, ja mam podobny exemplar doma, niekedy sa jej chce, niekedy nie, ona sama dava signal, kedy sa chce cisla ucit napr. povie,ake je toto cislo? Tak viem, ze sa bude s tym 5 min. zabavat. a to uz tiez vie pekne ratat, ale je to jej iniciativa a aj cisla vie citat do 5. Je ale tiez neposedna, nevydrzi dlho. My sa dost casto hravame spolocenske hry, a tam ide o farby a cisla, to ju uplen bavi aj dlhsie. Je uplne normalna, ja som o svojej nikdy nepochybovala, ber ju aka je , je to sikovne a neposedne diatatko, ktore je zvedave. Apropo, moja sa obliect a vsetko ostatne vie, len nechce, stale jej treba pomahat 🙂

nikusik22
autor
28. jún 2012

@billam no to som zvedavá aký genius z nej vyrastie potom napíšem. ja sa bojím, že robím niečo zle ja ☹ jed je taká

cikyta
28. jún 2012

@nikusik22 tiež mám 3.ročnu dcerku a naučila ma, že su proste obdobia....obdobia chuti do kreslenia,spievania atd...a obdobie nechuti....vždy sa to stratí a vráti.....
Minule som pozerala video z vianoc,kde mala 20.mesiacov. Odrapotala tam 3 dlhé pesničky ! Teraz ? Máme problém s jednou 😀
Dôvod ? Lebo ju teraz dočasne zaujíma niečo iné....napr.sa naučila uplne sama obliecť a urobiť potrebu na WC bez našej pomoci 🙂
Ano, momentálne teraz mi už ani farby nepovie hned (aj ked ich 100% pozná) Je to pre nu nezaujímavé...
Omnoho zaujímavejšie začalo byť vymyšlanie príbehov v hre....ved kuk moje kratke správy...napr.to s tým zajacom...
Oni "neupadaju", nezabudaju, len pre nás je dôležite, aby počítali, písali,spievali a pritom oni vyspeli už v iných zručnostiach a vedomostiach, ktore my nevidíme, my si ich nevšímame, nám prídu nepodstatné a bežné... 🙂

nikusik22
autor
28. jún 2012

@boka79 ved to. Ja viem že je šikovná, lebo viem že to všetko vie, ked má tú náladu tak spraví všetko. No moja sa ani neopíta aké je to číslo alebo farba. Moja dcerka je rozumná, aby si si nemyslela že o nej pochybujem. Len sa bojím že ja robím niečo zle ked mi takto začala vyvádzať.

pingu1
28. jún 2012

@nikusik22 tvoje dieta je uplne normalne, zive, zdrave. hyperaktivita je diagnoza, tak bacha, s tou si to neplet.

nikusik22
autor
28. jún 2012

@pingu1 viem že to je diagnoza. Ale ona sa nezastavíííííííí 🙂 ona sa hýbe ešte aj ked pije mliečko alebo ked spí 🙂

indiankaindi
28. jún 2012

@nikusik22 Keď som čítala o tvojej dcérke, akoby som čítala o tej mojej. Nechcem ťa strašiť, ale škôlka tomu nepomôže. Práve naopak 😅 Moja dcéra chodí do škôlky už od septembra a má presne toto obdobie. Myslím, že je to skôr v zdolávaní cieľov. predtým bol cieľ, aby sa naučila farby, aby sa naučila nejakú básničku, pesničku a pod. To si ju naučila a ona vie, že to vie. Teraz, keď si to chceš overiť, to považuje za zbytočné, tak ti radšej povie, že neviem. Ak by povedala, že nechce, budeš ju aj tak nútiť, takže sa poistila 😉 Aj ja som začala o dcére pochybovať, že všetko zabudla. Na Vianoce vedela milion básničiek, pesničiek a neviem čoho. Teraz nechce povedať ani jednu, písmená tiež "zabudla". ale minule som ju "načapala" ako si v izbe sama pre seba spieva pesničku, ktorú som ju učila ešte pred tým, ako šla do škôlky a ako popísala celý papier písmenami. Ale potom ho chytila a zahodila, aby sme ho nenašli 🙄 Takže asi skôr potrebuje nové ciele, ktoré budete spolu dosahovať a pri ktorých sa bude chcieť ukázať, že ich už vie. Našej sa minule niekto pýtal na nejakú farbu, či vie aká to je, pozerala na neho ako na blbca, že prečo by nemala vedieť aká je to farba a naschvál hovorila iné 😀

hajanka
28. jún 2012

@nikusik22 no... niekde to musela asi vidiet 😅 nie doma? Alebo v telke?

lienockaa
28. jún 2012

@nikusik22 a naco chces, aby hovorila pesnicky basnicky? 😕 moj syn vobec nehovori pesnicky a basnicky, jeho to totiz nebavi..co ak ju to nebavi?..on mi v urcitom veku, neviem presne, kolko mal vtedy, ale asi 2,5 roka, zacal uplne ignorovat knihy s basnickami a nechcel ani rozpravkove..takze sme chvilu citali len to, co ho bavilo, cize casopisy o autach..potom sme nasli knihu rozpravok o dopravnych znackach, to doteraz celkom znesie, alebo staru knihu osmijankove rozpravky, ine nechce..ale k basnickam a detskym pesnickam sa uz nikdy nevratil, nechce ani vystupovat v skolke..opakuje, ze ho to nebavi..ved ju nechaj nech si citate co ju bavi, nepotrebuje kazde dieta vediet basnicky a pesnicky..pritom moj nema zlu pamat, aby si niekto nemyslel..on vie naspamat tie rozpravky, co si citame, nepredpokladam, ze by mal nejaky problem sa naucit 5 riadkovu basnicku..
nespieval asi 1,5 roka vobec..az minule pri hokeji dal rovno hymnu SR..🙂nechaj jej cas, mozno sa k basnickam vrati, mozno nie, nechaj to na nu.. 🙂
rovnako tak s cislami..neskusaj ju stylom "narataj mi do desat"..povedz jej, ze chces napr. aby ti doniesla 5 lyzic, hned uvidis, ci vie ratat..ani farby ju neskusaj, posli ju napr. vybrat zeleny sveter zo skrine..nechaj ju tak, nemyslim si, ze nieco zabudla..😉

zuzin78
28. jún 2012

@nikusik22 ahoj nenut junechaj ju byt dietatom 🙂

moja starsia Sofia ked sa narodila Zara kojila svoju hello kitty macku .proste deti opakuju vsetko co vidia. kojila ju aj vonku na lavicke.niektori ludia sa pohorsene na nu divali a niektori sa len usmiali. ved o nic neslo. ked bola hellokitty hladna......treba nie? 😀 😀 😀 😀 😀

hajanka
28. jún 2012

@nikusik22 nepoznam ta, ale z toho co si napisala som mala (a mam) pocit, ze na nu kladies vysoke naroky (pises, ze ty sa chces ist s nou ucit a ona nevydrzi viac ako 5 min.), doslova to od nej ocakavas, moj syn v tom veku nenavidel recitovanie basniciek, pesnicky... a duplom ked ho kazdy co nas stretol ziadal o basnicku, ci pesnicku 😠 a dnes nadherne prezentuje rocnikove prace v skole 😉

lienockaa
28. jún 2012

a to bozkavanie..to musela niekde naozaj vidiet..🙂kojenie je normalka, moji kojili obaja, dcera aj syn.. 😀 videli to samozrejme doma, ja kojim.. 🙂